Incursiune fără precedent a Chinei în spațiul Taiwanului. Demonstrație de forță cu avioane și bombardiere nucleare, imediat după summitul NATO
China a efectuat cea mai amplă incursiune aeriană în zona de apărare antiaeriană a Taiwanului. Zeci de avioane de luptă și bombardiere au survolat Taiwanul de la nord la sud. Misiunea avioanelor chineze are loc în timp ce în Marea Chinei de Sud se află grupul de luptă condus de portavionul american USS Ronald Reagan. Totodată, acțiunea chineză e văzută ca un răspuns după Summitul G7 și Summitu NATO din urmă cu câteva zile.
Forțele Aeriene chinezești au trimis marți spre Taiwan 28 de avioane de luptă şi bombardiere. Acestea au intrat în zona de identificare pentru apărare aeriană a Taiwanului, potrivit guvernului insulei, aceasta fiind cea mai mare incursiune raportată până acum, transmite Reuters.
China afirmă despre Taiwan că este teritoriul său, iar în ultimele luni s-au intensificat misiunile forţelor aeriene chineze lângă insula autoguvernată, concentrate în partea de sud-vest a zonei sale de apărare antiaeriană, în apropierea insulelor Pratas.
În cea mai recentă misiune chineză au fost implicate 14 avioane J-16 şi şase J-11, precum şi patru bombardiere H-6, cu capacitate nucleară dar şi avioane de luptă antisubmarin Y-8, de război electronic şi de avertizare timpurie KJ-500, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.
Aceasta este cea mai mare incursiune efectuată de aeronavele chineze după cea de 25 de avioane, raportată pe 12 aprilie.
Ministerul a adăugat că avioanele de luptă taiwaneze au fost trimise pentru a intercepta aeronavele chineze și au fost alarmate sisteme de rachete pentru a le monitoriza.
Avioanele chineze au zburat din zona Insulelor Pratas și în jurul părţii de sud a Taiwanului, aproape de vârful de jos al insulei, potrivit unei hărţi furnizate de minister.
Ministerul Apărării din China nu a comentat aceste informații.
China consideră Taiwanul teritoriul său și acuză insula că lucrează cu țări străine pentru a își obține independența
China susține că astfel de misiuni sunt necesare pentru a proteja suveranitatea ţării şi pentru a face faţă ”asocierii” dintre Taipei şi Washington.
Incidentul intervine după ce liderii G7 au publicat duminică o declaraţie comună în care reproşează Chinei o serie de probleme şi subliniază importanţa păcii şi a stabilităţii în strâmtoarea Taiwan, comentarii pe care Beijingul le-a denunţat ca fiind drept "calomnii".
Întrebat într-o conferinţă de presă dacă activitatea militară are vreo legătură cu declaraţia G7, Ma Xiaoguang, purtător de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri taiwaneze, a răspuns că guvernul Taiwanului este cel care a provocat tensiunile. Beijingul consideră că guvernul insulei lucrează cu ţări străine pentru a obţine independenţa formală, notează Reuters.
"Nu vom tolera niciodată încercările de a obţine independenţa sau o intervenţie gratuită în problema Taiwanului de către forţe străine, deci trebuie să reacţionăm cu fermitate la astfel de acte de conspiraţie", a insistat purtătorul de cuvânt citat.
”Ca răspuns la ameninţarea din ce în ce mai mare din partea RPC, vom continua să aprofundăm relaţia noastră de securitate neoficială, pentru a ne asigura că Taiwanul are capacităţi suficiente pentru a se apăra”, a declarat un înalt oficial al administraţiei americane, referindu-se la Republica Populară Chineză.
”Activităţile militare din ce în ce mai mari ale Chinei desfăşurate în vecinătatea Taiwanului sunt destabilizante şi cresc riscul unor calcule greşite”, a transmis Pentagonul.
China descrie Taiwanul drept cea mai sensibilă problemă teritorială şi o linie roşie pe care Statele Unite nu ar trebui să o traverseze. Nu a renunţat niciodată la posibila utilizare a forţei pentru a asigura eventuala unificare.
Incursiunea avioanelor chineze are loc în timp ce grupul de luptă condus pe portavionul USS Ronald Reagan se află în Marea Chinei de Sud.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News