Danemarca va aloca până la finalul lui 2024 fonduri suplimentare pentru achiziționarea de arme destinate Forțele Armate ale Ucrainei. Livrarea sistemelor deja contractate va fi, de asemenea, accelerată.
Potrivit documentelor pe care ziarul american a putut să le acceseze de la Departamentul de Apărare al SUA în temeiul Legii privind libertatea de informare, 280 de militari americani pensionari au putut obține permise federale pentru a lucra în Emiratele Arabe Unite, în baza unor contracte financiare uriașe, menționând că Emiratele sunt considerate o piață "fierbinte" pentru a atrage personal militar american și străin.
Printre cunoscuții militari americani care au avut contract cu Emiratele Arabe Unite se numără generalul în retragere al Marinei, Jim Mattis, care a fost consilier militar în statul arab înainte de a deveni secretar al Apărării în administrația Trump.
Aceste contracte au contribuit la întărirea influenței Emiratelor Arabe Unite în multe probleme internaționale, dar această influență se confruntă cu apărarea Statelor Unite pe probleme legate de drepturile omului.
Întrebat dacă guvernul SUA a facilitat intervenția Emiratelor Arabe Unite în Yemen și Libia, permițând emiratezilor să angajeze mai mulți contractori militari americani, Departamentul de Stat a precizat: "Emiratele Arabe Unite au fost un partener esențial al Statelor Unite într-o gamă largă de probleme de securitate regională și intenționăm să le ajutăm în continuare să-și îmbunătățească capacitățile de a-și apăra teritoriile și suntem încrezători că relația noastră puternică va continua".
Washington Post a dezvăluit, în aceeași anchetă, că armata Emiratelor Arabe Unite este ca o mașinărie militară condusă de americani, întrucât a fost angajat personal militar american în toate specialitățile legate de armată, unde lucrează pe posturi de consilieri strategici, piloți, instructori și operatori de drone, mecanici de aeronave, experți în apărarea antirachetă, antrenori de artilerie, specialiști radar, consultanți în securitate cibernetică, planificatori logistici și supraveghetori de întreținere, dintre care majoritatea sunt pensionari care au activat în armata SUA.
Potrivit aceleiași surse, contractele dintre Emiratele Arabe Unite și personalul militar străin, în special american, sunt realizate prin intermediul companiilor afiliate lui Edge Group, care la rândul său este afiliat guvernului Emiratelor Arabe Unite, iar veniturile sale anuale ajung la 5 miliarde de dolari.
Emiratele Arabe Unite păstrează secrete multe informații despre forțele sale armate, dar analiștii estimează că acestea cheltuiesc 22 de miliarde de dolari anual pentru apărare, aproape la fel de mult ca Turcia. Potrivit CIA, Forțele Armate din Emiratele Arabe Unite au 65.000 de militari în serviciu activ, similar cu Canada și Australia.
Pe lângă angajarea personalului militar american, potrivit Washington Post, armata Emiratelor Arabe Unite are în rândurile sale în uniformă mii de mercenari din alte țări. Mulți provin din Pakistan, Oman și Yemen, în timp ce alții sunt recrutați din Africa de Est și America de Sud. De exemplu, un fost general australian comandă Garda Prezidențială a Emiratelor Arabe Unite, constituită din 12.000 de militari de elită.
Washington Post a relatat că utilizarea de către Emiratele Arabe Unite a personalului militar american a început pe scară largă în 2010, când au încheiat un contract cu Erik Prince, fondatorul Blackwater Worldwide, o companie americană de securitate privată care a câștigat notorietate în 2007, când gardienii săi au ucis 14 civili irakieni neînarmați la Bagdad.
Acționând în numele EAU, Erik Prince a ajutat la recrutarea a sute de foști militari din Columbia, Africa de Sud și alte țări pentru a forma o forță "comando" care s-a antrenat într-o tabără de lângă Abu Dhabi. După ce planurile unității de comando au eșuat și Prince nu a fost de acord cu liderii Emiratelor, acesta din urmă a continuat să caute în afara granițelor sale experiență de luptă și militară.
