Franţa are din ce în ce mai puțină încredere în ''avionul de luptă european'' FCAS și în programul MGCS: Orizontul de tip 2045-2050 este mult prea îndepărtat
FCAS (Future Combat Air System) și MGCS (Main Ground Combat System) sunt programe militare de înzestrare derulate în comun de companii de apărare din Franța și Germania. Ambele proiecte evidențiază eforturile comune în dezvoltarea de noi tehnologii militare avansate. La fel ca FCAS, care presupune dezvoltarea unui avion de luptă de generaţia a VI-a, MGCS se concentrează pe crearea de noi blindate de luptă de ultimă generație, cum ar fi tancuri, dar Parisul este nemulțumit de aproape tot, de la partea de coordonare până la fondurile care trebuie alocate.
scris de S.I. Catalin
FCAS (Future Combat Air System)
Dezvoltarea unui avion de vânătoare de generația a VI-a în cadrul programului FCAS (Future Combat Air System), cu implicarea mai multor companii din Germania, Franța și Spania, precum și proiectul comun franco-german pentru un tanc de nouă generație (cunoscut și sub numele de EMBT), este din ce în ce mai puțin realist din cauza scepticismului tot mai mare pe care îl manifestă Parisul.
În raportul său privind bugetul pentru anul 2024, Comisia pentru Apărare din Senatului francez a ţinut să prezinte o serie de îndoieli cu privire la posibilitatea de a implementa aceste programe într-o perioadă de timp rezonabilă, scrie Defence Aerospace.
Raportul precizează în mod explicit că, în ciuda interesului pentru cooperarea în domeniul apărării cu Germania, nu există o sincronizare a programelor militare de modernizare pentru forţele armatele ale celor două state.
Există diferențe majore între armatele celor două state în definirea nevoilor de armament, interesele economice ale celor două industrii sunt competitive, iar producătorii de armament înșiși nu sunt foarte deschişi în ceea ce privește șansele de reușită a celor două programe militare - FCAS (Future Combat Air System) și MGCS (Main Ground Combat System).
În același timp, pentru Franța, anul 2025 va fi anul cheie pentru a lua o decizie strategică cu privire la înlocuirea tancurilor Leclerc, dar și în ceea ce priveşte avioanele Rafale.
Adică, Parisul vede acum corect problema că, investind în ambele proiecte, va avea un deficit de apărare, deoarece aceste noi echipamente militare sunt așteptate să fie operaţionale undeva în jurul anilor 2045-2050.
Doar începerea producției tancului ''MGCS'' este programată pentru 2040-2045. În același timp, nu este sigur că acesta va fi produs în serie, deoarece Berlinul a dat undă verde dezvoltării în paralel a unui înlocuitor pentru tancurile Leopard 2.
Acest program militar ar urma să fie coordonat de germanii de Krauss-Maffei Wegmann (KMW) și Rheinmetall, conglomeratul italian Leonardo, suedezii de la Saab și o companie spaniolă. Acesta este, de asemenea, un proiect care urmăreşte dezvoltarea de noi blindate pentru piaţa europeană, dar doar pentru Germania, Italia, Spania și Suedia.
În același timp, parlamentarii francezi au ridicat, în mod firesc, întrebări cu privire la finanțare, evaluarea riscurilor și metodele de dezvoltare pentru cele două programe militare.
Dar, principala problemă este că, dacă Franta decide să aştepte după programul MGCS, trebuie să extindem durata de viaţă pentru tancurile Leclerc până la mijlocul secolului XXI, ceea ce înseamnă că blindatele existente trebuie să fie modernizate la nivelul corespunzător, cu toate sistemele actualizate.
În ceea ce privește avionul de luptă FCAS, programul de dezvoltare a fost deja amânat cu 2 ani, iar primul zbor pentru primul prototip este programat în prezent pentru anul 2029. Acest lucru înseamnă că apariția sa sub forma unei aeronave care să fie produsă în serie este posibilă doar în orizontul de timp 2045-2050. Astfel, până atunci, se pune problema continuării operării și modernizării avioanele Rafale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Compania AeroVironment, cu sediul în SUA, a semnat un acord cu o companie ucraineană pentru a-și localiza producția de drone kamikaze Switchblade 600, marcând cel mai recent acord încheiat între companii ucrainene și străine pentru a produce armament în Ucraina. Numele companiei ucrainene nu este dezvăluit din motive de securitate.
