Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Începând din anul 2021, în dotarea trupelor din sudul Federației Ruse vor fi introduse complexe robotizate Uran-6
18 aug 2020, 11:12
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 18.08.2020, citând surse din mediul militar, că, începând din anul 2021, unitățile militare ale Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse vor primi în dotare complexe robotizate de tip Uran-6. 

Mașinile unice, care pot fi acționate de la o distanță de un kilometru, vor fi introduse în înzestrarea Brigăzii 11 Geniu și a unor regimente de geniu. Roboții vor fi livrați la trupe în două versiuni: de geniu și de sprijin pentru foc.

Pe direcția principală

Primul lot de roboți se află deja în serviciu în armata rusă. Pe aceste mașini, geniștii ruși stabilesc tehnicile și tacticile de întrebuințare în luptă. Începând de anul viitor, vor fi livrate astfel de mașini în toate marile unități și unități de geniu din Regiunea Militară Sud. Între acestea, se vor afla nu numai versiunea de geniu, ci și versiunea de sprijin pentru foc.

În prezent, în compunerea fiecărei armate de arme întrunite sau de tancuri există câte un regiment de geniu. Este vorba despre așa-numita rezervă a comandantului armatei, care este direcționată spre cele mai importante zone ale frontului. Iar în Regiunile Militare au fost formate structuri de un nivel superior, respectiv brigăzi de geniu. În aceste brigăzi și regimente, se are în vedere în viitor crearea de subunități dotate cu aparate terestre fără pilot.

Complexul Uran-6 a fost prezentat pentru prima dată la parada din 09 mai 2018. Privit din exterior, acesta seamănă cu un tractor sau cu un buldozer. Robotul poate îndeplini misiuni de deminare atât în zone urbane, cât și în zone muntoase și împădurite.

Mașina poate fi echipată cu o rolă, un dispozitiv de lovire sau de frezare, o lamă de buldozer sau o prindere mecanică. În cazul în care detectează un dispozitiv exploziv, mecanismele aparatului îl fac inutilizabil.

Aparatura este comandată de un operator, care se află la o distanță de cel puțin 50 de metri. În caz de foc intens, acesta poate lucra din adăpost și poate comanda complexul la o distanță de până la un kilometru. Pe complexul Uran sunt instalate patru camere de luat vederi, care asigură o monitorizare circulară a situației exterioare.

Complexul de deminare dispune și de o variantă de asalt, în care poate fi echipat cu o pușcă automată și un sistem de rachete antitanc. Astfel de roboți pot suprima punctele de tragere ale adversarului în timpul unui atac, fără a fi nevoie să se pună în pericol viețile militarilor. După cum a informat anterior Izvestia, în cadrul reformei de amploare, care a fost începută anul trecut, Trupele de Geniu se transformă într-o forță independentă de atac. Geniștii sunt orientați din ce în ce mai mult pe operațiuni de asalt în localități, pe minarea în secret a terenurilor și pe curățarea rapidă a zonei de dispozitivele explozive ale adversarului. În cadrul brigăzilor de la nivelul Regiunilor Militare sunt formate subunități de geniu-asalt.

Expertul militar Viktor Murakhovsky a declarat pentru Izvestia că Uran-6 va permite creșterea eficienței în depășirea barajelor de mine și în escortarea coloanelor militare, acolo unde este posibilă utilizarea unor dispozitive explozive.

“Astăzi, multe armate ale lumii dispun de sisteme de minare de la distanță, inclusiv cu ajutorul aviației. Astfel, orice mișcare a trupelor, ca să nu mai vorbim de lupta la nivel tactic, trebuie să fie însoțită de mijloace de geniu. Iar complexele robotizate fac acest lucru mai rapid și mai eficient. În plus, pierderea acestor mijloace nu este critică, așa cum se întâmplă în cazul echipajelor mașinilor”, a precizat Murakhovsky.

“Regiunea Militară Sud asigură securitatea militară a Federației Ruse pe direcția strategică sud-vest. Aceasta include nu numai teritoriul statelor învecinate, ci și zona de apă din Marea Neagră și estul Mării Mediterane. De asemenea, acoperă și teritorii îndepărtate, de exemplu Siria, unde sunt dislocate baza de la Khmeimim și punctul de asigurare tehnico-materială din portul Tartus”, a spus Viktor Murakhovsky.

“De aceea, Statul Major General și Ministerul Apărării au format cea mai puternică grupare de trupe pe această direcție. Regiunea Militară Sud este prima care primește echipamente noi. Așa s-a întâmplat și cu complexele de rachete Iskander și cu dronele și cu alte sisteme de atac”, a explicat expertul.

Testarea în acțiune

Primele teste ale robotului de geniu au fost efectuate chiar în Regiunea Militară Sud. În anul 2014, complexe Uran-6 au fost direcționate către Raionul Sunzhensky din Cecenia. Acestea au efectuat curățarea continuă a terenurilor agricole și a pădurilor de obiectele explozive rămase după război. 

