În toiul acuzațiilor ruse privind intenția de a construi o fabrică de blindate în Ucraina, Rheinmetall livrează un nou material video cu Lynx KF-41
La doar câteva zile după ce directorul executiv al companiei germane Rheinmetall, Armin Papperger, a anunțat că urmează să fie deschisă o fabrică de vehicule blindate în Ucraina, în următoarele 12 săptămâni, compania germană a postat pe YouTube un nou material video cu vehiculul de luptă pentru infanterie (IFV) Lynx KF41 atacând ținte la sol din deplasare cu o precizie ridicată.
Vehiculul de luptă pentru infanterie (IFV) Lynx KF41. Sursa Foto: Rheinmetall.
Demonstrația pune în evidență capacitatea așa-numită “killer-killer” (ucigaș-ucigaș) rezultată din utilizarea sincronă atât a tunului Mk30-2 de 30 mm, cât și a sistemului de senzori MSSA echipat cu mitralieră grea de 12,7 mm, oferind un foc simultan asupra țintelor independente.
Sistemul MSSA facilitează angajarea țintelor, în special a celor aeriene aflate la distanță apropiată, cum ar fi vehiculele aeriene fără pilot sau trăgătorii de pe acoperișuri.
În cadrul echipajului, comandantul vehiculului poate opera sistemele de recunoaștere pentru a-l ajuta pe trăgător în achiziționarea țintei, caz în care Lynx-ul acționează ca „vânător-ucigaș”. Când sistemul MSSA intră în joc, comandantul poate să angajeze individual ținte cu arma secundară, în timp ce trăgătorul operează armamentul principal împotriva altor ținte, Lynx-ul acționând în acest caz ca „ucigaș-ucigaș”.
Cu armamentul care echipează sistemul MSSA, Lynx KF41 obține un avantaj suplimentar în mediile de luptă apropiată. Linia de foc (LoF) a acestei arme secundare este capabilă să urmeze linia de vedere (LoS) a comandantului fiind stabilizată pe axele de elevație și azimut.
Citește și: Federația Rusă amenință că va bombarda fabrica Rheinmetall dacă germanii vor construi o facilitate de producție în Ucraina
MSSA poate fi echipat cu mitraliere de diferite calibre sau cu un lansator de grenade de 40 mm pentru a permite angajarea țintelor secundare independent de arma principală.
Un alt sistem de arme opțional este lansatorul de rachete ghidate antitanc (ATGM) capabil să lanseze rachete Spike LR. La majoritatea IFV-urilor, vibrațiile determină deteriorarea ATGM-urilor încărcate, ceea ce înseamnă că încărcarea trebuie făcută chiar înainte de declanșare. Folosind un amortizor de vibrații, Lynx permite încărcarea ATGM-urilor în avans.
Podul de misiune flexibil de pe turela Lance 2.0 poate fi echipat cu o varietate de alte subsisteme pentru cerințe specifice, inclusiv cu echipamente de război electronic sau un UAV de cercetare pe care echipajul îl poate lansa din vehicul.
Lynx este echipat cu turela Lance 2.0 actualizată, aceasta având suporturi de misiune flexibile montate pe partea stângă și dreaptă.
Tunul automat MK30-2/ABM, acționat cu gaz, poate trage foc cu foc sau rafale de 200 de proiecte pe minut. Din punct de vedere tehnic, MK30-2/ABM este capabil să tragă până la 600 de cartușe pe minut, dar, pentru utilizarea pe IFV, cadența de foc a fost limitată.
De asemenea, MK30-2/ABM este renumit și pentru flexibilitatea operațională asigurând aplicarea conceptului de alimentare cu muniție „următoarea rundă, tip nou”, respectiv poate trage cu două tipuri diferite de muniție pentru a permite efecte la țintă selective.
MK30-2/ABM asigură o eficiență ridicată în lupta împotriva țintelor terestre și aeriene până la o distanță de 3.000 de metri.
În plus față de armamentul principal, configurația IFV a lui Lynx include cea mai recentă mitralieră Rheinmetall (RMG) de 7,62 mm, care poate trage muniție NATO standard de 7,62 × 51 mm și are o cadență de 800 cartușe pe minut.
Comandantul și trăgătorul pot să controleze mitraliera prin aceeași interfață ca și arma principală, oferind schimbarea rapidă și fără întreruperi a armelor în funcție de cerințele specifice ale angajării țintelor.
Mitraliera ușoară este montată coaxial cu armamentul principal, iar mitraliera grea de 12,7 mm este instalată pe partea din spate a acoperișului turelei în spatele poziției cu vedere panoramică a comandantului.
Vehiculul este echipat și cu câte un rând de opt evacuatoare de fum Wegmann de 76 mm instalate de fiecare parte a turelei, în spatele celor două trape.
Comandantul mașinii are posibilitatea de a schimba elementele de protecție și înainte de misiune, dar cu sprijinul personalului și echipamentelor de serviciu pe teren.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News