Ministerul Britanic al Apărării a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include drone, tancuri de luptă principale T-72 și sisteme de apărare aeriană.
Potrivit documentelor pe care ziarul american a putut să le acceseze de la Departamentul de Apărare al SUA în temeiul Legii privind libertatea de informare, 280 de militari americani pensionari au putut obține permise federale pentru a lucra în Emiratele Arabe Unite, în baza unor contracte financiare uriașe, menționând că Emiratele sunt considerate o piață "fierbinte" pentru a atrage personal militar american și străin.
Printre cunoscuții militari americani care au avut contract cu Emiratele Arabe Unite se numără generalul în retragere al Marinei, Jim Mattis, care a fost consilier militar în statul arab înainte de a deveni secretar al Apărării în administrația Trump.
Aceste contracte au contribuit la întărirea influenței Emiratelor Arabe Unite în multe probleme internaționale, dar această influență se confruntă cu apărarea Statelor Unite pe probleme legate de drepturile omului.
Întrebat dacă guvernul SUA a facilitat intervenția Emiratelor Arabe Unite în Yemen și Libia, permițând emiratezilor să angajeze mai mulți contractori militari americani, Departamentul de Stat a precizat: "Emiratele Arabe Unite au fost un partener esențial al Statelor Unite într-o gamă largă de probleme de securitate regională și intenționăm să le ajutăm în continuare să-și îmbunătățească capacitățile de a-și apăra teritoriile și suntem încrezători că relația noastră puternică va continua".
Washington Post a dezvăluit, în aceeași anchetă, că armata Emiratelor Arabe Unite este ca o mașinărie militară condusă de americani, întrucât a fost angajat personal militar american în toate specialitățile legate de armată, unde lucrează pe posturi de consilieri strategici, piloți, instructori și operatori de drone, mecanici de aeronave, experți în apărarea antirachetă, antrenori de artilerie, specialiști radar, consultanți în securitate cibernetică, planificatori logistici și supraveghetori de întreținere, dintre care majoritatea sunt pensionari care au activat în armata SUA.
Potrivit aceleiași surse, contractele dintre Emiratele Arabe Unite și personalul militar străin, în special american, sunt realizate prin intermediul companiilor afiliate lui Edge Group, care la rândul său este afiliat guvernului Emiratelor Arabe Unite, iar veniturile sale anuale ajung la 5 miliarde de dolari.
Emiratele Arabe Unite păstrează secrete multe informații despre forțele sale armate, dar analiștii estimează că acestea cheltuiesc 22 de miliarde de dolari anual pentru apărare, aproape la fel de mult ca Turcia. Potrivit CIA, Forțele Armate din Emiratele Arabe Unite au 65.000 de militari în serviciu activ, similar cu Canada și Australia.
Pe lângă angajarea personalului militar american, potrivit Washington Post, armata Emiratelor Arabe Unite are în rândurile sale în uniformă mii de mercenari din alte țări. Mulți provin din Pakistan, Oman și Yemen, în timp ce alții sunt recrutați din Africa de Est și America de Sud. De exemplu, un fost general australian comandă Garda Prezidențială a Emiratelor Arabe Unite, constituită din 12.000 de militari de elită.
Washington Post a relatat că utilizarea de către Emiratele Arabe Unite a personalului militar american a început pe scară largă în 2010, când au încheiat un contract cu Erik Prince, fondatorul Blackwater Worldwide, o companie americană de securitate privată care a câștigat notorietate în 2007, când gardienii săi au ucis 14 civili irakieni neînarmați la Bagdad.
Acționând în numele EAU, Erik Prince a ajutat la recrutarea a sute de foști militari din Columbia, Africa de Sud și alte țări pentru a forma o forță "comando" care s-a antrenat într-o tabără de lângă Abu Dhabi. După ce planurile unității de comando au eșuat și Prince nu a fost de acord cu liderii Emiratelor, acesta din urmă a continuat să caute în afara granițelor sale experiență de luptă și militară.
