Ucraina a anunțat un nou tip de drone care vor face furori pe front: Dronele terestre. România lucrează încă la dezvoltarea unui UAV
Oleksandr Kamișin, ministrul ucrainean al industriei strategice, a anunțat că 2024 este anul dronelor terestre.
Războiul din Ucraina a adus certitudinea faptului că orice viitor conflict va fi marcat de utilizarea intensivă a sistemelor de arme fără pilot/echipaj.
Dacă la început ”vedetele” au fost, în special, aeronavele fără pilot Bayraktar care au avut o contribuție importantă în oprirea avansului Armatei ruse în prima etapă a invaziei, Kievul a trecut rapid la o veritabilă ”flotă” aeriană formată din zeci de tipuri de drone de atac, supraveghere, recunoaștere.
În ultimii doi ani, atât forțele ucrainene, cât și cele invadatoare ruse, au fost nevoite să dezvolte drone maritime de suprafață, relativ ieftine, cu care reușesc să scufunde nave ale Flotei ruse, care valorează sute de milioane de dolari.
Drona maritimă ucraineană Magura V5. Photo source: Shipping ua.sudohodstvo.org
În ultimul an, serviciile speciale ucrainene reușesc atacuri pe mare utilizând drone navale. După dronele ”SeaBaby” (folosite de SBU), în ultimele luni am văzut ”Magura V5” utilizate de serviciul de informații al armatei GUR/HUR. Magura V5 măsoară 5,5 metri lungime și 1,5 metri lățime, are o viteză de croazieră de 40,7 km/h, o viteză maximă de 77,8 km/h și o rază de acțiune de până la 830 de kilometri. Drona are o capacitate de încărcare utilă de 320 kg de explozibili.
Următorul nivel - dronele terestre
Oleksandr Kamișin a spus că în acest an, ucrainenii vor auzi mai multe despre sistemele robotizate de la sol pe câmpul de luptă.
"Anul trecut am văzut drone în aeriene la scară largă, le-am văzut apoi pe mare. Anul acesta va fi anul în care le vom vedea la sol. Anul acesta vom auzi mai multe despre sistemele robotizate la sol", a spus ministrul Strategiei și Industriei la forumul „Ucraina.2024”.
Comandantul-șef adjunct al Forțelor Armate ale Ucrainei, Vadîm Sukharevskîi, a confirmat că Ucraina se va baza pe sistemele fără pilot.
„(Flota de drone - n.r.) va fi un pumn puternic, care va rezolva sarcini reale pe câmpul de luptă, care va fi un umăr de încredere pe care se vor sprijini brigăzile noastre în luptă, va fi elementul care va face posibil să răspundem asimetric la acțiunile inamicului și să-i producem maxim de pierderi", a spus el la forumul desfășurat la sfârșitul lunii februarie.
La rândul său, ministrul Apărării Rustem Umerov a spus că Ucraina are deja un plan de acțiune pentru 2024, dar acesta nu este public. "Toată lumea spune că rezultatele noastre vorbesc mai bine decât acțiunile noastre. Facem tot posibilul și imposibilul pentru a face o descoperire. Planul pe 2024 este deja acolo. Nu vorbim însă public despre asta", a spus ministrul.
Primele drone Bayraktar - din acest an. România lucrează la prima dronă de concepție proprie
În primăvara anului trecut, România și Turcia au semnat contractul prin încredințare directă G2G (Guvern la Guvern) privind achiziția de drone turcești de tip Bayraktar TB2. Din sursele DefenseRomania livrările dronelor vor începe din acest an urmând ca toate dronele să intre în dotarea Armatei României până la finalul anului 2025. Vor fi achiziționate 18 drone de tip Bayraktar TB2.
În plus, MApN lucrează la prima dronă de concepție proprie. Despre acest proiect vorbea, încă de anul trecut, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
Potrivit acestuia, proiectul românesc privind un UAV pentru distanțe de până în 100 de kilometri era, pe finalul anului 2023, ”în faza ultimelor teste”. Dacă s-ar respecta calendarul anticipat de generalul Incicaș, anul acesta ar trebui să demareze procedura de fabricare a acestor drone.
„Sper sa fie vorba de companii românești (care vor produce drona dezvoltată local n.r.). Vom organiza o procedură de fabricare a acestora pe baza documentației pusă la dispoziție de Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare", a mai declarat generalul Incicaș la vremea respectivă.
De asemenea, în perioada următoare vor ajunge în dotarea Armatei și drone Watchkeeper X care vor fi și înarmate, nu vor avea doar rol de monitorizare.
Pe lista de achiziții a Armatei României mai sunt sistemele de avioane fără pilot cu rază de acțiune mai mare, dar și drone mai mici (mini-UAS), pentru distanțe scurte.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News