Noile tancuri T-14 Armata își iau adio de la războiul împotriva Ucrainei. Rusia a pus proiectul în stand by, fiind imposibil să țină pasul cu sancțiunile
Șeful concernului rus de apărare Rostec, Serghei Chemezov, a confirmat că tancul rusesc de ultimă generație T-14 „Armata” nu va apărea pe câmpul de luptă în războiul din Ucraina.
Tancuri rusești T-14 Armata. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Chemezov a ținut să precizeze că această decizie este legată exclusiv de costul extrem de mare al tancului, indicând că Forțele Terestre ruse optează pentru tancurile T-90 mai economice.
Șeful Rostec a subliniat că prețul uriaș de producție al T-14 a reprezentat încă de la început un factor de descurajare pentru desfășurarea sa pe frontul din Ucraina și a declarat că varianta alocării fondurilor pentru dezvoltarea modelelor noi tancuri mai rentabile este mult mai tentantă.
„În ceea ce privește funcționalitatea, cu siguranță depășește tancurile existente, dar este prea scump, așa că este puțin probabil ca Forțele Terestre să-l folosească acum. Le este mai ușor să cumpere aceleași T-90”, a spus Chemezov.
În pofida acestui fapt, Chemezov a confirmat că T-14 „Armata” rămâne parte din arsenalul armatei ruse.
Noul tanc rus T-14 Armata a fost 11 secunde pe frontul din Ucraina
Tancuri rusești de tip T-14 Armata
Comentariul autorului: T-14 „Armata” a făcut obiectul multor speculații de la anunțarea producerii sale, propaganda rusă susținând participarea sa activă la operațiile din Ucraina în 2023.
Debutul propagandistic a fost făcut în februarie 2023, printr-un videoclip de 11 secunde postat pe Internet, în care tancul este prezentat ca executând un foc în zona așa-zisei ”operații militare speciale”.
În iulie 2023, agenția rusă de presă Tass informa că “mai multe” tancuri de tip T-14 au fost trimise în Ucraina, în cadrul unor unități subordonate Regiunii Militare Sud, pentru a fi testate în condiții reale de luptă.
Ulterior, acestea au fost retrase de pe linia de contact. Cel mai probabil, militarii ruși nu au fost foarte mulțumiți de rezultatele întrebuințării în luptă a tancurilor, pentru că de atunci nu au fost alte informații despre utilizarea T-14 pe front.
Conform datelor apărute în presa rusă, prețul unui T-14 ajungea în 2022 până la 4,6 milioane de dolari, iar cel al unui T-90M Proryv se oprea la aproximativ 4,5 milioane de dolari.
Producția T-14 Armata, lovită de sancțiunile Occidentului
T-14 Armata, sursă foto: Captură YouTube
Dacă prețul “Armatei” nu a fost redus intenționat - ceea ce este puțin probabil întrucât un obiectiv major al programului îl constituia exportul acestui tanc - înseamnă că renunțarea la utilizarea acestuia în Ucraina are cauze mai mare decât prețul.
Foarte probabil, decizia Kremlinului de a pune T-14 în așteptare este un rezultat al mai multor factori, cei mai importanți fiind necesarul tehnologic ridicat (în condițiile embargoului sever impus Rusiei în acest domeniu) și câștigul real mic obținut în luptă prin utilizarea acestuia în locul tancurilor T-72, T-80 și T-90, în diverse versiuni, cu care trupele ruse sunt mult mai familiarizate.
Spre exemplu, cele mai entuziaste recenzii ale militarilor ruși privesc tancul T-90M Proryv, care “s-a dovedit a fi cel mai bun în Ucraina”. În plus, înregistrarea unor rezultatele slabe pe front în utilizarea acestui tanc ar anula practic șansele sale de export chiar și pe piețele în care Rusia are o concurență scăzută.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News