Timp de o lună de testare, robotul a verificat peste 80.000 de metri pătrați și a distrus aproximativ cincizeci de obiecte periculoase. S-a confirmat astfel, în mod experimental, că acesta poate să facă într-o zi munca unei subunități formate din 20 de geniști. Complexul Uran s-a comportat foarte bine pe terenuri neuniforme, cu șanțuri și gropi, unde munca este deosebit de periculoasă pentru oameni.

În anul 2016, robotul a fost dislocat în Siria, pentru deminarea părții istorice din Palmira. De asemenea, a îndeplinit misiuni și în Raionul Aleppo. Potrivit datelor furnizate de Ministerul rus al Apărării, timp de doi ani, un detașament al Centrului internațional antimină din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a eliminat peste 100.000 de obiecte explozive, a verificat aproape 1.500 de kilometri de drumuri, precum și 17.000 de clădiri și structuri. De asemenea, roboții au fost întrebuințați pentru curățarea câmpurilor de mine și lichidarea munițiilor neexplodate.

În mod experimental, operatorii complexelor Uran au fost îmbrăcați în exoscheleturi pasive. Acestea au ajutat la susținerea panourilor grele de control și comunicații, împreună cu un costum blindat, în timpul multor ore de muncă în deșertul fierbinte sirian.

Militarii ruși au informat că, în urma rezultatelor utilizării experimentale în luptă în Siria, complexul Uran-6 a fost modificat, ținând cont de experiența acumulată în republica arabă.

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Generalul Iulian Berdilă, comandantul Forțelor Terestre Române, a decorat militari americani la baza Fort Knox în SUA
SUA prezintă noul blindat Humvee, capabil să lanseze zeci de drone kamikaze Switchblade 600 și 300 (Video/Foto)
Artileria rămâne „regina”. SUA îndeamnă Europa să se conecteze prin grupuri regionale de artilerie modernă ca urmare a războiului din Ucraina
PzH 2000, înapoi pe frontul de luptă din Ucraina. Obuzierele - reparate în timp record după problemele cauzate de cadența de tragere
''Academia de tancuri Abrams'' din Polonia şi-a început activitatea (Foto/Video) | Forţele Terestre Poloneze vor primi 366 de tancuri Abrams
Rușii se laudă că au livrat înainte de termen un nou lot de obuziere 2S7M Malka. ”Abia au ieșit de pe poarta fabricii”
MApN a anunțat când vor ajunge primele tancuri franceze Leclerc în România. Transportul se va face pe calea ferată și pe roți
Forțele de Apărare Teritorială din Polonia au primit primele sisteme de rachete antitanc Javelin
În Herson 70% din avansul Ucrainei se datorează HIMARS. Generalul Scales: Nu doar precizia sistemelor e revoluționară
Belarusul susţine că nu se implică direct în războiul din Ucraina, dar trimite pe ascuns tancuri T-72 în Rusia
Un nou cadou de ziua lui Putin: Slovacia a livrat Ucrainei încă două tunuri autopropulsate de tip Zuzana 2
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force
EXCLUSIV
Tancuri K2 Panther sau Abrams pentru România? Generalul Grecu: Numeric sunt necesare cel puțin două brigăzi
Cel puțin 5.000 de „wagnerieni” luptă în Ucraina. În ciuda pierderilor mari și a moralului scăzut, Yevgeni Prigojin recrutează masiv în străinătate
Obuzier autopropulsat M109 Paladin
EXCLUSIV
România are nevoie și de obuziere autopropulsate de 155 mm. PzH 2000 germane sau M109 americane pot fi soluții
Statele Unite activează în Europa un comandament de brigadă antiaeriană: Așteptăm cu nerăbdare să construim noi relații la nivel tactic cu aliații și partenerii noștri
Rusia va testa noile tancuri T-14 Armata în Ucraina. Acestea ar putea apărea în curând pe linia frontului
SUA au anunțat ce conține noul pachet pentru Ucraina: Un nou lot de HIMARS, dar și sute de MaxxPro - vehicule anti-mină
Rușii au mobilizat deja peste 200.000 de rezerviști care vor fi trimiși să susțină invadarea Ucrainei
Rusia apelează la toate soluțiile. Tancurile T-90S destinate exportului au fost trimise pe frontul din Ucraina
Rusia răspunde lovind din nou Ucraina cu rachete Iskander - „imposibil de doborât” (Video). Desfășurare a sistemelor și în Kaliningrad
O bază militară a Bundeswehr, unde sunt instruiţi şi militari ucraineni, a fost survolată de mai multe drone de mici dimensiuni
MApN achiziționează sisteme de comandă și control pentru Forțele Terestre Române. Valoarea contractului - 40 de milioane de euro
Germania împreună cu alte două state nordice cumpără 16 obuziere moderne Zuzana 2 pentru a le dona Ucrainei
De ce tancurile Rusiei bat record după record la turelă aruncată în aer. Jumătate din treaba Javelin o face chiar muniția tancului
Militarii ucraineni se declară mulţumiţi de vehiculele blindate franceze VAB (Video)
Din cauza mobilizării parțiale, rușii au amânat cu o lună începerea campaniei de încorporări de toamnă
HIMARS, camuflate în pădurile Ucrainei (Video). Imagini rare din timpul luptelor cu sistemele care au schimbat soarta războiului rus
T-14 Armata, un tanc fantomă. Gen. Bălăceanu: Dacă Rusia avea chiar și T-90M suficiente le arunca deja în luptă
România vinde un prim lot de tancuri T-55. Bătrânele tancuri sovietice urmează să fie dezmembrate

