Forțele Speciale ale SUA au ajuns în Serbia, stat aflat sub influența militară tot mai mare a Chinei și Rusiei
Un contingent al celebrelor Berete Verzi din cadrul Forțe Speciale ale Statelor Unite ale Americii a ajuns în această săptămână în Serbia.
Sursă foto: U.S. Army Special Operations Command Facebook
Potrivit celor de la Stars and Stripes, Serbia, stat aflat sub influența militară tot mai mare a Rusiei și Chinei, reprezintă un punct geostrategic important pentru US Army. SUA încearcă să își consolideze relația cu sârbii, în ciuda faptului că aceștia își aprofundează legăturile militare cu state precum China sau Federația Rusă.
În acest sens, un contingent al Forțelor Speciale americane a ajuns din Germania în Serbia în această săptămână. Americanii vor sta în Serbia o lună și se vor antrena alături de unități de elită antitero din Serbia.
Scopul este ca americanii să ajute la dezvoltarea capacităților forțelor speciale din Serbia, pentru a face față amenințărilor care includ inclusiv tentative ale militanților islamici de a tranzita Serbia, pentru a ajunge din Orientul Mijlociu în Europa.
Astfel, din acest punct de vedere, al luptei împotriva terorismului, Serbia joacă, la nivel geografic cel puțin, un rol important. Generalul american David Tabor, cel care conduce Comandamentul pentru Operațiuni Speciale al SUA în Europa, subliniază că Serbia se află din punct de vedere geografic la o „răscruce de drumuri, fiind un punct vulnerabil pentru Europa”.
Serbia rămâne dependentă din punct de vedere militar de China și Rusia
În ciuda acestui fapt, al prezenței americane în țara vecină, Serbia își mărește dependența militară de China și mai ales Federația Rusă. În privinţa echipamentelor militare Serbia se bazează în continuare în cea mai mare măsură pe Rusia, de unde a achiziţionat în ultimii ani avioane MiG-29 şi alte arme, printre care elicoptere de luptă MI-35 şi sisteme antiaeriene Panţîr.
Totodată, Serbia este și prima țară din Europa care operează drone de atac CH-92A chinezeşti. Belgradul a primit UAV-urile anul trecut. În anul 2018, adjunctul ministrului sârb al apărării, Nenad Miloradovic, a declarat pentru prima dată ca Serbia va achiziţiona din China arme sofisticate și tehnologie militară de ultimă generaţie, pe care aproape nicio țară din regiune nu le are.
Bugetul militar al Serbiei pentru 2020 a fost de circa 1,14 miliarde de dolari, echivalentul a aproximativ 2,4% din PIB.
Serbia doreşte să adere la UE, nu însă şi la NATO, ea declarându-şi neutralitatea militară în anul 2006, dar participă la Parteneriatul pentru Pace.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News