Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ambasadorul George Maior: Relaţia româno-americană a depăşit provocările istorice şi geopolitice
News
Data publicării:
Relaţia dintre SUA şi România a depăşit provocările istorice şi geopolitice formidabile ale Secolului XX şi parteneriatul dintre România şi SUA este ancorat ferm într-o viziune strategică comună pe termen lung, menţionează ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, într-un mesaj cu ocazia aniversării a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi SUA, salutând totodată declaraţia cu această ocazie susţinută în faţa Camerei Reprezentanţilor a SUA de către congresmenul republican Devin Nunes.
Ambasadorul României în SUA, George Maior
Ambasadorul României în SUA, George Maior

Cu 140 de ani în urmă, la 14 iunie 1880, Statele Unite ale Americii şi România stabileau relaţii diplomatice, prin numirea primului agent diplomatic american în România în persoana renumitului savant şi explorator Eugene Schuyler, aminteşte ambasadorul român în mesajul său.



În mod simbolic, unul dintre primele mesaje transmise în acest nou cadru a fost recunoaşterea oficială, la 20 noiembrie 1880, a Independenţei României. Pentru o ţară care, la fel ca Statele Unite un secol înainte, şi-a câştigat independenţa pe câmpul de luptă, această recunoaştere avea o deosebită importanţă şi reprezenta o mare speranţă pentru viitor.

În următorii 140 de ani, relaţia dintre SUA şi România a depăşit provocările istorice şi geopolitice formidabile ale Secolului XX, devenind una de parteneriat strategic strâns şi prietenie autentică. Ea avea să joace un rol vital în momente istorice cheie, precum Marea Unire de la 1918, care a fost posibilă prin susţinerea de către SUA a principiilor libertăţii, democraţiei şi autodeterminării popoarelor.

Dinamica naturală a relaţiilor dintre SUA şi România, cea a prieteniei şi cooperării, a încercat să se reafirme chiar şi în perioada impusă artificial a "îngheţului geopolitic" din timpul Războiului Rece, evocă în continuare George Cristian Maior.

În 1964 relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost ridicate la nivel de ambasadă, iar în anii care au urmat, doi preşedinţi ai SUA aveau să viziteze România, în timp ce legăturile comerciale şi economice bilaterale continuau să se dezvolte.

În 1989, când poporul român s-a ridicat împotriva regimului comunist opresiv, recâştigându-şi libertatea cu mari sacrificii şi curaj, România a găsit încă o dată un prieten şi aliat în Statele Unite. SUA au sprijinit pe deplin eforturile României de a reintra în comunitatea democratică, iar Parteneriatul Strategic SUA-România avea să fie lansat oficial în 1997.

Astăzi, cele două ţări se află împreună, în calitate de aliaţi, în NATO şi împărtăşesc un parteneriat bilateral de o profunzime şi vitalitate extraordinare. Militarii români şi americani au luptat umăr la umăr în Irak, Afganistan şi în alte teatre de operaţii pentru aproape 20 de ani. România rămâne angajată în lupta împotriva terorismului, inclusiv ca membru al Coaliţiei globale împotriva ISIS.

România şi-a demonstrat angajamentul faţă de NATO prin respectarea îndatoririlor ce îi revin ca aliat, alocând 2 la sută din PIB pentru sectorul apărării şi modernizarea forţelor armate şi asumându-şi un rol proeminent în iniţiativele Alianţei din regiunea Mării Negre, menţionează George Cristian Maior în mesajul transmis.

În acelaşi timp, Statele Unite şi România şi-au crescut exponenţial cooperarea în domeniile comerţului, investiţiilor şi tehnologiei. Lucrăm împreună în domenii strategice, precum securitatea, securitatea cibernetică şi implementarea reţelelor 5G sau a infrastructurii de interconectare în Europa Centrală şi de Est, în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări.

