Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța a prezentat „armata de care are nevoie”. Rezerviștii - legătura dintre națiune și armată și agresiva Rusie indiferent de cum se termină războiul din Ucraina
06 aug 2022, 17:12
După ce SUA și Marea Britanie au anunțat în 2020 - 2021, cum vor arăta forțele lor armate în anii 2030, Franța a prezentat și ea direcțiile de modernizare ale armatei sale.

Generalul Thierry Burkhard, șeful Statului Major al Apărării [CEMA], în cadrul unei audieri din 13 iulie, în Adunarea Națională, a prezentat un raport despre forțele armate franceze.

Informații din raport, făcute publice recent, descriu în prima parte contextul internațional actual de securitate, corelat cu tendințele militare. În ultima parte a raportului, sunt prezentate direcțiile principale de evoluție ale forțelor armate franceze pentru a putea răspunde eficient la orice situație de criză sau război.

Situația internațională de securitate s-a degradat progresiv din 2007 și, pe viitor, se prevede întrebuințarea forței militare, fără prea multe dezbateri.

CEMA a identificat trei mari tendințe, care caracterizează contextul internațional actual:

G Ad:

 - folosirea neinhibată a forței;

- restrângerea libertății de acțiune [a țărilor democratice – nota autorului ], cu consecințe inclusiv asupra căilor maritime de comunicație;

- extinderea conflictualității la toate mediile, de la adâncimea mării până la spațiu și domeniul cibernetic.

Aceste tendințe sunt exercitate de actori strategici, precum China și Rusia, [deocamdată doar ele având această capacitate – nota autorului]. Pe lângă noile amenințări, rămân cele vechi, care nu dau semne de diminuare, precum terorismul inspirat de ideologia jihadistă.

Generalul Burkhard a ținut să evidențieze că, semnele de avertizare în privința Rusiei au apărut încă din 2007, când președintele Vladimir Putin, la conferința de Securitate de la München, a exprimat dezacorduri majore față de politica occidentală, iar în august a anunțat reluarea zborurilor bombardierelor strategice rusești. În acei ani, Franța își reducea din nou dimensiunea forțelor sale armate.

Semnele de avertizare sunt valabile și în cazul Chinei, care nu face nici un secret din intenția sa de a ocupa Taiwanul. În plus, având în vedere dezvoltarea spectaculoasă a forțelor sale navale, China are, fără îndoială, și alte ambiții, se precizează în raportul CEMA, citat de publicația franceză Zone Militaire.

”Pe termen mediu” și ”pe termen lung” sunt cuvintele cheie, care caracterizează comportamentul agresiv al Rusiei, indiferent de rezultatul războiului din Ucraina.

„Rusia a dezvoltat o strategie pe termen lung de câțiva […] ani. Și-a reconstruit armata, în ceea ce privește capacitatea. A dezvoltat noi arme, cum ar fi rachetele hipersonice și torpilele nucleare, care ne pun anumite probleme. Și-a dezvoltat strategia economică și energetică pe termen lung, pregătindu-se să opereze în mod izolat. Și-a structurat gândirea populației, propunând de câțiva ani, modelul războiului patriotic”, precizează CEMA.

Între timp, forțele armate franceze, angrenate în conflicte asimetrice (Afganistan, Mali etc.), unde nu au avut nevoie de apărare antiaeriană și de alte elemente de sprijin, au neglijat acest element esențial – sprijinirea forței luptătoare.

„Sprijinul a fost optimizat excesiv, iar bugetul de operare a fost considerat prea des ca o variabilă de ajustare. A predominat o logică a stocurilor reduse … dar, ne dăm seama că este mai greu cu muniția. Lipsa mijloacelor financiare pentru a menține fluxurile a creat dependențe”, a spus generalul Burkhard.

 

CEMA a identificat trei domenii esențiale, asupra cărora este necesară concentrarea eforturilor franzceze

 

- Primul se referă la forțele morale ale Națiunii [rezerviștii – nota autorului].

