Rusia încearcă în această toamnă să-și asigure suficientă muniție pentru a bloca orice ofensivă reușită a Ucrainei.
Rusia încearcă în această toamnă să-și asigure suficientă muniție pentru a bloca orice ofensivă reușită a Ucrainei.
Sistemul de rachete antitanc "Stugna-P" se dovedește eficient împotriva armelor rusești. Forțele Armate Ucrainene utilizează acum sistemul de rachete antitanc Stugna-P (exportat sub numele de Skif) cu un nou dispozitiv de ghidare, a confirmat pentru publicaţia Defense Express un reprezentant al biroul ucrainean de proiectare pentru tehnologii militare „Luch”.
România ar putea găzdui un nou Centru de Mentenanță și Suport Logistic destinat aeronavelor F-16 „Fighting Falcon”, conform unui Memorandum de Înțelegere semnat astăzi la București, în prezența ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului, Radu Oprea. Memorandumul a fost semnat între compania norvegiană KONGSBERG și ROMAERO S.A.
Potrivit informațiilor împărtășite pe rețelele de socializare rusești la 10 septembrie 2023, Forțele Armate Ruse au prezentat T-80BVM ''Model 2023'', o versiune îmbunătățită a tancului T-80BVM, într-un reportaj televizat care a avut loc în zona de testare a echipamentelor militare de la uzina militară Omsktransmash. Ruşii susţin că această ''modernizare'' adusă tancului T-80BVM a fost influențată de ''experiența de luptă dobândită'' în timpul războiului purtat în Ucraina.
În timpul conferinței din acest an a Asociației Forțelor Aeriene și Spațiale din SUA, organizată la Washingtonului, D.C., șeful Statului Major al U.S. Air Force, generalul Charles Q. Brown a prezentat două noi imagini cu bombardierul stealth de nouă generație B-21 Raider. Deși primul bombardier de generația a VI-a "B-21 Raider" a fost lansat în luna decembrie a anului trecut, caracteristicile acestuia rămân un secret.
Programul Challenger 3 a atins o altă etapă importantă în drumul său spre a furniza armatei britanice o nouă generație de tancuri de luptă principale, a anunțat consorţiul militar RBSL. Joint-venture-ul Rheinmetall-BAE Systems afirmă că tunul cu țeavă lisă L55A1 de 120 mm, cunoscut sub numele de L55A1CR3 în configurația britanică, a trecut cu succes o serie de teste de tragere.
La Șantierul Naval Galați a fost lansată la apă o nouă navă militară construită în România. E vorba de o navă OPV 2600, construită în țara noastră pentru Marina Pakistanului.
Forțele Armate Ucrainene au deja 25 de sisteme aeriene fără pilot Shark fabricate de compania ucraineană Ukrspecsystems. Din primăvara acestui an, aceste UAV-uri au ajutat armata ucraineană să distrugă armele și echipamentele forţelor ruse de ocupaţie. Fundația ''Come Back Alive'' a precizat luni, 11 septembrie, ca Forțele Armate Ucrainene au primit ultimele trei drone Shark în cadrul proiectului ''EYE FOR AN EYE'', datorită căruia armata ucraineană a primit 25 de astfel de sisteme fără pilot.
În cadrul unei declarații pentru agenția de presă ČTK, președintele Asociației Industriei de Apărare și Securitate din Republica Cehă, Jiří Hynek, a anunțat, pe 11.09.2023, că exporturile de armament aproape s-au dublat în anul 2022, atingând o cifră record de 30 de miliarde de coroane (aproximativ 1,22 miliarde de euro). Potrivit precizărilor acestuia, aproape jumătate dintre exporturi au mers în Ucraina.
În comparație cu Gripen suedez, avioanele franceze Rafale au început să se „miște” pe piața externă. Departe însă de ajunge din urmă SUA cu F-35 Lightning II, francezii au însă cadrul politic perfect pentru a rupe dominația SUA în Orientul Mijlociu.
Polonia a anunțat oficial că a semnat un acord-cadru pentru a achiziționa 486 de lansatoare de rachete de tip M142 HIMARS. Achiziția face parte din programul HOMAR.
Germania, Italia, Spania și Suedia vor începe să lucreze împreună la dezvoltarea unui nou tanc care să înlocuiască Leopard 2, dar si pe italianul Ariete. Dezvoltarea va fi realizată cu implicarea companiilor Krauss-Maffei Wegmann (KMW) și Rheinmetall din Germania, conglomeratul italian Leonardo, Saab din Suedia și o companie spaniolă anonimă. Initial, acordul a fost încheiat în secret între două țări, dar o serie de instituții media occidentale, inclusiv cotidianul german Handelsblatt, au aflat ca acordul a fost extins prin implicarea altor state.
Directorul general al societății Uralvagonzavod, Alexander Potapov, a declarat, pe 10.09.2023, că în Rusia va fi reluată producerea în serie de tancuri noi de tip T-80. Potrivit precizărilor sale, o decizie în acest sens a fost luată în baza experienței de utilizare a acestor vehicule de luptă în timpul războiului din Ucraina.
