Agenția de presă slovacă TASR a informat, pe 08.06.2023, că Germania va dona Slovaciei două sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Mantis. Primul dintre acestea va fi livrat în termen de câteva săptămâni. Noile sisteme vor fi întrebuințate de militarii slovaci pentru întărirea apărării frontierei cu Ucraina.
După cum a anunțat Ministerul slovac al Apărării, un acord în acest sens a fost semnat joi de către directorul național pentru capacități de apărare din cadrul ministerului Apărării, Dalibor Pavolka, și omologul său german, Thomas Frankenberger.
“Donarea sistemelor Mantis către Forțele Armate ale Slovaciei este rezultatul reflecției pozitive a aliaților asupra parteneriatului nostru responsabil și angajamentului neobosit pe termen lung în beneficiul securității naționale și colective”, a declarat ministrul slovac al apărării Martin Sklenár, citat de agenția TASR.
Potrivit precizărilor sale, Slovacia va primi sistemele gratuit și permanent, iar departamentul atribuie acest lucru relațiilor corecte, negocierilor profesionale și obiectivului comun al NATO, respectiv consolidarea și protejarea flancului estic.
La rândul său, Dalibor Pavolka a declarat că Mantis va extinde puterea de foc a sistemelor de apărare antiaeriană terestre ale Republicii Slovace și va consolida capacitatea de a apăra obiectivele infrastructurii de apărare din estul țării.
Fiecare sistem Mantis este format din șase tunuri automate (cu posibilitatea de extindere la opt), două stații de senzori și un post de comandă. Livrarea din Germania include, de asemenea, trei radare cu o rază de acțiune de până la 100 de kilometri și pregătirea militarilor slovaci. După cum au explicat reprezentanții ministerului, 44 de militari slovaci se pregătesc în prezent sub patronajul Bundeswehr-ului în zona de antrenament din Todendorf (Germania), pentru a opera sistemele Mantis și radarele de supraveghere a spațiului aerian.
Sistemul de apărare antiaeriană Mantis este un sistem de arme staționar, complet automatizat, care este destinat apărării continue a obiectivelor terestre (de exemplu, baze militare) împotriva efectelor rachetelor, sistemelor de artilerie, mortierelor și vehiculelor aeriene fără pilot. Germania a dezvoltat Mantis în primul rând pentru a proteja bazele din Afganistan, unde până de curând operau militarii germani.
Sursa: teraz.sk.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News