Franţa a efectuat cu succes o misiune aeriană de simulare a unui atac atomic cu un avion de luptă Rafale B , anunţă marți Ministerul francez al Apărării, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia din cauza Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).
Este vorba despre un exerciţiu mai puţin obişnuit realizat în plină tensiune între Washington şi Moscova cu privire la rachetele cu rază medie de acţiune, relatează Le Figaro. Site-ul Ouest-France mai precizează că este şi pentru prima dată în ultimii doi ani când Franța face un testat cu o rachetă de croazieră cu capacitate nucleară, ultima simulare de acest fel având loc în februarie 2017.
O demonstrație cu rachete de tip ASMP-A fără încărcătură nucleară, produsa de MBDA, a fost efectuată cu succes pe 4 februarie de către forțele aeriene strategice franceze.
Aparatul a decolat de la baza aeriană Saint-Dizier (Haute-Marne) pentru a efectua această operaţiune care a durat 11 ore ”cuprinzând toate fazele caracteristice unei misiuni de descurajare nucleară”, a precizat ministerul. Misiunea a inclus un zbor la înaltă altitudine, realimentarea în zbor de către aparate C135 şi A330 Phoenix, o fază de pătrundere la altitudine joasă în zone ”puternic apărate”, monitorizarea terenului şi lansarea cu precizie a unei rachete ASMP-A (de tipul aer-sol cu rază medie de acţiune îmbunătăţită) fără încărcătură nucleară în zona de teste Biscarrosse, în Landes (sud-vestul Franţei).
Această simulare intervine în timp ce SUA şi Rusia tocmai şi-au anunţat decizia de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), datând din 1987. Acest tratat - semnat în urmă cu 32 de ani de către preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov - era destinat să elimine toate rachetele de croazieră şi balistice americane şi ruse cu o rază de acţiune situată între 500 km şi 5.500 km. Washingtonul acuză Moscova de mai multe luni de încălcarea acordului prin dezvoltarea şi desfăşurarea noii sale rachete Novator 9M729 (SSC-8, în codificare NATO).
Federaţia Rusă trebuie să dezvolte o variantă terestră a sistemului maritim de rachete cu rază lungă "Kalibr" în perioada 2019-2020 şi tot în această perioadă este necesar să fie elaborat un sistem terestru cu rachete hipersonice cu rază lungă, ca răspuns la decizia SUA de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a declarat marţi ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, citat de agenţiile ruse de presă şi de Reuters.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News