Privind acest punct, a spus generalul Burkhard, este „important să lansăm o nouă dinamică pentru rezerve [forțele formate din rezerviști – nota autorului], pentru a le putea angaja în misiuni mai complexe și pentru a crea spațiu de manevră prin completarea forțelor active”. Este cu atât mai mare nevoie de așa ceva, deoarece „rezervele sunt capabile să aducă o masă, o expertiză nedeținută în armate și sunt totodată unul dintre cei mai direcți vectori pentru menținerea și consolidarea legăturii dintre armată și națiune”.

- A doua axă se referă la necesitatea creșterii influenței forțelor franceze.

Nu doar pentru a „câștiga războiul de dinainte de război”... Ci și în cadrul Alianței Atlantice, care rămâne „cheia de boltă a apărării noastre colective”, a spus CEMA [care nu a menționat apărarea europeană - nota Zone Militaire].

„Trebuie să căutăm o influență mai mare în structurile de comandă profitând mai bine de exerciții, de toată munca desfășurată de NATO și de dezvoltarea capacităților”, a explicat el.

„Trebuie să poți fi o națiune cadru de mare intensitate”, așa cum se întâmplă în prezent în România, cu misiunea Aigle, a mai argumentat generalul Burkhard.

Ceea ce, dincolo de întrebările legate de interoperabilitate, ar presupune „revizuirea modelelor noastre de cooperare operațională sau de capabilități, pentru a ține mai bine cont de nevoile partenerilor noștri și de a înțelege mai bine constrângerile care apasă asupra lor”.

„Franța are multe puncte forte de promovat în fața partenerilor săi, dar este insuficient organizată pentru a conduce o politică eficientă de influență. De exemplu, ar trebui să primim mult mai mulți stagiari străini în școlile noastre. Acest lucru necesită alocarea de resurse pentru aceasta, dar ne putem aștepta la o rentabilitate puternică a investiției”, a concluzionat el pe acest punct.

- Ultima linie de efort descrisă de generalul Burkhard se referă la „eficacitatea și credibilitatea instrumentului militar francez”.

Forțele franceze trebuie să arate că sunt „capabile să înfrunte un adversar și să provoace pagube semnificative de la primele contacte, ceea ce necesită, de exemplu, artilerie cu rază lungă”, a precizat CEMA.

Referitor la capacitățile care trebuie dobândite sau consolidate, el a menționat „energia direcționată [arme laser, cu microunde etc. – nota autorului] și dronele de luptă”.  În plus, forțele armate ar trebui să fie și „mai reziliente” [greu de neutralizat – nota autorului] datorită, în special, „mai multor redundanțe a resurselor de comandă, autonomiei digitale și comunicațiilor prin satelit”.

 În cele din urmă, ele trebuie să fie capabile să „anticipeze cu mult timp înainte” și să poată „detecta evoluția amenințării în mediile tradiționale, terestru – aerian – maritim, dar și în mediile cibernetice, exo-atmosferice sau în adâncului mării și să-și poată adapta postura, pentru a descuraja adversarul.