La expoziția KADEX 2024 din Coreea de Sud, unde participă și DefenseRomania, compania Hanwha Aerospace prezintă K9A3, o versiune avansată, fără pilot, a renumitului obuzier autopropulsat K9 Thunder de 155 mm.
Ucraina intenționează să își sporească producția proprie de drone, rachete cu rază lungă de acțiune și rachete balistice începând cu anul 2025, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, la 1 octombrie, în cadrul celui de-al doilea forum internațional al industriei de apărare din Ucraina.
Rusia își va crește cheltuielile pentru apărare cu 25%, ajungând la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, în timp ce Vladimir Putin promite să-și continue eforturile de război în Ucraina și să-și intensifice și mai mult confruntarea cu Occidentul.
Cel mai mare producător de tancuri din Rusia, Uralvagonzavod, a anunțat că un tanc de fabricație germană furnizat Ucrainei a fost adus de pe câmpul de luptă în laboratoarele sale de cercetare. În scop propagandistic şi laudativ, mass-media rusă a publicat un material video cu momentul sosirii tancului în incinta uzinei Uralvagonzavod.
O postare recentă pe rețelele sociale a dezvăluit un sistem de arme hipersonice în Japonia, generând un interes semnificativ în cadrul comunității de apărare. Un utilizator pe nume 1ZZ-FETaz a distribuit o imagine care arată un lansator de rachete parcat într-o zonă aflată pe marginea drumului. Acest sistem de rachete, cunoscut oficial sub numele de „Hyper-Velocity Gliding Projectile” (HVGP), ar trebui să intre în dotarea forțelor terestre de autoapărare ale Japoniei (JGSDF) până în 2026, cu trei ani mai devreme decât se prevăzuse inițial.
Ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, a anunțat primirea de noi tancuri Leopard 2A7HU de către armata ungară, numărul total al acestor vehicule de luptă moderne ajungând la 24 de unități. Această achiziție face parte din programul mai amplu de modernizare a forțelor armate maghiare, inițiat în urmă cu mai mulți ani. Cele mai recente livrări, efectuate pe 25 septembrie și 28 august, au adăugat încă cinci tancuri, apropiind Ungaria de obiectivul său de 48 de tancuri Leopard 2A7HU comandate în 2018.
De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, Danemarca a fost una dintre cele mai active țări donatoare militare în ceea ce privește achiziționarea de materiale și arme de la industriile de apărare daneze și străine.
Marocul a încheiat un parteneriat cu compania Tata Advanced Systems Limited (TASL) din India pentru a produce pe plan intern vehiculele de luptă blindate WhAP (Wheeled Armored Platform) 8×8 .
Producția avioanelor de luptă rusești de ultimă generație Su-57 depinde de furnizarea de micro-electronice și echipamente de producție occidentale. Frontelligence Insight a relatat despre acest lucru, pe baza corespondenței expuse a producătorului rus de electronice militare Mikropribor.
România a semnat miercuri un acord cu Statele Unite pentru un împrumut în valoare de 920 de milioane de dolari destinat modernizării capabilităților militare.
Armata ucraineană a publicat oficial un material video în care prezintă sistemul Skynex în acțiune, arătând modul de funcționare de la distanță, perfomanţele radarului și caracteristicile muniției cu dispersie. În ciuda faptului că Ucraina a primit primele sisteme de apărare antiaeriană Skynex de la compania germană Rheinmetall în aprilie 2023, livrările de baterii complete au continuat până în primăvara anului 2024, utilizarea lor operațională de către forțele armate a rămas necunoscută până recent.
