Ce știm despre Tunetul românesc. Versiunea obuzierelor K9 pe care o va avea România va dispune de cele mai moderne specificații tehnice
România se află în faza finală a licitației privind achiziția de obuziere autopropulsate K9 Thunder sau Tunetul, așa cum promovează obuzierele cei de la Hanwha pe piața românească.
K9 Tunetul; Obuzier autopropulsat K9. Photo source: DefenseRomania with courtesy of Hanwha
K9 Tunetul e versiunea românească promovată de cei de la Hanwha.
Ministerul Apărării pune la punct ultimele detalii înainte de anunțarea câștigătorului în competiția pentru înzestrarea Armatei României cu obuziere autopropulsate de 155 mm.
Ceea ce știm e că producătorul sud-coreean Hanwha Aerospace este singura companie rămasă în competiție, în prezent discuțiile au avansat fiind în ultima fază a clarificărilor și nu ar fi exclus ca acordul să fie încheiat luna aceasta, în contextul în care la București va avea loc expoziția BSDA 2024.
Programul prevede achiziția a 3 sisteme de obuziere (3 x 18 obuziere de 155 mm + muniție + sprijin logistic).
România va dispune de cele mai moderne specificații tehnice ale obuzierului autopropulsat K9
Obuzier K9 Thunder (Tunet) de 155 mm. Photo source: DefenseRomania
La finalul lunii trecute DefenseRomania a participat în Coreea la o vizită la facilitățile de producție ale Hanwha, prilej cu care reprezentanții gigantului coreean au discutat și despre obizerele K9 și mașinile de luptă Redback.
Într-o discuție cu Peter Bae, vicepreședinte al Hanwha Aerospace Europe, publicația noastră a fost interesată și de versiunea K9 pe care o va achiziționa România. Din motive lesne de înțeles ce țin de confidențialitatea contractuală, în contextul în care contractul nu a fost semnat, reprezentantul Hanwha s-a rezumat să transmită faptul că România va dispune de cele mai moderne specicații tehnice ale K9.
„Ceea ce vă pot spune e că obuzierele K9 ale României vor fi livrate cu cele mai moderne specificații tehnice”, a precizat Peter Bae.
Reprezentanții Hanwha au mai adăugat că implicarea industriei de apărare autohtonă și transferul de tehnologie sunt un obiectiv al companiei care nu e îngrădit de procedura de achiziție, licitație și obligațiuni de offset sau contract G2G (guvern la guvern).
Amintim că în ceea ce privește achiziția de obuziere România a ales procedura de licitație.
În cadrul întrevederii cei de la Hanwha Aerospace au reiterat intenția părții coreene de a transforma România într-un hub industrial în Europa iar obuzierele K9 Thunder și mașinile de luptă Redback reprezintă punctul de plecare pentru atingerea acestui deziderat.
Ce înseamnă mai exact hubul industrial? Compania coreeană intenționează să coopereze cu industria românească de apărare prin eforturi de localizare, care includ producția locală, locuri de muncă, transferul de tehnologie și înființarea unei facilități MRO (Maintenance, Repair, and Overhaul).
Cei de la Hanwha spun că au un mare avantaj față de competiție, mai exact ”capacitatea remarcabilă de fabricare pentru a satisface cererea globală în creștere pentru diverse sisteme de apărare, livrând comenzi de anvergură înainte de termen și în limita bugetului”.
Ce știm de K9 Tunetul
K9 Tunetul, calibrul 155 mm/52, este cel mai popular sistem de artilerie din lume. Aproximativ 1.800 de unități ale artileriei cu șenile sunt operate de nouă țări, inclusiv cinci membre NATO - Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda și Turcia. Cifra reprezintă peste 50% din cota de piață globală a obuzierelor autopropulsate pe șenile.
România va fi a 6-a țară membră NATO care va dispune de obuziere autopropulsate K9.
K9 Tunetul va fi una din cele mai avansate variante ale obuzierului K9. Știm totodată că există potențial de upgrade în următorii ani pe măsură ce noi tehnologii vor avansa în versiuni viitoare.
K9 dispune de o instalare rapidă și tragere la fel de rapidă, lucru ce reprezintă un avantaj pe câmpul de luptă.
Obuzierul poate lansa 6 până la 8 proiectile pe minut și dispune de viteză mare de deplasare.
K9 este echipat cu un motor diesel ce dezvoltă 1.000 cai putere și poate atinge o viteză de 67 kilometri pe oră. Obuzierul cântărește 47 de tone. Este operat de cinci militari și e capabil să lovească ținte la o rază de 40 de kilometri distanță.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News