Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Emiratele Arabe Unite au angajat sute de veterani americani pentru a-și moderniza armata, cooptând inclusiv generali cu 4 stele
Forțele terestre
Data actualizării:
Data publicării:
Washington Post a dezvăluit, într-o investigație amplă publicată în octombrie, modul în care Emiratele Arabe Unite și-au construit armata bazându-se pe militarii americani pensionați și consultanții străini, pe lângă un număr mare de mercenari care să lucreze în armata emirateză ca soldați.
Sursă foto: US Army Facebook
Sursă foto: US Army Facebook

Potrivit documentelor pe care ziarul american a putut să le acceseze de la Departamentul de Apărare al SUA în temeiul Legii privind libertatea de informare, 280 de militari americani pensionari au putut obține permise federale pentru a lucra în Emiratele Arabe Unite, în baza unor contracte financiare uriașe, menționând că Emiratele sunt considerate o piață "fierbinte" pentru a atrage personal militar american și străin.

Printre cunoscuții militari americani care au avut contract cu Emiratele Arabe Unite se numără generalul în retragere al Marinei, Jim Mattis, care a fost consilier militar în statul arab înainte de a deveni secretar al Apărării în administrația Trump.

Aceste contracte au contribuit la întărirea influenței Emiratelor Arabe Unite în multe probleme internaționale, dar această influență se confruntă cu apărarea Statelor Unite pe probleme legate de drepturile omului.

Întrebat dacă guvernul SUA a facilitat intervenția Emiratelor Arabe Unite în Yemen și Libia, permițând emiratezilor să angajeze mai mulți contractori militari americani, Departamentul de Stat a precizat: "Emiratele Arabe Unite au fost un partener esențial al Statelor Unite într-o gamă largă de probleme de securitate regională și intenționăm să le ajutăm în continuare să-și îmbunătățească capacitățile de a-și apăra teritoriile și suntem încrezători că relația noastră puternică va continua".

 

O mașină militară condusă de americani

 

Washington Post a dezvăluit, în aceeași anchetă, că armata Emiratelor Arabe Unite este ca o mașinărie militară condusă de americani, întrucât a fost angajat personal militar american în toate specialitățile legate de armată, unde lucrează pe posturi de consilieri strategici, piloți, instructori și operatori de drone, mecanici de aeronave, experți în apărarea antirachetă, antrenori de artilerie, specialiști radar, consultanți în securitate cibernetică, planificatori logistici și supraveghetori de întreținere, dintre care majoritatea sunt pensionari care au activat în armata SUA.

Potrivit aceleiași surse, contractele dintre Emiratele Arabe Unite și personalul militar străin, în special american, sunt realizate prin intermediul companiilor afiliate lui Edge Group, care la rândul său este afiliat guvernului Emiratelor Arabe Unite, iar veniturile sale anuale ajung la 5 miliarde de dolari.

Emiratele Arabe Unite păstrează secrete multe informații despre forțele sale armate, dar analiștii estimează că acestea cheltuiesc 22 de miliarde de dolari anual pentru apărare, aproape la fel de mult ca Turcia. Potrivit CIA, Forțele Armate din Emiratele Arabe Unite au 65.000 de militari în serviciu activ, similar cu Canada și Australia.

Pe lângă angajarea personalului militar american, potrivit Washington Post, armata Emiratelor Arabe Unite are în rândurile sale în uniformă mii de mercenari din alte țări. Mulți provin din Pakistan, Oman și Yemen, în timp ce alții sunt recrutați din Africa de Est și America de Sud. De exemplu, un fost general australian comandă Garda Prezidențială a Emiratelor Arabe Unite, constituită din 12.000 de militari de elită.

Washington Post a relatat că utilizarea de către Emiratele Arabe Unite a personalului militar american a început pe scară largă în 2010, când au încheiat un contract cu Erik Prince, fondatorul Blackwater Worldwide, o companie americană de securitate privată care a câștigat notorietate în 2007, când gardienii săi au ucis 14 civili irakieni neînarmați la Bagdad.

Acționând în numele EAU, Erik Prince a ajutat la recrutarea a sute de foști militari din Columbia, Africa de Sud și alte țări pentru a forma o forță "comando" care s-a antrenat într-o tabără de lângă Abu Dhabi. După ce planurile unității de comando au eșuat și Prince nu a fost de acord cu liderii Emiratelor, acesta din urmă a continuat să caute în afara granițelor sale experiență de luptă și militară.