Divizia 16 Mecanizată a armatei poloneze a primit un nou lot de sisteme de rachete cu lansare multiplă Homar-K, a relatat publicaţia poloneză Defence 24 cu referire la contul Diviziei 16 Mecanizate de pe X. Primele livrări către Divizia 16 Mecanizată au avut loc la mijlocul lunii august, când patru sisteme ajunseseră deja la unitate.
O veste bună vine dinspre Uzina de Produse Speciale (UPS) Dragomirești, unde se produce muniție medie și mare. Azi Uzina operează la capacitate maximă, în trei schimburi și nu de puține ori inclusiv în weekend-uri.
Compania L3Harris Technologies a început fabricarea sistemului său de război electronic (EW) AN/ALQ-254(V)1 Viper Shield, care este conceput pentru noile avioane de luptă F-16 Block 70/72 destinate clienților externi. Acest anunț a fost făcut la 17 septembrie 2024, în timpul Conferinței Air, Space and Cyber, găzduită de Asociația Forțelor Aeriene și Spațiale ale Statelor Unite, la National Harbor, Maryland. Viper Shield este integrat cu radarul APG-83 AESA al F-16, permițând detectarea sporită a amenințărilor și capacități de bruiaj care îmbunătățesc considerabil funcția de autoapărare a aeronavei.
Armele cu energie dirijată (DEW) reprezintă un progres tehnologic revoluționar, care poate revoluționa războiul modern. Aceste arme utilizează fascicule de lumină intensă, cum ar fi laserele sau microundele, pentru a produce efecte devastatoare asupra țintelor. Pe măsură ce națiunile încearcă să mențină superioritatea militară într-un peisaj global din ce în ce mai complex și mai competitiv, DEW devin un domeniu critic de investiții și dezvoltare. Regatul Unit a fost în fruntea cercetării și dezvoltării DEW. Ministerul britanic Apărării a investit resurse semnificative în proiecte menite să dezvolte și să implementeze sisteme DEW atât în scopuri defensive, cât și ofensive.
Forțele Terestre Ucrainene testează în prezent tancurile Leopard 1A5 furnizate de partenerii internaționali. General-locotenentul Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, a împărtășit această informație pe Telegram.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat duminică una dintre cele mai cunoscute fabrici de muniție - facilitatea de producție din orașul american Scranton, aflată în statul Pennsylvania.
Polonia, potrivit ministrului său de externe, Radosław Sikorski, va face totul pentru a nu cădea din nou sub influența Moscovei. El a descris Rusia drept o amenințare la adresa stabilității și securității nu numai în Europa, ci și în întreaga lume.
În cadrul unui eveniment al armatei britanice de săptămâna aceasta, Rheinmetall a dezvăluit publicului noul tanc de luptă principal Challenger 3 al Regatului Unit. Având un blindaj îmbunătățit și un tun cu țeavă lisă de 120 mm vehiculul de luptă este considerat de compania germană drept cel mai avansat tanc din cadrul armatelor statelor NATO.
Drone fabricate în România? Un proiect care ar putea fi realizat în colaborare cu companii din Ucraina, ar putea o fabrică de drone la Tecuci, explică Viorel Manole, directorul Patromil. De asemenea, un alt proiect interesant ar putea fi o fabrică de TNT.
Rusia vrea să crească producția de drone de 10 ori iar până în 2030, vor fi înființate 48 de centre de cercetare și producție pentru aparate de zbor fără pilot.
Invadarea Ucrainei de către Rusia este adesea menționată ca fiind primul război cu drone de amploare din lume. Dar ce înseamnă exact „războiul dronelor” în termeni practici și cum este purtat acest război?
România are în vedere achiziția de elicoptere de atac și multirol în următorii ani, într-un program major pentru Forțele Terestre ce se va întinde și în deceniului următor. Una dintre propuneri este legendarul elicopter Black Hawk, produs de americanii de la Lockheed Martin în Polonia în cadrul companiei PZL Mielec, parte a Lockheed. Despre Black Hawk și propunerea pentru Armata României, DefenseRomania a discutat cu oficialii PZL Mielec.
Gigantul coreean Hanwha se pregătește să prezinte planul de offset pentru contractul în urma căruia va livra 54 de obuziere K9 Tunetul către Armata României.
