Ministrul grec de externe: Grecia, gata să ia măsuri dacă se încalcă principiile suveranităţii naţionale şi respectul faţă de ţară
Grecia a decis să trimită ''către est şi vest, către toţi care îi sunt şi nu îi sunt prieteni'' mesajul că vor fi luate măsuri în cazul în care cineva încalcă principiile suveranităţii naţionale şi respectul faţă de această ţară, afirmă ministrul grec de externe Nikos Kotzias, într-un interviu difuzat duminică de agenţia elenă de presă AMNA. "A trecut vremea când se considera că diplomaţia închide ochii", adaugă ministrul.
Întrebat în legătură cu tensiunile din ultimele zile din relaţiile greco-ruse şi posibila anulare a vizitei omologului său rus la Atena, Kotzias a declarat că nu este îngrijorat şi şi-a exprimat speranţa că toate problemele vor putea fi rezolvate în mod amical.
"Serghei Lavrov, pe care îl consider unul dintre cei mai buni diplomaţi de pe scena internaţională şi cu care am o relaţie de prietenie, m-a rugat să îl invit pentru a pregăti vizita premierului Alexis Tsipras la Moscova, la invitaţia Rusiei (...) Dacă vrea să vină, este binevenit. În cazul în care consideră că trebuie să se alinieze cu cei pe care i-am expulzat sau cu cei cărora nu le-am permis accesul, este dreptul său", a spus ministrul grec.
El a subliniat că nu se teme pentru relaţiile greco-ruse. "Sunt preocupat de o schimbare care are loc în ţara noastră. Când le cer soldaţilor turci să plece din Cipru, ei îmi răspund că nu este patriotic. Când le cer să rezolve problema numelor, problema Skopje, îmi spun să nu ne grăbim. Când iau măsuri împotriva celor care încalcă dreptul internaţional şi regulile ospitalităţii dintr-o ţară, ei spun că nu trebuia. Nu înţeleg de ce. Pe de o parte, unii folosesc retorica urii în ţară şi faţă de ţări mici cum sunt Macedonia de Nord, Albania şi altele şi pe de altă parte, când regulile noastre sunt încălcate de ţări mai mari, ni se spune să ne supunem", a denunţat Kotzias.
Şeful diplomaţiei greceşti a afirmat totodată, legat de recentul acord de la Prespes privind schimbarea numelui actualei Foste Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM) în Macedonia de Nord, că erau întrunite condiţiile pentru un acord, respingând opiniile că acesta ar fi fost prematur.
"Vrem o FYROM sub influenţa Turciei sau una cu care să avem o relaţie de prietenie? Vrem o FYROM în care să se dezvolte fundamentalismul slav şi cu curente de terorism din Nord către Macedonia greacă sau vrem să eliminăm cauzele şi posibilităţile de întărire a fundamentalismului slav şi terorismului în Nord? Vrem o ţară stabilă şi legată de noi financiar, geografic şi social sau una care ne consideră duşman?" - a remarcat el.
Ministrul grec de externe a subliniat de asemenea în interviu că într-o negociere sunt necesare compromisuri. "Dar am reuşit să obţinem abolirea iredentismului, recunoaşterea frontierelor, recunoaşterea faptului că trebuie să-şi schimbe numele în Macedonia de Nord şi să facă schimbări constituţionale", a spus Kotzias.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News