România a lansat oficial programul Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU. Mai exact, programul de înzestrare cu blindate 4x4 pentru Forțele Armate ale României.
România a lansat oficial programul Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU. Mai exact, programul de înzestrare cu blindate 4x4 pentru Forțele Armate ale României.
România va achiziționa 54 de tancuri americane Abrams aflate în uzul Armatei Statelor Unite ale Americii. Procesul de reparații se va face însă în Polonia, stat care se află în plin proces de dezvoltare a unui hub pentru mentenanța Abrams.
Grecia urmează să achiziționeze blindate amfibii americane AAV (Assault Amphibious Vehicle) în diferite versiuni. O decizie care inevitabil naște întrebarea dacă sau când România va prioritiza un astfel de program în contextul în care geografia recomandă.
Artileria rusă a început de aproximativ două săptămâni să înregistreze o rată ridicată a pierderilor zilnice.
Odată cu procedurile de achiziție pentru tancurilor Abrams și a tehnicii de luptă de tip mașina de luptă a infanteriei, crește și necesitatea unei infrastructuri care să suporte mase de încărcare aproape duble față de cele existente în dotarea Armatei României.
Undeva prin toamna acestui an Ucraina urmează să primească primele tancuri americane Abrams. SUA au promis forțelor armate ale Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams.
Lansatoarele de rachete multiple de producție americană HIMARS sunt fără îndoială „vedetele” războiului împotriva Ucrainei. Sistemele de artilerie au jucat un rol decisiv atât în oprirea ofensivei ruse din vara anului trecut, cât și în contraofensiva din toamna lui 2022 când Ucraina a reușit să recupereze o mare parte din teritoriul ocupat în primele luni de invazie.
O brigadă mecanizată ucraineană pregătită în Suedia s-a întors deja în țară.
Armata României va avea în dotare câteva sute de transportoare blindate Piranha 5, după ce al treilea contract (care urmează să fie semnat în perioada următoare) va fi dus la bun sfârșit.
General Dynamics va intra în competiția privind mașinile de luptă pentru infanterile ale Armatei române cu Ascod. Mașina de luptă va fi propunerea gigantului american pentru înzestrarea armatei noastre.
DefenseRomania a participat la prezentarea vehiculului de luptă Ascod la Madrid, în Spania, în cadrul expoziției FEINDEF. Ascod-ul prezentat spaniolilor dispune de o turelă produsă 100% în România și se află și în oferta General Dynamics pentru Armata română în programul de înzestrare cu mașini de luptă pentru infanterie.
Forțele pentru Operații speciale ale Rusiei (Spetsnaz) urmează să fie dotate cu avioane de luptă, dar și elicoptere în încercarea de a face diferența pe frontul ucrainean.
Industria de apărare din Coreea de Sud a intrat în ultimii ani masiv pe piața europeană, cu precădere pe cea din Europa Centrală și de Est, unde Polonia e cel mai bun exemplu. Iar coreenii vor să transpună succesul din Polonia și în România.
Blindatele de luptă de producție turcească Cobra II au ajuns pe frontul din Ucraina. Ele au fost donate Ucrainei chiar de către Turcia, stat care sub conducerea lui Recep Taiyyp Erdogan a devenit foarte apropiată de Federația Rusă.
Grecia are acum o șansă unică de a pune la încercare capacitatea industriei sale militare. Armata elenă este în plin proces de modernizare. Potrivit unor surse din Grecia, cel puțin 250 de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) se află pe lista de achiziţii a ministerului grec al apărării. Astfel, potrivit unui anunț al Rheinmetall, compania germană este pregătită să pună bazele unui parteneriat industrial foarte strâns cu industria militară locală din Grecia. Expoziția militară DEFEA are loc în prezent la Atena, iar Rheinmetall a vehiculul de luptă Lynx KF41 pentru a fi prezentat publicului larg.