Cooperarea noastră bilaterală şi-a dovedit puterea şi în contextul actual al provocării fără precedent cauzate de criza pandemică Covid-19. Statele Unite şi România şi-au unit eforturile pentru a-şi îmbunătăţi capacităţile de protejare a sănătăţii şi vieţii oamenilor. De asemenea, în cadrul acestui parteneriat strâns, sunt sprijinite şi stimulate redresarea şi creşterea economică.

Comunitatea româno-americană reprezintă unul dintre cei mai puternici piloni ai relaţiei bilaterale, ea aducându-şi, de-a lungul a peste un secol, contribuţia de talent, muncă asiduă şi ingeniozitate la prosperitatea Statelor Unite.

La 140 de ani după stabilirea formală a relaţiilor diplomatice, parteneriatul dintre România şi SUA este ancorat ferm într-o viziune strategică comună pe termen lung, în valori democratice comune şi în afinitatea autentică dintre cele două popoare. Le mulţumim partenerilor noştri americani pentru prietenia şi sprijinul constant arătat, având încredere că în viitor cooperarea noastră va deveni tot mai strânsă, conchide George Cristian Maior.

De asemenea, Ambasada României în Statele Unite ale Americii salută declaraţia dedicată aniversării a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statele Unite ale Americii susţinută, la 11 iunie 2020, în faţa Camerei Reprezentanţilor a SUA, de către congresmenul republican Devin Nunes, în numele mai multor congresmani: Mike Conaway, Michael Turner, Brad Wenstrup, Chris Stewart, Rick Crawford, Elise Stefanik, şi Will Hurd.

În document se arată că Statele Unite şi România au dezvoltat un parteneriat strategic construit pe o prietenie de lungă durată, legături istorice şi angajamentul comun de promovare a securităţii şi prosperităţii în folosul cetăţenilor.

Declaraţia subliniază faptul că Statele Unite recunosc şi apreciază eforturile de durată ale României pentru modernizarea forţelor armate şi respectarea îndatoririlor ce îi revin ca aliat NATO prin alocarea a două procente din Produsul Intern Brut pentru sectorul apărării.

Documentul scoate în evidenţă faptul că Forţele Armate Române au sprijinit NATO şi Statele Unite în Irak, Afganistan şi alte teatre de operaţii timp de aproape două decenii, participând cu peste 30.000 de militari la aceste misiuni, luptând alături de militarii americani şi contribuind la protejarea intereselor vitale de securitate.

"Salut declaraţia grupului de congresmeni, vechi prieteni ai României, susţinută de domnul Devin Nunes, de celebrare a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Statele Unite ale Americii. Reprezintă o dovadă de respect pentru ţara noastră şi un semnal de sprijin important privind dezvoltarea viitoare a relaţiilor bilaterale, a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii", a declarat cu această ocazie ambasadorul George Cristian Maior.

De asemenea, ambasadorul George Cristian Maior a subliniat faptul că declaraţia evocă eforturile remarcabile ale României în lupta împotriva terorismului, inclusiv ca membru al Coaliţiei globale împotriva ISIS şi prin furnizarea de sprijin către NATO şi aliaţi în domeniul securităţii cibernetice, fiind şi una dintre primele ţări contribuitoare la Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări prin care se urmăreşte creşterea independenţei energetice şi interconectarea infrastructurii în Europa Centrală, consolidând astfel securitatea europeană şi a Statelor Unite.