Aproximativ în același timp, adaugă ziarul american, Forțele Armate din Emiratele Arabe Unite au primit în rândurile sale un alt american, Stephen Toumajan, un locotenent colonel în retragere, care a servit 20 de ani în armata SUA, în calitate de comandant al unității de aviație pentru operații speciale din Emirate numită Grupul 18. Ulterior a preluat comanda Comandamentului Comun al Aviației din Emiratele Arabe Unite.
WP spune despre acest militar american că a stârnit mari controverse în Statele Unite după ce a apărut în uniforma militară a Emiratelor, deși legile americane interzic militarilor americani să se alăture oficial oricărei armate și să depună un jurământ unei alte țări, ceea ce l-a determinat pe Toumajan să declare că lucrează în calitate de antreprenor civil, nu și-a jurat loialitate față de Emiratele Arabe Unite. În final nu a fost pedepsit de armata SUA după ce au fost efectuate investigații care au relevat că nu a primit nicio compensație din partea statului arab. În prezent,Toumajan este director general al Centrului Național de Căutare și Salvare din Emiratele Arabe Unite și își declară public relația strânsă cu șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite.
The Washington Post susține că cel mai mare susținător și încurajator al Forțelor Armate ale SUA este Jim Mattis, un general pensionar cu patru stele al Corpului Marin al SUA, care a fost anterior secretar al Apărării și care descrie Emiratele Arabe Unite drept "Mica Sparta" din cauza talentelor sale în război.
Mattis și-a amintit anterior cu drag de prima sa vizită în țară în calitate de ofițer de marină în 1979. El și-a amintit, de asemenea, că a construit "o relație de încredere de-a lungul multor ani" cu șeicul Mohammed și a lăudat forțele țării ca "frați egali de arme care au știut să lupte". Ziarul american precizează: "Ceea ce Mattis nu a menționat este că a lucrat anterior pentru guvernul Emiratelor Arabe Unite".
Fostul secretar al Apărării James N. Mattis și gen. Wei Fenghe, ministrul chinez al Apărării , 18 Oct. 2018 / flickr, Secretary of Defense
Potrivit investigației, în 2015, la doi ani după retragerea sa din Marine Corps, generalul Mattis a solicitat o autorizație federală pentru a i se accepta o "angajare civilă" în Emiratele Arabe Unite ca și "consilier militar".
Corpul Marin și Departamentul de Stat i-au aprobat cererea în august 201. Nu este clar cât timp a ocupat Mattis această funcție în Emirate, dar a revenit în serviciul guvernului SUA ca secretar al Apărării în mandatul președintelui Donald Trump în ianuarie 2017.
Mattis a fost secretarul apărării al lui Trump timp de doi ani. În martie 2019, la două luni după ce a părăsit Pentagonul, a solicitat din nou aprobarea de a accepta angajarea la guvernul Emiratelor Arabe Unite, de data aceasta ca vorbitor special la o conferință privind relațiile dintre SUA și Emiratele Arabe Unite, găzduită de șeicul Mohammed.
În cel mai bine vândut memoriu al său publicat în septembrie 2019, Mattis l-a lăudat pe șeicul Mohammed și a minimizat preocupările cu privire la drepturile omului în Emiratele Arabe Unite și în alte țări din regiune. Potrivit Washington Post, pe baza documentelor pe care le-a obținut, Mattis nu este singurul general de marină care a plecat să lucreze în Emiratele Arabe Unite la scurt timp după ce a părăsit serviciul guvernamental.
Charles Bolden, un general-maior din Corpul Marin și fost astronaut, a fost administrator al NASA în timpul administrației Obama. În iunie 2016, a călătorit la Abu Dhabi pentru a semna un acord de cooperare între NASA și Agenția Spațială a Emiratelor. El a susținut, de asemenea, o prelegere despre misiunea NASA pe Marte pentru o audiență de figuri distinse, printre care și Sheikhul Mohammed.
Documentele arată că la nouă luni după încheierea mandatului lui Bolden ca șef al NASA, el a solicitat aprobarea federală pentru a servi ca și consultant al agenției spațiale din Emiratele Arabe Unite. El a spus în cererea sa că agenția îl va plăti pentru a participa la două reuniuni ale consiliului consultativ pe an. Corpul Marin și Departamentul de Stat au admis cererea, dar au eliminat detalii financiare din documente, invocând dreptul său la confidențialitate.
Ziarul Washington Post a subliniat în ancheta sa, pe baza documentelor pe care le-a putut accesa, că Emiratele Arabe Unite plătesc salarii bune personalului militar străin, oferind câteva exemple. Un subofițerul pensionar din "Navy SEAL Team 6" a primit un salariu de 348.000 de dolari, plus 54.400 de dolari pentru locuințe și călătorii, iar poziția sa în Emirate era instructor de tir.
Ziarul a adăugat că cei care au abilități specializate sau diplome avansate câștigă mai mult, menționând că Sean Connors fost comandant în marină a primit un salariu de 600.000 de dolari anual după ce a fost angajat ca vicepreședinte la Nawah Energy Company, o companie de stat care a construit prima stație de energia nucleară civilă în lumea arabă.
Potrivit Washington Post, documentele arată că Thomas Drohan, profesor la Academia Forțelor Aeriene din SUA, a fost atras cu un salariu de 240.000 de dolari și o alocație de locuință de 49.000 de dolari. Daniel Baltrusitis, un colonel în retragere al Forțelor Aeriene, s-a mutat și el la Abu Dhabi pentru a deveni decan al colegiului, cu un salariu de 338.000 de dolari și 53.200 de dolari în beneficii pentru locuințe.
Emiratezii se bazează pe americani pentru a-i învăța cum să folosească un arsenal vast de arme fabricate în SUA, precum avioane de luptă F-16, drone Predator, baterii de rachete Patriot și rachete interceptoare THAAD. Mecanicii americani se ocupă și de echipamente specializate în timp ce sunt încadrați în unităţi militare emirateze.
Potrivit investigației Washington Post, angajarea personalului militar american pensionar de diferite grade în Emirate se face printr-o serie de companii intermediare, inclusiv prin compania "Knowledge Point", care are sediul în Abu Dhabi și are un birou în statul american Virginia. O altă companie care desfășoară aceeași activitate este "Global Aerospace Logistics", iar înregistrările analizate de The Washington Post arată că din 2015, această companie deținută de emiratezi a angajat peste 100 de militari pensionari din Statele Unite, cei mai mulți dintre ei fiind veterani ai Forțelor Aeriene și Armatei cu experiență în aviație.
Washington Post a declarat în ancheta sa că, după ce Emiratele Arabe Unite și-au întărit capacitățile militare prin contractori și arme americane, liderii săi au devenit mai agresivi în intervenția în conflicte externe, adesea, cu puțină atenție pentru drepturile omului.
După ce au trimis mii de trupe în Yemen în 2015, Emiratele Arabe Unite au condus o rețea secretă de închisori în care bărbați yemeniți au fost bătuți, biciuiți și agresați sexual. În Libia, armata Emiratelor Arabe Unite și-a trimis forțele pentru a-l ajuta pe Khalifa Haftar, liderul rebel care încearcă să preia controlul asupra țării. În 2020, inspectorul general al Departamentului de Apărare a raportat că guvernul Emiratelor Arabe Unite a ajutat la finanțarea Grupului Wagner, o armată de mercenari ruși apropiată de Kremlin, acuzată că a comis atrocități în Libia și în alte părți din Africa. Grupul Wagner a trimis, de asemenea, trupe să lupte în numele Rusiei în Ucraina și Siria.
