Armata rusă vrea să spargă ”poarta Donețkului”, dar progresele la Avdiivka au o nuanță: Obuzierele autopropulsate Caesar toacă batalioanele Storm-Z
Rusia a lansat propria ofensivă în estul Ucrainei, pentru a prelua controlul întregii regiuni Donețk, dar fortificațiile ucrainene par greu de trecut, chiar și apelând la tactica folosită la Bahmut - valuri umane trimise la moarte sigură.
Obuzier autopropulsat Caesar / Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Ofensiva rusă de la Avdiivka încearcă, fără succes, o străpungere a frontului din estul Ucrainei. În același timp, în ciuda așteptărilor din partea rusă, consolidarea defensivei ucrainene a poziției în jurul pozițiilor de la Avdiivka nu pare să fi avut consecințe negative imediate pentru celelalte zone ale frontului, în special la Zaporijia și Herson.
Imaginile geolocalizate publicate pe 30 octombrie indică faptul că forțele ruse au avansat puțin la sud-vest de Avdiivka și la sud-vest de Krasnohorivka, la 5 km nord de Avdiivka (a se vedea harta de mai jos).
De asemenea, bloggeri ruși spun că forțele Moscovei avansează în apropierea fabricii de cocs Avdiivka, la nord de Avdiivka. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au contraatacat în apropiere de Avdiivka, scrie ISW.
Se pare că planificatorii ruși au de gând să prindă într-un clește apărarea ucraineană de la Avdiivka.
Mii de ruși morți lângă Avdiivka
Câmpul de luptă lângă Avdijivka pe harta ISW. Teritoriul controlat de ruși este marcat cu roșu, cu albastru progresul declarat de ucraineni, cu galben progresul declarat de ruși.
Ofensiva rusă se desfășoară acolo de la începutul lunii, iar obiectivul inițial era să străpungă rapid liniile de apărare ucrainene și să încercuiască această fortăreață aproape de Donețkul ocupat.
Deși se pare că nu există încă progrese notabile, în ultimele săptămâni s-au înregistrat mii de agresori morți, un număr mare de echipamente distruse și un avans extrem de mic pe teren, pierderi care cu greu justifică resursele cheltuite.
Rusia continuă să folosească batalioane disciplinare Storm-Z în atacuri frontale, care duc la pierderi foarte mari ce depășesc jumătate din efective, în doar câteva zile, susține Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe ucrainean Tavria, care luptă la Avdiivka.
” În special, unitățile Storm-Z vor fi folosite în alte atacuri în valuri. Aceasta înseamnă că nu au prea multe echipamente militare”, a spus Shtupun.
Obuzierele ucrainenilor și-au făcut treaba până acum
Forbes scrie că Brigăzile de infanterie ucraineană din Avdiivka au fiecare propriile lor obuziere și lansatoare de rachete, dar principala putere de foc de artilerie din zonă aparține Brigăzii 55 de Artilerie a armatei ucrainene.
Brigada 55 de Artilerie este una dintre cele 14 brigăzi de artilerie separate din armata ucraineană. Are în dotare o combinație de obuziere, inclusiv cele sovietice Giatsint-B și Msta-B – și, de asemenea, cel puțin 10 obuziere autopropulsate Caesar, donate de Franța și aliații din NATO.
Se pare că Caesar sunt singurele obuziere autopropulsate ale brigăzii, mai scrie Forbes.
Obuzier autopropulsat Caesar / Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Obuzierele de 155 de milimetri montate pe camion sunt deosebit de valoroase într-o luptă intensă, fiind foarte mobile. „Cezar vă permite să luați o poziție de tragere și să deschideți focul în mai puțin de un minut”, a declarat un tunar ucrainean la Radio Europa Liberă.
Tragerea în țintă și părăsirea poziției durează între 3 și 5 minute, ceea ce face din Caesar un luptător extrem de agil în evitarea focului contrabateriei rusești.
Pentru a lovi o baterie Caesar, rușii trebuie să trianguleze sursa obuzelor care sosesc, să trimită o dronă pentru a observa pe obuzierele care trag, apoi să-și îndrepte propriile arme pentru a trage înapoi – totul în 180 de secunde.
Operațiunea aceasta pare o misiune aproape imposibilă, întrucât armata rusă se pare că nu a eliminat niciunul dintre obuzierele Caesar ale Brigăzii 55, în timp ce acestea fac pagube serioase, mai ales în combinație cu obuzele cu fragmentație M864, de fabricație americană, fiecare dintre acestea împrăștiind 72 de bombe de dimensiunea unei grenade.
”Totul e rapid și curat. Ajungem în poziție de luptă - 50 de secunde, lovim la 22 de km, 4-5 trageri pe minut - 55 de secunde. Am dispărut”, suna o postare mai veche a Forțelor Armate ucrainene.
Acum, o salvă bine țintită de muniții M864, cu dispersie, poate devasta plutoane întregi ale inamicului.
Un videoclip ilustrează în mod clar efectele letale ale obuzelor:
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News