Obuzierele K9 Thunder vor veni cu 18.000 obuze. România achiziționează patru versiuni diferite ale proiectilului de 155 mm
România intenționează să încheie în acest an procedura achiziției de obuziere pe șenile, procesul de selecție fiind pe ultima sută de metri.
Ministerul apărării lucrează la ultimele detalii înainte de anunțarea câștigătorului în competiția pentru înzestrarea Armatei României cu obuziere autopropulsate de 155 mm.
Producătorul sud-coreean Hanwha Aerospace este singura companie rămasă în competiție, în prezent discuțiile au avansat fiind în ultima fază a clarificărilor și nu ar fi exclus ca acordul să fie încheiat luna viitoare, în contextul în care la București va avea loc expoziția BSDA 2024.
Programul prevede achiziția a 3 sisteme de obuziere (3 x 18 obuziere de 155 mm + muniție + sprijin logistic).
Ca detaliu de interes, trebuie spus că fiecare sistem de obuziere va fi livrat împreună cu un număr important de țevi de rezervă cal. 155 mm, dar și cu echipamente auxiliare precum: mașini specializate de transport și încărcat muniții; vehicule tehnice de evacuare a echipamentelor avariate; sisteme de cercetare acustică; autostație meteorologică sau post de observare de artilerie auto propulsat.
Contractul prevede și furnizarea unui lot de proiectile, așa cum se precizează și în descrierea achiziției publicate de Romtehnica pe SICAP.
Mai concret, împreună cu Sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, furnizorul are obligația de a livra și aproximativ 18000 obuze din următoarele tipuri de muniții:
Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv;
Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen;
Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare;
Lovitură 155 mn cu proiectil inert (pentru instruire).
Dacă contractul va fi semnat, obuzele vor ajunge la trupe odată cu primul sistem (18 obuziere). Termenul de livrare este de 2 ani și jumătate pentru primul sistem, în timp ce următoarele două sisteme vor ajunge la 3 ani, respectiv 5 ani de la semnarea contractului.
România și Coreea de Sud, acord pentru creşterea cooperării la nivelul industriei de apărare
Amintim, că DefenseRomania a participat, săptămâna aceasta, la o serie de evenimente în Coreea de Sud, unde Hanwha a prezentat obuzierul K9 Thunder, dar și mașina de luptă Redback.De asemenea, publicația noastră a fost de față și la ceremonia de semnare a Acordului româno-sud coreean privind cooperarea în domeniul apărării. Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr a fost cel care, din partea României, a oficializat înțelegerea, împreună cu omologul său coreean, Shin Wonsik.
Ministrul Tîlvăr a declarat că există multe direcți pe care industriile de apărare ale celor două țări pot colabora, de la producția de componente, până la transfer de tehnologie
„Acest acord va oferi o bază solidă pentru cooperarea noastră viitoare în domeniul apărării, în beneficiul ambelor state. Cred că există o varietate de domenii şi proiecte de interes pentru România şi Republica Coreea, mai ales în ceea ce privește transferul de tehnologie şi adaptarea armatelor noastre la provocările viitorului'', a transmis ministrul Tîlvăr.
Citește și: Toți ochii către Coreea de Sud: România, la un pas de K9 Thunder. Când ar putea fi semnat contractul pentru obuziere autopropulsate
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News