Emiratele Arabe Unite au dezvoltat capacități avansate de supraveghere și internet pentru a viza adversarii, cu ajutorul foștilor hackeri și spioni americani și israelieni, și au efectuat operațiuni de hacking în computere și servere pentru a spiona inamicii Emiratelor Arabe Unite în Statele Unite.
Potrivit Washington Post, oficialii americani au devenit îngrijorați de numărul foștilor ofițeri de informații care au ocupat locuri de muncă la guverne străine, menționând că în 2021 șeful de contrainformații de la CIA a trimis o scrisoare neobișnuită spionilor pensionați, avertizându-i să nu-și vândă aptitudinile pentru puterile străine.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministerul Britanic al Apărării a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include drone, tancuri de luptă principale T-72 și sisteme de apărare aeriană.
Hanwha Aerospace a finalizat cu succes testele de acceptare a unui nou motor diesel de 1.000 de cai putere construit autohton de coreeni, care va fi integrat pe obuzierul autopropulsat (SPH) K9.
Franța se află în discuții avansate cu India pentru achiziția unui sistem de lansatoare de rachete multiple de tip MBRL (Multi-Barrel Rocket Launcher), a declarat luni un oficial indian de rang înalt.
Dacă s-ar concretiza, tranzacția ar fi prima dată când Parisul cumpără armament indian.
2025 e anul în care e așteptată lansarea procedurii de licitație pentru unul din cele mai mari contracte de înzestrare din ultimii ani. E vorba despre mașinile de luptă ale infanteriei. Aproape 300 de astfel de MLI-uri, într-un contract ce se ridică la aproape 3 miliarde de euro!
Compania rusă Uralvagonzavod a prezentat un material video cu primul tanc T-90M „Proryv” echipat cu noul sistem de protecție activă Arena-M.
România deține elicoptere de transport și atac IAR-330 Puma și Puma SOCAT adaptate și modernizate, dar oare fac ele față războiului modern? Și în ce măsură azi mai sunt importante elicoterele de atac, deși multe state continuă să le achiziționeze.
Ministerul Apărării al Letoniei a încheiat un contract cu GDELS-Santa Bárbara Sistemas pentru livrarea unui prim lot de 42 de vehicule ASCOD de tip mașină de luptă de a infanteriei (MLI). E de așteptat ca GDELS să intre cu ASCOD și în programul care va fi demarat în viitorul apropiat de România.
Plecând de la ideea că T-14 Armata, un program cu multe probleme va fi finalizat cu succes de Rusia, experții militari au analizat o posibilă confruntare între un T-14 Armata rus, în cea mai modernă versiune, și un AbramsX - viitorul tanc american Abrams pe care industria de apărare din SUA în dezvoltă. Desigur, pe caracteristicile și datele pe care le avem azi oficial despre cele două tancuri.
Viitorul tancurilor a fost pus sub semnul întrebării în ultimii ani, deși conflictul din Ucraina ne-a arătat un mixt între tehnica clasică și cea modernă. Tancurile rămân totuși importante, dar ele se adaptează noilor realități, inclusiv în ceea ce privește combaterea dronelor pe câmpul de luptă.
Luptele din Ucraina au scos la iveală deficiențele sistemului autopropulsat de artilerie 2S43 “Malva”, un obuzier prea ancorat în trecut. Produs în grabă și sub presiunea războiului este considerat totuși avansat de către ruși.
Rusia și Belarus se pregătesc pentru exercițiile militare strategice West 2025, care vor avea loc pe teritoriul Belarusului în acest an. În dimineața zilei de 14 ianuarie, serviciul de presă al Ministerului Apărării al Republicii Belarus a raportat despre instruirea personalului Comandamentului comun al Grupului regional de trupe al Federației Ruse și Belarus. Se menționează că scopul instruirii este de a „spori capacitatea de apărare” a statului Uniunii Statale Rusia-Belarus. Exercițiile West-2025 vor fi una dintre cele mai mari din ultimii ani. Peste 13 000 de militari ai forțelor armate belaruse și ai forțelor armate ruse vor fi implicați în manevre.