Aproximativ în același timp, adaugă ziarul american, Forțele Armate din Emiratele Arabe Unite au primit în rândurile sale un alt american, Stephen Toumajan, un locotenent colonel în retragere, care a servit 20 de ani în armata SUA, în calitate de comandant al unității de aviație pentru operații speciale din Emirate numită Grupul 18. Ulterior a preluat comanda Comandamentului Comun al Aviației din Emiratele Arabe Unite.
WP spune despre acest militar american că a stârnit mari controverse în Statele Unite după ce a apărut în uniforma militară a Emiratelor, deși legile americane interzic militarilor americani să se alăture oficial oricărei armate și să depună un jurământ unei alte țări, ceea ce l-a determinat pe Toumajan să declare că lucrează în calitate de antreprenor civil, nu și-a jurat loialitate față de Emiratele Arabe Unite. În final nu a fost pedepsit de armata SUA după ce au fost efectuate investigații care au relevat că nu a primit nicio compensație din partea statului arab. În prezent,Toumajan este director general al Centrului Național de Căutare și Salvare din Emiratele Arabe Unite și își declară public relația strânsă cu șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite.
The Washington Post susține că cel mai mare susținător și încurajator al Forțelor Armate ale SUA este Jim Mattis, un general pensionar cu patru stele al Corpului Marin al SUA, care a fost anterior secretar al Apărării și care descrie Emiratele Arabe Unite drept "Mica Sparta" din cauza talentelor sale în război.
Mattis și-a amintit anterior cu drag de prima sa vizită în țară în calitate de ofițer de marină în 1979. El și-a amintit, de asemenea, că a construit "o relație de încredere de-a lungul multor ani" cu șeicul Mohammed și a lăudat forțele țării ca "frați egali de arme care au știut să lupte". Ziarul american precizează: "Ceea ce Mattis nu a menționat este că a lucrat anterior pentru guvernul Emiratelor Arabe Unite".
Fostul secretar al Apărării James N. Mattis și gen. Wei Fenghe, ministrul chinez al Apărării , 18 Oct. 2018 / flickr, Secretary of Defense
Potrivit investigației, în 2015, la doi ani după retragerea sa din Marine Corps, generalul Mattis a solicitat o autorizație federală pentru a i se accepta o "angajare civilă" în Emiratele Arabe Unite ca și "consilier militar".
Corpul Marin și Departamentul de Stat i-au aprobat cererea în august 201. Nu este clar cât timp a ocupat Mattis această funcție în Emirate, dar a revenit în serviciul guvernului SUA ca secretar al Apărării în mandatul președintelui Donald Trump în ianuarie 2017.
Mattis a fost secretarul apărării al lui Trump timp de doi ani. În martie 2019, la două luni după ce a părăsit Pentagonul, a solicitat din nou aprobarea de a accepta angajarea la guvernul Emiratelor Arabe Unite, de data aceasta ca vorbitor special la o conferință privind relațiile dintre SUA și Emiratele Arabe Unite, găzduită de șeicul Mohammed.
În cel mai bine vândut memoriu al său publicat în septembrie 2019, Mattis l-a lăudat pe șeicul Mohammed și a minimizat preocupările cu privire la drepturile omului în Emiratele Arabe Unite și în alte țări din regiune. Potrivit Washington Post, pe baza documentelor pe care le-a obținut, Mattis nu este singurul general de marină care a plecat să lucreze în Emiratele Arabe Unite la scurt timp după ce a părăsit serviciul guvernamental.
Charles Bolden, un general-maior din Corpul Marin și fost astronaut, a fost administrator al NASA în timpul administrației Obama. În iunie 2016, a călătorit la Abu Dhabi pentru a semna un acord de cooperare între NASA și Agenția Spațială a Emiratelor. El a susținut, de asemenea, o prelegere despre misiunea NASA pe Marte pentru o audiență de figuri distinse, printre care și Sheikhul Mohammed.
