Franța a prezentat „armata de care are nevoie”. Rezerviștii - legătura dintre națiune și armată și agresiva Rusie indiferent de cum se termină războiul din Ucraina
După ce SUA și Marea Britanie au anunțat în 2020 - 2021, cum vor arăta forțele lor armate în anii 2030, Franța a prezentat și ea direcțiile de modernizare ale armatei sale.
Generalul Thierry Burkhard, șeful Statului Major al Apărării [CEMA], în cadrul unei audieri din 13 iulie, în Adunarea Națională, a prezentat un raport despre forțele armate franceze.
Informații din raport, făcute publice recent, descriu în prima parte contextul internațional actual de securitate, corelat cu tendințele militare. În ultima parte a raportului, sunt prezentate direcțiile principale de evoluție ale forțelor armate franceze pentru a putea răspunde eficient la orice situație de criză sau război.
Situația internațională de securitate s-a degradat progresiv din 2007 și, pe viitor, se prevede întrebuințarea forței militare, fără prea multe dezbateri.
CEMA a identificat trei mari tendințe, care caracterizează contextul internațional actual:
- folosirea neinhibată a forței;
- restrângerea libertății de acțiune [a țărilor democratice – nota autorului ], cu consecințe inclusiv asupra căilor maritime de comunicație;
- extinderea conflictualității la toate mediile, de la adâncimea mării până la spațiu și domeniul cibernetic.
Aceste tendințe sunt exercitate de actori strategici, precum China și Rusia, [deocamdată doar ele având această capacitate – nota autorului]. Pe lângă noile amenințări, rămân cele vechi, care nu dau semne de diminuare, precum terorismul inspirat de ideologia jihadistă.
Generalul Burkhard a ținut să evidențieze că, semnele de avertizare în privința Rusiei au apărut încă din 2007, când președintele Vladimir Putin, la conferința de Securitate de la München, a exprimat dezacorduri majore față de politica occidentală, iar în august a anunțat reluarea zborurilor bombardierelor strategice rusești. În acei ani, Franța își reducea din nou dimensiunea forțelor sale armate.
Semnele de avertizare sunt valabile și în cazul Chinei, care nu face nici un secret din intenția sa de a ocupa Taiwanul. În plus, având în vedere dezvoltarea spectaculoasă a forțelor sale navale, China are, fără îndoială, și alte ambiții, se precizează în raportul CEMA, citat de publicația franceză Zone Militaire.
”Pe termen mediu” și ”pe termen lung” sunt cuvintele cheie, care caracterizează comportamentul agresiv al Rusiei, indiferent de rezultatul războiului din Ucraina.
„Rusia a dezvoltat o strategie pe termen lung de câțiva […] ani. Și-a reconstruit armata, în ceea ce privește capacitatea. A dezvoltat noi arme, cum ar fi rachetele hipersonice și torpilele nucleare, care ne pun anumite probleme. Și-a dezvoltat strategia economică și energetică pe termen lung, pregătindu-se să opereze în mod izolat. Și-a structurat gândirea populației, propunând de câțiva ani, modelul războiului patriotic”, precizează CEMA.
Între timp, forțele armate franceze, angrenate în conflicte asimetrice (Afganistan, Mali etc.), unde nu au avut nevoie de apărare antiaeriană și de alte elemente de sprijin, au neglijat acest element esențial – sprijinirea forței luptătoare.
„Sprijinul a fost optimizat excesiv, iar bugetul de operare a fost considerat prea des ca o variabilă de ajustare. A predominat o logică a stocurilor reduse … dar, ne dăm seama că este mai greu cu muniția. Lipsa mijloacelor financiare pentru a menține fluxurile a creat dependențe”, a spus generalul Burkhard.
CEMA a identificat trei domenii esențiale, asupra cărora este necesară concentrarea eforturilor franzceze
- Primul se referă la forțele morale ale Națiunii [rezerviștii – nota autorului].
Privind acest punct, a spus generalul Burkhard, este „important să lansăm o nouă dinamică pentru rezerve [forțele formate din rezerviști – nota autorului], pentru a le putea angaja în misiuni mai complexe și pentru a crea spațiu de manevră prin completarea forțelor active”. Este cu atât mai mare nevoie de așa ceva, deoarece „rezervele sunt capabile să aducă o masă, o expertiză nedeținută în armate și sunt totodată unul dintre cei mai direcți vectori pentru menținerea și consolidarea legăturii dintre armată și națiune”.
- A doua axă se referă la necesitatea creșterii influenței forțelor franceze.
Nu doar pentru a „câștiga războiul de dinainte de război”... Ci și în cadrul Alianței Atlantice, care rămâne „cheia de boltă a apărării noastre colective”, a spus CEMA [care nu a menționat apărarea europeană - nota Zone Militaire].
„Trebuie să căutăm o influență mai mare în structurile de comandă profitând mai bine de exerciții, de toată munca desfășurată de NATO și de dezvoltarea capacităților”, a explicat el.
„Trebuie să poți fi o națiune cadru de mare intensitate”, așa cum se întâmplă în prezent în România, cu misiunea Aigle, a mai argumentat generalul Burkhard.
Ceea ce, dincolo de întrebările legate de interoperabilitate, ar presupune „revizuirea modelelor noastre de cooperare operațională sau de capabilități, pentru a ține mai bine cont de nevoile partenerilor noștri și de a înțelege mai bine constrângerile care apasă asupra lor”.
„Franța are multe puncte forte de promovat în fața partenerilor săi, dar este insuficient organizată pentru a conduce o politică eficientă de influență. De exemplu, ar trebui să primim mult mai mulți stagiari străini în școlile noastre. Acest lucru necesită alocarea de resurse pentru aceasta, dar ne putem aștepta la o rentabilitate puternică a investiției”, a concluzionat el pe acest punct.
- Ultima linie de efort descrisă de generalul Burkhard se referă la „eficacitatea și credibilitatea instrumentului militar francez”.
Forțele franceze trebuie să arate că sunt „capabile să înfrunte un adversar și să provoace pagube semnificative de la primele contacte, ceea ce necesită, de exemplu, artilerie cu rază lungă”, a precizat CEMA.
Referitor la capacitățile care trebuie dobândite sau consolidate, el a menționat „energia direcționată [arme laser, cu microunde etc. – nota autorului] și dronele de luptă”. În plus, forțele armate ar trebui să fie și „mai reziliente” [greu de neutralizat – nota autorului] datorită, în special, „mai multor redundanțe a resurselor de comandă, autonomiei digitale și comunicațiilor prin satelit”.
În cele din urmă, ele trebuie să fie capabile să „anticipeze cu mult timp înainte” și să poată „detecta evoluția amenințării în mediile tradiționale, terestru – aerian – maritim, dar și în mediile cibernetice, exo-atmosferice sau în adâncului mării și să-și poată adapta postura, pentru a descuraja adversarul.
Mai general, a rezumat generalul Burkhard, forțele armate franceze trebuie să fie „capabile să acționeze pe întregul spectru al conflictelor, inclusiv al confruntării de mare intensitate, pe termen lung”. Pentru asta, în primul rând, trebuie să aibă o „organizare a comenzii, capabilă să articuleze forțele și să combine toate efectele, pentru a câștiga superioritatea încă de la primul contact, într-un mod brutal și, la nevoie, cu o letalitate foarte puternică”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News