Aproximativ în același timp, adaugă ziarul american, Forțele Armate din Emiratele Arabe Unite au primit în rândurile sale un alt american, Stephen Toumajan, un locotenent colonel în retragere, care a servit 20 de ani în armata SUA, în calitate de comandant al unității de aviație pentru operații speciale din Emirate numită Grupul 18. Ulterior a preluat comanda Comandamentului Comun al Aviației din Emiratele Arabe Unite.

WP spune despre acest militar american că a stârnit mari controverse în Statele Unite după ce a apărut în uniforma militară a Emiratelor, deși legile americane interzic militarilor americani să se alăture oficial oricărei armate și să depună un jurământ unei alte țări, ceea ce l-a determinat pe Toumajan să declare că lucrează în calitate de antreprenor civil, nu și-a jurat loialitate față de Emiratele Arabe Unite. În final nu a fost pedepsit de armata SUA după ce au fost efectuate investigații care au relevat că nu a primit nicio compensație din partea statului arab. În prezent,Toumajan este director general al Centrului Național de Căutare și Salvare din Emiratele Arabe Unite și își declară public relația strânsă cu șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite.

 

Emiratele sau "Mica Sparta"... un paradis al generalilor cu 4 stele

 

The Washington Post susține că cel mai mare susținător și încurajator al Forțelor Armate ale SUA este Jim Mattis, un general pensionar cu patru stele al Corpului Marin al SUA, care a fost anterior secretar al Apărării și care descrie Emiratele Arabe Unite drept "Mica Sparta" din cauza talentelor sale în război.

Mattis și-a amintit anterior cu drag de prima sa vizită în țară în calitate de ofițer de marină în 1979. El și-a amintit, de asemenea, că a construit "o relație de încredere de-a lungul multor ani" cu șeicul Mohammed și a lăudat forțele țării ca "frați egali de arme care au știut să lupte". Ziarul american precizează: "Ceea ce Mattis nu a menționat este că a lucrat anterior pentru guvernul Emiratelor Arabe Unite".

Fostul secretar al Apărării James N. Mattis și gen. Wei Fenghe, ministrul chinez al Apărării , 18 Oct. 2018 / flickr, Secretary of Defense

Potrivit investigației, în 2015, la doi ani după retragerea sa din Marine Corps, generalul Mattis a solicitat o autorizație federală pentru a i se accepta o "angajare civilă" în Emiratele Arabe Unite ca și "consilier militar".

Corpul Marin și Departamentul de Stat i-au aprobat cererea în august 201. Nu este clar cât timp a ocupat Mattis această funcție în Emirate, dar a revenit în serviciul guvernului SUA ca secretar al Apărării în mandatul președintelui Donald Trump în ianuarie 2017.

Mattis a fost secretarul apărării al lui Trump timp de doi ani. În martie 2019, la două luni după ce a părăsit Pentagonul, a solicitat din nou aprobarea de a accepta angajarea la guvernul Emiratelor Arabe Unite, de data aceasta ca vorbitor special la o conferință privind relațiile dintre SUA și Emiratele Arabe Unite, găzduită de șeicul Mohammed.

În cel mai bine vândut memoriu al său publicat în septembrie 2019, Mattis l-a lăudat pe șeicul Mohammed și a minimizat preocupările cu privire la drepturile omului în Emiratele Arabe Unite și în alte țări din regiune. Potrivit Washington Post, pe baza documentelor pe care le-a obținut, Mattis nu este singurul general de marină care a plecat să lucreze în Emiratele Arabe Unite la scurt timp după ce a părăsit serviciul guvernamental.

Charles Bolden, un general-maior din Corpul Marin și fost astronaut, a fost administrator al NASA în timpul administrației Obama. În iunie 2016, a călătorit la Abu Dhabi pentru a semna un acord de cooperare între NASA și Agenția Spațială a Emiratelor. El a susținut, de asemenea, o prelegere despre misiunea NASA pe Marte pentru o audiență de figuri distinse, printre care și Sheikhul Mohammed.

Documentele arată că la nouă luni după încheierea mandatului lui Bolden ca șef al NASA, el a solicitat aprobarea federală pentru a servi ca și consultant al agenției spațiale din Emiratele Arabe Unite. El a spus în cererea sa că agenția îl va plăti pentru a participa la două reuniuni ale consiliului consultativ pe an. Corpul Marin și Departamentul de Stat au admis cererea, dar au eliminat detalii financiare din documente, invocând dreptul său la confidențialitate.