Documentele arată că la nouă luni după încheierea mandatului lui Bolden ca șef al NASA, el a solicitat aprobarea federală pentru a servi ca și consultant al agenției spațiale din Emiratele Arabe Unite. El a spus în cererea sa că agenția îl va plăti pentru a participa la două reuniuni ale consiliului consultativ pe an. Corpul Marin și Departamentul de Stat au admis cererea, dar au eliminat detalii financiare din documente, invocând dreptul său la confidențialitate.
Ziarul Washington Post a subliniat în ancheta sa, pe baza documentelor pe care le-a putut accesa, că Emiratele Arabe Unite plătesc salarii bune personalului militar străin, oferind câteva exemple. Un subofițerul pensionar din "Navy SEAL Team 6" a primit un salariu de 348.000 de dolari, plus 54.400 de dolari pentru locuințe și călătorii, iar poziția sa în Emirate era instructor de tir.
Ziarul a adăugat că cei care au abilități specializate sau diplome avansate câștigă mai mult, menționând că Sean Connors fost comandant în marină a primit un salariu de 600.000 de dolari anual după ce a fost angajat ca vicepreședinte la Nawah Energy Company, o companie de stat care a construit prima stație de energia nucleară civilă în lumea arabă.
Potrivit Washington Post, documentele arată că Thomas Drohan, profesor la Academia Forțelor Aeriene din SUA, a fost atras cu un salariu de 240.000 de dolari și o alocație de locuință de 49.000 de dolari. Daniel Baltrusitis, un colonel în retragere al Forțelor Aeriene, s-a mutat și el la Abu Dhabi pentru a deveni decan al colegiului, cu un salariu de 338.000 de dolari și 53.200 de dolari în beneficii pentru locuințe.
Emiratezii se bazează pe americani pentru a-i învăța cum să folosească un arsenal vast de arme fabricate în SUA, precum avioane de luptă F-16, drone Predator, baterii de rachete Patriot și rachete interceptoare THAAD. Mecanicii americani se ocupă și de echipamente specializate în timp ce sunt încadrați în unităţi militare emirateze.
Potrivit investigației Washington Post, angajarea personalului militar american pensionar de diferite grade în Emirate se face printr-o serie de companii intermediare, inclusiv prin compania "Knowledge Point", care are sediul în Abu Dhabi și are un birou în statul american Virginia. O altă companie care desfășoară aceeași activitate este "Global Aerospace Logistics", iar înregistrările analizate de The Washington Post arată că din 2015, această companie deținută de emiratezi a angajat peste 100 de militari pensionari din Statele Unite, cei mai mulți dintre ei fiind veterani ai Forțelor Aeriene și Armatei cu experiență în aviație.
Washington Post a declarat în ancheta sa că, după ce Emiratele Arabe Unite și-au întărit capacitățile militare prin contractori și arme americane, liderii săi au devenit mai agresivi în intervenția în conflicte externe, adesea, cu puțină atenție pentru drepturile omului.
După ce au trimis mii de trupe în Yemen în 2015, Emiratele Arabe Unite au condus o rețea secretă de închisori în care bărbați yemeniți au fost bătuți, biciuiți și agresați sexual. În Libia, armata Emiratelor Arabe Unite și-a trimis forțele pentru a-l ajuta pe Khalifa Haftar, liderul rebel care încearcă să preia controlul asupra țării. În 2020, inspectorul general al Departamentului de Apărare a raportat că guvernul Emiratelor Arabe Unite a ajutat la finanțarea Grupului Wagner, o armată de mercenari ruși apropiată de Kremlin, acuzată că a comis atrocități în Libia și în alte părți din Africa. Grupul Wagner a trimis, de asemenea, trupe să lupte în numele Rusiei în Ucraina și Siria.
Emiratele Arabe Unite au dezvoltat capacități avansate de supraveghere și internet pentru a viza adversarii, cu ajutorul foștilor hackeri și spioni americani și israelieni, și au efectuat operațiuni de hacking în computere și servere pentru a spiona inamicii Emiratelor Arabe Unite în Statele Unite.
