Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
General-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), în cadrul interviului acordat DefenseRoamania despre starea Armatei, a ridicat și foarte importanta problemă a rezervei armatei și a recuperării decalajului uriaș prin amendamente esențiale aduse legii privind pregătirea populației pentru apărare.
Generalul Bălăceanu a identificat trei direcții pentru refacerea rezervei și a amintit că problemele mari au apărut după ce în 2007, când serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, nu au mai fost efectuate timp de zece ani exerciții de pregătire a rezervei. Polonia spre exemplu a adoptat legea rezervistului voluntar în 2009, exact în același an în care a suspendat stagiul militar obligatoriu.
Rezerva României, doar pe hârtie. Problemele au fost foarte grave
„Ultimii doi ani au însemnat o direcționare evidentă în documentele de planificare ale MApN și în pregătirea unor pregătiri legislative a problematicii restartării, reconsolidării și modernizării Armatei României. Aici problemele erau serios. Atât de serioase încât în definitiv nu puteam vorbi decât de o rezervă pe hârtie pentru că cei păstrați în planurile operaționale de mobilizare nu mai aveau nici vârsta corespunzătoare, dar mai ales nu mai aveau pregătirea corespunzătoare. Din 2007 când serviciul militar obligatoriu a fost suspendat nu au mai fost executate activități propriu zise de pregătire a rezervei ci doar niște exerciții de mobilizare care nu însemnau decât o verificare a evidenței rezerviștilor”, a precizat general locotenentul Virgil Bălăceanu.
Președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) a amintit că AORR a avut ca obiectiv și a pledat pentru aprobarea în Parlament a legii rezervistului voluntar, ceea ce a fost fost un prim pas pentru ca problematica rezervei să fie regândită. Iar ea este regândită pe cel puțin trei dimensiuni: Rezerva voluntară, stagiul militar voluntar în termen, efectuarea unor stagii de pregătire (convocări) a rezerviștilor din rezerva națională.
„Sperăm ca prin implicarea Guvernului, dar mai ales a Parlamentului, amendamentele care au fost inițiate de Ministerul Apărării cu mai bine de un an în urmă să poată fi promovate. Noi am suspendat serviciu militar obligatoriu în 2007 și am aplicat o lege care refăcea rezerva abia în 2017. Polonia a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2009 iar legea rezervistului voluntar a fost aplicată în 2009. Acest lucru exprimă în Polonia grija decidenților politici indiferent de culoarea lor politică pentru apărarea și securitatea Poloniei și o anumită stare de delăsare, să nu îi spunem chiar indiferență, legate de aceste probleme în România” - General-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, în exclusivitate pentru DefenseRomania.
Refacerea rezervei Armatei. Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar nu înseamnă armată obligatorie
„MApN a avut inițiativa și a făcut toate demersurile cu privire la avizarea legii pregătirii populației pentru apărare, astfel încât aceasta să fie înaintată Parlamentului. Doar prin amendarea acestei legi putem face operativ stagiul militar voluntar în termen. Nu se revine la serviciul militar obligatoriu”, transmite generalul Bălăceanu.
Noul pachet legislativ propune 4 luni în termen pe bază de voluntariat, astfel încât România să reușească o refacere a rezervei Armatei la nivelul de bază al soldaților și gradaților.
„Și la serviciul rezervist voluntar și la stagiul militar în termen voluntar sunt niște avantaje materiale. Trăim într-o societate a economiei de piață și nu trebuie să le omitem. Aceste servicii constituie nu doar o formă de pregătire militară și de refacere a rezervei Armatei României, dar și un tip de job part time pentru tinerii noștri care nu au cele mai excelente condiții legate de venituri fiind la vârste foarte mici”, a completat președintele AORR.
Mingea e la politic. Legea privind pregătirea populației pentru Apărare
„În acest moment mingea ar fi la nivelul ministerelor, pentru că din datele mele nu a fost încă încheiat circuitul de avizare. Să sperăm că acest lucru se va întâmpla într-un timp cât mai scurt și apoi Parlamentul, în regim de urgență, să adopte aceste măsuri de amendare a legii 446/2006, legea privind pregătirea populației pentru apărare.
Acesta este un obiectiv pe care și l-a propus actualul guvern, acela de reziliență națională bazată pe pregătirea populației, a economiei și a teritoriului pentru apărare”, a conchis general-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News