Guvernul german a comandat 54 de obuziere cu roți RCH 155 pentru a fi transferate în Ucraina, a anunțat de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în cadrul unei conferințe de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, marți, 14 ianuarie.
Compania de apărare KNDS Franța încearcă să impulsioneze proiectul tancului european de generație urmăroare (cunoscut sub denumirile Eurotank și MGCS), aflat în faza de amânare a deciziei majore, și prezintă o filmare impresionantă cu tunul pe care-l propune pentru echiparea Eurotancului.
Tancurile britanice Challenger 2 revin în centrul atenției, după ce canale de propagandă pro război ruse au susținut că forțele ucrainene le folosesc în contraofensiva surpriză din regiunea Kursk din Rusia.
Mulți ar spune, bazându-se pe experiența războiului din Ucraina, elicopterul de recunoaștere și atac nu mai are viitor. Francezii sunt mai inventivi și se adaptează.
“Pentru a se apăra de o agresiune a Rusiei”: Lituania va cumpăra tancuri germane Leopard 2A8, pentru prima dată după prăbușirea fostei URSS în anul 1991.
2024 a fost unul din cei mai buni ani în ceea ce privește înzestrarea Armatei României, moment care a culminat cu semnarea celui mai mare contract de înzestrare din istoria Armatei noastre, e vorba desigur de achiziția de avioane de luptă de tip F-35 Lightning II de generația a 5-a.
În cadrul unui interviu acordat ziarului britanic The Financial Times, adjunctul ministrului de interne polonez, Maciej Duszczyk, a declarat că, în anul 2025, Polonia va construi un nou drum până la granița cu exclava Kaliningrad din Federația Rusă. Potrivit precizărilor sale, artera de transport va fi necesară pentru transferul rapid de trupe în cazul unui conflict.
Noua rachetă rusă balistică cu rază medie de acțiune Oreșnik (Oreshnik), folosită în premieră pentru a lovi orașul ucrainean Dnipro la 21 noiembrie, e azi subiect de dezbatere în presa de propagandă rusă. Deși Oreșnik nu e chiar o rachetă nouă, ci are la bază modele sovietice upgradate, ea este o reală provocare pentru sistemele occidentale iar acest lucru a dat „aripi” propagandei ruse în ceea ce privește capacitatea NATO de a angaja racheta.
Surse arabe specializate în domeniul contractelor militare au relatat că India a oferit Marocului oportunitatea de a produce pe plan local tancul de luptă principal Arjun Mk II, blindat considerat unul dintre cele mai moderne tancuri indiene.
Taiwanul, care a atins în august un buget record pentru apărare de 20,2 miliarde de dolari în contextul intensificării agresiunii chineze, a primit în această lună primul lot de 38 de tancuri americane M1A2T Abrams.
O companie ucraineană formată din roboți de luptă a lansat un atac la sol în regiunea Harkov.
Legendarele elicoptere Black Hawk în versiunile de azi nu mai au nicio legătură cu primele modele din perioada Războiului Rece. Modernizate și aduse la standarde înalte Black Hawk rămâne o alegere pe care multe state din regiunea României o iau.
India a testat cu succes noul tanc ușor Zorawar, proiectat special pentru condiții de luptă extreme. Tancul a fost testat în apropiere de granița Indiei cu China.
Un prim lot de 38 de tancuri M1A2T Abrams fabricate în SUA - parte a unui pachet de achiziții militare din SUA - a sosit ieri în portul Taipei.
În septembrie 2023, armata ucraineană a primit 31 de tancuri M1A1 Abrams promise de Statele Unite cu câteva luni înainte. Un număr foarte mic având în vedere că SUA dispun de peste 11.000 de tancuri Abrams.
Danemarca va aloca până la finalul lui 2024 fonduri suplimentare pentru achiziționarea de arme destinate Forțele Armate ale Ucrainei. Livrarea sistemelor deja contractate va fi, de asemenea, accelerată.