Compania americană Lockheed Martin a dezvoltat o nouă versiune a rachetei de croazieră JASSM-XR cu o rază de acțiune mult mai mare. Noua rachetă este o versiune îmbunătățită a rachetei de croazieră JASSM, dar cu o rază de acțiune semnificativ mai mare, de până la 1600 km.
Potrivit The Nziv Report, la 12 septembrie 2024, Yoav Turgeman, CEO al Rafael Advanced Defense Systems, a anunțat că sistemul de arme laser de mare putere Iron Beam (HELWS) va deveni operațional în cadrul Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) anul viitor. Acest sistem de 100 kW este destinat să fie o nouă componentă a sistemului de apărare aeriană al Israelului, servind drept „ultima linie de apărare” împotriva dronelor, rachetelor și mortierelor. Este de așteptat ca sistemul să fie declarat complet operaţional până la sfârșitul anului 2025.
Compania sud-coreeană Hyundai Rotem a finalizat livrările unui al patrulea lot de tancuri de luptă principale K1A2 către forțele armate ale Republicii Coreea. Publicaţia Janes a făcut publice aceste informaţii cu referire la anunțul Departamentului pentru Achiziții în domeniul Apărării (Defense Acquisition Program Administration - DAPA) din cadrul Ministerului sud-coreean al Apărării, făcut la 12 septembrie 2024.
Compania americană AM General a livrat în secret Forțelor Armate ale Ucrainei, în aprilie 2024, un prototip al 2CT Hawkeye Mobile Howitzer System, un sistem de artilerie ușoară autopropulsată de 105 mm. Transferul a fost confirmat public câteva luni mai târziu, în iunie, de către directorul de programe al AM General, Mike Evans, însă acesta s-a abținut să ofere mai multe detalii.
,,Planul de pace'' al lui Volodimir Zelenski este probabil destinat publicului intern - populației ucrainene - pentru a pregăti oamenii pentru posibile concesii teritoriale ca urmare a unor decizii luate pentru încheierea războiului, a relatat cotidianul The New York Times.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 29.10.2024, în cadrul unui antrenament al Forțelor de Descurajare Strategică, au fost executate lansări practice de rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră, de pe Cosmodromul Plesețk, din Marea Barents și din Marea Okhoțk.
Grecia își consolidează flota Hawk prin achiziționarea a 35 de elicoptere UH-60M Black Hawk de la Lockheed Martin. Versiunea e același pedigree cu S-70 Black Hawk, achiziționate de România, dar pentru Ministerul Afacerilor Interne. Lockheed propune o ofertă avantajoasă și pentru Armata României.
Un atac cu dronă care a distrus Universitatea Forțelor Speciale Ruse a din orașul cecen Gudermes pe 29 octombrie ar fi putut fi lansat din republicile limitrofe ale Rusiei din Caucazul de Nord, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informații pentru Kyiv Independent.
Războiul modern a suferit o transformare semnificativă în ultimele decenii, tehnologia jucând un rol din ce în ce mai vital în operațiunile militare. Printre cele mai revoluționare inovații în strategia militară contemporană se numără dronele. Aceste vehicule aeriene fără pilot (UAV) au revoluționat modul în care armatele operează pe câmpul de luptă. Astfel, pe fondul progreselor înregistrat rapid la capitolul noi tehnologi militare, compania ungară Uaviator a ales să facă parte din acest tren şi să răspundă cererii tor mai mari de sisteme aeriene fără pilot performante.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a dezvăluit la 27 octombrie 2024, un proiect ambițios pentru crearea unei versiuni îmbunătățite a rachetei de croazieră Taurus. Această inițiativă, care presupune achiziționarea a 600 de unități din cea mai recentă variantă Taurus Neo, vine în contextul în care Ucraina solicită tot mai mult Berlinului arme cu rază lungă de acțiune pentru a descuraja atacurile rusești asupra teritoriului său. Decizia de a construi racheta Taurus Neo reprezintă un pas important către actualizarea armamentului militar al Germaniei și consolidarea poziției sale strategice într-un mediu geopolitic volatil.
