Pentru prima dată avionul secret de luptă al Marinei americane apare într-o propunere de buget. E vorba de proiectul F/A-XX, avion de generația a 6-a. F/A-XX va fi al treilea avion de acest tip după NGAD și bombardierul strategic B-21.
Pentru prima dată avionul secret de luptă al Marinei americane apare într-o propunere de buget. E vorba de proiectul F/A-XX, avion de generația a 6-a. F/A-XX va fi al treilea avion de acest tip după NGAD și bombardierul strategic B-21.
Politico a obținut documente care conturează un plan de 2 miliarde de euro atât pentru a-și completa rezervele din Ucraina, cât și pentru a-și reface propriile rezerve în Europa.
Departamentul de Stat (DoD) al SUA a aprobat vânzarea către România a 95 de vehicule blindate tactice de tip uşor JLTV Heavy Guns Carrier şi a echipamentului aferent, a anunţat marţi Pentagonul, informează Reuters.
Reprezentanții gigantului francez Naval Group au făcut câteva referiri rare cu privire la contractul „Corveta multifuncțională”, în cadrul căruia ar trebui construite la noi în țară 4 corvete de tip Gowind 2500 pentru România.
Ukroboronprom, cel mai important producător de arme ucrainean a anunțat marți că a început să producă obuze de 125 mm pentru tancurile din epoca sovietică. Este deja al doile tip de muniție, produsă în străinătate în parteneriat strâns cu o țară NATO.
Compania israeliană Elbit Systems a primit patru contracte de la Ministerului Apărării Naționale din România pentru modernizarea unor aeronave și pentru instalarea de echipamente de război electronic, sisteme optoelectronice în infraroșu (EOIR) și sisteme BrightNite pentru elicopterele IAR 330.
România va avea o nouă fabrică de pulberi pentru muniție, a precizat Florin Spătaru, ministrul Economiei, informează Ştirile TVR. Fabrica urmează să fie construită în cooperare cu Statele Unite și Coreea de Sud. Spătaru a precizat că ultima fabrică de praf de pușcă din România a fost închisă în 2004, după care țara noastră a fost nevoită să importe muniție și praf de pușcă pentru nevoile forțelor armate. Ministrul a subliniat că pandemia și războiul au dus la crearea și implementarea unui plan de dezvoltare a industriei românești, care să țină cont de noile realități, iar dependența țării de importuri să fie redusă.
În loc să reinventeze roata, Polonia va dezvolta un nou vehicul greu de luptă pentru infanterie. Polonia nu are de gând să se oprească la programele militare deja anunţate pentru modernizarea armatei sale și, după ce a semnat o comandă pe scară largă de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) Borsuk, cu un plan de 1.400 de unități, va dezvolta un nou vehicul greu de luptă pentru infanterie.
Pentru a-și îmbunătăți capacitățile de luptă în actualul conflict din Ucraina, Rusia a inițiat un amplu program de modernizare a 800 de tancuri T-62M și T-62MV, care vor fi redistribuite în regiune pentru a înlocui tancurile T-72, T-80 și T-90 distruse de armata ucraineană.
Coreea de Sud știe că are nevoie să-și consolideze capacitatea de descurajare în faţa ameninţării militare crescânde nord-coreene. Astfel, autoritățile sud-coreene au dat luni undă verde unor noi achiziţii de avioane de luptă F-35 şi rachete interceptoare SM-6.
În același timp, primarul Seulului cere arme nucleare sud-coreene pentru a contracara amenințarea nordului.
Importurile de armament în Europa aproape s-au dublat în 2022, datorită livrărilor masive către Ucraina care a devenit a treia destinaţie mondială, potrivit unui raport al Institutului Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm, publicat luni, notează AFP. Cu un salt de 93% într-un an, importurile au crescut şi din cauza majorării cheltuielilor militare ale mai multor state europene precum Polonia şi Norvegia, care ar urma să accelereze în continuare, potrivit acestui studiu.
Trasportoarele Saur 2 și dezvoltarea Saur 3 au fost proiecte în care industria de apărare din România și-a pus mari speranțe. Fără însă ca aceste speranțe să se concretizeze.
De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a trimis în mai multe rânduri în Iran arme și echipamente de proveniență americană sau NATO capturate pe câmpul de luptă de la trupele ucrainene.
Ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, a declarat că ţara sa caută soluţii pentru a garanta securitatea spaţiului său aerian şi negociază în acest sens cu producători de sisteme de apărare antiaeriană, relatează vineri agenţia EFE.
Compania aerospațială franceză Dassault Aviation are în prezent comenzi pentru 164 de avioane de vânătoare Rafale. Compania a anunțat acest lucru în timpul prezentării bilantului pentru anul 2023. Acest număr de avioane de luptă comandate reprezintă un record pentru constructorul aeronautic francez.
În primul an al invaziei pe scară largă a Rusiei, firmele de stat chineze au continuat să vândă echipamente companiilor ruse din apărare supuse sancțiunilor.
Miniştrii apărării din statele membre ale UE au discutat miercuri la Stockholm un plan de achiziţii şi livrări de obuze destinate Ucrainei care ar putea ajunge la suma de două miliarde de euro, dar Ucraina avertizează că tot este insuficient pentru a putea rezista agresiunii Rusiei şi a lansa contraofensive, consemnează Agerpres, care citează agenţiile AFP şi DPA.
Două noi imagini cu bombardierul stealth de nouă generație B-21 Raider au fost publicate de Forțele Aeriene ale SUA. Una dintre ele este un prim-plan detaliat al secțiunii cabinei de pilotaj, iar cealaltă ne oferă o primă imagine de ansablu cu designul lui B-21 Rider, primul avion de generaţia a VI-a, care își propune să înlocuiască bombardierele B-2 și B-1.
Se spune că războaiele sunt declanșate de politicieni și câștigate de industria de apărare. În contextul în care împotriva Ucrainei de mai bine de un an Federația Rusă a declanșat un război total, industria de apărare din Ucraina se confruntă și ea cu dificultăți de producție.
Comitetul Militar-Industrial de Stat al Republicii Belarus a anunțat, pe 07.03.2023, efectuarea unui nou test preliminar al rachetei 9M318 create pentru sistemul intern de rachete antiaeriene Buk-MB2.
Nu este o noutate faptul că Germania nu este cel mai bun exemplu când vorbim despre capabilităţi militare. Cu cât ne scufundăm mai mult în detaliile privind capacitatea de luptă a Germaniei, cu atât mai gravă pare situația. Germania are aproximativ 30% din piesele de artilerie PzH 2000 în stare operațională, stocuri de muniție pentru aproximativ trei zile de război activ, IFV-uri Puma și elicoptere Tiger care funcționează defectuos.
Germania și-a schimbat rapid viziunea asupra conceptului de securitate, după agresiune neprovocată a Rusiei în Ucraina.
Un oficial cheie din sistemul de aprovizionare al US Army recunoaște că livrările insuficiente privind muniția de artilerie pentru Ucraina se datorează, în special, lipsei liniilor de producție.
Rheinmetall, compania germană de armament negociază construirea unei fabrici de tancuri Panther KF51, în Ucraina. Anunțul vine în contextul controverselor dintre Rheinmetall și celălalt gigant al industriei germane, consorțiul Krauss-Maffei Wegmann, cu privire la vânzările de tancuri Leopard.
Elbit Systems a anunțat că i-a fost atribuit un nou contract, în valoare de 120 de milioane de dolari, pentru furnizarea de turele pentru transportoarele Piranha 5 ale Armatei României. Acestea vor fi produse la Bacău, la subsidiara sal Elmet International Bacău.
În pofida cererii Turciei din 2021 de a achiziționa un model modern al avioanelor americane de luptă F-16, negocierile sunt astăzi încă în desfășurare, pe fondul încercărilor membrilor Congresului de a impune condiții acordului.
25 din cele 27 de țări ale UE și Norvegia și-au exprimat deja interesul de a participa la proiect, care va dura șapte ani.
În urma anunțului făcut, la sfârșitul lunii ianuarie, de statele occidentale, așteptarea era ca blindatele promise să înceapă să curgă în Ucraina. Totuși, ceva pare că nu funcționează, statele europene întârziind cu anunțurile de livrare a tancurilor Leopard, iar publicația americană New York Times a susține că a găsit motivul întârzierilor.
Un robot militar fabricat în SUA a fost prezentat, în premieră în România, în cadrul celei mai mari expoziţii de tehnică şi echipamente militare din Transilvania, organizată la Târgu Mureş cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Forţelor pentru Operaţii Speciale.