Pentru prima dată Forțele pentru Operații Speciale (FOS) sau, în limbaj popular forțele speciale ale României, unitatea de elită a Armatei române, a prezentat noile vehicule ultraușoare Dagor.
Armata sud-coreeană a început să-și folosească tancurile T-80 și mașinile de luptă BMP-3, achiziționate de la Federația Rusă în anii 1990, ca ținte de testare pentru dronele sale kamikaze. Acestea au lovit tancurile și IFV-urile de la distanță.
Duminica acesta în Piața Arcului de Triumf în timpul paradei militare dedicată Zilei Naționale a României vom înregistra o premieră: Pentru prima dată în dispozitivul aerian participă și drone. E vorba de un UAV de tip Bayraktar TB2 produs în Turcia și intrat anul acesta în dotarea Forțelor Terestre Române.
Șeful diplomației letone nu se mulțumește doar să condamne cel mai mare atac rusesc cu drone din război. Oficialul propune inclusiv inițiative prin care să se reducă capacitatea Rusiei de a lansa astfel de lovituri masive care terorizează și ucid oamenii. Într-un interviu acordat Radio Libertatea, ministrul leton de externe, Baiba Braže, printre altele, a comentat atacul rusesc asupra Ucrainei din noaptea de 4 iulie.
Cu doar două zile înainte de Ziua Americii, oficiali de la Casa Albă au anunțat că administrația SUA suspendă ajutorul militar acordat Ucrainei. Dacă acest gest al președinției SUA are și o valoare de simbol, atunci mesajul care trebuie subînțeles este unul de rău augur pentru aproape toată lumea, inclusiv pentru soldații ruși de pe front.
După pierderea contractului pentru următoarea generație de avioane de luptă americane, Lockheed Martin nu se retrage din acest joc. Dimpotrivă, gigantul din industria apărării a lansat o contraofensivă: un plan ambițios de a transforma F-35 Lightning II într-un avion „generația a cincea-plus”, promițând o transformare radicală în următorii trei ani pentru aceasta aeronava.
Pe coridoarele puterii de la Bruxelles până la Berlin se pune tot mai des întrebarea, deloc încurajatoare: Ce se întâmplă dacă Statele Unite aleg să-şi retragă o parte din militari desfăşuraţi în Europa? Statele europene din NATO au început o muncă greoaie, înafara întrunirilor oficiale, de a planifica ,,un viitor cu mai puține trupe americane'' pe continent, pregătindu-se pentru o schimbare de direcție a președintelui american Donald Trump pe care Washingtonul încă nu a recunoscut-o oficial.
Operațiunea „Midnight Hammer”, în care nouă bombardiere B-2 Spirit, aproape jumătate din întreaga flotă activă a U.S. Air Force, au fost mobilizate pentru a lovi o singură țintă complexă în Iran, a fost atât o demonstrație de forță, cât și un semnal de alarmă pentru SUA. Misiunea a reușit, dar a subliniat, conform analistei Mackenzie Eaglen de la American Enterprise Institute (AEI), că America are o forță suficientă pentru „un raid, nu pentru o bătălie și cu siguranță nu pentru un război”.
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, Ben Hodges, avertizează că Moscova caută fisuri în unitatea NATO și susține că singura cale de a opri Kremlinul este înfrângerea totală a Rusiei în Ucraina. Rusia nu doar că poartă un război brutal în Ucraina, ci este deja angajată într-un conflict hibrid cu Occidentul, urmărind constant oportunități pentru a testa hotărârea NATO și a-și restabili controlul asupra Republicii Moldova și a țărilor baltice. Acesta este avertismentul tranșant al generalului american în rezervă Ben Hodges, fostul comandant al forțelor armate ale Statelor Unite în Europa.