Grupul de țări din Europa Centrală prietenoase cu Rusia s-ar putea extinde pentru a include Republica Cehă odată cu revenirea lui Andrej Babiš la conducerea guvernului. Potrivit serverului Politico, extinderea în continuare a blocului, care include acum Ungaria și Slovacia, va reprezenta o problemă majoră pentru Uniunea Europeană.
Ministerul Apărării Naționale a salutat inițiativa Regatului Norvegiei de a sprijini România în achiziția unui sistem avansat de rachete sol-aer Patriot.
Comisia Electorală Centrală din Georgia va renumăra voturile în aproximativ 14% din secțiile de votare, după alegerile parlamentare contestate de opoziție.
Planul Ucrainei pentru Victorie se referă inclusiv la descurajarea non-nucleară a Rusiei. Una dintre anexele secrete ar face referire chiar la furnizarea de rachete Tomahawk din partea Statelor Unite, armele urmând să fie dislocate pe teritoriul ucrainean.
Statele Unite nu vor impune noi limite privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane dacă Coreea de Nord se alătură războiului din Rusia, a declarat Pentagonul luni, în timp ce NATO a declarat că unități militare nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk din Rusia. Desfășurarea trupelor nord-coreene alimentează îngrijorările Occidentului cu privire la posibilitatea extinderii conflictului care durează de 2 ani și jumătate în Ucraina, chiar dacă atenția se îndreaptă către Orientul Mijlociu. Aceasta ar putea indica modul în care Rusia speră să compenseze pierderile tot mai mari de pe câmpul de luptă și să continue să obțină câștiguri lente și constante în estul Ucrainei.
Recent, Departamentul de Stat al SUA a impus noi sancțiuni împotriva unui șef al Forțelor Armate sudaneze, Mirghani Idris Suleiman, responsabil cu achiziționarea de arme.
Evoluțiile recente din Ucraina ar putea determina SUA și Europa să implementeze măsuri de apărare aeriană care să sprijine Ucraina indirect, de pe teritoriul statelor vecine.
Unul dintre principalele monumente de arhitectură din Harkov - clădirea Derjprom - a fost avariat în urma unei lovituri cu bombe cu planare rusești. Primarul orașului a raportat șapte victime.
Încă o lovitură pentru credibilitatea ONU. Structura de contrainformații ucrainene din cadrul SBU a arestat un voluntar al Programului Alimentar Mondial al ONU în regiunea Donețk pentru presupus spionaj pentru Rusia.
Aliații lui Trump susțin că Ucraina pierde războiul și că, prin urmare, eforturile de a ajunge la o soluție sunt justificate din punct de vedere moral.
Compania Elbit Systems a semnat un contract cu guvernul israelian pentru furnizarea de sisteme de arme laser de mare putere Iron Beam (HELWS). Ministerul israelian al Apărării a semnat un contract pentru furnizarea unui număr nespecificat de sisteme de apărare antiaeriană cu laser Iron Beam, în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari americani.
Proiectul de lege care reglementează doborârea dronelor care trec ilegal frontiera României a fost pus azi în transparență decizională. Avem practic cale liberă după adoptare pentru a doborî dronele rusești care violează spațiul aerian al României.
Guvernul belgian intenționează să semneze un contract pentru achiziționarea sistemului european de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune SAMP/T NG, a precizat ziarului francez La Lettre, citând surse proprii. Compania europeană de apărare MBDA este pe punctul de a câștiga contractul de furnizare a sistemului SAMP/T pentru Belgia, devansând un alt ofertant, compania americană Raytheon cu sistemul Patriot PAC-3.
Șeful administrației militare regionale (RMA) din Zaporojie, Ivan Fedorov, a anunțat, pe 28.10.2024, că în partea controlată de Kiev a regiunii sunt în curs de construire noi fortificații, care vor transforma regiunea într-o adevărată fortăreață.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a respins posibilitatea ca Turcia să cedeze Statelor Unite sistemul de apărare antiaeriană S-400 de producție rusească. El a precizat că acordul de achiziție din 2017 include un certificat de utilizator final care interzice Turciei să vândă sau să transfere sistemul către orice terță parte fără aprobarea Rusiei. Declarațiile lui Lavrov au venit ca răspuns la informațiile apărute în presă potrivit cărora Washingtonul a propus Turciei să renunțe la controlul sistemului S-400 pentru a-și restabili rolul în programul de avioane de luptă F-35.
