Un avion F-35 Lightning II a aterizat forțat după ce trenul de aterizare a cedat
Trenul de aterizare al unui avion F-35A Lightning II s-a rupt în timp ce aeronava aterizase pe una din pistele de la Baza Aeriană Hill din Utah a US Air Force.
Incidentul a avut loc în cursul zilei de ieri, precizează publicaţiile Air Forces Times şi Air Force Mag. Avionul F-35 aparţinea 388th Fighter Wing – o unitate a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii. Aeronava a întâmpinat probleme după aterizarea pe pistă, în urma unui zbor de antrenament.
Air Forces Times precizează că pilotul a reușit să iasă din aeronavă teafără şi nevătămat, dar în momentul de faţă este evaluat din punct de vedere medical.
La scurt timp după producerea acestui incident, Baza Forțelor Aeriene Hill și-a închis pista și a suspendat toate zborurile. Aeronavele care se aflau în aer în momentul incidentului au fost redirecționate către alte aeroporturi.
Publicaţia Air Force Mag precizează că în momentul de faţă s-a dispus începerea unei anchete pentru a afla care sunt cauzele care au dus la ruperea trenului de aterizare al aeronavei F-35 şi ulterior la producerea accidentului.
Incidentul de luni vine la aproximativ o lună de zile după ce un avion F-35A s-a prăbușit în Statele Unite, înainte de aterizare. La momentul respectiv, avionul efectua un zbor de antrenament nocturn.
Acest accident a fost precedat de un alt accident în care a fost implicat, de această dată, un avion F-22 Raptor. Acesta s-a prăbușit, pe 15 mai, în apropierea Bazei Aeriene Eglin, Florida, Statele Unite ale Americii, în timp ce efectua un zbor de antrenament.
În ambele cazuri, piloții au reușit să se catapulteze în siguranță.
SUA limitează zborurile la viteze supersonice pentru F-35 ca urmare a problemelor apărute in ultimul timp
Departamentul Apărării a instituit un set de reguli care limitează zborurile unor modele F-35 la viteze supersonice. La începutul acestei luni, publicaţia Popular Mechanics preciza că Departamentul Apărării limitează zborurile aeronavelor F-35 la viteze supersonice pentru a evita deteriorarea aeronavei. Decizia vine ca urmare a deteriorării sesizate în cazul în care aeronava zboară prea mult la viteze supersonice. O problemă majoră pentru programul F-35.
F-35 Joint Strike Fighter este cel mai costisitor program de apărare din istoria Statelor Unite. Se pare că problema în cazul zborurilor supersonice afectează modelele F-35B și F-35C.
Criticii susțin că limitările impuse și problemele apărute afectează capacitatea de luptă a F-35. Pe de altă parte fostul pilot american Billie Flynn, într-un interviu acordat celor de la Defense News, a dat asigurări că aceste limitări nu vor afecta operațional aeronava.
Cert este că problemele sunt cu F-35B (varianta cu decolare pe distanță scurtă și aterizare pe verticală) și F-35C (varianta pentru portavioane).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News