O companie ucraineană formată din roboți de luptă a lansat un atac la sol în regiunea Harkov.
Operatorii Regimentului 3 al Forțelor Speciale au identificat o stație rusească de radiocomunicații digitale rusești R-416GM "Granit-M" în regiunea Harkov.
"Operatorii noștri au lovit ținta inamicului cu unul dintre cele mai recente echipamente intrate în dotarea Forțelor Speciale. Ca urmare a acțiunii precise, stația de tip R-416GM a fost distrusă", a raportat armata.
Operatorii Forțelor ucrainene pentru Operații Speciale subliniază că distrugerea acestei stați R-416GM "Granit-M" ar trebui să "întrerupă comunicarea dintre postul de comandă și unitățile armatei ruse".
Sistemul R-416GM surprins în imaginile filmate de operatorii ucraineni ai FOS este primul de acest gen distrus în timpul războiului ruso-ucrainean. Acest tip de tehnica militara a început să intre în dotarea fortelor armate ruse începand cu anul 2018.
Analiştii militari ai publicaţiei Militarnyi au analizat imaginile publicate de Forțele ucrainene pentru Operații Speciale şi susţin că sistemul rusesc de comunicații distrus aparține unei grupări rusești care îndeplinește sarcini în zona Harkovului de pe teritoriul regiunii Belgorod.
Cu toate acestea, având în vedere specificul utilizării sale și importanta activității operatorilor FOS, este posibil că atacul asupra stației R-416GM "Granit-M" să fi fost efectuat de pe teritoriul Federației Ruse.
Imaginile arată interfața dronei de recunoaștere Shark, care a îndeplinit misiuni de urmărire și verificare a obiectivului vizat, precum și marcajul roșu al dronei de atac.
Judecând după aceeași interfață și forma fuzelajului, operatorii ucraineni au folosit una dintre versiunile modificate ale dronei de atac RAM II pentru a lovi stația de comunicații.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
O companie ucraineană formată din roboți de luptă a lansat un atac la sol în regiunea Harkov.
Legendarele elicoptere Black Hawk în versiunile de azi nu mai au nicio legătură cu primele modele din perioada Războiului Rece. Modernizate și aduse la standarde înalte Black Hawk rămâne o alegere pe care multe state din regiunea României o iau.
India a testat cu succes noul tanc ușor Zorawar, proiectat special pentru condiții de luptă extreme. Tancul a fost testat în apropiere de granița Indiei cu China.
Un prim lot de 38 de tancuri M1A2T Abrams fabricate în SUA - parte a unui pachet de achiziții militare din SUA - a sosit ieri în portul Taipei.
În septembrie 2023, armata ucraineană a primit 31 de tancuri M1A1 Abrams promise de Statele Unite cu câteva luni înainte. Un număr foarte mic având în vedere că SUA dispun de peste 11.000 de tancuri Abrams.
Danemarca va aloca până la finalul lui 2024 fonduri suplimentare pentru achiziționarea de arme destinate Forțele Armate ale Ucrainei. Livrarea sistemelor deja contractate va fi, de asemenea, accelerată.
Pentru prima dată Forțele pentru Operații Speciale (FOS) sau, în limbaj popular forțele speciale ale României, unitatea de elită a Armatei române, a prezentat noile vehicule ultraușoare Dagor.
Armata sud-coreeană a început să-și folosească tancurile T-80 și mașinile de luptă BMP-3, achiziționate de la Federația Rusă în anii 1990, ca ținte de testare pentru dronele sale kamikaze. Acestea au lovit tancurile și IFV-urile de la distanță.
Duminica acesta în Piața Arcului de Triumf în timpul paradei militare dedicată Zilei Naționale a României vom înregistra o premieră: Pentru prima dată în dispozitivul aerian participă și drone. E vorba de un UAV de tip Bayraktar TB2 produs în Turcia și intrat anul acesta în dotarea Forțelor Terestre Române.
Producătorul global de sisteme terestre OTOKAR și C.N. ROMTEHNICA S.A, ca reprezentant al Ministerului Apărării Naționale au semnat un contract multianual în valoare de 4,26 miliarde de lei (aproximativ 857 milioane de euro) pentru furnizarea a 1059 de autovehicule 4x4 tactice blindate de tip ușor COBRA II către Ministerul Apărării Naționale din România.
Un tanc de luptă principal VT4 de fabricație chinezească s-a stricat și a blocat în timpul unei expuneri dinamice la expoziția militară Zhuhai, după care a rămas staționar pentru restul spectacolului.