Potrivit Washington Post, oficialii americani au devenit îngrijorați de numărul foștilor ofițeri de informații care au ocupat locuri de muncă la guverne străine, menționând că în 2021 șeful de contrainformații de la CIA a trimis o scrisoare neobișnuită spionilor pensionați, avertizându-i să nu-și vândă aptitudinile pentru puterile străine.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Danemarca va aloca până la finalul lui 2024 fonduri suplimentare pentru achiziționarea de arme destinate Forțele Armate ale Ucrainei. Livrarea sistemelor deja contractate va fi, de asemenea, accelerată.
Pentru prima dată Forțele pentru Operații Speciale (FOS) sau, în limbaj popular forțele speciale ale României, unitatea de elită a Armatei române, a prezentat noile vehicule ultraușoare Dagor.
Armata sud-coreeană a început să-și folosească tancurile T-80 și mașinile de luptă BMP-3, achiziționate de la Federația Rusă în anii 1990, ca ținte de testare pentru dronele sale kamikaze. Acestea au lovit tancurile și IFV-urile de la distanță.
Duminica acesta în Piața Arcului de Triumf în timpul paradei militare dedicată Zilei Naționale a României vom înregistra o premieră: Pentru prima dată în dispozitivul aerian participă și drone. E vorba de un UAV de tip Bayraktar TB2 produs în Turcia și intrat anul acesta în dotarea Forțelor Terestre Române.
Producătorul global de sisteme terestre OTOKAR și C.N. ROMTEHNICA S.A, ca reprezentant al Ministerului Apărării Naționale au semnat un contract multianual în valoare de 4,26 miliarde de lei (aproximativ 857 milioane de euro) pentru furnizarea a 1059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor COBRA II către Ministerul Apărării Naționale din România.
Un tanc de luptă principal VT4 de fabricație chinezească s-a stricat și a blocat în timpul unei expuneri dinamice la expoziția militară Zhuhai, după care a rămas staționar pentru restul spectacolului.
La 11 noiembrie 2024, Departamentul american al Apărării (US DoD) a anunțat că sistemul modernizat de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270A2 și-a făcut debutul în timpul exercițiului Dynamic Front 25 al NATO, desfășurat la Ravajarvi Training Area din Rovaniemi, Finlanda. Soldații americani din Brigada 41 de Artilerie au operat sistemul M270A2, trăgând cu succes pentru a-i demonstra capacitățile. Lansatorul este conceput pentru a ataca diverse ținte, inclusiv concentrații de artilerie, unități de apărare aeriană și vehicule blindate ușoare, la distanțe mai mari decât sistemele anterioare.
Hanwha Aerospace România și-a luat angajamentul să sprijine modernizarea Fortelor Armate ale României și să contribuie la întărirea flancului estic al NATO, ca răspuns la provocările și amenințările de securitate generate de războiul din Ucraina. Hanwha a prezentat planurile pentru construirea unei facilități ultramoderne în România, care va include producție, cercetare, testare, instruire și servicii MRO pentru obuziere K9 Tunetul. Partenerii coreenii și-au reiterat intenția de a livra totodată Armatei României și mașini de luptă Redback.
Trupele israeliene care avansează în sudul Libanului găsesc stocuri mari de arme rusești în depozite și poziții teroriste Hezbollah.
Obuzierul autopropulsat de mare putere, 2S7 Pion, considerat ”cea mai grea armă din lume”, este folosit de Forțele Ucrainene lângă Torețk.
România a achiziționat oficial 54 de tancuri americane Abrams M1A2, dar are în plan să continue achiziția de tancuri pentru a-și moderniza batalioanele. În acest sens se poartă discuții cu mai mulți operatori și chiar a fost testat cu succes tancul coreean K2 Panther.
Australia va furniza un număr important de tancuri M1A1 Abrams către Ucraina. Chiar dacă sunt într-o versiune mai veche, blindatele reprezintă o importantă gură de oxigen pentru forțele armate ucrainene.
