România mai are o șansă să salveze proiectul Saur 2, dar blindatul românesc amfibiu trebuie „schimbat la față”. Industria anunță că e pregătită
Transportoarele blindate amfibii românești Saur 2 pot evita eșecul, iar industria de apărare din România e pregătită să pună umărul, având nevoie doar de „undă verde”.
Automecanica Moreni a produs Saur 2, blindatul amfibiu românesc fiind omologat după trecerea testelor. Saur 2 nu a putut însă concura cu piața externă.
Deși producția era gata de lansare, blindatul amfibiu românesc Saur 2 a rămas la nivel de prototip. S-a încercat ulterior dezvoltarea Saur 3, tot însă fără succes.
Saur 2 poate fi salvat cu o condiție: „Schimbarea la față” prin retehnologizare și modernizare. Industria română spune că e pregătită
Saur 2, photo: DefenseRomania
La finalul lunii trecute DefenseRomania a participat la Moreni la conferința dedicată împlinirii a 55 de ani de către Uzina Automecanica Moreni, prilej cu care am stat de vorbă cu directorul Uzinei, inclusiv despre proiectul Saur 2.
Corneliu Vișoianu, directorul Automecanica Moreni, susține că industria are capacitatea de a găsi soluții pentru Saur 2, iar Moreniul e gata să aducă la aceeași masă toate companiile românești care pot pune umărul pentru reluarea acestui proiect, precizând că principala problemă legată de Saur 2 e că blindatul trebuie retehnologizat.
Cu alte cuvinte, Saur 2 trebuie „schimbat total la față” printr-o serie de îmbunătățiri care să-l modernizeze și să-i ofere posibilitatea să concureze pe piață.
Corneliu Vișoianu a subliniat importanța implicării în programe autohtone, amintind totodată că industria mondială de apărare e suprarezervată, comenzile neputând fi onorate decât după 2030, fapt ce oferă o posibilitate importantă de a livra rapid produsele către Armata României.
„Privim cu interes discuțiile cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) (n.r. - în vederea unui posibil viitor program de blindate amfibii). Problema legată de Saur 2 e următoarea: Saur 2 trebuie mai întâi să fie retehnologizat. Avem soluții pentru cutia de viteză, motor, etc. Avem de asemenea soluții și pentru partea de natură optică, dar și pentru cea de tragere, doar că ele trebuie integrate.
Din acest motiv am făcut apel, dacă ar exista undă verde putem colabora cu mai multe companii din industria de apărare din România, de stat sau din mediul privat, dar și cu mediul academic. Toată lumea care ar putea face ceva în acest proiect va fi invitată, discutăm, ne vom așeza la masă.
Industria de apărare mondială e suprarezervată. Până în 2032-2035 nu mai există nimic de cumpărat „de pe raft””, a conchis directorul Automecanica Moreni, discutând cu DefenseRomania despre importanța implicării industriei naționale în programele de înzestrare.
România cumpără câteva AAV americane amfibii
AAV (Assault Amphibious Vehicle). Foto: U.S. Army
Amintim că în ceea ce privește înzestrare cu blindate amfibii România s-a orientat către AAV americane, dar într-un număr mic.
În acestă vară Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de vehicule blindate cu șenile Assault Amphibious Vehicles (AAV) către România. Afacerea vizează 21 de transportoare blindate, în trei versiuni.
Departamentul de Stat a luat o decizie de aprobare a unei posibile vânzări militare externe către Guvernul României a șaisprezece (16) vehicule amfibii de asalt (AAV) și a echipamentelor aferente, la un cost estimat de 120,5 milioane de dolari.
Guvernul român solicitase anterior Statelor Unite achiziționarea a 16 vehicule blindate pe șenile AAVP-7A1 destinate transportului și debarcării de trupe, 3 vehicule de comandă AAVC-7A1 și 2 transportoare blindate de trupe AAVR-7A1.
În plus, această solicitare include 16 mitraliere grele Browning M2, precum și cinci mitraliere M240B 7,62 și lansatoare automate de grenade MK-19 de 40 mm și sisteme de ochire cu termoviziune M36E T1.
CITEȘTE ȘI: Critici privind achiziția României de blindate amfibii din SUA. Dar poate Saur 2 românesc concura cu AAV al SUA, chiar și cu o vechime de 40 de ani?
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News