 

Salariile oferite de Emiratele Arabe Unite personalului militar străin

 

Ziarul Washington Post a subliniat în ancheta sa, pe baza documentelor pe care le-a putut accesa, că Emiratele Arabe Unite plătesc salarii bune personalului militar străin, oferind câteva exemple. Un subofițerul pensionar din "Navy SEAL Team 6" a primit un salariu de 348.000 de dolari, plus 54.400 de dolari pentru locuințe și călătorii, iar poziția sa în Emirate era instructor de tir.

Ziarul a adăugat că cei care au abilități specializate sau diplome avansate câștigă mai mult, menționând că Sean Connors fost comandant în marină  a primit un salariu de 600.000 de dolari anual după ce a fost angajat ca vicepreședinte la Nawah Energy Company, o companie de stat care a construit prima stație de energia nucleară civilă în lumea arabă.

Potrivit Washington Post, documentele arată că Thomas Drohan, profesor la Academia Forțelor Aeriene din SUA, a fost atras cu un salariu de 240.000 de dolari și o alocație de locuință de 49.000 de dolari. Daniel Baltrusitis, un colonel în retragere al Forțelor Aeriene, s-a mutat și el la Abu Dhabi pentru a deveni decan al colegiului, cu un salariu de 338.000 de dolari și 53.200 de dolari în beneficii pentru locuințe.

Emiratezii se bazează pe americani pentru a-i învăța cum să folosească un arsenal vast de arme fabricate în SUA, precum avioane de luptă F-16, drone Predator, baterii de rachete Patriot și rachete interceptoare THAAD. Mecanicii americani se ocupă și de echipamente specializate în timp ce sunt încadrați în unităţi militare emirateze.

Potrivit investigației Washington Post, angajarea personalului militar american pensionar de diferite grade în Emirate se face printr-o serie de companii intermediare, inclusiv prin compania "Knowledge Point", care are sediul în Abu Dhabi și are un birou în statul american Virginia. O altă companie care desfășoară aceeași activitate este "Global Aerospace Logistics", iar înregistrările analizate de The Washington Post arată că din 2015, această companie deținută de emiratezi a angajat peste 100 de militari pensionari din Statele Unite, cei mai mulți dintre ei fiind veterani ai Forțelor Aeriene și Armatei cu experiență în aviație.

 

Intervenții și raportări de încălcări

 

Washington Post a declarat în ancheta sa că, după ce Emiratele Arabe Unite și-au întărit capacitățile militare prin contractori și arme americane, liderii săi au devenit mai agresivi în intervenția în conflicte externe, adesea, cu puțină atenție pentru drepturile omului.

După ce au trimis mii de trupe în Yemen în 2015, Emiratele Arabe Unite au condus o rețea secretă de închisori în care bărbați yemeniți au fost bătuți, biciuiți și agresați sexual. În Libia, armata Emiratelor Arabe Unite și-a trimis forțele pentru a-l ajuta pe Khalifa Haftar, liderul rebel care încearcă să preia controlul asupra țării. În 2020, inspectorul general al Departamentului de Apărare a raportat că guvernul Emiratelor Arabe Unite a ajutat la finanțarea Grupului Wagner, o armată de mercenari ruși apropiată de Kremlin, acuzată că a comis atrocități în Libia și în alte părți din Africa. Grupul Wagner a trimis, de asemenea, trupe să lupte în numele Rusiei în Ucraina și Siria.

Emiratele Arabe Unite au dezvoltat capacități avansate de supraveghere și internet pentru a viza adversarii, cu ajutorul foștilor hackeri și spioni americani și israelieni, și au efectuat operațiuni de hacking în computere și servere pentru a spiona inamicii Emiratelor Arabe Unite în Statele Unite.