T-90M Proryv e cel mai avansat tanc rus, exceptând „fantoma” T-14 Armata. T-90M a fost folosit intens pe câmpul de luptă din Ucraina, unde a suferit inclusiv pierderi. Însă T-90M e de departe cel mai capabil tanc pe care ocupantul rus îl are azi la dispoziție.
Mari unități și unități de artilerie din 27 de țări NATO și partenere au început exercițiul Dynamic Front în cea mai extinsă formulă de la lansarea sa.
Expertul în securitate Iulia Joja anticipează că o revenire la putere a lui Donald Trump va accentua cererea SUA pentru ca statele membre NATO să atingă atingă un procent cât mai mare din PIB pentru înzestrare. Aceasta a fost una din cerințele pentru care Donald Trump a insistat în primul său mandat.
La 1 noiembrie 2024, o delegație formată din generali în retragere ai forțelor americane aflate în Coreea (USFK) și ai armatei sud-coreene, invitată de Korea Defense Veterans Association (KDVA) și Korea-U.S. Alliance Foundation (KUASF), a vizitat unitatea de producție Changwon a companiei Hanwha Aerospace. Grupul a analizat liniile de producție pentru sisteme-cheie, inclusiv obuzierul autopropulsat (SPH) K9 și vehiculul de aprovizionare cu muniție (ARV) K10, reflectând discuțiile în curs privind consolidarea cooperării în domeniul industriei de apărare între Coreea de Sud și Statele Unite. Printre delegați s-au numărat generalii în retragere Curtis M. Scaparrotti, Walter L. Sharp, Robert B. Abrams, Leem Ho-young și generalul-maior Shin Kyung-soo, care au analizat modalitățile de intensificare a colaborării în domeniul apărării între aliați.
Europa de Est devine o regiune în care tot mai multe state produc mașini de luptă pentru infanterie (MLI). După Ungaria și Ucraina care produc mașini de luptă Lynx - ucrainenii produc în colaborare cu nemții în plin război -, România va deschide și ea după finalizarea programului de înzestrare cu mașini de luptă o linie de producție.
Croația achiziționează 50 de tancuri germane noi Leopard 2A8, care este cea mai recentă versiune a puternicului tanc german, iar zilele săptămâna aceasta a fost făcut primul pas în realizarea acestei achiziții.
Grecia își consolidează flota Hawk prin achiziționarea a 35 de elicoptere UH-60M Black Hawk de la Lockheed Martin. Versiunea e același pedigree cu S-70 Black Hawk, achiziționate de România, dar pentru Ministerul Afacerilor Interne. Lockheed propune o ofertă avantajoasă și pentru Armata României.
Corpul Multinațional Sud-Est al NATO (MNC-SE) conduce un exercițiu multinațional al posturilor de comandă (CPX – Command Post Exercise) în care se simulează o operație de apărare pe flancul estic al Alianței. Exercițiul, numit „Arcul Carpatic 24” are loc în perioada 21 – 28 octombrie. Pe lângă statul major al MNC-SE, în exercițiu sunt implicate comenzi de nivel divizie și brigadă din România, SUA și Franța, potrivit unui comunicat de presă (25 octombrie) al Forțelor Terestre Americane din Europa (US Army – Europe).
MGCS (Main Ground Combat System), cunoscut și sub denumirea de Eurotank, cunoaște noi amânări. Noul tanc germano-francez ar trebui să înlocuiască tancurile Leopard și Leclerc.
Unul din cele mai așteptate programe de înzestrare ale Armatei României este cu siguranță cel al mașinilor de luptă ale infanteriei. Licitația urmează să fie demarată în viitorul apropiat iar obiectivul este producția în România.
România urmărește să extindă achiziția de tancuri în viitorul apropiat iar unul din obiectivele programului e implicarea industriei de apărare în proces prin cooperare industrială în ceea ce guvernanții noștri numesc continuu „revitalizarea industriei”.
Rușii au reușit să captureze și să extragă din Ucraina un tanc Leopard 2 în versiunea A6. Tancul se află deja la uzina Uralvagonzavod, principala uzină de producție a tancurilor, unde sunt produse și celebrele T-90.
Ucraina folosește mai multe tipuri de obuziere de 155 mm, fie șenilate fie pe roți, inclusiv obuziere franceze Caesar. Care au fost primite în număr destul de mare, dar departe încă de promisiunile făcute de francezi. Rata de supraviețuire a Caesar e însă una foarte bună.
Ucraina urmează să primească 49 de tancuri M1A1SA Abrams pentru a-și consolida eforturile de apărare împotriva invaziei rusești. Aceste tancuri, deși de fabricație americană, nu vor veni direct din SUA, ci vor fi trimise din Australia, cu aprobarea Washingtonului.
Compania turcă Otokar a anunțat că a fost declarată câștigătoare de către Ministerul Apărării Naționale (MApN) în programul de înzestrare cu blindate ușoare 4x4 al României.
DefenseRomania se află în Coreea unde ia parte la Kadex 2024 (Korea Army International Defense Exhibition). În cadrul evenimentului organizat de partea coreeană publicația noastră a purtat mai multe discuții cu oficiali coreeni din industria de apărare. Una dintre discuții s-a axat pe posibila înzestrare cu tancuri K2 Panther.
Agenția de presă rusă Interfax a informat, pe 30.09.2024, că, prin semnarea unui decret prezidențial, Vladimir Putin a dispus încorporarea, în perioada octombrie-decembrie, a 133.000 de recruți pentru executarea serviciului militar obligatoriu. Decretul a fost publicat pe portalul cu informații juridice.
Marocul a încheiat un parteneriat cu compania Tata Advanced Systems Limited (TASL) din India pentru a produce pe plan intern vehiculele de luptă blindate WhAP (Wheeled Armored Platform) 8×8 .
Ministerul de Externe al Poloniei a anunțat luni retragerea consimțământului pentru funcționarea consulatului Rusiei din Cracovia, după ce Varșovia a acuzat cu o zi înainte serviciile secrete ruse că se află în spatele unui incendiu masiv care a distrus aproape complet un centru comercial din Varșovia în luna mai a anului 2024, relatează Agerpres și AFP.
Ar fi trebuit să fie o poveste închisă, deși una istorică cu profunde semnificații pentru viitor. Ar fi trebuit lăsată așa cum a căzut cu un imperiu orgolios pe de o parte și cu oameni de onoare pe de altă parte, dar din care toată lumea și-a învățat lecția. Dar, n-a fost să fie.
Acum 80 de ani, în prima jumătate a lunii mai, cel de-al Doilea Război Mondial lua ultimele vieți în Europa pentru că Germania urma să capituleze.
Pe 8 mai 1945 la ora 22:43 CET (ora Europei Centrale), cu intrare în vigoare la 23:01 CET în aceeași zi, se semna capitularea necondiționată a Germaniei față de aliați, la Karlshorst în estul Berlinului.
Ungaria a anulat o întâlnire cu Ucraina la nivel de experţi în drepturile minorităţilor care trebuia să aibă loc luni, invocând o dispută în care cele două ţări vecine şi-au expulzat reciproc diplomaţi şi s-au acuzat de activităţi de spionaj.
Conflictul reaprins dintre India și Pakistan a adus și o premieră: Primul avion de producție franceză de tip Rafale, aflat sub comanda aviației militare indiene, ar fi fost doborât de un J-10 de producție chineză, care a lansat o rachetă PL-15. Informațiile privind pierderile indiene, chiar în urma unui atac masiv lansat de India, au fost confirmate doar de către Ministerul Apărării din Pakistan. Au existat semne de întrebare dacă chiar sunt reale, mai ales că nu au apărut foarte multe imagini cu resturile avionului iar cele apărute au fost imediat puse sub semnul întrebării. Verdictul a venit.
Trăim, mai mult sau mai puțin conștient, într-un adevărat ocean electromagnetic. Această infrastructură invizibilă care leagă telefoane, internet, transporturi, aviație, comunicații este, practic, coloana vertebrală a erei informaționale. Cu fiecare pas în evoluția tehnologică “oceanul” devine tot mai dens în emițătoare, receptoare, frecvențe și modulații, iar existența noastră mai dependentă de modul în care rămânem capabili să îi înțelegem principiile și să îl controlăm.