Ştiri Recomandate

EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
O nouă ”regrupare” a unităților Federației Ruse din Zaporijia. Motivul pentru care rușii trebuie să mai evacueze trei localități
Un avion de luptă-interceptor MiG-31 s-a prăbușit în estul îndepărtat al Rusiei
SUA ar putea trimite, via Orientul Mijlociu, noi lansatoare pentru puternicul sistem NASAMS, destinat Ucrainei
Japonia, UK și Italia vor anunța proiectul pentru noul avion de generația a VI a mai repede decât era așteptat
Liberté, equality, fraternité. Biden şi Macron, declaraţii pe o singură voce privind subiectele fierbinți - Ucraina, China, relaţiile bilaterale şi parteneriatul cu UE
Demonstrație rară de forță a SUA: Elephant walk cu bombardiere B-2 Spirit (Video). SUA au ridicat simultan 40% din flota B-2
Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean
Ciucă: După războiul rus Europa discută serios despre reevaluarea industriei. Capacitate industrială, crucială în caz de nevoie
România achiziționează tancuri. Abrams american și o soluție europeană vor concura pentru un loc lângă TR-85 Bizonul
Războiul hibrid al Rusiei, un terorism de stat mascat, are mari probleme. Strategia de a ataca infrastructura Ucrainei - rezultate sub așteptări
De la vorbe la fapte. Decizii cheie, promisiuni valoroase, poziții ferme, convenite la București. Un NATO mai activ la Marea Neagră
Polonia presează și susține că a convins Berlinul de necesitatea Patriot în Ucraina. Guvernul de la Varșovia încearcă se speculeze electoral momentul - Politico
Rușii spun că nu se tem de F-16. Un pilot rus nu crede scenariul în care piloți polonezi fără însemne militare vor pilota F-16 în Ucraina
Forțele Armate ale Rusiei au început noul an de instrucție, care se va desfășura sub spectrul conflictului din Ucraina
Cehia ar putea înlocui elicopterele sovietice cu CH-47 Chinook. Legendarele aparate ale SUA ar fi trebuit să participe și în România la paradă
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
EXCLUSIV
Rusia duce o luptă agresivă aproape pe față împotriva R. Moldova. „A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”
Avioanele F-16 ale României și cele aliate nu vor decola la București, dar nu din cauze tehnice. MApN: Există reguli bine stabilite
NASAMS va închide cerul în Ucraina. SUA au semnat un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru a produce șase sisteme NASAMS
Parada militară de Ziua Naţională. Vor defila pe sub Arcul de Triumf peste 1.600 de militari și aproximativ 150 de mijloace tehnice
Lavrov, supărat pe toată lumea, inclusiv pe Papă, acuză: „SUA au creat o amenințare existențială la adresa Rusiei”
Federația Rusă se pregătește pentru un alt atac cu rachete asupra Ucrainei: Baza aeriană Engels, în alertă maximă
Stoltenberg vorbește despre provocarea logistică a războiului din Ucraina și amintește că în continuare SUA acoperă 80% din cheltuielile NATO
Blinken: În numele SUA, felicit poporul român. România și SUA - o relație puternică. Rămânem uniți în fața războiului brutal rus
Ana Cătăuță: România a atras atenția înaintea dușului rece din Ucraina asupra imperialismului rus și a înțeles provocarea chineză
Avioanele MiG-29 nu ar fi suficiente. Aviația militară a Ucrainei cere avioane de luptă americane F-15 și F-16
Bombardiere din Rusia și China, o nouă misiune comună de patrulare. În premieră într-o astfel de misiuni, rușii au aterizat în China
Proiecție formidabilă de forță în fața Rusiei: 5 portavioane, inclusiv „bijuteria” SUA USS Gerald Ford, pentru prima dată în Mediterană
Explozie la ambasada Ucrainei din Madrid. Un plic care conținea un mic dispozitiv exploziv artizanal a rănit uşor un angajat al ambasadei
Armata ucraineană retrimite în luptă tancurile vechi T-62 capturate de la ruși
Șoigu spune că sistemele Tornado-S și 2S7 Pion distrug în Ucraina tehnică occidentală, dar Rusia ar trebui să folosească mai multe arme moderne