Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Gerhard Schroeder, un vechi prieten al lui Vladimir Putin, a prezentat Occidentului ''lista de dorințe'' a Rusiei cu privire la Ucraina
Strategica
Data publicării:
Potrivit fostului cancelar german, Gerhard Schroeder, o alternativă la presupusea aderare Ucrainei la NATO „ar putea fi neutralitatea militară, ca în Austria”.
De la stânga la dreapta: Vladimir Putin, Gerhard Schroeder, Dmitri Medvedev. În spate, în uniformă militară, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu.
De la stânga la dreapta: Vladimir Putin, Gerhard Schroeder, Dmitri Medvedev. În spate, în uniformă militară, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu.

În cea de-a șasea lună a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, fostul cancelar al Germaniei și fost șef al consiliului de administrație al Rosneft, Gerhard Schroeder, care se află în relații amicale cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat dorințele Rusiei cu privire la orientarea Ucrainei spre vest.

Într-un interviu pentru Stern și RTL/ntv, Gerhard Schröder a vorbit pentru prima dată despre criza gazelor, loialitatea lui față de Vladimir Putin și o posibilă modalitate de a pune capăt războiului, potrivit publicației ucrainene Unian.

„Kremlinul vrea să găsească o soluție prin negocieri” și aceasta este „o veste bună”, a spus Schroeder.

„Primul succes este acordul cu cereale, care ar putea fi extins treptat până la încetarea focului”, a precizat fostul cancelar.

Schroeder a remarcat că soluțiile pentru Crimeea ocupată de ruși ar putea fi găsite în timp - „poate nu în 99 de ani, ca în Hong Kong, ci în generația următoare”.

În plus, potrivit prietenului lui Putin, o alternativă la aderarea la NATO pentru Ucraina se presupune că „ar putea fi neutralitatea militară, ca în Austria”.

Schroeder a mai remarcat că pentru Donbas „este necesar să se găsească o soluție bazată pe modelul cantonal elvețian”.

 

Războiul din Ucraina și prietenia lui Schroeder cu Putin

 

Schröder, care a condus guvernul german din 1998 până în 2005, a fost criticat de ani de zile pentru activitatea sa în companiile de stat rusești și pentru prietenia cu președintele Vladimir Putin.

Pe fundalul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, presiunea asupra lui Schröder a crescut.

La sfârșitul lunii mai, acesta a fost privat în Germania de unele dintre privilegiile de care se bucura ca fost cancelar. În special, i-a fost închis biroul, ale cărui cheltuieli cu personalul doar în 2021 s-au ridicat la peste 400.000 de euro din trezoreria statului. Totuși, politicianul în vârstă de 78 de ani mai are dreptul la protecție personală și la pensie.

După aceea, Schroeder a decis să renunțe la funcția sa la Rosneft, iar ulterior a anunțat că nu va accepta o ofertă de a se alătura consiliului de administrație al Gazprom.

Cu toate acestea, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, Schroeder vrea să păstreze legătura cu Putin, în ciuda invaziei ruse a Ucrainei. Fostul cancelar a spus că nu crede în încheierea războiului cu ajutorul armelor și este perplex în ceea ce privește furnizarea de arme către Ucraina.

SPD se gândește, acum, să-l dea pe Schröder afară din partid. Se așteaptă o decizie cu privire la această problemă în următoarele trei săptămâni.

Pe 10 iulie, Schroeder a declarat că nu consideră necesar să refuze comunicarea cu președintele rus Vladimir Putin.

Pe 26 iulie 2022, Schroeder a mers la Moscova pentru a se întâlni cu Putin.

 

 

 

Ce se ascunde în spatele faptului că Rusia ar vrea o încetare a focului?

 

Comentariul autorului:

 

Informația esențială transmisă de Schroeder este că Moscova pare dispusă la o încetare a focului.

 

Cum Rusia se află acum în plin război, iar războiul presupune, înainte de toate, înșelare, propunerea Rusiei trebuie luată cu multă precauție și în niciun caz nu trebuie să se aștepte că acest lucru ar favoriza Ucraina sau Europa, în vreun fel anume.

 

Rusia alege să transmită mesajul printr-o persoană, care nu se bucură, în prezent de prea multă credibilitate în cercurile politice înalte ale Europei, dar care are acces direct la președintele Vladimir Putin. Deci, în ceea ce privește solul de pace, este remiză.

 

Un alt factor important în aprecierea intențiilor Moscovei, este momentul ales pentru a transmite mesajul.

 

Pe front, forțele ruse, deși au reușit să ia orașele Severodonețk și Lisiceansk, au făcut-o cu mari pierderi, iar în prezent par obosite și incapabile de reacție la loviturile ucrainenilor cu sistemele HIMARS asupra sistemului logistic și infrastructurii de transport.

 

În plus, se prefigurează tot mai mult că SUA vor trimite Ucrainei și rachetele ATACMS cu raza de 300 de km - „brațul lung” care poate ajunge aproape în orice punct din Ucraina și poate schimba cursul războiului.

 

Dezbaterea în jurul rachetelor ATACMS a continuat pe tot parcursul lunii iulie. Impasul nu a fost încă rezolvat, deși transferul acestor rachete ar fi fost susținut de ambele părți ale Congresului SUA, potrivit Forbes.

 

În forul legislativ american există teama că Rusia se va găsi într-o situație fără speranță (din punctul de vedere al Kremlinului) și va folosi ultimul argument (armele nucleare).

 

Pe frontul din sudul Ucrainei, rușii pierd teren permanent. În regiunea Herson, forțele ucrainene au mai eliberat, în ultimele zile, încă șapte localități, aducând la 53 numărul total de localități eliberate.

 

Referindu-se la implicațiile unei posibile propuneri din partea Moscovei de încetare a focului,  politicianul rus de opoziție rus, Mark Feigin, consideră că implementarea unui plan de pace în condițiile Moscovei, ar duce la un alt război.

 

"Moscova susține un mare acord de pace dar, nu-i pasă deloc de cereale. Dar mai presus de toate, ei vor ca acordul de „grâu" să devină un motiv de încetare a focului în sud, ceea ce înseamnă fixarea liniei de confruntare care este acum. Aceasta este o altă modalitate de a forța Kievul să renunțe la planurile de eliberare a Hersonului, în general, a întregului mal drept al Niprului”, a precizat Feygin.

 

"Niciodată nu poți avea încredere în Kremlin, în nicio circumstanță. Întotdeauna înșelat. Întotdeauna. 100%. Și tocmai din această cauză, tranzacțiile „de cereale” sunt o minciună completă, în opinia mea. Cred că aceste acorduri „de cereale” nu vor lucra în favoarea Kievului”, a spus Feygin.

 

În concluzie, se poate aprecia că Moscova are o agendă ascunsă. Începând cu 24 februarie s-a decredibilizat singură atât de mult, încât orice propunere pe care o avansează este privită cu foarte multă suspiciune de către Occident, nemaivorbind de Ucraina.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Statistici rusești privind atacurile ucrainene din 2024: “Peste 7.300 de drone au atacat ținte din 35 de regiuni ale Rusiei”
Turcia a „deconectat” sistemul de producție rusă S-400 din rețeaua sa de radare. De la început ar fi putut fi o simplă eroare a echipei de proiectare
Avertisment din partea celor trei state membre NATO care se învecinează cu Rusia: Europa nu este pregătită de o confruntare fără ajutorul SUA
Cinci scenarii ale războiului din Ucraina, iar renunțarea la teritorii e doar în unul, cel mai „umanist”. Un pont: Nu pariați niciodată împotriva SUA
SUA pregătesc războiul viitorului: Coordonarea trupelor de la sol se va face din spațiu de către „armata de mici sateliți” aflată pe orbite
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force
EXCLUSIV
O ofensivă a SUA de la Kogălniceanu în teritoriile Rusiei nu e posibilă nici într-un scenariu de Spielberg. Georgescu e la al doilea delir major în doar câteva zile
O navă din „flota din umbră” a Rusiei a rămas în offside și în întuneric, la propriu. Nava a eșuat lângă coasta Germaniei
Trei ani de război sunt suficienți. Elita politică din Rusia începe să dea semne de oboseală: Starea dominantă de spirit este dezamăgirea.
Eșecurile înregistrate cu brigada ucraineană antrenată în Franța își au rădăcinile în trecutul sovietic al Forțelor Armate ale Ucrainei
Gen. (r.) Dănilă: Renunțarea la Războiul Întregului Popor a dus România în cea mai puternică alianță militară din istorie. Alternativa „morții pentru țară”
Rusia, gata să profite de contextul tensionat cu privire la situația Groenlandei, iar Europa este prudentă în legătură cu declarațiile lui Trump
„Supraviețuirea Ucrainei este în joc”. Lloyd Austin îndeamnă să nu se oprească „coaliția istorică” de la Ramstein
Izolarea Kaliningradului, motiv de război total. Rusia amenință un stat Aliat cu „eliberarea” în cazul în care îi este tăiat accesul la Kaliningrad
Așa arată războiului modern: Ucraina a distrus cu drone navale MAGURA V5 sisteme de apărare antiaeriană rusești Pantsir-S1 (Foto/Video)
Rusia încearcă să se repoziţioneze după căderea regimului Assad din Siria: Libia, luată în calcul pentru desfăşurarea mai multor sisteme S-400
„Agresiune din partea unui stat răuvoitor”. Finlanda prezintă rapoarte cu privire la investigarea unui sabotaj în Marea Baltică
Sub presiunea sancțiunilor internaționale, Serbia a renunțat la o parte dintre contractele militare încheiate anterior cu Rusia
SUA vor anunța un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina: Până la plecarea lui Joe Biden din funcție, aproximativ 80-90% din toate echipamentele promise Kievului vor fi livrate
Simple declaraţii sau un angajament direct? Trump refuză să excludă utilizarea forței militare pentru a prelua controlul Groenlandei și Canalului Panama
Israelul trebuie să se pregătească pentru o posibilă „confruntare directă cu Turcia”: Erdogan a avertizat ca este împotriva oricărei împărțiri a Siriei
U.S. Air Force a primit toate bombele nucleare B61-12 comandate: Tot procesul a durat 17 ani și a costat 9 miliarde de dolari
Ofensiva de la Kurshchina, prin ochii generalului Ben Hodges: Ne arată că Ucraina nu va pierde, că Rusia este mult mai slabă decât acum un an
Ucrainenii au paralizat Brigada 810 Infanterie Marină a Rusiei, a cărui PC a fost lovit chiar pe teritoriul rus. Sunt încă multe semne de întrebare asupra noii ofensive din Kursk
Noua axă a stabilității europene trece prin Polonia, dar nu și prin România. Radu Carp: Țările cu cap compas clar, Rusia agresor și Ucraina victimă, culeg roadele
Armata rusă are o listă de ținte din Japonia și Coreea. Planurile sunt foarte detaliate
Baze permanente SUA în Europa, scenariu ideal pentru România. Prezența militară rotațională costă în plus Pentagonul sute de milioane de dolari
Lavrov, nemulțumit de semnalele date de administrația Trump. Moscova nu dorește trupe europene de menținere a păcii în Ucraina
Sabotajele din Baltica, avanpremieră pentru proiectele României din Marea Neagră? NATO intensifică patrulele, iar UE promite ”măsuri mai puternice”
NATO consideră real riscul unui atac neconvențional al Rusiei asupra Alianței, care să provoace pierderi „substanțiale”
Sistemul polonez de apărare antiaeriană Wisla atinge gradul de pregătire operațională: Niciun sistem modern nu poate funcționa fără personal bine pregătit, iar noi avem astfel de oameni

