Alianța Nord-Atlantică se pregătește activ inclusiv pentru un potențial atac rusesc asupra României, unul dintre pilonii sudici ai Flancului Estic al NATO.
Și în ciuda faptului că pare rezonabil să aplicăm prezumția repetitivă de minciună la toate lucrurile pe care le spune Rusia - deoarece datele oficiale ale Ministerului rus al Apărării susțin că a distrus de 5-7 ori mai multe avioane, tancuri, vehicule blindate, artilerie și alte tipuri de arme decât valoarea combinată a tuturor echipamentelor pe care Ucraina le avea în stoc din 2021, plus tot ceea ce a fost fie livrat de aliații săi în cele aproape 15 luni de război - această minciună specială a Kremlinului este, din anumite motive, luată puțin mai în serios.
Din anumite motive, atunci când oficialii ruși anunță că armata lor a reușit să distrugă câteva vehicule de luptă Bradley în septembrie anul trecut, deși primele vehicule au ajuns în Ucraina abia în această primăvară, sau că au interceptat o rachetă Storm Shadow, aceste afirmații trebuie văzute strict ca minciuni pe care maşina de propagandă a Kremlinului le lansează în spaţiul public.
Propaganda rusă continuă să încerce să convingă că a "distrus" deja mai multe sisteme de rachete HIMARS decât poate au fost produse vreodată în lume, oferind în același timp "gesturile de bunăvoință", așa cum numesc ei retragerile din teritoriile ucrainene confiscate și încercând să ascundă tot ceea ce se întâmplă în realitate: de la pierderea crucișătorului Moskva la doborârea a cinci aeronave de către sistemele proprii de apărare aeriene din Briansk.
Noua minciună a Moscovei despre un sistem Patriot "distrus" arată de fapt cât de multe resurse a investit Kremlinul în domeniul media, în special la nivel internațional, potrivit DefenseExpress.
Există o explicație foarte simplă pentru astfel de eforturi: nu doar Patriot contează. Adevărata problemă este că, prin aceste atacuri, Federația Rusă încearcă să demonstreze utilitatea conceptului de arme hipersonice și capacitatea sa de a contracara apărarea antirachetă a SUA și NATO.
Pentru că racheta Kh-47 Kinzhal, pe care rușii o laudă acum pentru că a distrus un sistem Patriot, nu a fost creată iniţial pentru a ataca Ucraina, ci pentru a suprima apărarea antirachete a NATO în cazul unui conflict militar, mitul invincibilităţii ei trebuie menţinut cu orice preţ.
Ca răspuns la sistemele de apărare antirachete pe care SUA la amplasează în Europa, în special cele din România şi Polonia, Rusia începe să dezvolte arme împotriva apărării antirachetă: mai întâi, dezvolta sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander și îl furnizează armatei sale, trimițând lansatoarele în enclava europeană Kaliningrad. Caracteristica principală a Iskander este declarată a fi capabilă să treacă de sistemele Patriot.
Apoi, ruşii dezvăluie Kh-47 Kinzhal, o așa-numită rachetă "hipersonică". Aceasta din urmă, în comparație cu Iskander, are o mobilitate mult mai mare și nu implică o desfăşurarea în mijlocul Europei, deoarece poate fi lansată de la mare distanţă.
Rușii au cheltuit resurse uriașe și chiar și în denumirea Kh-47M2 Kinzhal vedem că doar a doua versiune a rachetei a fost suficient de bună pentru a se regăsi în armata rusă. Același concept stă la baza rachetei Ca răspuns, Rusia începe să dezvolte arme împotriva apărării antirachetă: mai întâi, termină sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander și îl furnizează armatei sale, trimițând lansatoarele în enclava europeană Kaliningrad. Caracteristica principală a Iskander este declarată a fi capabilă să treacă de protecția Patriot.
Apoi, ei dezvăluie Kh-47 Kinzhal, o așa-numită rachetă "hipersonică". Aceasta din urmă, în comparație cu Iskander, are o mobilitate mult mai mare și nu necesită desfășurarea purtătorilor săi în mijlocul Europei, unde pot fi atinși de armele tactice ale adversarului.
Rușii au cheltuit resurse uriașe și chiar și în denumirea Kh-47M2 Kinzhal vedem că doar a doua versiune a rachetei a fost suficient de bună pentru a se regăsi în armata rusă. Același concept stă la baza rachetei Zircon - lansate de pe mare - care a fost dezvoltată pentru a amenința SUA.
O rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal ALBM transportat de un avion Mikoyan MiG-31K. Sursa foto: Kremlin.ru.
Acesta este motivul pentru care președintele rus Putin spunea cu atâta mândrie că Kh-47 Kinzhal poate "garanta străpungerea tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și, cred eu, viitoare, și utilizarea de încărcături convenționale sau nucleare asupra unei ținte aflate la o distanță de până la 2.000 km".
În fanteziile Kremlinului, mai întâi rachetele Iskander, Kinzhal și Zircon distrug sistemele antirachetă, fără a ține cont de apărarea antiaeriană pe care o oferă sistemele Patriot, apoi rachetele intercontinentale cu încărcătura nucleară pot fi utilizate mult mai uşor pentru distrugerea tintelor vizate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Alianța Nord-Atlantică se pregătește activ inclusiv pentru un potențial atac rusesc asupra României, unul dintre pilonii sudici ai Flancului Estic al NATO.
Dronele cu fir reprezintă o inovație pe cât de simplă, pe atât de importantă în războiul din Ucraina.
Trupele ruse au devenit mai active de-a lungul întregii linii a frontului.
”Nu vom lăsa Bruxellesul să ne oblige să acceptăm aderarea Ucrainei la UE. Aceasta este o problemă uriașă, cu implicații pe scară largă pentru securitatea, economia și agricultura noastră”, a declarat astăzi premierul ungar Viktor Orban.
Avioanele suedeze JAS 39 Gripen au reușit recent să spargă gheața după aproape 12 ani în care au pierdut pe bandă rulantă toate competițiile împotriva F-16 sau a altor tipuri de avioane în cadrul unor programe de modernizare desfășurate de diferite state. Acum se pare că JAS 39 Gripen contestă chiar F-35, încercând să profite de noul context politic internațional.
Politicienii români par să se arate cu degetul când vine vorba de subiectul navelor de suprafață care ar trebui să intre în dotarea Armatei României. De la ce a plecat totul? De la achiziția unei corvete ușoare din Turcia.
Într-o mișcare care ar provoca, fără îndoială, o undă de șoc pe întreg globul și ar modifica fundamental peisajul geopolitic al Arcticii, rapoarte credibile, deși neconfirmate, și o serie de declarații subțiri formulate de la Washington au stârnit speculații intense cu privire la posibila anexare a Groenlandei de către Statele Unite. Deși dezmințirile oficiale rămân ferme, o confluență de imperative strategice, cuplate cu precedentele istorice și cu evoluția competiției dintre marile puteri, sugerează că ideea ca Groenlanda să devină parte a Statelor Unite nu este cu totul în afara sferei posibilităților.
Comandantul bazei Forțelor Spațiale americane Pituffik din Groenlanda, colonelul Susan Meyers, a fost revocat joi din funcție, la scurt timp după ce vicepreședintele SUA JD Vance a vizitat facilitatea, pe 28 martie.
Președintele chinez Xi Jinping a avertizat că țara sa „nu va ceda niciodată unui comportament nerezonabil” și i-a spus premierului spaniol Pedro Sánchez că Uniunea Europeană ar trebui să ajute China să reziste „bullying-ului tarifar unilateral” impus de președintele american Donald Trump.
Președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (AP NATO), deputatul Petre-Florin Manole (PSD), a participat, în perioada 5–6 aprilie, la reuniunea Comisiei Permanente, structura de conducere a Adunării.
Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, demisionează din funcția sa în urma unor dezacorduri tot mai mari cu administrația președintelui Donald Trump.
Un avion al Forțelor Aeriene Ucrainene a distrus un centru de comandă al unei companii rusești și o clădire care adăpostea personal militar al armatei ruse în teritoriul temporar ocupat al regiunii Herson. Un material video care surprinde momentul atacului a fost publicat pe canalul de Telegram Soniashnyk, afiliat Forțelor Aeriene Ucrainene. Se menționează că lovitura a fost efectuată de un avion de vânătoare MiG-29, folosind două bombe franceze AASM HAMMER. Imaginile arată cum, în urma unor lovituri precise, clădirile situate aproape una de cealaltă au fost distruse.
La 9 aprilie 2025, un raport al publicației online marocane Defense Arabic a dezvăluit că Algeria a finalizat o nouă bază aeriană militară la doar 72 de kilometri de granița marocană, o acțiune care a atras atenția întregii Africi de Nord și nu numai.
Cooperarea industrială în domeniul apărării aeriene europene a făcut un nou pas înainte odată cu semnarea unui acord strategic între compania norvegiană Kongsberg Aviation Maintenance Services și compania slovacă de apărare Letecke opravovne Trencín (LOTN).
Pe 9 aprilie, Biroul de informare privind apărarea națională al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze a anunțat elaborarea unei carte albe intitulată „Poziția Chinei cu privire la o serie de probleme legate de relațiile economice și comerciale cu SUA”.