Mai general, a rezumat generalul Burkhard, forțele armate franceze trebuie să fie „capabile să acționeze pe întregul spectru al conflictelor, inclusiv al confruntării de mare intensitate, pe termen lung”. Pentru asta, în primul rând, trebuie să aibă o „organizare a comenzii, capabilă să articuleze forțele și să combine toate efectele, pentru a câștiga superioritatea încă de la primul contact, într-un mod brutal și, la nevoie, cu o letalitate foarte puternică”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Câștigarea orașului Severodonețk este importantă mai mult pentru imaginea Rusiei decât pentru economia războiului
Ca să evite apărarea antiaeriană ucraineană, avioanele de luptă ruse zboară atât de jos încât se autodistrug
Rușii au facut din Insula Șerpilor o bază militară pentru înlocuirea crucișătorului Moskva
Angajament economic extins și cordialitate temperată, în relațiile dintre Rusia și China
“Creierul” sistemului de sprijin cu armament pentru Ucraina funcționează în Germania încă din februarie. Problema cu Rusia ar trebui tranșată acum
Ultimele imagini prin satelit arată clar că Rusia a transformat Insula Șerpilor într-o fortăreață și ar putea pregăti bătălia pentru Odesa
Conferință internațională „Security Challenges in the Balkans” în contextul războiului din Ucraina
Cheltuielile globale pentru armament nuclear s-au ridicat în 2021 la 82,4 miliarde de dolari. Acestea nu pot însă descuraja o putere nucleara să atace un alt stat
Ucraina iese elegant și demn dintr-un clenci cu Statele Unite | Kievul era convins că Rusia va ataca dar nu putea recunoaște public acest lucru
Un parlamentar european polonez susține că Occidentul ar putea să ofere Ucrainei armament nuclear. Rusia amenință cu încetarea existenței Europei Centrale
Desecretizări în SUA: Întărirea Europei prin dislocarea F-35 și experți americani în spatele Forțelor Aeriene Ucrainene în lupta lor cu Rusia
Liderii B9 au cerut după reuniunea de la București retragerea forțelor ruse de ocupație de pe teritoriul Ucrainei
Derapaj la Ambasada Rusiei. Valery Kuzmin amenință Ucraina cu pierderi teritoriale și acuză România că l-a jignit pe Putin
Afacerea Wagner și aurul african. Prin acte de corupție mercenarii ruși contribuie la reducerea impactului sancțiunilor
Israelul și-a dat acordul ca Arabia Saudită să preia de la Egipt controlul insulelor strategice Tiran și Sanafir din Marea Roșie
SUA și Emiratele Arabe Unite se apropie de încheierea unui "acord strategic" cu anumite garanții de securitate
Sursa foto: Segodnya.ua
EXCLUSIV
Invadatorul rus forțează fronturile din Est și Sud. Rusia controlează 20% din teritoriul Ucrainei | Angela Grămadă vine „Pe Plan Extern”
Războiul cecenilor în Ucraina: Kadîroviți vs. dudaeviți. Reislamizarea Caucazului de Nord, o consecință a putinismului
Mitul Armatei Roșii s-a spulberat: Românii nu mai cred că rușii pot ajunge în 5 zile la București iar apartenența NATO e covârșitoare (Sondaj)
Polonia, pregătită să devină un garant de securitate pentru Ucraina. Duda: Varșovia se pregătește serios în acest scop
Germania vrea modernizarea forţelor sale armate. Pentru atingerea obiectivului au fost alocate 100 de miliarde de euro
Armata Rusă riscă să își piardă capacitatea de regenerare a forței
HIMARS, Lockheed Martin
EXCLUSIV
În faza a III-a războiului Ucraina primește tehnică americană nouă de înaltă precizie. Rusia va înfrunta armament superior tehnologic
Marea Britanie intenționează să creeze o nouă alianță politico-militară în Europa, care să se opună Rusiei
Kissinger nu e la prima „previziune”. În 1988 spunea că URSS nu se va prăbuși iar California își va proclama înaintea Ucrainei independența
Erdogan profită de condiționarea aderării Finlandei și Suediei  la NATO. Turcia va lansa noi atacuri la granița cu Siria
Rusia ar putea instala un radar Podsolnukh pe litoralul Mării Negre. Locația acestuia a fost deja stabilită
De ce au aruncat rușii în luptă BMPT-72. Ion Petrescu: Intrăm în faza războiului de poziție în Ucraina
EXCLUSIV
Aprecieri privind capacitatea de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră. Implicații ale închiderii strâmtorilor turcești 
Cererile Turciei pentru a fi de acord cu aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Ştiri Recomandate