Ştiri Recomandate

EXCLUSIV
De ce au „scos” rușii România de la împărțirea Ucrainei? Ciochinaru: E teza că suntem „pedepsiți”, dar îngrijorarea mare e că „deja cu România s-a vorbit”
Bombardiere B-21 de generația a VI-a, în ritm accelerat. SUA măresc producția și deși datele sunt ținute la secret există câteva informații despre decizie
Negocierile Trump-Putin s-ar putea desfășura în Arabia Saudită sau chiar Emiratele Arabe Unite
Arme laser, avioane Gripen sau sisteme THAAD. Care sunt cele mai dorite arme de către Ucraina, chiar dacă unele rămân mai mult o fantezie
Încă o armă aruncată în luptă de Rusia pentru destabilizarea Moldovei: Cine sunt pro-europenii care iau lumină de la Moscova
Marea dilemă a Rusiei: Rachete hipersonice Kinjal pe Su-57? Dar prețul sacrificiului pe care Su-57 l-ar face nu e nimeni pregătit să-l plătească
Avem cifrele: Ce sumă uriașă primește România de la aliați pentru achiziția celei mai noi versiuni a Patriot. Sistemul îl va înlocui pe cel donat Ucrainei
Președintele Iohannis spune că Europa trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa apărare
Explozie la Moscova: Fondatorul batalionului Arbat, rănit grav într-un atentat cu bombă
Manual de front: interviu cu un comandant ucrainean de brigadă
Emisarul lui Trump pentru Ucraina spune că „nu Putin decide” dacă negociază sau nu cu Zelenski și ambele țări vor trebui să facă concesii
EXCLUSIV
Are nevoie România de elicoptere de atac noi sau rămânem la IAR-300? Gen. Tomescu: Pumele noastre sunt mai mari decât autobuzele
Mai multe figuri cheie ale ISIS au fost lichidate în loviturile americane din Somalia
Harta Ucrainei, ciuntită de propaganda Rusă, cu care sunt hrănite ideile naționaliste distructive ale țărilor din estul Europei
EXCLUSIV
Extremism în blană de oaie. Pe principiul statelor inventate, cineva ar putea să nu recunoască Unirea românilor din 1859 și 1918. Unde se oprește toată nebunia?
Ucraina prezintă dovezi că rușii au lovit cămin social din Sudja, Kursk. Rușii neagă și susțin că ucrainenii și-au bombardat propriile poziții
Un nou atac criminal al milițiilor sudaneze, soldat cu zeci de morți și sute de răniți, agravează și mai mult situația critică din țară
Crin Antonescu, discurs de acceptare a susținerii PSD la prezidențiale: Națiunea nu e de stânga sau de dreapta. Identitatea nu e o fantasmă povestită de un fals Mesia
Iranul face paradă cu noua rachetă balistică Etemad, dar şi cu ultima generaţie a sistemului antiaerian Bavar 373, considerat de Teheran mai capabil decât S-400
Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF
EXCLUSIV
Cum ar trebui să reacționeze România dacă SUA retrag brigada Stryker de la Kogălniceanu? „Un singur soldat american e azi mai important decât miile de soldați europeni”
Rușii folosesc în Ucraina un nou tip de rachetă balistică: Sistemul Iskander-M folosește rachete cu focos penetrant
Burduja nu se dezice de tranziția verde, dar cere renegocierea planului de eliminare a cărbunelui. Altfel, „ce va face România fără 2.000 MW producţie în bandă din 2026?”
Trump majorează taxele vamale mari pentru Canada, Mexic și China. Țările vizate reacționează
Grecia e foc și pară pe Franța: Turcia primește rachete aer-aer Meteor la „pachet” cu Eurofighter. Avantajul, avioanelor Rafale ale Greciei, anulat?
Pe un scenariu similar cu cel din România, avioane de luptă poloneze și aliate au fost ridicate în aer din cauza atacurilor rusești cu drone și rachete în vestul Ucrainei
Rusia primește o lovitură în Transnistria: Banii europeni, folosiți pentru achiziția de energie pe ambele maluri ale Nistrului. Cu cât s-au scumpit gazele și electricitatea la vecinii moldoveni
Mexicul a intrat într-un conflict economic deschis cu SUA și a anunțat că impune Americii taxe vamale ca răspuns la o măsură similară
Suedezii au anunțat că au trimis primul lor satelit de comunicații militare în spațiu, anul trecut
UE investește peste 1,2 miliarde euro în infrastructura energetică transfrontalieră. România nu are niciun proiect eligibil
Sfârșitul războiului din Ucraina e la o distanță de luni, nu de ani. Reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg: Nu va fi ca în Afganistan
Dacă rușii au pus aripi bombelor aeriene sovietice, ucrainenii folosesc altă soluție: FAB-urile de 250 de kilograme sunt lansate de pe drone
Moment istoric pentru estul Mării Mediterane: Navele de luptă rusești au plecat din Siria
Echipa Musk blochează terminalele unor funcționari din aparatul de stat. Departamentul de Justiție va concedia procurori și agenți FBI
pixel