În imagini publicate recent de IDF se pot observa versiuni mai vechi ale tancurilor Merkava, e vorba de Mk.3 pe care s-au instalat foarte sisteme de protecție activă.
Rusia duce un război subteran, al cărui scop principal este să submineze încrederea cetățenilor din statele occidentale în posibilitatea ca Rusia să fie învinsă.
Administrația președintelui american Donald Trump se pregătește să accepte un avion Boeing 747-8 drept cadou din partea familiei regale qatareze, al cărui preț este de 400 de milioane de dolari. Ar fi cel mai scump cadou pe care l-a primit vreodată un președinte american.
Rusia lui Putin folosește simbolistica cu scop pur propagandistic. Acum doi ani, singurul tanc scos la parada de Ziua Victoriei era legendarul T-34; gestul reamintea rușilor marile victorii din Al Doilea Război Mondial, dar transmitea și un alt mesaj - acela că toată tehnica de luptă era trimisă pe frontul din Ucraina, în lupta contra blindatelor occidentale.
Ucraina este pregătită pentru negocieri directe cu Rusia, așa cum a sugerat liderul Kremlinului, Vladimir Putin. Totuși, cu condiția ca Moscova să fie de acord mai întâi cu propunerea unui armistițiu necondiționat de treizeci de zile, care intră în vigoare de luni, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Polonia urmează un program de înzestrare bazat pe un plan bine definit care o va propulsa în topul forțelor terestre europene în următorul deceniu. Dar cu suflarea imperialismului rus în ceafă, Polonia are norocul și unor vecini regionali puternici.
Guvernul german schimbă abordarea și nu va mai face publice detalii ale ajutorului militar pentru Ucraina, a anunţat sâmbătă cancelarul Friedrich Merz, în timpul unei vizite la Kiev, relatează Reuters.
Potrivit Serviciului de Radiodifuziune al Forțelor Britanice, Regatul Unit va livra Ucrainei 5 sisteme de apărare antiaeriană “Raven”. Noul lot este destinat să suplimenteze cele 8 sisteme pe care militarii ucraineni le folosesc deja cu succes împotriva dronelor Shahed.
Reprezentanții SUA și Chinei au început sâmbătă dimineață la Geneva discuțiile privind disputele comerciale. La negocieri participă secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, reprezentantul pentru Comerț, Jamieson Greer, și vicepremierul chinez, He Lifeng.
Experiența Ucrainei este de un interes major pentru orice națiune europeană conștientă de gravitatea situației actuale de securitate, dar în special pentru țările din estul Europei, care au fost într-o măsură mai mare sau mai mică în sfera de influență Rusiei. Cu cât urmărim mai îndeaproape problemele cu care se confruntă fosta țară sovietică agresată de “sora” mai mare, cu atât înțelegem mai bine cât de complexe sunt eforturile necesare pentru menținerea independenței și suveranității unui astfel de stat. Corupția rămâne o amenințare internă gravă pentru apărarea Ucrainei
Pakistanul a încălcat armistițiul cu India, convenit sâmbătă după patru zile de atacuri reciproce între cele două țări, a relatat AFP, citând o sursă guvernamentală indiană anonimă.
Președintele rus, Vladimir Putin, a propus astăzi (11.05.2025) ca discuțiile directe cu Ucraina să aibă loc la Istanbul pe 15 mai, fără condiții prealabile. Acest lucru a fost raportat de agențiile de presă internaționale.
Liderii europeni au intensificat sâmbătă presiunile asupra liderului rus Vladimir Putin pentru a accepta un armistițiu de 30 de zile în Ucraina, fără nicio condiție, amenințând cu sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei și un sprijin militar sporit pentru Kiev.
Forțele Armate ale Ucrainei primesc până la 30 de ”dubluri” pentru 5 vehicule reale, scrie presa britanică.
Președintele american Donald Trump a declarat că India și Pakistanul au ajuns la un acord de încetare a focului după negocieri îndelungate mediate de Statele Unite.