La 11 noiembrie 2024, Departamentul american al Apărării (US DoD) a anunțat că sistemul modernizat de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270A2 și-a făcut debutul în timpul exercițiului Dynamic Front 25 al NATO, desfășurat la Ravajarvi Training Area din Rovaniemi, Finlanda. Soldații americani din Brigada 41 de Artilerie au operat sistemul M270A2, trăgând cu succes pentru a-i demonstra capacitățile. Lansatorul este conceput pentru a ataca diverse ținte, inclusiv concentrații de artilerie, unități de apărare aeriană și vehicule blindate ușoare, la distanțe mai mari decât sistemele anterioare.
Hanwha Aerospace România și-a luat angajamentul să sprijine modernizarea Fortelor Armate ale României și să contribuie la întărirea flancului estic al NATO, ca răspuns la provocările și amenințările de securitate generate de războiul din Ucraina. Hanwha a prezentat planurile pentru construirea unei facilități ultramoderne în România, care va include producție, cercetare, testare, instruire și servicii MRO pentru obuziere K9 Tunetul. Partenerii coreenii și-au reiterat intenția de a livra totodată Armatei României și mașini de luptă Redback.
Trupele israeliene care avansează în sudul Libanului găsesc stocuri mari de arme rusești în depozite și poziții teroriste Hezbollah.
Obuzierul autopropulsat de mare putere, 2S7 Pion, considerat ”cea mai grea armă din lume”, este folosit de Forțele Ucrainene lângă Torețk.
România a achiziționat oficial 54 de tancuri americane Abrams M1A2, dar are în plan să continue achiziția de tancuri pentru a-și moderniza batalioanele. În acest sens se poartă discuții cu mai mulți operatori și chiar a fost testat cu succes tancul coreean K2 Panther.
Australia va furniza un număr important de tancuri M1A1 Abrams către Ucraina. Chiar dacă sunt într-o versiune mai veche, blindatele reprezintă o importantă gură de oxigen pentru forțele armate ucrainene.
T-90M Proryv e cel mai avansat tanc rus, exceptând „fantoma” T-14 Armata. T-90M a fost folosit intens pe câmpul de luptă din Ucraina, unde a suferit inclusiv pierderi. Însă T-90M e de departe cel mai capabil tanc pe care ocupantul rus îl are azi la dispoziție.
Mari unități și unități de artilerie din 27 de țări NATO și partenere au început exercițiul Dynamic Front în cea mai extinsă formulă de la lansarea sa.
Expertul în securitate Iulia Joja anticipează că o revenire la putere a lui Donald Trump va accentua cererea SUA pentru ca statele membre NATO să atingă atingă un procent cât mai mare din PIB pentru înzestrare. Aceasta a fost una din cerințele pentru care Donald Trump a insistat în primul său mandat.
La 1 noiembrie 2024, o delegație formată din generali în retragere ai forțelor americane aflate în Coreea (USFK) și ai armatei sud-coreene, invitată de Korea Defense Veterans Association (KDVA) și Korea-U.S. Alliance Foundation (KUASF), a vizitat unitatea de producție Changwon a companiei Hanwha Aerospace. Grupul a analizat liniile de producție pentru sisteme-cheie, inclusiv obuzierul autopropulsat (SPH) K9 și vehiculul de aprovizionare cu muniție (ARV) K10, reflectând discuțiile în curs privind consolidarea cooperării în domeniul industriei de apărare între Coreea de Sud și Statele Unite. Printre delegați s-au numărat generalii în retragere Curtis M. Scaparrotti, Walter L. Sharp, Robert B. Abrams, Leem Ho-young și generalul-maior Shin Kyung-soo, care au analizat modalitățile de intensificare a colaborării în domeniul apărării între aliați.
Europa de Est devine o regiune în care tot mai multe state produc mașini de luptă pentru infanterie (MLI). După Ungaria și Ucraina care produc mașini de luptă Lynx - ucrainenii produc în colaborare cu nemții în plin război -, România va deschide și ea după finalizarea programului de înzestrare cu mașini de luptă o linie de producție.
Croația achiziționează 50 de tancuri germane noi Leopard 2A8, care este cea mai recentă versiune a puternicului tanc german, iar zilele săptămâna aceasta a fost făcut primul pas în realizarea acestei achiziții.
Grecia își consolidează flota Hawk prin achiziționarea a 35 de elicoptere UH-60M Black Hawk de la Lockheed Martin. Versiunea e același pedigree cu S-70 Black Hawk, achiziționate de România, dar pentru Ministerul Afacerilor Interne. Lockheed propune o ofertă avantajoasă și pentru Armata României.