Documentul mai menţionează faptul că România a trimis în SUA o echipă medicală şi de experţi pentru a ajuta la eforturile de gestionare a epidemiei COVID-19 în statul Alabama, într-o perioadă plină de provocări fără precedent generate de pandemia noului coronavirus. Este un semn de solidaritate şi prietenie între poporul român şi cel american care consolidează capacităţile noastre reciproce de a combate pandemia şi de a proteja sănătatea şi viaţa cetăţenilor noştri, se mai arată în declaraţie.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Guvernul Orban acordă azil politic unui fost ministru din Polonia. Primul politician polonez de după 1989 care solicită protecție internațională
Discursul lui Putin către națiune: Am depășit Germania și Japonia din punct de vedere economic
Cine e în spatele uciderii generalului rus Igor Kirilov, ”Chimicul”: Cu o structură aproape egală cu cea a FBI, Serviciul este incredibil de puternic
Moldova se pregătește de impact. Planul Rusiei e destabilizarea Transnistriei, iar Gazprom a început deja asaltul: Amână rezervarea de gaze pentru regiunea transnistreană
F-35 olandeze au interceptat bombardiere rusești înarmate cu rachete, care survolau Marea Baltică
NATO va prelua de la SUA coordonarea ajutorului militar occidental către Ucraina
Senatori republicani şi democraţi condamnă interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din România
Grupul ungar MVM achiziţionează E.ON Energie România, companie strategică în sitemul energetic național
Bătălia pentru India: Se pare că marele câștigător nu e nici Su-57 al Rusiei și nici F-35 american. Când doi se ceartă al treilea câștigă
Preşedintele Iohannis a eliberat din funcţie mai mulți magistraţi, inclusiv un procuror din cadrul DIICOT
Risc de dezastru ecologic în Marea Neagră, după ce un petrolier rusesc plutește avariat în apropierea Crimeei. Al doilea s-a scufundat într-o oră
Medvedev confirmă îngrijorările europenilor. Rusia nu se va opri aici: Metoda anexării regiunilor ucrainene poate fi repetată
MAE confirmă că persoana reținută în Abkhazia este cetățean român
Georgia spune ”adio” Europei: Anti-occidentalul Mikheil Kavelashvili devine noul președinte al țării. A fost ales de 300 de oameni
Rusia a început să retragă din Siria echipamente militare, inclusiv elemente din sistemul antiaerian S-400
Parlamentul din Coreea de Sud a votat pentru suspendarea președintelui Yoon Suk Yeol
Răspunsul SUA la Oreșnikul rusesc: Test reușit pentru racheta hipersonică Dark Eagle, capabilă să zboare din Germania la Urali
Presiune maximă pe Teheran. Trump are în vedere o lovitură preventivă asupra Iranului, bănuit că poate construi o armă nucleară în doar de câteva zile
Macron l-a numit pe Francois Bayrou în funcția de prim-ministru
Șeful NATO a convocat o întâlnire cu privire la încetarea focului în Ucraina
Una caldă, alta rece pentru Putin: În timp ce Rosneft va livra Indiei petrol de 13 miliarde de dolari, industria cărbunelui e în pragul falimentului
Grupul de luptă NATO de la Cincu va crește în 2025: Belgia a anunțat că trimite trupe suplimentare în România
Xi Jinping nu vrea să fie primul președinte chinez care merge în SUA pentru învestirea unui președinte american. Invitația lui Trump, declinată

