România „țintește” o achiziție majoră de arme de asalt pentru Armată. Sig Sauer, printre greii din industrie care sunt pregătiți pentru cerințele programului
Într-un interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, general-locotenent (r.) John Deedrick, în prezent consilier al gigantului american SIG Sauer, a discutat despre planurile companiei americane, inclusiv România.
Foto: Militar român, în timpul exercițiilor de tragere cu o armă de concepție sovietică, Sursa: MApN / Militar american cu MCX Spear, Sursa: SIG Sauer
Dacă în cazul achizițiilor de tehnică militară România a început deja să se miște, în privința echipamentului de luptă pentru militari pare că lucrurile au rămas încremenite în trecut.
Armamentul de infanterie din dotarea Armatei României este în mare parte unul vechi de câteva decenii. Cu unele excepții, pușca standard de asalt de 5,56 mm, folosită de militarii români rămâne PA Md. 1986 - varianta autohtonă a armei sovietice AK-74.
Amintim că Sig Sauer dezvoltă modelul de succes al seriilor SIG SG 550 de diferite calibre, inclusiv calibrul NATO 5,56 mm. Aceste arme de asalt se află în dotarea mai multor armate. Câteva unități militare românești dețin și ele SIG SG 550.
Operator din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale din Brazilia, în timpul unor exerciții cu arma de asalt SIG SG 551. Foto: Ministerul brazilian al Apărării via Wikipedia
Săptămânile trecute, Șeful Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad, a vorbit în cadrul unui interviu acordat Europei Libere și despre programul de înzestrare cu arme de asalt. Din declarațiile generalului putem înțelege că România are în plan să achiziționeze mii de arme de asalt, desigur, etapizat.
”O să vedeți, cât de curând, o să avem și un contract de achiziție pentru arma de asalt, pentru aparatura de vedere pe timp de noapte, pentru aparatura de ochire. (...) Vorbim de un program major pentru toată armata. Că unitățile consolidate vor fi în primă fază, asta e o altă discuție. Dar este un program major, de la primul soldat, la șeful Statului Major al Apărării”, a explicat Gheorghiță Vlad.
SIG Sauer e gata să intre pe piața românească
Aflat pentru câteva zile în România, general-locotenent (r.) John Deedrick, în prezent consilier în cadrul SIG Sauer, a acceptat o discuție liberă cu DefenseRomania pe teme legate de obiectul de activitate al SIG Sauer.
Evident, una din primele întrebări adresate generalului Deedrick s-a referit de programul de înzestrare al Armatei României, care vizează arma de asalt.
General-locotenent John Deedrick
Deși a evitat un răspuns direct, oficialul SIG Sauer a confirmat interesul companiei pentru o prezență consistentă în România. Gen-lt. (r.) Deedrick a ținut să precizeze că SIG Sauer este pregătită să răspundă oricăror cerințe tehnice venite din partea României.
”Suntem foarte siguri de echipamentele pe care le putem oferi. Armele produse de SIG Sauer sunt competitive (ca preț - n.r.) raportat la soliditatea și precizia lor. Când Armata SUA a demarat programul Next Generation Squad Weapon - NGSW și a solicitat o armă cu caracteristici superioare în privința capacității de penetrare, (...) am venit cu arme care au fost testate intens; militarii au tras 1.5 milioane de gloanțe, așa că știm ce produse avem”, a subliniat gen. (r) John Deedrick.
Totodată, caracteristică importantă - asupra căreia gen (r.) Derrick a insistat - este ”pachetul complet” oferit de SIG Sauer, mai exact combinația armă - optică - muniție -amortizor, cele patru componente fiind fabricate de compania americană.
MCX Spear de la SIG Sauer
Aici, oficialul companiei americane a vorbit și despre o schimbare importantă adoptată de Armata SUA, și anume trecerea de la calibrul NATO de 7.62, la calibrul hibrid 6.8, ceea ce crește viteza și distanța parcursă de proiectil. Pentru interoperabilitate, armele SIG Sauer vin cu opțiunea de a putea înlocui țevile, în funcție de tipul de proiectil utilizat.
Un aspect important în programul de înzestrare al armatei cu arme de asalt este implicarea industriei românești de apărare.
”SIG Sauer este întotdeauna deschisă la colaborări și suntem foarte atenți la modul de implementare. Încercăm să identificăm parteneri locali care pot aduce valoare unui parteneriat cu noi (...) Mă refer aici la producția subcomponentelor, la instrucție, la lucrări de reparații”, a explicat oficialul companiei americane.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News