Dacă războiul din Ucraina va continua în aceeași manieră, Kievul va fi învins în 2025, potrivit mai multor experți americani importanți. În același timp, aceștia spun că acest lucru nu trebuie să se întâmple și dau indicații cu privire la ceea ce trebuie făcut pentru a asigura victoria Ucrainei. Doug Livermore, vicepreședinte al Special Operations Association of America, comandant adjunct al Detașamentului de Operațiuni Speciale al Gărzii Naționale a Armatei din Carolina de Nord și fost consilier al subsecretarului american al apărării pentru informații și securitate, afirmă că, pentru a evita înfrângerea Kievului, Occidentul și guvernul ucrainean trebuie să își revizuiască abordarea față de acest război.
Recent, SUA și-au exprimat interesul de a amplasa lansatoare de rachete în Japonia. Deși această mișcare este o măsură defensivă, menită să prevină acțiunile agresive ale Chinei, Beijingul și Moscova percep această desfășurare ca o amenințare și o escaladare a tensiunilor în regiune. Evident, presa de propagandă rusă încearcă să prezinte situația ca fiind o încercare din partea Washingtonului de a amplifica tensiunile din regiunea Asia-Pacific.
Compania poloneză de stat din domeniul apărării Pit-Radwar a prezentat un sistem de apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă de acțiune, echipat cu tunuri de 35 mm și muniție programabilă. Numit SA-35MM, proiectilul sistemului este programat inductiv să se fragmenteze la momentul oportun pentru un efect maxim asupra ţintei vizate. Detonarea să densă permite reducerea cantității de muniție folosită pentru interceptare, în special a țintelor mici, cum ar fi adronele.
Rusia a suferit pierderi semnificative în Ucraina, dar are încă „forțe de luptă periculoase” care au rămas în mare parte neatinse de războiul din Ucraina, spune generalul american Christopher Cavoli, figura centrală din structura militară a NATO.
Partidul bulgar de centru-dreapta GERB a câștigat alegerile parlamentare, în timp ce social-democrații de opoziție sunt aproape de victoria electorală în Lituania. Georgia se apropie tot mai mult de Moscova, după ce ”Visul Georgian” a câștigat alegerile cu 53%.
Ucraina a primit avioane de luptă americane F-16 șise așteaptă să primească avioane franceze Mirage. Totuși, pentru apărarea pe termen lung, alegerea ideală pentru Kiev ar putea fi Gripenul suedez, creat pentru a contracara amenințarea rusă.
Între 11.000 și 13.000 de soldați nord-coreeni se află deja în Rusia unde se pregătesc alături de Armata rusă pentru a lua parte la războiul de agresiune împotriva Ucrainei, într-o escaladare a războiului fără precedent pe care Moscova o face. Dar ce înseamnă 11.000 de soldați în contextul actual al luptelor?
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a făcut duminică un apel către cetățeni să participe luni seara la un protest față de rezultatele controversate ale alegerilor parlamentare de sâmbătă, după ce Comisia Electorală a anunțat victoria partidului aflat la guvernare, Visul Georgian, informează Agerpres și Reuters.
Ucraina îndeplinește în mod categoric unul dintre punctele „planului de victorie” - mutarea războiului de pe teritoriul său - și, fără a primi permisiunea SUA pentru atacuri cu rază lungă de acțiune asupra țintelor din Rusia, le lovește cu propriile drone. Acest lucru, potrivit analiștilor, ar putea schimba cursul războiului. Analiștii care au vorbit cu The Wall Street Journal sugerează că ar putea, de asemenea, „să-l forțeze pe președintele rus Vladimir Putin să negocieze o pace acceptabilă”.