Până la jumătatea anului 2026, Franța intenționează să testeze un sistem de rachete de artilerie dezvoltat pe plan intern ca alternativă la HIMARS-ul american, o decizie menită să ofere o variantă de alegere aliaților aflați în căutarea unei capabilități europene de acest tip. La acest moment, Direcția Generală pentru Armament (DGA) din Franța este în faza identificării soluțiilor tehnice care vor permite ca primul foc demonstrativ să aibă loc peste un an.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 11 aprilie 2025, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Președintele american Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv pentru o revizuire a regulilor care reglementează exporturile de echipamente militare pentru firmele americane din domeniul apărării.
„Pentru ruși, nu suntem ființe umane, ne luptăm într-o echipă sinucigașă și nu le pasă dacă murim”, a declarat Zhou Ziqiang, un soldat chinez în serviciul rus care luptă în Ucraina, potrivit The Times.
Suedia a oferit Armatei Cehe un nou contract de închiriere pentru avioanele de luptă Gripen. Noua propunere este mult mai avantajoasă decât precedentele condiții, respinse public de ministerul ceh al apărării.
AUKUS se transformă dintr-un parteneriat tehnologic/militar, într-un test politic de încredere strategică între SUA și parteneri.
Aproximativ cincisprezece țări, ca parte a unei coaliții de partide dispuse, doresc să-și trimită soldații în Ucraina pentru a monitoriza respectarea acordului de încetare a luptelor.
Rachetele de croazieră Neptune au fost modernizate semnificativ, și dispun acum de o capacitate de lovire mult mai ridicată decât rachetele care au lovit nava Moskva acum trei ani.
Tancurile M1A2 Abrams SEPv3 recent achiziționate de Polonia au efectuat primele exerciții cu foc real, marcând o nouă etapă în procesul rapid de modernizare a forțelor terestre poloneze. Exercițiile, coordonate de personalul militar de la Centrul polonez de Instruire a Forțelor Terestre (CSWL) din Poznan și de Brigada 1 Blindată din Wesola, fac parte dintr-un program mai amplu de instruire lansat în urmă cu mai bine de trei ani. Aceste evenimente ridică, de asemenea, întrebări cu privire la sistemele de protecție ale flotei blindate a Poloniei în contextul amenințărilor moderne de pe câmpul de luptă.
Balcanii de Vest sunt descriși drept „următorul punct fierbinte” de către oficiali de la cel mai înalt nivel al guvernului britanic și, în contextul în care tensiunile sunt în creștere, Marea Britanie insistă ca toate cele șase state din regiune să adere la UE pentru a se feri de influența Rusiei.
Președintele Donald J. Trump a semnat, la 9 aprilie 2025, un ordin executiv intitulat „ Reforming Foreign Defense Sales to Improve Speed and Accountability”, o măsură care promite să remodeleze modul în care Statele Unite livrează echipamente militare aliaților lor din întreaga lume.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat primul interogatoriu a doi cetățeni chinezi capturați în timp ce luptau pentru Rusia în Ucraina, a declarat SBU la 9 aprilie. Kievul a anunțat capturarea celor doi luptători chinezi care luptau pe teritoriul ucrainean la 8 aprilie. Potrivit unui document al serviciilor de informații analizat de Kyiv Independent, cel puțin 163 de cetățeni chinezi lupta de partea Rusiei pe frontul din Ucraina.
Oficiali militari ucraineni, francezi și britanici au discutat despre solicitările Ucrainei pentru o potențială misiune de menținere a păcii, Ucraina urmărind să obțină forțe de menținere a păcii pentru a preveni o viitoare agresiune rusă.
Un institut rus de cercetare a făcut, pe 8 aprilie 2025, o dezvăluire surprinzătoare: Armata rusă a recunoscut oficial că se confruntă cu o lipsă critică de armură reactivă explozivă, cunoscută în mod obișnuit că ERA, pentru tancurile sale. Conform unui studiu realizat de NII Stali, un important institut rus de cercetare axat pe tehnologii, tehnicienii militari ruşi au fost nevoiți să improvizeze, dezvoltând un nou tip de blindaj reactiv neexploziv, sau NERA, și sugerând chiar că echipajele tancurilor să umple golurile dintre plăcile de blindaj ERA existente cu nisip sau ciment.
Președintele american Donald Trump a anunțat pe platforma Truth Social, o majorare spectaculoasă a tarifelor pentru importurile din China la 125%, în timp ce pentru toate celelalte zeci de alte țări a decis o pauză de 90 de zile. Deși mulți spun că decizia a fost luată după prăbușirea burselor, Casa Albă spune că de fapt acesta a fost de la început planul președintelui.
Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de acțiune pentru consolidarea infrastructurii în domeniul inteligenței artificiale, pentru a face din Europa un lider global în domeniu.
India a aprobat achiziționarea a 26 de avioane de luptă Rafale din Franța pentru Marina Indiană, au declarat miercuri sursele Reuters.