Potrivit Washington Post, oficialii americani au devenit îngrijorați de numărul foștilor ofițeri de informații care au ocupat locuri de muncă la guverne străine, menționând că în 2021 șeful de contrainformații de la CIA a trimis o scrisoare neobișnuită spionilor pensionați, avertizându-i să nu-și vândă aptitudinile pentru puterile străine.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Abrams pentru România a „trecut” în SUA. Valoarea achiziției de tancuri americane Abrams e estimată la 2.5 miliarde de dolari
Forțe speciale cu blindate americane. Au ajuns în România primele 33 de JLTV americane pentru forțele speciale române
Ce știm despre Redback - mașinile de luptă propuse Armatei României. Coreenii vor intra în competiție într-un tandem cu Redback
Armata rusă vrea să spargă ”poarta Donețkului”, dar progresele la Avdiivka au o nuanță: Obuzierele autopropulsate Caesar toacă batalioanele Storm-Z
Mașină de luptă Ascod. Varianta cu mortier de 120 mm, prezentată la Expoziția Internațională de Apărare și Securitate FEINDEF, de la Madrid, mai 2023
EXCLUSIV
Mașina de luptă ASCOD și obuzierul pe roți ATMOS pot ajunge în România via Automecanica Moreni. Parteneriatele urmează să fie parafate
Intrarea Israelului în Gaza nu va fi o „plimbare prin parc”. Tancurile Merkava vor înfrunta sisteme rusești antitanc Kornet moderne
Trupele de Desant Aerian ale Rusiei vor avea o nouă divizie specializată. Aceasta va fi constituită pe baza brigăzii de desant-asalt de la Ulyanovsk
Rușii se laudă că au interceptat în premieră rachete americane ATACMS. Niciun cuvânt însă despre ravagiile făcute de ATACMS
Ziua Armatei României: Ceremonii militare şi religioase în ţară şi în străinătate
Armata Rusă a desfășurat pe frontul de la Zaporojie temutele sisteme de rachete termobarice TOS-1A ”Solntsepyok”
Robotul kamikaze ucrainean Ratel S intră în producția de serie (Foto/Video): Ce impact ar urma să aibă utilizarea sa pe front?
Obuzier autopropulsat sud-coreean de tip K9 Thunder. Foto: Wikimedia Commons
EXCLUSIV
România cumpără obuziere autopropulsate șenilate de 155 mm cu un motiv. De ce tehnica pe roți nu a fost un pariu câștigător
Israelul folosește pentru prima dată Iron Sting. Noul mortier incredibil de precis ar putea revoluționa războiul terestru
Turcii intră cu moralul la maxim în competiția de blindate 4x4 din România. Contract important câștigat în Europa de blindatele turcești
Pentagonul va permite Israelului să folosească obuze de 155 mm care anterior erau destinate Ucrainei. Mișcarea nu va influența capacitatea de luptă a Ucrainei
Armata israeliană se inspiră din războiul din Ucraina și echipează tancurile Merkava cu bariere anti-drone înainte de invazia Gaza
România dislocă în premieră un punct de comandă de divizie în afara țării. Militarii români vor „lupta” alături de legendara Brigadă 101 Aeropurtată a SUA
Teroriștii Hamas nu au lăsat nimic la voia întâmplării: Aveau chiar și un ghid pentru distrugerea tancurilor israeliene Merkava
Cum vor arăta luptele de gherilă urbană din Gaza și de ce Israelul intră cu tancuri Merkava. IDF „pregătește” intens străzile din Fâșie
„Cuștile” tancurilor rusești nu mai sunt artizanale. Chiar și noile T-90M și T-72B3M vin din fabrică direct cu o „cușcă”
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Gen. Barbu: Dacă sună goarna în România măcar mai avem câteva tancuri, fie și T-55. Dar ce ne facem cu obuzierele autopropulsate?
Tancurile T-90M - cele mai moderne ale Rusiei, făcute scrum de arme de 500 euro. Ucraina a identificat o armă antitanc mai eficientă decât Javelin
Ucraina a refuzat 10 tancuri germane Leopard 1A5, din cauza stării lor tehnice proaste
Ministrul apărării naționale: România rămâne ferm angajată în asigurarea stabilității și securității în regiunea Balcanilor de Vest
Modul interesant cum Ucraina folosește tancurile occidentale. Gen. (r.) Bălăceanu: Să ne așteptăm la Abrams pierdute. Nu uitați că SUA au trimis versiuni vechi
Cum a ratat România șansa să producă Piranha V pentru Bulgaria care a fost nevoită să aleagă Stryker. E a doua oară când ne dăm cu stângu-n dreptul
Abrams, glonțul de argint pentru Ucraina? Nici nu au ajuns bine primele tancuri, că SUA se gândește să suplimenteze numărul cu încă 30 de Abrams
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Câte tancuri T-55 mai are România și de ce acestea vor rămâne în dotarea Armatei mult timp după ce ajung cele 54 de Abrams
Tancul Abrams este în Ucraina. Zelenski: Primele tancuri americane sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe front

