Armata Rusiei luptă în Ucraina ca în Mad Max. Rușii atacă cu tancuri „țestoasă” și folosesc intens motocicletele pe front
Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei acum zece ani, în martie 2014, a intrat în februarie 2022 într-o fază de escaladare fără precedent care ne-a arătat în urma invaziei ruse un mixt între tehnologii emergente și război clasic.
Motocicletă Ural în dotarea Armatei Rusiei. Photo source: Defense Express via open sources
Dronele spre exemplu au fost folosite pentru prima dată la scară largă și decisiv. Într-adevăr drone au mai jucat un rol fundamental în războiul din Nagorno-Karabah, dar niciodată UAV-urile, de diferite tipuri, de la UAV-uri de atac la drone de recunoaștere, nu au fost folosite pe scară atât de largă într-un conflict armat.
Pentru prima oară însă au intrat în joc dronele maritime, Ucraina reușind fără să dețină vreo flotă să împingă și să limiteze operațiunile Flotei Ruse de la Marea Neagră, care a suferit în acești doi ani de invazie pierderi grele pe partea navală.
Însă pe lângă tehnologiile emergente, precum drone, rețele de sateliți și sisteme de război electronic - un punct forte al Rusiei - cei doi ani de invazie au arătat că cei ce pariaseră înainte de 2022 pe irelevanța tancurilor în viitoarele războaie s-au înșelat. Tancurile și tehnica blindată grea joacă în continuare un rol important în războaie, iar artileria rămâne regina conflictului.
Cei doi ani scurși de la invadarea Ucrainei ne-au arătat un mixt între tehnologii emergente moderne și războiul clasic, ajungându-se inclusiv la tranșee ce amintesc de cel de-al Doilea Război Mondial.
Mad Max în Armata rusă. De la tancuri țestoasă la motociclete
Motocicletă Ural în dotarea Armatei Rusiei. Photo source: Defense Express via open sources
Un fapt interesant dezvăluit chiar de imaginile publicate de dronele rusești e că Armata rusă folosește în Ucraina inclusiv motociclete militare.
Acest aspect al militarilor ruși pe motociclete fost analizat de jurnliștii ucraineni de la Defense Express care, coroborat cu noile tancuri cu carapace tip „țestoasă” prezente pe front, fac o analogie cu celebrul film american Mad Max. Desigur, comparația e ironică și exagerată.
Sursa citată analizează imagini dintr-o dronă rusească care arată o motocicletă folosită ca mijloc de transport pentru infatenrie înaintea unor operațiuni de asalt.
Interesant e că până în 2011 Armata Rusiei avea în dotare diferite tipuri de motociclete, dar utilizarea lor a fost abandonată de Ministerul Apărării care nu a mai identificat reinventarea unui concept privind utilizarea lor.
Pe de altă parte rușii utilizează în mod activ pe front vehiculele motorizate ușoare nu doar motocicletele, dar și vehicule de tip buggy sau ATV.
În ceea ce privește motocicletele trebuie precizat că în 2010 cei de la Irbitsky Zavod au dezvoltat o versiune modernă a motocicletei Ural, versiune Gear-up cu mitralieră PKMB integrată și sistem antitanc Konkurs. Versiunea a fost propusă spre achiziție Ministerului Apărării din Rusia, dar din considerente financiare nu s-a ajuns la un acord.
De precizat că ruși foloseau activ motocicletele M-72 în perioada sovietică.
Tanc „țestoasă” rus pe front
Amintim că în timpul asaltului de lângă orașul ucrainean Krasnohorivka, rușii au desfășurat un tanc cu un nou tip de protecție anti-drone.
Un material video analizat și de DefenseRomania, prezintă respingerea înaintării blindatelor ruse pe front de către trupele ucrainene a fost postat pe reţele de socializare. În acest material apare și noul tanc „țestoasă”.
Se poate observa cum militarii ucraineni au reperat avansul trupelor inamice și au lovit cu toată forţa coloana de blindate ruseşti. În cadrul atacului, un tanc cu un nou tip de protecție anti-drone a fost, de asemenea, surprins în materialul video publicat de forţele ucrainene.
Cel mai proabil e vorba despre un tanc rusesc T-72 care dispune de un ''baldachin metalic''. Cu toate acestea, nu este clar din imaginile prezentate dacă tancul avea protecție suplimentară sub formă de plasă sau ceva similar.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News