Serverul Ukrainska Pravda a informat, pe 10.05.2025, că Rusia va închide spațiul aerian situate deasupra poligonului militar Kapustin Yar, din cauza testării rachetelor balistice Oreshnik. Moscova a făcut un pas similar în noiembrie anul trecut, înainte de bombardarea orașului ucrainean Dnipro.
Nava spațială sovietică Kosmos 482 trebuia să aterizeze pe Venus în anii 1970, dar operațiunea a eșuat, așa că obiectul a petrecut ani de zile pe orbita Pământului printre mii de resturi spațiale.
Încă nu se știe unde a căzut nava spațială și cât din sondă a supraviețuit reintrării în atmosferă.
Iranul va trimite Rusiei lansatoare de rachete cu rază scurtă de acțiune pentru atacuri asupra Ucrainei, dezvăluie sursele Reuters.
Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Keir Starmer şi Donald Tusk vor merge sâmbătă la Kiev pentru a-şi demonstra sprijinul "de neclintit" pentru Ucraina şi, urmând exemplul Statelor Unite, pentru a cere Rusiei un "armistiţiu complet şi necondiţionat de 30 de zile", potrivit unei declaraţii comune, arată Agerpres.
India a atacat miercuri Pakistanul cu lovituri aeriene și rachete, iar de atunci ambele țări se ciocnesc zilnic. Zeci de persoane au fost ucise.
Cele 10 țări nord-europene care alcătuiesc Forța Expediționară Comună (Joint Expeditionary Force - JEF) au convenit să consolideze cooperarea în domeniul securității între ele, precum și să includă Ucraina într-un parteneriat extins cu JEF.
Rusia continuă să mimeze disponibilitatea pentru negocieri și vine cu o serie de condiții pentru a oprii atacurile împotriva Ucrainei.
Ministerul ucrainean de Externe a anunțat vineri expulzarea a doi diplomați ungari, după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a comunicat mai devreme că a descoperit o rețea de spionaj ungară și că a arestat doi presupuși spioni ai Budapestei, arestări în urma cărora Ungaria a răspuns prin expulzarea a doi diplomați ucraineni despre care afirmă că ar fi de fapt spioni sub acoperire, transmit Agerpres și Reuters.
Se spune că compromisul naște compromisuri. Iar SUA o simt pe pielea lor pentru a avea noile rachete nucleare de ultimă generație LGM-35A Sentinel.
Într-o analiză publicată recent, Tudor Curtifan atrage atenția asupra modului în care Federația Rusă manipulează istoria celui de-al Doilea Război Mondial pentru a justifica agresiuni și revendicări teritoriale în prezent. Acesta subliniază că, deși URSS a avut un rol esențial în înfrângerea Germaniei naziste, victoria a fost posibilă doar datorită unui efort colectiv, în special prin sprijinul masiv venit din partea Statelor Unite și a aliaților occidentali. Și nimeni nu ar trebui să pună monopol pe acest lucru. Mai mult, Curtifan spune că nu trebuie să subestimăm pericolul și imperialismul rus, precum nici setea de revanșă a rușilor după umilința din 1991 și prăbușirea URSS în ceea ce Ronald Reagan a definit victoria împotriva „Imperiului Răului”.
La o paradă militară în Kazahstan, paradă dedicată Zilei Memoriei și Victoriei asupra nazismului a fost prezentată o versiune locală a tancului sovietic T-72A. Versiune pe care experții o numesc ... „dubioasă”.
Kremlinul a descris drept un "act de eroism" decizia premierului slovac Robert Fico şi a preşedintelui sârb Aleksandar Vucic de a participa vineri la Moscova la ceremoniile de marcare a 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, în pofida obstacolelor care au constat într-un avertisment din partea şefei diplomaţiei UE, Kaja Kallas, şi în refuzul statelor baltice de a le autoriza survolul, cei doi lideri fiind forţaţi astfel să folosească rute ocolitoare pentru a ajunge în capitala rusă, relatează agențiile Agerpres și EFE.