Ştiri Recomandate

După dislocarea Rafale în România, Franța se conectează total la Europa: Pentru prima dată tehnicienii avioanelor Rafale vor lucra și pe Eurofighter
Situaţiile disperate, cer măsuri disperate: Ca un tanc M1A1 Abrams să nu ajungă în mâinile ruşilor, ucrainenii l-au distrus cu o dronă (Video)
Polonia, primul membru NATO care e oficial de acord cu propunerea lui Trump: 5% din PIB pentru Apărare
O imagine rară cu momentul în care un avion ucrainean MiG-29 lansează o bombă de tip AASM Hammer asupra unor ținte rusești
Nu era țintă ucraineană. Un “friendly fire” ruso - nord-coreean spune multe despre nivelul și calitatea cooperării militare dintre cele două părți (Video)
Statistici rusești privind atacurile ucrainene din 2024: “Peste 7.300 de drone au atacat ținte din 35 de regiuni ale Rusiei”
Tensiuni între Turcia și Algeria din cauza participării separatiștilor kurzi la conferința Frontului Polisario de la Tinduf
Turcia a „deconectat” sistemul de producție rusă S-400 din rețeaua sa de radare. De la început ar fi putut fi o simplă eroare a echipei de proiectare
Avertisment din partea celor trei state membre NATO care se învecinează cu Rusia: Europa nu este pregătită de o confruntare fără ajutorul SUA
Cehia răspunde declarațiilor lui Trump cu: „Să ne păstrăm calmul”. Președintele Pavel nu crede că 5% din PIB e realist, dar admite că trebuie atins 3%
Cinci scenarii ale războiului din Ucraina, iar renunțarea la teritorii e doar în unul, cel mai „umanist”. Un pont: Nu pariați niciodată împotriva SUA
SUA pregătesc războiul viitorului: Coordonarea trupelor de la sol se va face din spațiu de către „armata de mici sateliți” aflată pe orbite
Israelul nu crede în noua conducere siriană și dorește o zonă de control în Siria cu o adâncime de 60 km
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force
EXCLUSIV
O ofensivă a SUA de la Kogălniceanu în teritoriile Rusiei nu e posibilă nici într-un scenariu de Spielberg. Georgescu e la al doilea delir major în doar câteva zile
Ucraina confirmă că a reușit să captureze doi soldați nord-coreeni care sunt acum interogați de serviciile ucrainene
Turcii au modificat clasa Istanbul: Imaginile cu cea de-a doua fregată trădează un nou sistem de lansare (Video). Rachete mai puternice?
Cum a preluat Elon Musk un fake news grosolan despre România și care e de fapt adevăratul motiv al derapajului lui Musk către extrema dreaptă
Ucraina are visuri mărețe: Avioane F-35. România e în schimb singurul stat din regiune care va avea acces la cel mai performant avion de luptă din lume
Olaf Scholz a fost confirmat drept candidat al SPD pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei, în contextul ascensiunii AfD
O navă din „flota din umbră” a Rusiei a rămas în offside și în întuneric, la propriu. Nava a eșuat lângă coasta Germaniei
Donarea sistemului Patriot către Ucraina a fost mișcarea câștigătoare. Detalii despre ce va primi România, o versiune mai performantă, „vârful tehnologic” al Patriot
Rezistența Ucrainei timp de trei ani, prin cifre care siderează: Rusia a lansat 51.000 de bombe de aviație de la începutul invaziei pe scară largă
Un ultim apel la Washington. Zelenski a discutat cu Biden înainte ca acesta din urmă să preda puterea către Trump
Trei ani de război sunt suficienți. Elita politică din Rusia începe să dea semne de oboseală: Starea dominantă de spirit este dezamăgirea.
Dificultăți legate de livrările de echipamente rusești limitează utilizarea de către Serbia a avioanelor MiG-29, a tancurilor T-72 și a altor sisteme de rachete
Inițiativă kurdă de securizare a granițelor din nordul Siriei cu participarea forțelor americane și franceze
Un F-35 a zburat „umăr la umăr” cu un Su-34 (Video). Într-o regiune în care prezența Su-34 rus a ridicat multe semne de întrebare
Gen. (r.) Dănilă: Renunțarea la Războiul Întregului Popor a dus România în cea mai puternică alianță militară din istorie. Alternativa „morții pentru țară”
Eșecurile înregistrate cu brigada ucraineană antrenată în Franța își au rădăcinile în trecutul sovietic al Forțelor Armate ale Ucrainei
Guvernul federal al Statelor Unite tocmai a anunțat oficial că România intră de astăzi în clubul select numit Visa Waiver
Rusia, gata să profite de contextul tensionat cu privire la situația Groenlandei, iar Europa este prudentă în legătură cu declarațiile lui Trump
Burduja: „Nu vom permite intrarea gazelor rusești în România”. Preluarea E.ON de o companie maghiară ar putea fi blocată pe motive de securitate națională
pixel