Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Georgia. Zece ani de la războiul care a zguduit Caucazul
News
Data actualizării:
Data publicării:
Anul acesta Georgia comemorează 10 ani de la începutul războiului ruso-georgian. Un conflictul armat care a început în primele minute de după miezul nopții în data de 8 august 2008, fiind şi primul r ă zboi care are loc la graniţa dinte Europea şi Asia în secolul XXI.
Anul 2008-Invadarea Georgie de către trupele armatei ruse
EXCLUSIV
Anul 2008-Invadarea Georgie de către trupele armatei ruse

Rădăcinile şi cauzele conflictului georgian nu se găsesc în Osetia de Sud şi Abhazia, ci mai degrabă în Europa. Extinderea Uniunii Europene și a NATO în Europa Centrală şi de Est, începând cu sfârșitul anilor 1990, a fost văzută de Rusia ca o subminare a influenței sale în regiune.

Recunoașterea de către Occident a independenței Kosovo față de Serbia, un aliat tradițional al Rusiei, la începutul anului 2008, a determinat Rusia să-şi regândească poziţia strategică în relaţiile cu puterile occidentale. În ciuda opoziției Moscovei față de independența kosovară, o mare parte din puterile occidentale, inclusiv Franța, Germania, Regatul Unit și Statele Unite, au fost pentru recunoașterea Kosovo.

Doar câteva luni mai târziu, la summitul NATO de la București, Alianţa Nord Atlantică a promis Georgiei și Ucrainei că vor deveni în cele din urmă state membre, iar Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă în acel moment că Rusia nu vede cu ochi buni prezenţa acestora în cadrul alianţei politico-militare.

În acest caz, războiul ruso-georgian din 2008 este mai mult decât un eveniment de reflecție, este o sursă de orientare pentru țările din regiune atunci când vine vorba de planificarea unor modalități de a face față acţiunilor politice şi militare ale Moscovei în viitor.

După venirea la putere în Rusia a lui Vladimir Putin, în 2000 și orientarea tot mai pro-occidentală a Georgiei începând cu anul 2003, relațiile politice dintre Georgia și Rusia au început să se deterioreze uşor, dar vizibil, ajungând la o adevărată criză diplomatică în aprilie 2008.

Războiul cu Georgia, momentul oportun pentru reafirmarea ca putere regională a Rusiei

Din câte se pare, Georgia a fost locul perfect şi preferat de Rusia pentru a da un răspuns extinderii NATO. Sub conducerea președintelui Mihail Saakașvili, Georgia s-a orientat ferm spre Occident și, deși a căutat aderarea la Uniunea Europeană și la NATO, nu a obținut admiterea într-un timp scurt în niciuna dintre cele două, lucru care ar fi putut schimba cu mult faţa războiului Ruso-Georgian. În plus, datorită dimensiunilor mici și a locației sale strategice imediat adiacente regiunii Caucazului de Nord din Rusia, Georgia a fost o punte excelentă pentru ca Rusia să-şi poată proiecta puterea militară.

Războiul cu Georgia a oferit Rusiei trei oportunități: să distrugă pe cât posibil capabilitățile militare ale Georgiei, să demonstreze că armata proprie era încă foarte eficientă și, cel mai important, a făcut ca Occidentul să pară slab în angajamentul său față de partenerii săi din imediata vecinătate a Rusiei.

Cu zece ani în urmă, tancurile rusești treceau prin tunelul Roki care face legătura dintre republica rusă Osetia de Nord şi Osetia de Sud de pe teritoriul Georgiei. În timpul războiului, Rusia a distrus o mare parte din tehnica de luptă a armatei georgiene, a paralizat liniile vitale de alimentare cu energie și a distrus infrastructura de transport.

Astfel, la 1 august 2008, rebelii din provincia Osetia de Sud au început să bombardeze satele georgiene, aceste atacuri fiind urmate de răspunsuri din partea forţelor armate georgiene din regiune. Pentru a pune capăt bombardamentelor, atacurilor armate și pentru a restabili ordinea, forţele militare ale Georgiei au fost trimise în zona de conflict din Osetia de Sud pe 7 august. În câteva ore, armata georgiană a preluat controlul asupra regiunii Tskhinvali.

