Noul obuzier rusesc autopropulsat 2S43 „Malva”, de 152 mm, a fost observat pentru prima dată pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit informațiilor publicate de agenția de știri Militarnyi și de canalului de telegrame OSINTua.
Polonia a fost nevoită să își mobilizeze avioanele de luptă pentru a-și proteja spațiul aerian în timpul atacului cu drone și rachete al Rusiei împotriva Ucrainei la 24 martie, când o rachetă de croazieră rusă a intrat în spațiul aerian al Poloniei timp de 39 de secunde.
Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost convocat de Ministerul de Externe al Poloniei ca răspuns la incident, dar a respins cererea.
Szejna a declarat că "(Rusia) știa că, dacă racheta tranzita mai mult tip pe teritoriul Poloniei, ar fi fost doborâtă. Ar fi avut loc un contraatac".
"În cadrul NATO sunt analizate diverse concepte, inclusiv ca astfel de rachete să fie doborâte atunci când sunt foarte aproape de granița NATO", a adăugat el. O astfel de propunere ar trebui să fie aprobată de partea ucraineană, a precizat Szejna.
Rachetele rusești au intrat anterior în spațiul aerian polonez în timpul unor atacuri asupra Ucrainei. La 29 decembrie 2023, o rachetă a intrat în spațiul aerian polonez, punând apărarea țării în stare de alertă maximă.
Într-un alt incident, pe 15 noiembrie 2022, o rachetă a intrat pe teritoriul polonez în timpul unui atac în masă al Rusiei, ucigând doi civili. Anchetatorii polonezi au concluzionat ulterior că a fost o rachetă lansată de un sistem antiaerian ucrainean, lansată pentru a intercepta atacul rusesc.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Noul obuzier rusesc autopropulsat 2S43 „Malva”, de 152 mm, a fost observat pentru prima dată pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit informațiilor publicate de agenția de știri Militarnyi și de canalului de telegrame OSINTua.
Moment istoric pentru industria de apărare din România. Noul centru dementenanță HIMARS de la Bacău, primul astfel de centru din Europa, va spori gradul de disponibilitate operațională pentru sistemele HIMARS operate de România și de partenerii săi din NATO.
Coreenii au publicat un material video spectaculos de la testarea tancului K2 Panther de către Armata României în poligonul din Smârdan, Galați.
Aerostar Bacău a realizat cu succes, în colaborare cu Lockheed Martin, centrul de mentenanță pentru HIMARS, lansatoarele de rachete care au ținut capul de afiș al războiului rus împotriva Ucrainei.
În următorul deceniu, Armata României va avea în dotare obuziere autopropulsate de 155 mm atât pe șenile, cât și pe roți.
Uzina de Produse Speciale (USP) Dragomirești a semnat un document cu gigantul american General Dynamics în vederea realizării unui proces de modernizare pentru ca uzina românească să producă muniție de calibru mare la standarde NATO.
Angel Tîlvăr: „Prin transfer de tehnologie din țări avansate în domeniul producției de armament de ultimă generație, precum R. Coreea, contribuim la dezvoltarea industriei naționale de apărare.” Ministrul Apărării a participat azi la expoziția BSDA 2024, unde a avut o întrevedere cu înalți reprezentanți din industria de apărare din Coreea.
Tehnica militară românească e foarte prezentă pe frontul din Ucraina. În ciuda politicii de la București care a secretizat ajutorul militar pentru Ucraina, numeroase imagini video cu tehnică românească pe front au apărut în ultimii doi ani. Un reportaj special e dedicat lansatoarelor românești APR-40 de 122 mm.
Hanwha Aerospace prezintă o serie de capabilități avansate de apărare la BSDA 2024, care are loc în România, în perioada 22-24 mai.
Hanwha Aerospace a organizat la București pe 17 Mai - Ziua Industriei, cu angajamentul deplin de a promova colaborarea cu industriile locale. Hanwha Aerospace intenționează să maximizeze beneficiile economice pentru industriile românești prin producție la nivel local, transferul de tehnologie, crearea de locuri de muncă și localizarea MRO (Maintenance Repairs Operations).
Armata iordaniană a anunțat duminică lansarea exercițiului militar multinațional "Eager Lion", la care participă forțe terestre, maritime și aeriene din 33 de țări arabe și străine care vor executa operații de combatere a terorismului și a amenințărilor cu drone și arme de distrugere în masă.
Gigantului israelian Elbit Systems i-a fost acordat un contract pentru implementarea sistemului de protecție activă Iron Fist pe cea mai modernă versiune a mașinii de luptă Bradley americană. Despre acest lucru a scris și publicația noastră în urmă cu doar câteva zile.
Apariția recentă pe câmpul de luptă din Ucraina a unui tanc rusesc cu protecție integrală împotriva dronelor, în asaltul asupra localității Krasnogorovka de pe direcția Maryinsky, nu a trecut neobservată. Acum, un alt tanc cu protecție integrală a apărut pe una dintre direcțiile de pe linia frontului.
România se află în faza finală a licitației privind achiziția de obuziere autopropulsate K9 Thunder sau Tunetul, așa cum promovează obuzierele cei de la Hanwha pe piața românească.
Germania și Franța au oficializat acordul privind dezvoltarea Eurotankului, program cunoscut oficial sub denumirea de MGCS (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System).
Este un fake-news. Tancurile americane Abrams arată perfect pe câmpul de luptă. Ucraina nu le va ascunde.
În pofida zvonurilor apărute în ultimele zile, forțele ucrainene spun că echipamentul ucrainean se află în zona linie de contact.
Reconfigurarea traseului: Tancurile americane Abrams au fost retrase momentan de pe frontul din Ucraina, iar acest lucru arată că statele occidentale care ajută Ucraina să se apere în fața ocupantului rus sunt departe să fi învățat o lecție fundamentală a acestui război de agresiune.
România intenționează să încheie în acest an procedura achiziției de obuziere pe șenile, procesul de selecție fiind pe ultima sută de metri.
Suedia confirmă că va trimite Letonia un batalion mecanizat de dimensiuni reduse.
În 2024, Ministerul Apărării are cel mai mare buget din ultimii 30 de ani - peste 95 miliarde de lei. Minimum 20% din aceste fonduri sunt obligatoriu alocate cumpărării echipamentelor noi, însă, potrivit oficialilor Armatei, procentul se va duce spre 30-35% - practic, cam 6,5 miliarde de euro.
Coreea de Sud se profilează unul dintre partenerii importanți ai României, în ceea ce privește cooperarea la nivel de industrie de apărare.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 19.04.2024, citând surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, că Regiunea Militară Leningrad, reînființată recent în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, a fost întărită cu noi formațiuni militare.
O delegatie a industriei de apărare din România participă în perioada 17-20.04.2024 la a VI-a editie a expoziției ICDDA 2024 (Industrial Cooperation Days in Defense and Aerospace organizată la Ankara.
Potrivit presei din Azerbaidjan, Rusia a început să-și retragă contingentul de menținere a păcii de pe teritoriul Nagorno-Karabah. Primele coloane de vehicule blindate rusești au părăsit deja regiunea.
Compania franceză Texelis a prezentat în România informații despre produsul Celeris, ca potențială soluție inclusiv pentru înzestrarea Armatei României cu blindate 4x4.
Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei acum zece ani, în martie 2014, a intrat în februarie 2022 într-o fază de escaladare fără precedent care ne-a arătat în urma invaziei ruse un mixt între tehnologii emergente și război clasic.
România ar urma să efectueze teste în teren și de tragere cu tancul sud-coreean K2 Black Panther, în vederea unei achiziții militare importante. Această menţiune apare într-o postare recentă publicată pe contul X al lui @mason_8718 pe 5 aprilie, subliniind angajamentul României de a-și moderniza semnificativ forțele blindate. Testele, programate să înceapă la 10 mai 2024, vor fi urmărite îndeaproape de o delegație de înalți oficiali militari, reprezentanți guvernamentali și directori de companii atât din Coreea de Sud, cât și din România.
Nave americane traversează Atlanticul având la bord tehnică militară pentru exercițiul DEFENDER 24.
Pe 4 aprilie, trupele ruse de pe front au pierdut cel mai mare număr de transportoare blindate din octombrie 2023 când au lansat ofensiva pentru ocuparea Avdiivka. Statul Major General (SMG) ucrainean a raportat în dimineața de vineri că forțele sale armate au distrus 73 de vehicule blindate rusești (transportoare de trupe, mașini de luptă ale infanteriei, MT-LAB etc.).
După o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că țările NATO își vor schimba poziția cu privire la protejarea spaţiului aerian al Ucrainei.
România a livrat deja Ucrainei sistemul de rachete antiaeriene Patriot care a fost promis cu câteva luni în urmă.
Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a confirmat, în timpul primei sale vizite externe efectuate la Kiev, că ''problema ucraineană'' va fi principala sa prioritate în noua sa funcție. Rutte a reiterat că vizita sa în Ucraina a fost prima sa călătorie de lucru după preluarea mandatului.
International Armored Group (IAG), lider mondial în proiectarea, dezvoltarea și producția de vehicule blindate, a anunțat oficial deschiderea celei mai noi unități de ultimă generație în Bulgaria. Această extindere strategică marchează o etapă importantă în creșterea continuă a companiei și în angajamentul acesteia de a furniza soluții blindate de ultimă generație clienților din Europa și nu numai.