SUA susține crearea unei „zone demilitarizate” în jurul centralei nucleare de la Zaporijie
SUA schimbă portavioanele în Marea Mediterană: Harry S. Truman va fi înlocuit de George H.W. Bush
Rachetele antiradar americane AGM-88, o altă capabilitate semnificativă în sprijinul Ucrainei
Cel mai mare inamic al armatei ruse rămâne corupţia. Unele tancuri ruseşti au primit elemente de blindaj reactiv doar pe hârtie
Rusia încearcă din nou să recurgă la „terorismul nuclear”? Mai mulţi mercenari ruşi ai Wagner Group controlează acum centrala nucleară din Zaporojie
Ministrul britanic al apărării: Este improbabil ca Putin să reuşească vreodată să ocupe Ucraina
Probleme pentru Bulgaria: Cu avioanele MiG-29 tot mai degradate și F-16 Viper abia din 2025, bulgarii negociază preluarea unui leasing
Fost înalt oficial militar rus: “O chinezărie” a făcut ca artileria să redevină “Zeul războiului”
Zeci de avioane ruse făcute scrum în câteva minute. Au apărut primele imagini cu avioanele distruse la baza din Crimeea
Atac masiv al Rusiei în estul Ucrainei. Forțele de ocupație încearcă să-și consolideze controlul total în Donbas unde se dau lupte grele
Marea Britanie şi Danemarca îşi suplimentează ajutorul în bani şi arme furnizat Ucrainei. Britanicii vor dona rachete de precizie ghidate M31A1
F-16, sursă foto: US Air Force
EXCLUSIV
F-16 americane pentru Ucraina? Ion Petrescu: Pregătirea piloților ucraineni se va face, dar SUA nu se vor grăbi să transfere avioanele
Armata română a efectuat trageri cu HIMARS în timpul instrucției (Foto). „Misterul” coloanei de HIMARS de pe șosele a fost elucidat
Balcanii, pe un butoi de pulbere. Kosovo nu cedează și e pregătită să se apere, în timp ce Serbia acuză Priștina că vrea să genereze un război
Iranul a complotat asasinarea lui John Bolton, consilier de securitate al lui Trump, ca act de răzbunare după lichidarea lui Soleimani
''Academia Abrams'' din Polonia | Militarii polonezi au început cursurile de pregătire pentru operarea tancurilor M1A2 Abrams SEPv3
Ucraina anunță că e vital să termine faza activă a războiului cu Rusia până la venirea iernii
Forțele de gherilă ucrainene din Herson: Scopul nostru este să le facem ocupanților ruși viața insuportabilă
Președintele fugar Ashraf Ghani spune că SUA sunt vinovate de căderea Afganistanului anul trecut
Americanii au identificat și interceptat două avioane de cercetare rusești în apropiere de Alaska
Danemarca va trimite instructori militari în Marea Britanie pentru a antrena soldaţi ucraineni
Atacarea bazei ruse de la Novofedorivka | Forţele pentru Operaţii Speciale şi mai mulţi partizani ucraineni s-ar afla în spatele atacurilor
Un elicopter rusesc Mi-8 a intrat fără permisiune în spaţiul aerian al Estoniei
Foto: Captură video @Edy Tapu @Facebook
EXCLUSIV
Noile variante de Piranha V, inclusiv cu mortier, pe străzile din București (Video). Blindatele sunt în teste urmând livrările către Armata română
Revitalizarea industriei de apărare: După 7 ani a fost aprobat în Guvernul Planul de Restructurare al ROMAERO
Pentru a continua agresiunea militară împotriva Ucrainei, Rusia a creat un nou corp de armată
China nu renunţă la unificarea forţată cu Taiwanul: Beijingul îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe pe insulă
Rusia modernizează vedetele de patrulare Raptor după experiența războiului cu Ucraina. Protecția și armamentul - principalele ținte
Harta unui dezastru nuclear de tip Cernobîl la Zaporojie. România, printre cele mai afectate țări de norul radioactiv în caz de catastrofă
Rușii răspund nervos distrugerii bazei din Crimeea. Un atac de noapte, cu sisteme Grad, ucide 11 civili ucraineni în Dnepropetrovsk
Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China
EXCLUSIV
Cum se pregătește Taiwanul de o posibilă invazie a Chinei. Ion Petrescu: Pe insulă există adăposturi subterane pe care Ucraina nu le are
Turcia e optimistă și încă speră că va achiziționa cele 40 de F-16. O delegație turcă e așteptată în SUA pentru negocieri
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro