Geoană: NATO propune buget comun pentru desfășurările militare, lucru benefic flancului estic, inclusiv României
Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a susținut azi un briefing cu jurnaliștii români, în contextul reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, reuniune care a avut loc în această săptămână.
O aeronavă CF-18 a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, împreună cu două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: NATO Allied Air Command și Canadian Armed Forces - Facebook
Răspunzând la o întrebare adresată de DefenseRomania, cu privire la procesul de reforme NATO 2030, prezentat de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, Mircea Geoană a explicat că una din cele opt propuneri se referă la finanțarea comună.
Precizăm că România, prin vocea președintelui Klaus Iohannis și a ministrul de externe Bogdan Aurescu, și-a anunțat susținerea pentru NATO 2030.
Întrebarea a fost pusă de publicația noastră în contextul în care presa din Germania a scris că unele state nu sunt de acord să mărească bugetul comun și astfel nu susțin reformele, existând riscul ca desfășurările de trupe inclusiv pe flancul estic să fie afectate.
Secretarul general adjunct al NATO a explicat că acest punct și un nou concept strategic al NATO nu se referă la bugetele naționale unde România alocă deja 2%.
„Una dintre cele opt propuneri pe care secretarul general Jens Stoltenberg le-a avansat şi pe care miniştrii de externe le-au dezbătut este cea legată de finanţarea comună. Nu se propune o creştere a contribuţiilor statelor aliate la bugetele naţionale de apărare. Suntem în continuare interesaţi de cei 2% pe care România îi îndeplineşte de câţiva ani. Asta în timp ce alte state aliate merg în continuare către această ţintă”, spune Mircea Geoană.
Propunerea se referă ca „un număr de activităţi, care urmează să fie agreate de statele aliate, să nu mai fie finanţate strict din resurse naţionale, din proiecţie bugetară naţională”, a mai transmis Geoană, care a dat și exemplul flancului estic, inclusiv situația României.
"Putem să mergem în continuare cu acest mod în care britanicii care conduc grupul de luptă din Estonia, canadienii care conduc în Letonia, germanii care conduc în Lituania etc. să continue să facă acest lucru individual, la nivel naţional. Credem însă că ar fi un gest de solidaritate, dar şi de repartizare a resurselor", a mărturisit Mircea Geoană, care a adăugat că scopul este creşterea "nivelului de solidaritate şi de coeziune în interiorul Alianţei".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News