Răspunsul Rusiei nu a încetat să apară, în urma ofensivei armatei georgiene, acuzând Georgia de „agresiune împotriva Osetiei de Sud” și a lansat pe 8 august o invazie la scară largă a Georgiei.

Președintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev a anunțat începerea operațiuni armate intitulată „pacificarea forțată a Georgiei“.

Conflictul militar, numit „războiul de cinci zile“, a continuat până la 12 august. În urma acestui război, Georgia a pierdut 412 de persoane, iar Rusia a declarat pierderea a 67 militari.

Conflictul a avut consecințe geopolitice și economice semnificative pentru Georgia şi pentru întreg Caucazul, deoarece la 26 august, Rusia a recunoscut oficial independența celor două provincii Osetia de Sud și Abhazia ca „state independente“. Moscova a stabilit, de asemenea, o prezență militară permanentă pe teritoriile celor două republici separatiste şi autoproclamate. Armata rusă nu a mai înaintat pe teritoriul Georgiei, însă s-a oprit la o distanță aproximativă de 45 kilometri de Tbilisi, capitala Georgiei. Astăzi, armata rusă rămâne prezentă pe teritoriile celor două porvincii.

Georgia a acuzat Rusia de crime de război în timpul conflictului din 2008

Georgia a acuzat Rusia în repetate rânduri de crime de război şi încălcări ale drepturilor omului pe teritoriul său în timpul conflictului militar dintre cele două ţari, care a avut loc acum zece ani.

În luna mai a acestui an, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, guvernul georgian a declarat că Moscova este vinovată de mai multe încălcări ale drepturilor omului în timpul conflictului din august 2008.

Mai mult de cinci zile, avioanele rusești au efectuat peste 100 de atacuri asupra țintelor georgiene. Guvernul a spus că există o dovadă copleșitoare că bombele avioanelor ruseşti au fost lansate în zone cu civili, ucigând și rănind oameni nevinovați. Dovezile au inclus declarații ale martorilor, imagini prin satelit și interceptări video și audio.

Zece ani mai târziu, consecințele acestui conflict continuă să existe

Linia de graniță administrativă, linia de demarcație dintre teritoriul aflat sub controlul de facto al autorităților din Osetia de Sud și restul teritoriului georgian, continuă să fie o sursă de nesiguranță și preocupare permanentă pentru georgienii care locuiesc în apropierea regiunii Osetia de Sud. Această linie de delimitare nu este suficient de bine marcată: aceasta se schimbă în mod constant și este încălcată treptat de autoritățile de facto ale Osetiei de Sud.

O persoană intervievată în timpul misiunii Uniunii Europene de monitorizare în Georgia, spunea: "Puteți adormi în Georgia și vă puteți trezi în Oseția de Sud." În consecință, fermierii georgieni sunt în mod regulat arestați și chiar răpiți de autoritățile de facto din Rusia și din Oseția de Sud. Ei sunt eliberaţi doar în schimbul unei răscumpărări.

În 2016, 3273 de persoane au fost arestate pentru traversarea liniilor de demarcație dintre teritoriul georgian şi cele două republicii autoproclamate Osetia de Sud și Abhazia; 90% dintre aceștia au fost arestaţi de catre autorităţile din Osetia de Sud, potrivit Worldwide Movement for Human Rights.

La 10 ani de la războiul cu Georgia, Rusia ameninţa din nou

Aderarea Georgiei la NATO ar putea declanşa "un conflict teribil" cu consecinţe catastrofale, a declarat prim-ministrul rus Dmitri Medvedev într-un interviu acordat postului de radio Kommersant FM, din care o parte a fost difuzată luni, informează TASS.

"Acest lucru poate provoca un conflict, fără îndoială, pentru că Abhazia și Oseția de Sud reprezintă pentru noi niște state independente, cu care am stabilit niște relații prietenești, fiind state pe teritoriul cărora avem baze militare", a subliniat Dmitri Medvedev.

El a mai menționat că o eventuală decizie de integrare a Georgiei în NATO ar putea avea consecințe dezastruoase şi face apel la liderii statelor membre NATO să fie foarte atenţi când iau astfel de decizii.

