România a demarat oficial achiziția unui batalion de tancuri americane Abrams. Vor fi achiziționate 54 de tancuri, însă planurile Armatei sunt ca înzestrarea cu tancuri principale de luptă să continue.
România a demarat oficial achiziția unui batalion de tancuri americane Abrams. Vor fi achiziționate 54 de tancuri, însă planurile Armatei sunt ca înzestrarea cu tancuri principale de luptă să continue.
Războiul din Ucraina spulberat teoriile conform cărora tancul principal de luptă este istorie. Tancurile sunt folosite în continuare pe scară largă.
Ajunsă într-o vizită surpriză la Kiev, șefa diplomației germane Annalena Baerbock a venit cu mai multe mesaje pentru Ucraina.
Polonia a anunțat oficial că a semnat un acord-cadru pentru a achiziționa 486 de lansatoare de rachete de tip M142 HIMARS. Achiziția face parte din programul HOMAR.
Serviciul de informații al Apărării (GUR) din Ucraina a declarat că Ucraina a recâștigat controlul asupra platformelor de foraj de gaze și petrol din apropierea Crimeei ocupate, cunoscute sub numele de ''Turnurile Boyko''.
Directorul general al societății Uralvagonzavod, Alexander Potapov, a declarat, pe 10.09.2023, că în Rusia va fi reluată producerea în serie de tancuri noi de tip T-80. Potrivit precizărilor sale, o decizie în acest sens a fost luată în baza experienței de utilizare a acestor vehicule de luptă în timpul războiului din Ucraina.
Instruirea tanchiștilor ucraineni pentru operarea tancurilor de luptă europene vechi reprezintă o adevărată provocare, mai ales după ce blindatele occidentale au stat prin depozite timp de aproape 20 de ani.
Tancul este înarmat cu un tun calibrul 125/48 cu o rază de acțiune de peste trei km. Primul astfel de tanc a fost capturat de ucraineni în septembrie 2022.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 10.09.2023, Aviația navală a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a distrus trei vedete rapide de producție americană cu grupe de desant aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei la bord, în apropierea Insulei Șerpilor.
Conform datelor generale, cel puțin 13 astfel de sisteme de rachete termobarice TOS-1A Solntsepyok au fost deja distruse în Ucraina.
Ucraina a primit primele zece tancuri Leopard 1 din Danemarca, Olanda și Germania, a informat vineri Unian, citând un anunț al Comandamentului Forțelor Armate daneze.
Agenția de știri Fars administrată de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice a relatat, pe 5 septembrie, că Industria militară iraniană continuă să-și dezvolte sistemele antitanc.
Germania a semnat acorduri cu Italia, Spania și Suedia privind dezvoltarea unui succesor al tancului Leopard 2, a informat miercuri cotidianul german Handelsblatt, citat de Reuters.
Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de sisteme de apărare antiaeriene moderne care să poată doborî zecile de drone kamikaze Shahed pe care ocupantul rus le lansează zilnic asupra teritoriului ucrainean, inclusiv în imediata apropiere a României, la Gurile Dunării.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a deplasat, miercuri, 6 septembrie, în localitățile Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea, unde a discutat cu cetățenii și autoritățile localităților aflate în proximitatea atacurilor executate de Federația Rusă asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei, despre problemele cu care aceștia se confruntă. În cursul acestei după-amiezi, ministrul urmează să se deplaseze și în municipiul Galați.
Potrivit canalului de Telegram “Informatorul militar” din Rusia, Ministerul rus al Apărării intenționează să înființeze cinci noi brigăzi de artilerie de mare capacitate.
Polonia continuă să pună în aplicare un program de consolidare a capacității militare, concentrându-se pe achiziționarea de arme moderne, în principal din Statele Unite și Coreea de Sud. În același timp, Varșovia nu uită de dezvoltarea propriei industrii de apărare, încercând, ori de câte ori este posibil, să localizeze întreținerea, repararea, modernizarea și chiar producția parțială sau integrală a echipamentelor militare și a componentelor achiziționate din străinătate.