Săptămâna trecută, pe 3 mai, s-a dat startul oficial în Letonia la competiția Iron Spear, care se desfășoară în mod regulat sub conducerea Grupului de luptă NATO din Letonia. Echipaje din mai multe state membre NATO au participat la eveniment, care s-a desfășurat la două categorii - tancuri de luptă principale și vehicule de luptă.
Spania și gigantul european MBDA vor lansa un program pentru livrarea de sisteme antiaeriene Mistral 3. Același sistem se află și în oferta pentru România a MBDA.
Rusia se confruntă cu o situație de neimaginat înainte de invazia din Ucraina - o mare parte din tancurile aflate în dotate, calul de bătaie al armatei ruse, fiind distrusă în cele 14 luni de război.
E o chestiune de timp până când Polonia va deveni cea mai puternică forță terestră din Europa. Cu lecțiile istorice învățate, polonezii investesc masiv pentru a putea face față unei noi ipotetice invazii venite dinspre Federația Rusă. Totodată, Varșovia are în coastă și enclava rusă Kaliningrad, puternic militarizată.
Guvernul german intenţionează să cumpere 50 de vehicule de luptă Puma în valoare totală de 1,5 miliarde de euro (1,65 miliarde de dolari) pentru forţele sale armate, a declarat vineri o sursă din apărare pentru Reuters.
Imaginea Armatei române în cadrul exercițiilor multinaționale la care militarii noștri participă în statele aliate e din ce în ce mai bună. Un astfel de exemplu pozitiv ca urmare a procesului de modernizare a Armatei sunt blindatele Piranha 5.
Au apărut detalii despre tancul hibrid T-64, pe care militarii ucraineni îl folosesc ca înlocuitor pentru IFV-urile de pe linia frontului.
Ca parte a ajutorului militar din Italia, Ucraina a primit sistemele de artilerie autopropulsate M109L.
Ministerul rus al Apărării a început o campanie de recrutare fără precedent de prizonieri din coloniile penale, așa cum se numesc închisorile din Federația Rusă. Zece mii de prizonieri ar fi fost mobilizați pentru război doar în luna aprilie. Destinație finală: Recrutările din închisorile ruse pentru ”mașina de tocat” din Ucraina au ajuns la un nivel fără precedent, în aprilie.
Experții militari ucraineni „caută” intens soluții privind furnizarea de armament în vederea respingerii invaziei la scară largă declanșată de Federația Rusă pe 24 februarie 2022. Și, o analiză interesantă prezentată de media din Ucraina se referă la aruncătoarele LAROM ale Armatei române.
Încă două tancuri de luptă Leopard 2A4 au sosit în Praslavice, Republica Cehă. Aceasta este o a doua tranșă din donația de 14 tancuri asigurată de Germania pentru a permite armatei cehe să își păstreze capacitatea de luptă, după ce anul trecut a transferat Ucrainei tancurile sale T-72M de producție sovietică.
Comandamentul Operațional al Forțelor Armate Poloneze a lansat un apel către cetățeni să nu distribuie fotografii și înregistrări video, precum și alte informații legate de mișcarea unităților militare, a armelor și a echipamentelor militare pe teritoriul țării. Acest apel este legat de cel mai mare exercițiu al forțelor armate poloneze, ''Anakonda 23'', la care vor participa și alte state membre NATO. La aceste manevre militare sunt așteptați să participe în total 13.000 de militari, dintre care 10.000 vor fi militari polonezi.
Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat că datorită livrărilor din Franţa şi Danemarca, Ucraina deţine acum al doilea operator de obuziere autopropulsate CAESAR.
Armata SUA a decis să tripleze numărul de rachete GMLRS pe care intenționează să le achiziționeze în următorii an.
Toți ochii sunt pe frontul ucrainean, unde forțele armate ale Ucrainei sunt așteptate să lanseze în următoarea perioadă o contraofensivă după ce ofensiva rusă din această iarnă a murit la primul fulg de nea. Marea majoritate a tehnicii militare din Occident a ajuns deja în Ucraina, inclusiv tancurile principale de luptă, precum Leopard ori Challenger 2 de producție germană, respectiv britanică. Nu însă tancurile americane Abrams.