"Înțelegem, dacă o altă țară le consideră teritoriul lor, atunci acest lucru poate avea niște consecințe dezastruoase. Iată de ce sper că liderii NATO vor avea suficientă inteligență să nu întreprindă niște pași în această direcție", a menționat șeful guvernului rus.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Nimeni nu trebuie să se culce pe o ureche. Generalul Vlad, șeful Armatei României: Rusia ar putea testa Articolul 5 în următorii ani
Mihai Daraban (CCIR) spune că are informații că SUA analizează mutarea bazei de la Ramstein în România. Se pregătește terenul la Kogălniceanu pentru ceva major?
Mesajul diplomației UE pentru țările membre: Nu mergeți la Moscova pentru parada militară de 9 mai
Ministrul iranian merge la Moscova pentru a pregăti negocierile cu SUA în dosarul nuclear
Pentru prima dată în istoria SUA, Trump va „îngheța” 2 miliarde de dolari pentru Universitatea Harvard
S-a săturat Ungaria de izolaționism? Opoziția e convinsă că Orban va pierde alegerile și anunță că Ungaria va fi din nou un aliat de încredere în NATO și UE
Toate drumurile duc la Moscova. Rețeaua Călin Gerogescu, campanie, finanțare, mercenari
Rusia va fi capabilă de un atac la scară largă în maxim 4 ani. Șeful Armatei germane: Prioritate o au armele din Europa, dar va trebui să cumpărăm din SUA
Un mic pas spre corectarea propriilor greșeli. China răspunde scutirilor de taxe vamale pe electronice, aprobate de Trump
Cine sunt membrii delegației Congresului SUA care ajung în România. Delegația e bipartizană, formată din republicani și democrați
Poarta Focșanilor, călcâiul lui Achile? Francezii cartografiază în detaliu terenul potențialului câmp de luptă din România
”Nu vom lăsa Bruxellesul să ne oblige”. Orbán rostogolește propaganda Kremlinului și spune că aderarea Ucrainei la UE va distruge Ungaria
Ambasadorul SUA la Keiv a demisionat după trei ani în Ucraina
125%. Beijingul mărește taxele pentru bunurile americane. Președintele chinez rupe tăcerea și spune că țara sa ”nu va da înapoi niciodată”
Comandantul bazei SUA din Groenlanda a fost schimbat din funcție după comentarii etichetate de Pentagon ca fiind ”acțiuni care perturbă agenda președintelui Trump”
Reuniunea Comisiei Permanente a Adunării Parlamentare NATO: România face apel pentru o apărare antirachetă unitară și consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic
Cincisprezece țări vor să trimită trupe în Ucraina, dar doar la încheierea unui acord de încetarea a luptelor
Răsturnare de situație: Trump s-a răzgândit și suspendă 90 de zile toate tarifele, cu excepția Chinei căreia i le-a urcat la 125%
Europa răspunde tarifelor într-o manieră creativă: Tarife de 25%, dar doar în statele republicane, lovind în electoratul lui Trump. Lista produselor vizate
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul acestuia, declarați persona non-grata de către MAE rus
Administrația Trump, război comercial pe toate fronturile: Șeful Pentagonului anunță că va ”recupera” Canalul Panama din mânile Chinei
China nu l-a sunat pe Trump ci a crescut și ea tarifele. Trump le cere marilor companii să se „întoarcă acasă” și să producă în State
UE aprobă propunerea privind taxele împotriva SUA. Trump, lovit acolo unde-l doare mai tare / China anunță taxe de 84% pentru importurile din SUA
Rușii au reluat ”eliberarea” de teritorii: Șeful Armatei Ucrainei anunță că noua ofensivă rusă a început
Cu AfD pe primul loc în sondaje, Germania este aproape de a avea un nou guvern
Trump crede că așa pedepsește China și ridică tarifele la 104%. SUA spun că „lovesc înapoi” după ce China a ripostat primelor tarife
Armata SUA își retrage trupele de la centrul polonez Jasionka, hub important pentru ajutorul militar acordat Ucrainei. Sarcinile, transferate europenilor
Volodimir Zelenski publică imagini cu militari chinezi capturați în uniforme rusești
Retrag americanii trupele din România? Bolojan clarifică situația oficială și face apel la declarația lui Rubio către Europa
Caravana Forțelor Aeriene ajunge în sud-estul României: zboruri demonstrative și oportunități pentru viitorii militari

