Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Guvernul eston exclude orice alternativă la NATO
21 noi 2019 / 16:31
Premierul eston Juri Ratas şi mai mulţi membri ai guvernului său au exclus miercuri posibilitatea existenţei vreunui plan alternativ apartenenţei Estoniei la NATO, delimitându-se astfel de o declaraţie a ministrului de interne Mart Helme, care a evocat într-un interviu existenţa unui ''plan B'' pentru eventualitatea în care Alianţa nu şi-ar îndeplini obligaţia de a apăra această ţară în cazul unei agresiuni, relatează agenţia EFE.

,,Planul A, B şi C al Estoniei este consolidarea apărării noastre naţionale şi apartenenţei la NATO. NATO este prosperă şi activă, atât pe plan militar cât şi politic, în Europa şi dincolo de ea'', a indicat premierul Ratas.

Anterior şi preşedinta estonă Kersti Kaljulaid a apreciat că "NATO este clar funcţională", amintind faptul că ''niciun aliat NATO nu a fost atacat vreodată'', aşadar ''avem încredere în NATO''.

Aceste reacţii survin după ce cotidianul finlandez Ilta-Sanomat a publicat marţi un interviu cu titularul eston al Internelor, Mart Helme, în care acesta sugerează că guvernul de la Tallinn lucrează la un plan alternativ pentru situaţia în care NATO nu şi-ar respecta obligaţia privind apărarea comună a membrilor Alianţei.

În timp ce unii analişti cred că s-ar putea ca Helme să fi fost influenţat de afirmaţia preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a spus că NATO este în ''moarte cerebrală'', ceilalţi membri ai guvernului eston s-au grăbit să repare daunele de imagine create de publicarea acelui interviu.

Astfel, ministrul eston al apărării, Juri Luik, a declarat că nu există niciun ''plan B'' şi a calificat afirmaţiile colegului său de la Interne drept ''absurde''. La rândul său, ministrul eston de externe Urmas Reinsalu a participat miercuri la Bruxelles la o reuniune ministerială a NATO, unde a reafirmat că pentru Estonia nu există vreo alternativă la NATO.

După aceste reacţii, Mart Helme, lider al formaţiunii conservatoare Partidul Popular eston, a emis un comunicat în care afirmă că afirmaţiile sale au fost greşit interpretate de ziaristul care i-a luat interviul. Acesta din urmă spune însă că a înregistrat declaraţiile ministrului eston şi că acesta a vorbit clar în mai multe momente ale discuţiei despre existenţa unui misterios ''plan B''.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Ambasadorul George Cristian Maior: Securitatea regiunii Mării Negre are nevoie de consolidarea unitară a posturii NATO
Ungaria a primit primele două tancuri germane Leopard 2A4
Forţele separatiste proruse au de ce să se teamă. Militarii ucraineni din Donbas vor primi rachete antitanc Javelin
Expert militar rus, promotor al mercenariatului, condamnat pentru trădare chiar de justiţia din Rusia
Ministrul german al Apărării: Pandemia de COVID-19, o oportunitate pentru cooperarea în UE
Geoană: Prezența US Army în România și în alte țări europene demonstrează angajamentul SUA pentru securitatea Europei
Rusia se laudă că dezvoltă prima generație de sisteme de apărare spațială S-500
Generalul David Goldfein: SUA nu dispun de fonduri suficiente pentru dezvoltarea de noi arme nucleare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro