Conglomeratul ucrainean ”Ukroboronprom” și compania cehă VOP CZ au convenit să coopereze pentru repararea tancurilor T-64 la uzina din Novojičínský.
Conglomeratul ucrainean ”Ukroboronprom” și compania cehă VOP CZ au convenit să coopereze pentru repararea tancurilor T-64 la uzina din Novojičínský.
Generalul de brigadă Constantin Nicolaescu, comandantul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a comentat incidentul de sâmbătă, când un blindat de luptă Piranha 3 din dotarea Armatei României s-a scufundat în Dunăre pe brațul Borcea, într-o secvență a exercițiului „Saber Guardian 23”.
Războiul brutal declanșat împotriva Ucrainei atârnă greu foarte greu pe umerii industriei ruse de apărare care ține cu mare dificultate pasul în ceea ce privește producția de echipamente militare, tancuri, muniție sau rachete. Drep dovadă Rusia devine tot mai dependentă de tehnica noului său aliat: Iranul.
Ministerul britanic al Apărării a raportat marți o „creștere semnificativă a luptelor pe o serie de sectoare ale frontului” din Ucraina, în ultimele 48 de ore.
Incident la exercițiul militar ''Saber Guardian 23'', organizat sub egida NATO in România. Un transportor blindat Piranha 3 s-a scufundat în timp ce militarii încercau să traverseze brațul Borcea. În imaginile filmate în urmă cu două zile, în localitatea Burdușani, se vede cum blindata intră în apă, înaintează câțiva metri și apoi se inclina pe o parte.
Nu mai e niciun secret că industria rusă nu poate ține pasul cu producerea de tancuri moderne la nivelul necesar războiului brutal purtat de Armata Rusiei împotriva Ucrainei. Pierderile mari de tehnică de luptă, blindate și tancuri din primele 15 luni ale invaziei, cu greu pot fi substituite de industria rusă, chiar dacă aceasta se află cu motoarele turate la maximum.
Ucraina insistă de luni bune să primească rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS (300 kilometri) care pot fi integrate pe sistemele HIMARS de producție americană, sisteme ce au jucat un rol determinant în oprirea avansului rus anul trecut și în contraofensiva din toamna lui 2022. Ucrainenii dispuneau însă de sisteme Grom-2 care ar putea lovi la o distanță între 250-500 kilometri, dar care nu au apărut aproape deloc în peisajul războiului.
Cotidianul rus Izvestia a anunțat, pe 01.06.2023, că Ministerul Apărării a început desfășurarea celor mai noi complexe de război electronic (EW) de tip Parodist. Acestea au început să fie livrate trupelor din Regiunea Militară Sud. Experții militari ruși apreciază că noile realizări în acest domeniu sunt considerate avansate, fiind dezvoltate ținând cont de experiențele de luptă în condiții reale.
Un clasament interesant a fost publicat de experți internaționali cu privire la tancurile rusești care și-au pierdut turelele la primele lovituri, aceasta fiind una din problemele mari ale industriei ruse și totodată un factor decisiv al numărului mare de tancuri pe care ocupantul rus le-a pierdut în Ucraina.
Apar tot mai multe imagini și informații cu raiduri și incursiuni ucrainene în adâncimea teritoriului rus, fapt ce acum un an de zile părea de neimaginat.
Președintele american Joe Biden a lăsat ieri să se înțeleagă că SUA ar putea în cele din urmă să furnizeze Ucrainei rachetele cu rază lungă de acțiune pe care Kievul l-a cerut de mai mult timp pentru a lupta împotriva invaziei ruse.
România a lansat oficial programul Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU. Mai exact, programul de înzestrare cu blindate 4x4 pentru Forțele Armate ale României.
România va achiziționa 54 de tancuri americane Abrams aflate în uzul Armatei Statelor Unite ale Americii. Procesul de reparații se va face însă în Polonia, stat care se află în plin proces de dezvoltare a unui hub pentru mentenanța Abrams.
Grecia urmează să achiziționeze blindate amfibii americane AAV (Assault Amphibious Vehicle) în diferite versiuni. O decizie care inevitabil naște întrebarea dacă sau când România va prioritiza un astfel de program în contextul în care geografia recomandă.