Germania se pregătește să semneze un cec de până la 25 de miliarde de euro pentru mii de tancuri și vehicule blindate, cea mai mare achiziție militară a țării din ultimele decenii și cel mai concret semnal de până acum că motorul economic al Europei își asumă cu forță rolul de pilon militar al continentului.
În noaptea de 3 spre 4 iulie, forțele ruse au atacat regiunea Kiev cu drone și rachete de diferite tipuri. Alerta aeriană a durat mai mult de 15 ore.
Președintele american Donald Trump a discutat vineri la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre securizarea spațiului aerian ucrainean de rachetele și dronele rusești, la scurt timp după ce SUA au anunțat că suspendă unele livrări de arme către Kiev, care includ, probabil, și rachete de apărare aeriană Patriot.
Industria națională de apărare continuă să sufere din cauza lipsei de viziune strategică și a negocierii eficiente în raport cu marile contracte de achiziții militare, atrage atenția analistul militar colonel (r.) Ion Petrescu. El a dat exemplul achiziției de avioane de luptă F-16 și a comparat achiziția noastră cu cea a Poloniei, unde decidenții politici de la Varșovia au reușit să implice industria națională poloneză de apărare în programe de cooperare industrială, așa-zisul offset, în contextul în care americanii nu sunt recunoscuți ca fiind foarte implicați în offset.
Ministrul de Externe declară că sutudiasă posibilitatea redeschiderii în siguranţă a Consulatului României din Odesa.
Două agenții de informații olandeze au declarat vineri că Rusia își intensifică utilizarea armelor chimice interzise în Ucraina, inclusiv a gazului toxic cloropicrină, din perioada Primului Război Mondial.
Comentariile lui Wang vin într-un moment în care sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina slăbește. Marți, Departamentul Apărării al SUA a suspendat livrările către Ucraina de sisteme de armament cheie, posibil, chiar și rachete de apărare aeriană Patriot.
Propunerile radicale pentru o ,,forță militara de rezervă'' de un milion de oameni și atacuri în adâncimea teritoriului rus semnalează o schimbare fundamentală în gândirea strategică a Poloniei, pe fondul războiului din Ucraina. Un influent general polonez în retragere a lansat un apel pentru o transformare completă a posturii de apărare a Poloniei, argumentând că țara trebuie să adopte o doctrină de "apărare activă" care include, în mod explicit, capacitatea de a lansa lovituri preventive de mare anvergură pe teritoriul Rusiei în cazul unei agresiuni.
Vicepreședintele companiei de stat ruse Transneft, Andrei Badalov, a murit după ce a căzut de la fereastra apartamentului său din Moscova.
În plină cursă pentru reînarmare, Lituania și Estonia avertizează: Europa nu își poate permite să renunțe la armele din SUA, subminând viziunea Bruxelles-ului de „autonomie strategică”. Într-o perioadă în care liderii europeni, în special cei de la Paris și Berlin, promovează intens o politică de „autonomie strategică” și de consolidare a industriei de apărare continentale, un avertisment tranșant vine de pe flancul estic al NATO.
Serviciul de securitate ucrainean SBU a arestat un colonel al forțelor aeriene care ar fi fost în contact direct cu un ofițer al serviciului secret rus FSB. Acesta ar fi fost recrutat de soția sa pentru a coopera cu Rusia.
Pentagonul face un pariu de 90 de milioane de dolari că cel mai de bun avion de vânătoare al său, F-22 Raptor, poate ține piept amenințărilor din ce în ce mai sofisticate venite din partea Chinei și Rusiei, în timp ce succesorul său de generație a 6-a, F-47, se luptă să iasă de pe planșa de proiectare.
În timp ce liderii NATO au părăsit săptămâna trecută summitul de la Haga după o ofensivă de șarm menită să-l calmeze pe președintele american Donald Trump, la granița estică a Europei, realitatea este mult mai puțin protocolară. Aici, pe podul „Prieteniei” din Narva, Estonia, „dinții de dragon” din beton anti-tanc au înlocuit fluxul de turiști și comercianți ruși. Nu este o metaforă, ci o declarație rece de oțel și ciment: Europa se pregătește de război.