Corpul Multinațional Sud-Est al NATO (MNC-SE) conduce un exercițiu multinațional al posturilor de comandă (CPX – Command Post Exercise) în care se simulează o operație de apărare pe flancul estic al Alianței. Exercițiul, numit „Arcul Carpatic 24” are loc în perioada 21 – 28 octombrie. Pe lângă statul major al MNC-SE, în exercițiu sunt implicate comenzi de nivel divizie și brigadă din România, SUA și Franța, potrivit unui comunicat de presă (25 octombrie) al Forțelor Terestre Americane din Europa (US Army – Europe).
MGCS (Main Ground Combat System), cunoscut și sub denumirea de Eurotank, cunoaște noi amânări. Noul tanc germano-francez ar trebui să înlocuiască tancurile Leopard și Leclerc.
Unul din cele mai așteptate programe de înzestrare ale Armatei României este cu siguranță cel al mașinilor de luptă ale infanteriei. Licitația urmează să fie demarată în viitorul apropiat iar obiectivul este producția în România.
România urmărește să extindă achiziția de tancuri în viitorul apropiat iar unul din obiectivele programului e implicarea industriei de apărare în proces prin cooperare industrială în ceea ce guvernanții noștri numesc continuu „revitalizarea industriei”.
Rușii au reușit să captureze și să extragă din Ucraina un tanc Leopard 2 în versiunea A6. Tancul se află deja la uzina Uralvagonzavod, principala uzină de producție a tancurilor, unde sunt produse și celebrele T-90.
Ucraina folosește mai multe tipuri de obuziere de 155 mm, fie șenilate fie pe roți, inclusiv obuziere franceze Caesar. Care au fost primite în număr destul de mare, dar departe încă de promisiunile făcute de francezi. Rata de supraviețuire a Caesar e însă una foarte bună.
AIM-120 AMRAAM, racheta aer-aer care a intrat în serviciul SUA în 1991, însă de atunci dezvoltată și upgradată în versiuni de ultimă generație, a fost copiată recent de un stat rival SUA. Și nu, nu este China, așa cum am tinde să credem, mai ales în contextul în care chinezii au un spionaj industrial uluitor și reușesc să copieze tehnologii americane.
Eficiența sprijinului european pentru Ucraina se confruntă cu critici dure din partea unor oficiali europeni, fostul ministru lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a facut recent o evaluare dură a eforturilor actuale, care vizează în special „Coaliția celor dispusi”. Remarcile sale evidențiază o nerăbdare în rândul unor aliați cu privire la ritmul și conținutul asistenței occidentale.
Serviciul ucrainean de informații militare (GUR) raportează că Rusia pregătește lansarea unei rachete balistice intercontinentale RS-24 Yars în primele ore ale zilei de luni. Lansarea este așteptată să aibă loc din orașul Svobodny din regiunea Sverdlovsk, unde se află Divizia 42 de rachete ,,Tagil'' a Forțelor de Rachete Strategice ale Rusiei, care operează trei regimente echipate cu Yars.
Forțele ruse au trimis 273 de drone în Ucraina în cursul nopții de 18.05.2025, până la ora 07:00 CEST astăzi, ceea ce reprezintă cel mai mare atac cu drone de la începutul invaziei în 2022, potrivit înregistrărilor de până acum, au raportat AP și Reuters. Forțele Aeriene ucrainene au raportat că 88 de drone au fost doborâte. Potrivit informațiilor anterioare, o femeie a fost ucisă și trei persoane au fost rănite în urma unui atac cu dronă, inclusiv un copil.
În contextul în care administrația Trump pare nerăbdătoare să treacă la retragerea trupelor americane din Europa, se ridică tot mai multe semne de întrebare privitoare la implicațiile directe ale unui astfel de proces.
Perspectivele unei soluții pașnice a conflictului din Ucraina rămân sumbre, în condițiile în care ambițiile imperiale ale președintelui rus Vladimir Putin par să fie principalul obstacol. Aceasta este evaluarea tranșantă a fostului Secretar american al Apărării, Robert Gates, exprimată recent într-un interviu acordat CBS. Analiza lui Gates vine pe fondul unor tentative diplomatice eșuate și al presiunilor pentru negocieri directe, inclusiv din partea președintelui american Donald Trump.