Artileria rusă a început de aproximativ două săptămâni să înregistreze o rată ridicată a pierderilor zilnice.
Odată cu procedurile de achiziție pentru tancurilor Abrams și a tehnicii de luptă de tip mașina de luptă a infanteriei, crește și necesitatea unei infrastructuri care să suporte mase de încărcare aproape duble față de cele existente în dotarea Armatei României.
Undeva prin toamna acestui an Ucraina urmează să primească primele tancuri americane Abrams. SUA au promis forțelor armate ale Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams.
Lansatoarele de rachete multiple de producție americană HIMARS sunt fără îndoială „vedetele” războiului împotriva Ucrainei. Sistemele de artilerie au jucat un rol decisiv atât în oprirea ofensivei ruse din vara anului trecut, cât și în contraofensiva din toamna lui 2022 când Ucraina a reușit să recupereze o mare parte din teritoriul ocupat în primele luni de invazie.
O brigadă mecanizată ucraineană pregătită în Suedia s-a întors deja în țară.
Armata României va avea în dotare câteva sute de transportoare blindate Piranha 5, după ce al treilea contract (care urmează să fie semnat în perioada următoare) va fi dus la bun sfârșit.
General Dynamics va intra în competiția privind mașinile de luptă pentru infanterile ale Armatei române cu Ascod. Mașina de luptă va fi propunerea gigantului american pentru înzestrarea armatei noastre.
DefenseRomania a participat la prezentarea vehiculului de luptă Ascod la Madrid, în Spania, în cadrul expoziției FEINDEF. Ascod-ul prezentat spaniolilor dispune de o turelă produsă 100% în România și se află și în oferta General Dynamics pentru Armata română în programul de înzestrare cu mașini de luptă pentru infanterie.
Forțele pentru Operații speciale ale Rusiei (Spetsnaz) urmează să fie dotate cu avioane de luptă, dar și elicoptere în încercarea de a face diferența pe frontul ucrainean.
Industria de apărare din Coreea de Sud a intrat în ultimii ani masiv pe piața europeană, cu precădere pe cea din Europa Centrală și de Est, unde Polonia e cel mai bun exemplu. Iar coreenii vor să transpună succesul din Polonia și în România.
Blindatele de luptă de producție turcească Cobra II au ajuns pe frontul din Ucraina. Ele au fost donate Ucrainei chiar de către Turcia, stat care sub conducerea lui Recep Taiyyp Erdogan a devenit foarte apropiată de Federația Rusă.
Grecia are acum o șansă unică de a pune la încercare capacitatea industriei sale militare. Armata elenă este în plin proces de modernizare. Potrivit unor surse din Grecia, cel puțin 250 de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) se află pe lista de achiziţii a ministerului grec al apărării. Astfel, potrivit unui anunț al Rheinmetall, compania germană este pregătită să pună bazele unui parteneriat industrial foarte strâns cu industria militară locală din Grecia. Expoziția militară DEFEA are loc în prezent la Atena, iar Rheinmetall a vehiculul de luptă Lynx KF41 pentru a fi prezentat publicului larg.
Săptămâna trecută, pe 3 mai, s-a dat startul oficial în Letonia la competiția Iron Spear, care se desfășoară în mod regulat sub conducerea Grupului de luptă NATO din Letonia. Echipaje din mai multe state membre NATO au participat la eveniment, care s-a desfășurat la două categorii - tancuri de luptă principale și vehicule de luptă.
Spania și gigantul european MBDA vor lansa un program pentru livrarea de sisteme antiaeriene Mistral 3. Același sistem se află și în oferta pentru România a MBDA.
Rusia se confruntă cu o situație de neimaginat înainte de invazia din Ucraina - o mare parte din tancurile aflate în dotate, calul de bătaie al armatei ruse, fiind distrusă în cele 14 luni de război.
E o chestiune de timp până când Polonia va deveni cea mai puternică forță terestră din Europa. Cu lecțiile istorice învățate, polonezii investesc masiv pentru a putea face față unei noi ipotetice invazii venite dinspre Federația Rusă. Totodată, Varșovia are în coastă și enclava rusă Kaliningrad, puternic militarizată.