Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Grecia: Consolidarea relaţiei bilaterale cu Franţa în domeniul apărării, o prioritate
03 Martie 2020 / 08:49
Grecia va semna un acord cuprinzător în domeniul apărării cu Franța, în lunile următoare, au declarat, pe 24 febroarie, miniștrii apărării celor două ţări, potrivit Defence Post.

„Am decis să consolidăm cooperarea bilaterală în domeniul apărării și securității într-o manieră foarte semnificativă", a declarat reporterilor ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly, după discuțiile purtate la Atena cu omologul său grec Nikos Panagiotopoulos.

În plus, aceștia au discutat principalele axe pentru punerea în aplicare a unei decizii a premierului Kyriakos Mitsotakis și a președintelui francez, Emmanuel Macron, pentru înființarea, până la sfârșitul lunii iunie 2020, a unui nou parteneriat strategic în domeniul securității între Franța și Grecia.

Acordul, care ar urma să fi semnat până în luna iunie, se referă la: efectuarea de către cele două state a unor exerciţii militare comune navale şi terestre, cooperare în domeniul industrie de apărare și o prezență navală mai „sporită" a Franței în estul Mediteranei, a declarat ministrul grec al Apărării.

Parly a declarat că avioanele de vânătoare franceze Rafale vor participa la exercițiul aerian anual Iniochos, desfăşurat în Grecia.

G Ad:

Grecia este dornică să solicite sprijinul partenerilor din Uniunii Europene și NATO, pe fondul creșterii tensiunii cu Turcia, alimentate de rivalitatea din domeniul explorării resurselor energetice și preocupările legate migrației.

Un acord încheiat de Ankara și guvernul libian în decembrie anul trecut, care delimita zonele marine exclusive dintre cele două țări, a ridicat animozitatea dintre Turcia și Grecia la noi cote. Franța susține Grecia și Ciprul în privința drepturilor lor suverane și condamnă acțiunile Turciei.

Răspunzând la întrebări, ministrul grec al apărării a declarat că îmbunătățirea pregătirii operaționale și a capacității de descurajare a forțelor armate elene a fost singura opțiune pentru garantarea condițiilor de securitate și stabilitate în regiunea, care se confruntă cu provocări de securitate care includ acțiunile destabilizatoare și ilegale ale Turciei, potrivit newgreektv.com.

În ianuarie, parlamentul Greciei a aprobat un acord de apărare actualizat cu SUA, care permite utilizarea unor forțe militare grecești de către forțele americane. În ciuda problemelor financiare, după o criză care durează aproape de zece ani, noul guvern conservator de la Atena și-a declarat intenția de a achiziționa tehnica militara din Statele Unite si Franta.

Grecia poartă discuții pentru a achiziționa a două fregate Belharra, în valoare de aproximativ 750 milioane EUR pe bucată și construite de compania franceză Naval Group. Totodată, Ministerul grec al Apărării a anunțat, pe 23 decembrie, că a semnat contracte de întreținere cu companiile franceze Dassault Aviation, Safran Military Engines și Thales pentru modernizarea aeronavei de luptă Mirage 2000-5 şi elicopterele NH90, operate de Forțele Aeriene Elene.

De asemenea, Grecia a dispus să trimită un sistem de rachete Patriot în Arabia Saudită în cadrul unei iniţiative comune cu SUA, Franţa şi Marea Britanie. Această măsură, al cărei cost va fi suportat de Riad, urmăreşte să protejeze instalaţiile energetice cruciale.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Distrugătorul american USS Laboon a vizitat portul Constanța
Racheta turcă anti-navă ATMACA a trecut testul final. Turcii au scufundat în Marea Neagră o navă de luptă (Video)
F-35 pentru România din 2030? Până atunci, urmează decizia pentru încă două escadrile de F-16
Rusia își exprimă indignarea după testarea portavionului american USS Gerald Ford în largul coastei Florida
Lăsați în urmă de frică. Cel puțin 21 de luptători afgani ai forțelor speciale au fost măcelăriți după ce sprijinul terestru și aerian a eșuat
Rusia consideră că Washingtonul va continua politica de îngrădire, chiar şi după summitul Biden-Putin
Vizită istorică: Ministrul de Externe al Israelului va vizita Emiratele Arabe Unite
Pentru producția propriului avion de luptă de generaţia a V-a, Turcia construiește al doilea cel mai mare tunel aerodinamic din Europa
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro