,,Planul A, B şi C al Estoniei este consolidarea apărării noastre naţionale şi apartenenţei la NATO. NATO este prosperă şi activă, atât pe plan militar cât şi politic, în Europa şi dincolo de ea'', a indicat premierul Ratas.
Anterior şi preşedinta estonă Kersti Kaljulaid a apreciat că "NATO este clar funcţională", amintind faptul că ''niciun aliat NATO nu a fost atacat vreodată'', aşadar ''avem încredere în NATO''.
Aceste reacţii survin după ce cotidianul finlandez Ilta-Sanomat a publicat marţi un interviu cu titularul eston al Internelor, Mart Helme, în care acesta sugerează că guvernul de la Tallinn lucrează la un plan alternativ pentru situaţia în care NATO nu şi-ar respecta obligaţia privind apărarea comună a membrilor Alianţei.
În timp ce unii analişti cred că s-ar putea ca Helme să fi fost influenţat de afirmaţia preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a spus că NATO este în ''moarte cerebrală'', ceilalţi membri ai guvernului eston s-au grăbit să repare daunele de imagine create de publicarea acelui interviu.
Astfel, ministrul eston al apărării, Juri Luik, a declarat că nu există niciun ''plan B'' şi a calificat afirmaţiile colegului său de la Interne drept ''absurde''. La rândul său, ministrul eston de externe Urmas Reinsalu a participat miercuri la Bruxelles la o reuniune ministerială a NATO, unde a reafirmat că pentru Estonia nu există vreo alternativă la NATO.
După aceste reacţii, Mart Helme, lider al formaţiunii conservatoare Partidul Popular eston, a emis un comunicat în care afirmă că afirmaţiile sale au fost greşit interpretate de ziaristul care i-a luat interviul. Acesta din urmă spune însă că a înregistrat declaraţiile ministrului eston şi că acesta a vorbit clar în mai multe momente ale discuţiei despre existenţa unui misterios ''plan B''.
Unicului portavion al Marinei ruse, Amiralul Kuznețov, care se află la chei în portul Murmansk (nord) de peste doi ani pentru lucrări de reparație, a luat foc, au anunțat joi agențiile rusești de presă, citate de The Moscow Times.
Anul 2019 s-a dovedit a fi deosebit de semnificativ pentru Polonia, deoarece a recapitulat realizările din ultimii 30 de ani ca stat suveran. Astfel, Polonia a sărbătorit anul acesta: 30 de ani de la căderea comunismului, a 20-a aniversare a aderării la NATO și a 15-a aniversare a aderării la Uniunea Europeană.
Cei doi piloţi ai unui elicopter militar Mi-28, care s-a prăbuşit miercuri noaptea spre joi în regiunea Krasnodar din Rusia, şi-au pierdut viaţa, informează Ministerul Apărării de la Moscova, citat de EFE, preluat de Agerpres.
Rusia consideră îngrijorătoare activitatea NATO în apropiere de granițele Rusiei și Belarusului, a declarat ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, într-un mesaj de salut, citit de către șeful adjunct al Departamentului de planificare a politicii externe al Ministerului rus de externe, Alexei Dobrynin, prezentat la deschiderea unei conferințe care îl comemorează pe Andrei Gromyko, precizează TASS.
Ministrul francez pentru economie a anunțat la Moscova că Franța va propune în termen de șase luni soluții pentru a evita anumite sancțiuni americane care împiedică investițiile franceze în Rusia.
Achiziționarea avioanelor F-35 de către Polonia, în mod cert nu este privită cu ochi buni de Federația Rusă.
Camera Deputaților a adoptat legea care permite continuarea „dezvoltării capabilității operaționale aeriene” prin care România urmează să achiziționeze încă cinci avioane F-16. Decizia a fost salutată de Ministerul Apărării Naționale.
Un înalt comandant al armatei iraniene a declarat că forțele navale sunt gata de a naviga peste Oceanul Atlantic, transmite agenția iraniană Tasnim.