Reprezentanții forțelor armate ale SUA subliniază că studiază în mod constant modul în care forțelor armate ucrainene acţionează pe front în timpul confruntărilor cu forţele ruse de ocupaţie, iar această afirmație este confirmată pe larg în spațiul public. Cu toate acestea, practica arată că structurile analitice ale armatei SUA acordă puțină atenție experienței armatei ucrainene în confruntarea cu trupele ruse. Un indiciu clar în acest sens este faptul că foarte puțini analiști specializați sunt implicați în monitorizarea acestui subiect, potrivit publicaţiei Defence One.
Potrivit informațiilor transmise de publicația TurDef la 3 octombrie 2024, relațiile în domeniul apărării dintre Turcia și SUA ar putea lua o turnură interesanta odată cu posibila vânzare de avioane de vânătoare F-15 către Ankara. Atunci când au fost întrebate despre posibilitatea ca Turcia să achiziționeze avioane de luptă Boeing F-15C Eagle sau F-15EX Eagle II, surse americane și-au exprimat deschiderea față de această idee, declarând: „Ne-ar plăcea să vindem avioanele noastre Turciei”. Cu toate acestea, aceleași surse au precizat că nu au avut loc întâlniri sau solicitări oficiale cu privire la o posibilă vânzare de F-15.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat, pe 03.10.2024, că forțele ucrainene au folosit rachete balistice ATACMS într-un atac asupra unui sistem radar rusesc Nebo-M, pentru a limita capacitatea Rusiei de a detecta, urmări și intercepta ținte aerodinamice și balistice.
Acordurile privind furnizarea de componente și producția licențiată, inclusiv transferul de tehnologii și documentație pentru producția de muniție de artilerie, au fost semnate în marja celui de-al doilea Forum internațional al industriei de apărare (DFNC2) de la Kiev.
La expoziția KADEX 2024 din Coreea de Sud, compania Hanwha Aerospace prezintă K9A3, o versiune avansată, fără pilot, a renumitului obuzier autopropulsat K9 Thunder de 155 mm.
Forțele ruse au lansat, în noaptea de 2 spre 3 octombrie 2024, al doilea cel mai mare atac cu drone explozive Shahed de la începutul războiului.
Ultima vizită a prim-ministrului Marcel Ciolacu în Republica Moldova a avut loc în iunie 2023.
Rusia a aruncat o bombă termobarică ODAB asupra unei clădiri din Vovceansk. Din cauza forței exploziei, propaganda rusă speculează că ar fi putut fi cea mai puternică bombă non-nucleară - ODAB-9000 de 9 tone - pentru a slăbi moralul forțelor ucrainene.
Israelul are acum o poziție mult mai bună decât în aprilie și poate răspunde cu forță la barajul de rachete al Iranului, spun analiștii de securitate și foștii oficiali, amintind că represaliile pentru atacul de primăvară al Iranului au fost în mare parte un atac simbolic, relatează New York Times.
Ambasadorul Republicii Coreea la Bucureşti, Rim Kap-soo, a afirmat, miercuri, că respectă România pentru "rolul său esenţial pe flancul estic al lumii libere" şi pentru rezistenţa pe care ţara noastră a avut-o de-a lungul istoriei.
Ca urmare a atacului masiv cu rachete balistice lansat de Iran în aceste zile împotriva Israelului, atac în care au fost lansate aproximativ 200 de rachete, guvernul condus de Bibi Netanyahu ia tot mai serios în calcul lovirea facilităților nucleare ale Iranului. Doar că American se opune. Dar cum explică Washingtonul această decizie?
Controversatul șef al ONU, cunosct pentru pozițiile contondente în politicile Israelului, inclusiv în problema palestiniană, a fost declarat persona după ce șeful ONU a evitat să condamne atacul Iranului asupra Israelului. Ulterior, după această decizie prin care îi e interzis accesul în Israel, Antonio Guterres a condamnat într-un final atacul.
Compania AeroVironment, cu sediul în SUA, a semnat un acord cu o companie ucraineană pentru a-și localiza producția de drone kamikaze Switchblade 600, marcând cel mai recent acord încheiat între companii ucrainene și străine pentru a produce armament în Ucraina. Numele companiei ucrainene nu este dezvăluit din motive de securitate.
Orientul Mijlociu se apropie din ce în ce mai mult de un război regional în toată regula, Israelul promițând să răspundă atacului cu rachete balistice lansat marți seara de iranieni. „Iranul a făcut o mare greșeală în seara aceasta - și va plăti pentru ea”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu la câteva ore după atacul fără precedent. Iranul și-a apărat poziția împotriva unui război împotriva Israelului, pe care nu îl consideră „necesar”, și a cerut Israelului și aliaților săi să dea dovadă de reținere pentru a evita o escaladare a agresiunii, care ar provoca un răspuns din partea Teheranului dacă ar avea loc.
