Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Generalul Ciucă: Parteneriatul strategic cu SUA reprezintă fundamentul profilului de securitate al României
24 iun, 14:38
Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, alături de angajamentele în cadrul NATO şi Uniunii Europene, reprezintă fundamentul profilului de securitate al României, a declarat, sâmbătă, şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, în cadrul unei întrevederi avute cu comandantul Comandamentului European al SUA, generalul Tod D. Wolters.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), întrevederea dintre cei doi generali a avut loc la Borduşani, cu ocazia Zilei Distinşilor Vizitatori a exerciţiului Saber Guardian 19.

Subiectele abordate de cei doi lideri au vizat modul de desfăşurare şi îndeplinire a obiectivelor de instruire ale exerciţiului SG 19, care se constituie, în opinia celor doi generali, ca o concretizare a prevederilor Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, o demonstraţie a unităţii forţelor implicate, solidarităţii, coeziunii, nivelului ridicat de instruire, organizare, echipare şi interoperabilitate între forţele aliate.

De asemenea, a fost reiterată nevoia unei prezente puternice în regiunea Mării Negre, acordarea sprijinului militar în Afganistan şi continuarea cooperării militare dintre România şi SUA, ca parteneri strategici.

,,Generalul Ciucă a mulţumit pentru sprijinul acordat în cadrul parteneriatului strategic şi pentru contribuţia concretă a SUA la implementarea în ritm accelerat a deciziilor adoptate la Summit-urile de la Varşovia şi Bruxelles privind postura aliată pe întregul flanc estic al Alianţei, care cuprinde şi prezenţa înaintată adaptată (tailored Forward Presence - tFP) în regiunea Mării Negre", se arată în comunicatul MApN.

La rândul său, generalul Wolters a mulţumit României pentru angajamentul puternic în cadrul Alianţei, pentru găzduirea SG 19 şi a reafirmat intenţia SUA pentru dezvoltarea relaţiei militare cu România, concretizată anul acesta, printre altele, prin executarea, în premieră, de trageri reale cu sistemele Patriot la Capu Midia.

Ştiri Recomandate

Velier ucrainean cu cinci persoane la bord, remorcat până în Portul Constanţa
Israelul, atacat din nou. Rachete lansate din Fâșia Gaza
Ameninţări Hezbollah: Benjamin Netanyahu susţine că 'nu este impresionat'
Avioanele de luptă ale Israelului au lovit Fâșia Gaza
Serviciul German de Informații Externe (BND), scapă de ancheta justiţiei din Austria
Rusia ar urma să aibă o bază navală în Venezuela
Tensiunile din Kashmir. India şi-ar putea revizui doctrina de a nu recurge prima la arma nucleară
Preşedintele Letoniei: Germania trebuie să joace un rol mai important în problemele globale