Ştiri Recomandate

A spart gheața: Trump aprobă pentru prima dată în actualul mandat vânzarea de arme americane către Ucraina
Coreea de Sud va construi două reactoare nucleare în Republica Cehă, o investiție de 18,2 miliarde de dolari
România încă așteptă înlocuirea bătrânului Jder iar un mic stat baltic se mișcă bine: Va produce o treime din cele 1.000 de mașini de luptă CV90 ce vor ajunge în Est
Rachete aer-aer AIM-120 pentru avioanele F-16 ale României și Poloniei. Polonezii cumpără dublu față de noi, dar plătesc triplu
Ce a discutat Zelenski cu Trump la funeraliile Papei. Întâlnirea a decurs mult mai bine, a lipsit ”partida rusă” din echipa președintelui SUA
SUA și Ucraina au semnat acordul privind mineralele, dar într-o formă corectă, nu ca act colonial. Principalele puncte ale acordului
Economia de război a Rusiei gâfâie, afectată de petrolul ieftin
În prag de conflict militar India a închis spațiul aerian pentru toate avioanele pakistaneze
Marea Britanie își trimite portavionul Prince of Wales în Marea Mediterană, marcând începutul misiunii globale “Operation Highmast”
Ca în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia este pregătită pentru o mobilizare în masă, amenință Peskov
Un oficial SBU declară că Ucraina a atacat o fabrică rusească de armament / Moscova crește numărul de asalturi pe toate sectoarele frontului
România va crește bugetul pentru apărare, etapizat în anii următori. Principalele decizii di CSAT, 30 aprilie 2025
Distrugatorul USS Bulkeley, trimis în Scoția pentru a demonstra „angajamentul continuu față de NATO”
Pas important al Comisiei: Aproape un miliard de euro, mobilizat pentru a stimula industria europeană de apărare
Trump a aprobat, pentru prima dată de la începutul mandatului, vânzarea de arme către Ucraina în valoare de 50 de milioane de dolari
Avioanele Gripen ale Suediei, folosite pentru prima dată în misiuni NATO de Poliție Aeriană pentru a intercepta aeronave rusești
Trupurile a 600 de militari nord-coreeni s-au întors din Rusia sub formă de cenușă
O nouă rachetă pentru „uriașa” flotă de 20 de avioane Su-57. Rusia prezintă misterios un „proiect secret” care să răspundă armelor F-35 sau F-22
JD Vance pune presiune pe Europa și Ucraina: Trebuie să ajutăm la încetarea războiului, altfel va exista o confruntare nucleară
Rusia și Coreea de Nord construiesc al doilea ”Pod al Prieteniei”. Singura rută terestră existentă este insuficientă
Sistemul Patriot pe care îl vom achiziționa costă mai puțin decât a anunțat SUA. România confirmă că el va fi achitat de state aliate
„Invazie iminentă” a unei puteri nucleare asupra alteia în următoarele 48 de ore. SUA, îngrijorate că războiul indiano-pakistanez din munți va escalada
SUA amenință din nou că vor înceta să medieze dacă Rusia și Ucraina nu fac „propuneri concrete”
Marea Britanie, în faţa unui scenariu de război: Apărarea sa antiaeriană nu poate rezista unui atac masiv cu 160 de rachete
China a elaborat o listă de produse americane scutite de taxele de 125%. 'Există în continuare multe tehnologii americane de care avem nevoie'
Țară mică cu inima mare, Letonia alimentează constant fluxul de drone spre Ucraina. Kievul apreciază, dar încurajează susținerea producției direct în Ucraina
Kim Jong Un a ordonat accelerarea înarmării nucleare a Marinei Coreei de Nord
Singurul submarin rusesc din Marea Mediterană a părăsit regiunea, confirmând ineficiența operațională a Forțelor Navale ruse în această zonă
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
NATO se luptă să se reconstruiască într-o lume tot mai plină de amenințări: Statele europene trebuie să depăşească bariera birocratică şi să treacă la reînarmare
Statele Unite nu au aprobat încă transferul tancurilor Abrams australiene către Ucraina: Decizia este pe masa administraţiei Trump
Turcia şi Spania se alătură Inițiativei celor Trei Mări, din care şi România face parte, ca parteneri strategici
E timpul să actualizăm parcul blindat. Europa începe dezvoltarea tancului de generația 5 a. În paralel, o companie franco-germană va gestiona proiectul Eurotank
pixel