Guvernul polonez a prezentat recent proiectul său de buget pentru 2025, marcând o nouă etapă în politica națională de apărare. Acest buget, datat 30 septembrie 2024, alocă o sumă record de 32 de miliarde USD pentru cheltuieli militare, reprezentând aproximativ 3,1% din produsul intern brut (PIB) al țării, potrivit Army Recognition. Această creștere semnificativă, comparativ cu cele 30 de miliarde USD prevăzute inițial pentru 2024, reflectă hotărârea Varșoviei de a-și moderniza forțele armate ca răspuns la amenințările tot mai mari din partea Rusiei și Belarusului, consolidându-și în același timp poziția în cadrul Uniunii Europene și NATO.
NATO nu dispune de apărare aeriană adecvată, mobilitate militară, muniție și mentalitatea necesară pentru a fi pe deplin pregătită pentru un război convențional pe scară largă, a declarat generalul locotenent american în retragere Ben Hodges la 2 octombrie. Luând cuvântul în cadrul unei conferinţe organizate în cadrul ''Forumului de securitate de la Varșovia'', Hodges a declarat că mulți dintre liderii politici și militari europeni nu recunosc pe deplin realitățile unui posibil război cu Rusia.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat, pe 02.10.2024, că submarinul Ufa al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a părăsit portul Tartus din Siria și se deplazează spre Vladivostok, urmând să tranziteze Canalul Suez. Submarinul diesel-electric din clasa Varshavyanka (Improved Kilo în clasificare NATO) din cadrul Proiectului 636.3 a ieșit din Tartus pe 29 septembrie, fiind însoțit de corveta Merkury și remorcherul de salvare Alatau.
Portalul de știri RBK-Ucraina a informat, pe 02.10.2024, citând surse aparținând grupului militar Khortytsia, că armata ucraineană și-a retras trupele din Vuhledar pentru a evita încercuirea de către forțele ruse. Anterior, surse neoficiale au vorbit deja despre capturarea de către Rusia a orașului Vuhledar din estul Ucrainei, care a rezistat forțelor invadatoare de la începutul războiului.
Ucraina intenționează să își sporească producția proprie de drone, rachete cu rază lungă de acțiune și rachete balistice începând cu anul 2025, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, la 1 octombrie, în cadrul celui de-al doilea forum internațional al industriei de apărare din Ucraina.
Situație neclară în Israel, care, prin vocea ministrului său de externe, îl declară pe secretarul general al ONU António Guterres „persona non grata”, anunță The Guardian.
Surse militare ruse au afirmat că a fost lansată o bombă foarte puternică asupra orașului ucrainean Vovchansk. Potrivit presei ruse, aceasta ar fi bomba ODAB-9000, denumită și ''Father of Kuzka'' sau ''Father of all bombs''. Această armă ar fi cea mai puternică muniție non-nucleară din lume, cu o putere explozivă echivalentă cu 44.000 kg de TNT.
Militarii Brigăzii 79 Desant-Asalt numită și „Tavria” au respins un atac masiv rusesc la 15 km sud-vest de periferia orașului Donețk.
Ucraina ar fi pregătită să negocieze un posibil compromis teritorial într-un acord de încetare a focului cu Federația Rusă, relatează ziarul The Financial Times.
Rusia a efectuat noi atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre aflate la frontiera României. Autoritățile române au emis RO-Alert.
IDF continuă operațiunile de curățire a sudului Libanului de teroriștii Hezbollah, potrivit „unui plan metodic” pentru care soldații israelieni s-au antrenat și pregătit în ultimele luni.
Democratul Tim Walz și republicanul JD Vance s-au confruntat marți într-o dezbatere viceprezidențială care a fost surprinzător de civilizată, având în vedere întreaga campanie prezidențială, marcată de retorică incendiară și două tentative de asasinat.
Operațiunea fără precedent a Iranului a presupus tragerea a sute de rachete asupra teritoriului israelian. Este a doua astfel de acțiune întreprinsă în ultimele luni împotriva Israelului, după ce, în aprilie, rachetele și dronele iraniene au atacat pentru prima dată inamicul numărul unu al Teheranului.
Iranul a lansat ieri un atac cu 181 de rachete asupra Israelului. Atacul vine după ce IDF l-a eliminat pe liderul terorist Hassan Nasrallah în Liban, conducătorul grupării teroriste Hezbollah, proxy-ul Iranului. E al doilea atac al Iranului după cel din aprilie și, chiar dacă Iranul nu dispune nici de capacitatea militară și nici de susținere politică în regiune pentru un război de mare intensitate cu Israelul, Teheranul amenință cu conflictul total orice stat care va interveni direct.