Ştiri Recomandate

Un pilot român dezvăluie primul lucru pe care-l simți când treci de la MiG-21 LanceR la F-16. Toți piloții din prima serie de la Borcea au zburat deja pe F-uri
O dronă a Ucrainei a lovit în partea de nord a orașului rusesc Sankt Petersburg
Un alt Su-34 a fost doborât, Rusia ajungând la 25% din flotă pierdută. Cum se explică faptul că simultan mai pică și câte un Su-35
Rusia se scufundă în dictatură și represiune. Curtifan compară asasinarea lui Nemțov (2015) în fața Kremlinului și asasinarea lui Navalnîi
Rușii spun că au respins un atac asupra Podului Crimeei. Ucrainenii pun presiune pe apărarea rusă cu Storm Shadow și drone momeală ADM-160 MALD
Cele 4 avioane Gripen, justificarea Ungariei în fața Rusiei pentru decizia de a spulbera o neutralitate istorică
„Fără război!” O înmormântare-reper pentru istoria Rusiei, transformată în cel mai amplu protest de la începutul războiului; mii de persoane au participat
Senatul SUA aprobă vânzarea F-16 către Turcia
Avioane de luptă franceze Rafale ajung în România pentru manevre cu F-16 românești. Franța contribuie și la apărarea antiaeriană a României
Șeful Pentagonului: Dacă câștigă în Ucraina, Rusia nu se va opri, iar NATO va fi atrasă în război. Propaganda, la Moscova: Acum toată lumea vede că Washingtonul e agresorul
Putin blufează când amenință cu arma nucleară? Liderul de la Kremlin vrea să ne intimideze, spune secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană
Israelul demontează cu materiale video acuzele Hamas despre deschiderea focul asupra convoiului umanitar. Mai mult, tancurile Merkava s-au retras când situația a degenerat
Când nu le pierd pe front, rușii își distrug singuri echipamentele: Sistemul antiaerian Pantsir-S1 s-a răsturnat în timp ce rula pe șosea
”În anii 90, făceau 760.000 de bucăți pe an”. Balcanii pot salva Ucraina. În Bosnia și Herțegovina se poate produce muniție pe bandă rulantă
1 milion de drone pe an s-a dovedit a fi un obiectiv mai mult decât realizabil: 200.000 de drone au fost fabricate deja în Ucraina în numai 2 luni
Pentagonul: Fără ajutorul SUA, Ucraina va fi dezavantajată în ceea ce privește artileria și apărarea aeriană
Finlanda nu impune restricții în ceea ce privește utilizarea de către Ucraina a armelor transferate
Forțele Aeriene Ucrainene au lovit un post de comandă al trupelor ruse, utilizând o bombă ghidată JDAM (Video)
Mark Galeotti: Macron i-a oferit lui Putin un „cadou propagandistic”, deoarece a întărit narațiunea că Rusia luptă în general cu Occidentul, nu cu Ucraina
Noua fregată a SUA USS Constellation va dispune de sonar de ultimă generație CAPTAS-4 de la Thales. Livrarea primului sistem, realizată cu succes
Pentru a-l opri pe Putin, se ia în considerare "totul". După Franța și Olanda, Estonia nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina
Cehii vor moderniza avioanele de vânătoare JAS-39 Gripen închiriate din Suedia. Acestea vor putea folosi arme destinate aeronavelor de tip F-35
Un grup de hackeri a dezvăluit noi detalii despre cum sunt produse dronele ruseşti Orlan-10 (Foto): Unele componente provin de la companii din Germania şi Elveţia
Macron își menține comentariile privind desfășurarea trupelor în Ucraina. ”Fiecare cuvânt a fost atent cântărit, gândit și măsurat”
Rușii vor să reia producția de avioane A-50 după ce Ucraina le-a decimat flota și spun că au cereri și pentru export în ciuda celor două AWACS doborâte
Grupul de Luptă al NATO din România condus de Franța crește la nivel de brigadă. Tancuri Leclerc și obuziere Caesar vor fi dislocate în România
Rusia va crește producția de proiectile la 4,5 milioane de unități pe an (serviciile ucrainene)
HIMARS e încă eficient în Ucraina: Pierderi grele rusești departe de linia frontului, după trei lovituri ucrainene trase la indigo
Germania și Austria vor achiziționa câteva zeci de sisteme antiaeriene Skyranger 30
Vladimir Putin amenință NATO cu războiul nuclear. Polonia a spus de acum câteva zile cum va răspunde amenințărilor. ”Nu vom mai fi niciodată o colonie rusă”
Se caută o alternativă la podul Crimeei (Foto/Video): Rusia construiește o cale ferată militară pe fondul riscurilor legate de efectuarea unor noi atacuri din partea ucrainenilor
Rusia ar fi utilizat un avion Su-57 lângă Luhansk pentru misiuni de atac asupra poziţiilor ucrainene: Informaţiile lansate de ruşi au un mare semn de întrebare
pixel