Potrivit corespondenților militari ai canalului Informant de pe rețeaua de socializare Telegram, în cursul nopții de 04.07.2025, mai multe rachete rusești au lovit ținte din Kiev, după ce anterior capitala Ucrainei a fost supusă unui atac masiv cu drone.
Portalul britanic Royal Navy a informat că, pe 02.07.2025, elicoptere aparținând Marinei Regale și o navă de război au monitorizat un submarin rusesc în timp ce naviga la suprafața apei prin Marea Nordului și Canalul Mânecii.
Așa cum bine remarca și postarea MApN, pregătirea de azi este siguranța de mâine.
Împreună cu partenerii săi americani Northrop Grumman și Lockheed Martin, Rheinmetall a atins o altă etapă importantă într-un proiect cheie pentru Bundeswehr, dar și pentru celelalte state NATO care sunt în programul F-35 - fabrica din Germania pentru producerea secțiunilor centrale ale fuzelajului va începe producția.
Președintele rus Vladimir Putin va discuta telefonic joi cu omologul său american Donald Trump, a anunțat liderul de la Kremlin pe neașteptate în timpul vizitei sale la forumul de afaceri al Agenției pentru Inițiative Strategice.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, şi directorul general al companiei Swift Beat LLC, Eric Schmidt, au semnat un memorandum privind un parteneriat strategic pe termen lung, în prezenţa preşedintelui ucrainean.
Generalul rus Mihail Gudkov, care comanda o brigadă de marină în Flota Pacificului și a fost recent promovat la funcția de comandant adjunct al Marinei, a fost ucis în regiunea Kursk din vestul Rusiei.
Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat că Europa se confruntă cu mai multe provocări, dar niciuna dintre ele nu este cauzată de China.
Tratatul, care urmează să fie semnat pe 17 iulie, include o clauză de asistență mutuală și semnalează o nouă eră a autonomiei strategice europene. Marea Britanie și Germania sunt pe punctul de a semna un tratat bilateral de anvergură ce include o clauză de apărare reciprocă, o mișcare menită să consolideze securitatea europeană într-un context de incertitudine transatlantică, au declarat pentru POLITICO cinci persoane familiare cu acest proces.
Într-o demonstrație de forță ce combină oțelul estonian cu precizia franceză, Europa a făcut un pas decisiv în cursa pentru autonomie militară. La 1 iulie 2025, un vehicul de luptă robotizat, fără pilot, a lansat cu succes o rachetă ghidată cu rază lungă de acțiune, validând un concept pe care planificatorii militari de la Bruxelles îl urmăresc de ani de zile: o capacitate de atac letală, interoperabilă și, cel mai important, pur europeană.
După o întâlnire la summitul NATO de la Haga cu Donald Trump, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a relansat ofensiva diplomatică a Turciei pentru a reintra în programul avioanelor de luptă F-35. Acest demers îndrăzneț redeschide una dintre cele mai spinoase dispute din cadrul alianței și pune Washingtonul în fața unei alegeri complexe, cu mize practice și morale uriașe.
Lansarea unei nave la apă este, de obicei, un eveniment industrial marcat de ceremonie și optimism. Însă, când nava este o platformă de spionaj de ultimă generație, iar ceremonia are loc în contextul celui mai tensionat climat de securitate din Europa de la Războiul Rece, evenimentul capătă o cu totul altă greutate. Lansarea navei ORP Jerzy Rozycki la Gdańsk nu este doar un succes pentru industria de apărare poloneză, ci un semnal strategic calculat, trimis direct către Kremlin.
Grupul E-INFRA anunță statutul de membru fondator și partener strategic al Atlantic Council România, o inițiativă ce reflectă angajamentul său profund pentru dezvoltarea infrastructurii de importanță națională, inovație tehnologică și consolidarea parteneriatului transatlantic.