Până la sfârșitul lunii august 2023, Comandamentul Forțelor Logistice din cadrul Forțelor Armate Ucrainene a precizat că au fost înregistrate 837 trofee de război - unități de echipamente și arme - dintre care 95% sunt în stare de funcționare, iar celelalte 5% sunt defecte, dar reparabile.
Ucrainenii au încheiat etapa finală a pregătirii din Germania pe tancuri americane de luptă Abrams. Astfel, în cursul acestei luni vor ajunge în Ucraina primele 10 tancuri americane Abrams din cele 31 promise de SUA.
Cea mai mare companie de arme din Marea Britanie, BAE Systems, a deschis un birou în Ucraina pentru a lansa producția de arme în parteneriat cu producătorii interni, după cum a informat Ministerul Industriilor Strategice din Ucraina.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut ţărilor UE sisteme de apărare antiaeriană pentru a asigura securitatea navelor care călătoresc pe aşa-numita rută alternativă a cerealelor promovată de Kiev, arată Rador, care citează Tass.
Armata ucraineană a pierdut doar cinci tancuri germane Leopard 2 în timpul contraofensivei de aproximativ 13 săptămâni, arată o analiză semnată de David Axe, pentru revista Forbes.
Armata României se pregătește de instrucție intensă alături de aliați în cadrul mai multor exerciții militare. Iar anul acesta, în cadrul în exerciţiului SARMIS-OLT, compania Transport HIPO, aflată în subordinea Brigăzii 61 "Vânători de munte", va transporta armament și resurse alimentare pe crestele alpine, unde tehnica nu poate ajunge.
Serviciul de informații al Apărării din Ucraina (GUR) a raportat că forțele speciale ucrainene au atacat, pe 25 august, o unitate Brigăzii 155-a de infanterie navală de gardă a Flotei ruse a Mării Negre, precizează postul de știri ucrainean LIGA.net, care îl citează pe Andrii Iusov, reprezentant al GUR.
După distrugerea unui sistem rusesc de rachete S-400, amplasat în Peninsula Crimeea ocupată temporar de ruşi, o unitate a forţelor pentru operaţii speciale din cadrul Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, cu sprijinul Marinei ucrainene, a efectuat o altă operațiune specială în aceeași zonă. Informaţii a fost comunicata chiar de către oficiali din cadrul GUR, dar nu existau imagini din timpul misiunii la momentul anunţului.
SUA nu au livrat până în prezent Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, care pot lovi ținte la o distanță de până la 300 kilometri. Washingtonul se teme că ucrainenii vor folosi rachetele pentru a lovi ținte de pe teritoriul rus, dar se confruntă cu mai multe probleme care împiedică inclusiv transferul rachetelor MGM-52 Lance, „predecesorul” ATACMS.
Încă de la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei țara noastră a adoptat politica confidențialității în ceea ce privește sprijinul militar pe care îl acordă Ucrainei, în ciuda faptului că armament românesc a fost semnalat pe frontul ucrainean. Exemplul României este însă izolat.
Ucraina a primit în ultimul an arme occidentale de înaltă tehnologie pentru a lupta împotriva forțelor ruse, dar produce, în paralel, arme noi sau chiar reutilizează echipamente din perioada comunistă, așa cum este cazul și pentru lansatoare de mini-rachete personalizate care folosesc piese preluate din sistemele din epoca sovietică, relatează Reuters.
Unitatea de informații strategice a Forțelor Armate americane din Europa va desfășura un amplu exercițiu multinațional în Germania, Polonia și România. ''Forța 2 Multi-Domeniu (Multi-Domain Task Force-2 - MDTF 2) și parteneri multinaționali vor desfășura exercițiul ”Arcane Thunder 23”, în Mainz-Kastel, Germania; Ustka, Polonia; și Mihail Kogălniceanu, România”, au informat Forțele Terestre ale SUA din Europa și Africa, pe 21 august.
Gigantul sud-coreean Hyundai Rotem propune României înzestrarea cu tancuri K2 Panther, care ar putea intra în dotarea Armatei române alături de tancurile americane Abrams pentru care s-a decis deja achiziția.