Rusia are planuri ambițioase: Șapte lansări de rachete balistice intercontinentale în 2024, anul în care și noile Sarmat ar trebui să intre în serviciul de luptă
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 07.01.2024, că, în cursul anului 2024, Trupele de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse vor efectua șapte lansări de instrucție și de testare a unor rachete balistice intercontinentale (ICBM).
“În acest an, RVSN intenționează să efectueze șapte lansări de ICBM”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agențiile Interfax și Tass.
După cum au informat reprezentanții militari ruși, “în ultimii cinci ani, RVSN au efectuat peste 20 de lansări de ICBM, ca parte a testelor de zbor ale unor sisteme de rachete de perspectivă și a antrenamentelor de conducere a Forțelor Armate”.
Pe 16 decembrie anul trecut, în timpul unui interviu acordat pentru jurnalul Krasnaya Zvezda, comandantul RVSN, Serghei Karakaev, a declarat că “Federația Rusă informează partea americană cu 24 de ore înainte de orice lansare de ICBM și SLBM (rachete balistice lansate de pe submarine). De asemenea, reprezentanții americani oferă părții ruse informații similare”.
RVSN reprezintă o categorie de trupe independente aparținând Forțelor Armate ale Federației Ruse și sunt considerate componenta principală a Forțelor Nucelare Strategice.
Potrivit unor statistici ale Ministerului rus al Apărării, cunoscute sub denumirea de “Armata în cifre”, în 2023, RVSN au introdus în serviciul de luptă 15 lansatoare de ICBM și cinci puncte de conducere moderne. În același timp, procentul de arme moderne din cadrul RVSN a ajuns la 88%.
Rachetele strategice Yars rămân baza RVSN. Rusia speră că în 2024 să finalizeze lucrările de introducere în serviciu de luptă a noilor rachete Sarmat
În prezent, baza grupării RVSN este reprezentată de complexele de rachete strategice Yars, cu ICBM-uri instalate în silozuri (staționare) sau amplasate pe lansatoare mobile.
Pe 19 decembrie 2023, comandantul RVSN a anunțat că, în Regiunea Orenburg, a fost finalizată desfășurarea unui nou regiment de rachete echipat cu ICBM-uri Avangard.
În aceeași zi, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că, în anul 2024, RVSN ar trebui să finalizeze lucrările de introducere în serviciul de luptă a noului sistem de rachete strategice Sarmat.
Datele oficiale arată faptul că ICBM de tip RS-28 Sarmat va înlocui cea mai puternică rachetă balistică intercontinentală bazată în siloz din lume, respectiv RS-20V Voevoda (SS-18 Satan în clasificare NATO).
De ce lansează Rusia rachete balistice intercontinentale
Foto: Rachetă care face parte din arsenalul strategic al Federației Ruse / Sursă: ministerul rus al apărării
Comentariul autorului: Pe fondul deteriorării situației internaționale de securitate, în anul 2024, Federația Rusă va încerca să mențină nivelul ridicat al numărului de lansări de ICBM-uri impus în anul anterior. Astfel, în 2023, numărul de lansări a fost dublat față de 2022, fiind crescut de la patru la opt lansări.
Așa cum au precizat și reprezentanții militari ruși, lansările de ICBM-uri sunt efectuate în două scopuri: pentru testarea unor tipuri noi de rachete și pentru verificarea fiabilității complexelor de rachete aflate deja în înzestrare, în vederea prelungirii perioadei de exploatare a acestora.
Lansările de rachete se execută, în principal, de pe Cosmodromul Plesețk, dar în acest scop este folosit și poligonul din Kapustin Yar din Regiunea Astrakhan.
Trebuie precizat faptul că, în anul 2023, în timpul antrenamentului de conducere a Forțelor de Descurajare Strategică, desfășurat în prezența președintelui Vladimir Putin pe 25 octombrie, au fost lansate două rachete strategice, respectiv o rachetă balistică intercontinentală de tip Yars și o rachetă balistică cu lansare de pe submarin de tip Sineva.
Anterior, în anul 2022, a fost efectuată prima lansare-test (și singura desfășurată până în prezent) a unei ICBM de tip Sarmat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News