Sursele de monitorizare a aviației au semnalat faptul că, pe 17.05.2025, o dronă americană de cercetare de tip RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune specifică deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Aceasta marchează revenirea dronelor în această zonă, unde nu au mai zburat de aproape 11 luni, respectiv din 24 iunie 2024.
Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat pierderea contactului cu un avion de luptă F-16 în timpul unei misiuni de luptă pe timp de noapte, desfășurată în zorii zilei de 16 mai. Incidentul a avut loc în contextul respingerii unui atac aerian masiv inamic, subliniind riscurile constante la care sunt expuși piloții ucraineni în apărarea spațiului aerian național.
Din când în când este bine să ne reamintim de eroii noștri, să le privim faptele cu atenție și să le înțelegem semnificațiile și ecoul în timp. Unii dintre ei au activat în „Careul de Aşi”, porecla dată celei mai renumite unități a Marinei Regale Române din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Președintele interimar Ilie Bolojan a efectuat o vizită la militarii români dislocați în Bosnia și Herțegovina, cu ocazia unei escale la Sarajevo, la întoarcerea dintr-o vizită oficială în Tirana. Vizita a fost motivată de respectul față de Armata României și de dorința de a transmite aprecierea față de militarii care contribuie la menținerea păcii în regiune.
Negociatorii ruşi la discuţiile de pace de la Istanbul au cerut Ucrainei să-şi retragă trupele din toate regiunile ucrainene revendicate de Moscova înainte ca Rusia să fie de acord cu o încetare a focului, a declarat sâmbătă pentru Reuters un înalt oficial ucrainean familiarizat cu discuţiile.
O întâlnire între preşedinţii rus Vladimir Putin şi respectiv ucrainean Volodimir Zelenski este "posibilă", cu condiţia ca Moscova şi Kievul să fi ajuns la "acorduri" în prealabil, a declarat Kremlinul sâmbătă, a doua zi după primele discuţii directe de pace dintre cele două părţi din 2022, informează Agerpres și AFP.
Un lot suplimentar de avioane de luptă sovietice MiG-29, pe care Polonia le retrage din serviciul Forțelor Aeriene, ar putea fi transferat în Ucraina, a declarat însărcinatul cu afaceri polonez la Kiev, Piotr Lukasiewicz, într-un interviu acordat publicației European Pravda. Polonia deja a livrat alte avioane MiG-29 către Ucraina, fiind de fapt statul care a spart gheața.
În topul succeselor militare realizate de Ucraina în cei peste trei ani de război declanșat de Federația Rusă se numără cu siguranță cel pe mare. Azi, Flota rusă de la Marea Neagră e ținută, la propriu, în șah și împinsă, departe de linia frontului. Fără nicio navă de suprafață sau fără submarine, ucrainenii au reușit să scufunde zeci de nave mai mari sau mai mici ruse, folosindu-se de drone sau rachete. Inclusiv „mândria” Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva, a fost scufundat. Dar în 2022, în primele etape ale invaziei pe scară largă, lucrurile stăteau diferit. Ucrainenii povestesc cum rușii au ajuns în zona României, dar dezvăluie și câte nave ruse de luptă mai sunt azi în Crimeea ocupată.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat vineri regretul cu privire la ceea ce el a numit o șansă de pace ratată, după ce la Istanbul a avut loc o primă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia după mai mult de trei ani, relatează agențiile Agerpres și DPA.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut sâmbătă Statelor Unite să părăsească Orientul Mijlociu, pe fondul discuţiilor indirecte dintre cele două ţări cu privire la programul nuclear al Iranului, şi a calificat statul Israel drept "o tumoră canceroasă periculoasă şi letală în regiune", care trebuie "extirpată", informează Agerpres, AFP şi Reuters.
Statele Unite se confruntă cu o probabilitate tot mai mare a unui conflict militar major cu China în următorii ani, un scenariu care, spre deosebire de angajamentele externe recente, ar putea avea repercusiuni directe și disruptive pe teritoriul american. Aceasta este avertizarea tot mai apăsată transmisă de oficiali militari de rang înalt, pe măsură ce tensiunile legate de Taiwan continuă să escaladeze, iar Beijingul își accelerează pregătirile militare.
Statele Unite ale Americii vor începe discuții cu aliații europeni privind o posibilă reducere a numărului de trupe americane staționate pe continent, a anunțat vineri ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker. Aceste discuții sunt planificate să demareze "mai târziu în acest an", după summitul NATO din iunie de la Haga, a precizat Whitaker.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat o nouă avertizare publică privind intensificarea unei campanii de dezinformare coordonate, menită să influențeze procesul electoral din România. Autoritățile atrag atenția că rețeaua de pagini online de tip "Doppleganger", care imită identitatea vizuală a unor instituții publice, televiziuni și agenții de presă autentice, și-a reluat acțiunile, de data aceasta într-o manieră mult mai agresivă și mai puțin disimulată decât anterior.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat pe 14 mai 2025 două vânzări militare către Turcia, constând în sisteme avansate de rachete aer-aer, a căror valoare atinge 304,1 milioane de dolari, conform anunțului făcut de Agenția pentru Cooperare în Domeniul Securității Apărării (DSCA). Aceste achiziții strategice includ 53 de rachete AIM-120C-8 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) și 60 de rachete AIM-9X Sidewinder Block II, alături de echipamentul și serviciile de suport aferente. Vânzarea acestor arme este menită să consolideze capacitățile de apărare aeriană ale Turciei, să îi întărească rolul în cadrul NATO și să aprofundeze interoperabilitatea militară cu Statele Unite.
Regatul Unit și Germania și-au anunțat intenția de a dezvolta o capabilitate de atac la mare distanță, cu o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri. În prezent se cunosc puține lucruri despre acest sistem, în afară de faptul că va fi livrat în anii 2030 și că Ministerul Apărării din Marea Britanie l-a descris ca fiind o armă de „atac de precizie la mare distanță”.
Într-o mișcare strategică menită să-și consolideze semnificativ capacitățile de apărare pe fondul tensiunilor regionale în creștere, Ministerul polonez al Apărării Naționale a finalizat pe 15 mai, la Varșovia, un acord istoric cu compania poloneză de tehnologie militară WB Group. Contractul-cadru vizează achiziția a aproape 1.000 de seturi, totalizând aproximativ 10.000 de unități individuale, de muniții de tip "loitering munition" Warmate.
Peste 92.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 16:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
România ar putea începe în curând să exporte tehnică militară, marcând o schimbare de abordare şi un rol mai activ pe piața europeană de apărare. Declarația a fost făcută joi la Brașov de către Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, cu ocazia unei vizite de lucru la uzinele Carfil SA și IAR Ghimbav, parte a industriei național de apărare.
Grupul de hacking rusesc Fancy Bear, asociat cu serviciul de informații militare GRU, desfășoară o vastă campanie de spionaj cibernetic, vizând conturile de email ale oficialilor ucraineni de rang înalt, precum și ale executivilor din companii de apărare din alte țări care furnizează echipament militar Kievului. Potrivit unei noi cercetări publicate de firma de securitate ESET, această campanie, activă încă din 2023 și detectată cel mai recent pe 17 aprilie, exploatează vulnerabilități în diverse platforme de software de webmail, inclusiv unele folosite la scară largă.
Forțele Aeriene și Lockheed Martin sunt în discuții pentru a accelera atribuirea simultană a două contracte subsecvente - Loturile 18 și 19 - în cadrul Programului avionului F-35 Joint Strike Fighter.
Primele discuții directe dintre reprezentanții Ucrainei și Rusiei de la începutul invaziei rusești din februarie 2022 au început vineri, la ora 13:40, la Palatul Dolmabahce din Istanbul.
Un avion B-52 al Forțelor Aeriene Americane, care urma să efectueze, pe 16 mai, un survol la joasă altitudine în Letonia a fost amânat datorită vremii severe.
Propaganda rusă analizează din toate unghiurile posibile anunțul recent al Franței cu privire la extinderea „umbrelei nucleare” deasupra Europei. Și, în ciuda poziției moderate ale României, voinței politice sau a lipsei de cadru legislativ, România totuși deschide o listă scurtă în care se mai află, desigur, și Polonia stat cu un narativ mult mai pregnant care tocmai ce a semnat un acord militar bilateral cu Franța. Experții ruși rostesc numele României folosind două argumente.
Rezultatele conflictului aerian dintre India și Pakistan au arătat adevărata putere a armelor chineze. Indienii au pierdut cel puțin un Dassault Rafale, mândria Forțelor Aeriene Franceze.
Emiratele Arabe Unite vor investi 800 de milioane de dolari în portul sirian Tartus. Anunțul vine imediat după ce președintele american Donald Trump a anunțat ridicarea sancțiunilor americane împotriva Siriei în timpul unei vizite în Arabia Saudită.
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei a informat, pe 16.05.2025, că un avion de vânătoare de tip F-16 s-a prăbușit în timpul unei misiuni executate pe timp de noapte.