Rusia ar putea crește producția de proiectile de artilerie în următorii câțiva ani la aproximativ 2 milioane de obuze pe an, aproximativ dublul așteptărilor anterioare occidentale, dar încă cu mult sub nevoile Moscovei pentru războiul din Ucraina, a declarat vineri un oficial occidental, potrivit Reuters.
Polonia este interesată să facă o posibilă achiziţie a cele mai recente versiuni a avionului de luptă F-15 pentru a extinde capacitățile Forțelor Aeriene Poloneze. Informaţia a fost comunicată chiar de către compania americană Boeing, producătorul avionului F-15.
Consortiul polonez de aparare Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) și Javelin Joint Venture (JJV) au ajuns la un acord pentru producția sistemului antitanc Javelin în Polonia. Compania poloneza Mesko SA va fi responsabilă de implementarea proiectului. Acordul a fost încheiat în cadrul celei de-a 31-a ediții a Expoziției Internaționale a Industriei de Apărare de la Kielce, Polonia.
Viitorul avion de generația a 6-a, denumit neoficial Godzilla, proiect care ar putea unifica două alte mari proiecte, începe să prindă contur.
Germania a semnat acorduri cu Italia, Spania și Suedia privind dezvoltarea unui succesor al tancului Leopard 2, a informat miercuri cotidianul german Handelsblatt, citat de Reuters.
În cadrul expoziției de tehnică militară MSPO-2023, guvernul polonez a semnat un contract pentru achizitia a 23 de baterii ale sistemului de rachete antiaeriene Narew pe care industria poloneza de aparare il produce acum in comun cu Marea Britanie, a precizat publicația poloneză de apărare Defence24.
Polonia continuă să pună în aplicare un program de consolidare a capacității militare, concentrându-se pe achiziționarea de arme moderne, în principal din Statele Unite și Coreea de Sud. În același timp, Varșovia nu uită de dezvoltarea propriei industrii de apărare, încercând, ori de câte ori este posibil, să localizeze întreținerea, repararea, modernizarea și chiar producția parțială sau integrală a echipamentelor militare și a componentelor achiziționate din străinătate.
Ministerul ucrainean al Apărării a plătit în avans 650 de milioane UAH [aproximativ 17,68 milioane de dolari SUA] către o companie producătoare e drone care aparție familiei fostul deputat ucrainean Borislav Rozenblat. Grupul jurnaliştilor ucraineni de investigaţii Bihus.info relatează într-o anchetă că aşa-zisul producător de drone a primit cele aproximativ 17,68 milioane de dolari, dar pa livrat doar 1 din cele 55 de UAV-uri contractate până la termenul limită.
Departamentul de Stat al SUA și-a dat acordul cu privire la posibila vânzare de vehicule de luptă Stryker către Bulgaria. O astfel de decizie a fost anunțată la 1 septembrie de către Departamentul american al Apărării. Contractul prevede furnizarea a 183 de vehicule de lupta din seria Stryker către forțele armate ale Bulgariei. Costul total este estimat la 1,5 miliarde de dolari.
Pentagonul a parcurs mai mult de o treime din procesul de pregătire a unei strategii industriale naționale de apărare, documentul complet urmând să fie publicat în decembrie, potrivit lui Halimah Najieb-Locke, asistent al secretarului adjunct al apărării pentru reziliența bazei industriale în cadrul Pentagonului. Strategia urmează să fie publicată într-un moment în care SUA acordă o atenție sporită capacității industriei de apărare. Invazia Rusiei în Ucraina a arătat cât de obositor poate fi un conflict pe termen lung, în timp ce competiția cu China cere Pentagonului să producă arme tot mai avansate.
Clasica supraveghere aeriană prin radar s-ar putea să devină istorie mai rapid decât se aștepta. Departamentul american al Apărării (DoD) și o companie privată au pus la punct o tehnologie de monitorizare la scară mare a spațiului aerian folosind camere video și sisteme laser.
Avioanele de antrenament IAK-52 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române vor intra în reparații capitale.
Cea mai mare companie de arme din Marea Britanie, BAE Systems, a deschis un birou în Ucraina pentru a lansa producția de arme în parteneriat cu producătorii interni, după cum a informat Ministerul Industriilor Strategice din Ucraina.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că armata ucraineană, folosind arme cu rază lungă de acţiune de producţie autohtonă, a reuşit să lovească o ţintă aflată la o distanţă la 700 de kilometri.
Probabil că vorbim despre aerodromului Kresty de lângă Pskov, unde patru aeronave Il-76 au fost distruse în urma atacurilor.
Pe 30 august compania poloneză PZL Mielec, una dintre cei mai vechi companii producătoare de avioane din Polonia, a sărbătorit finalizarea primului fuzelaj pentru F-16 Block 70/72 fabricat în Polonia.
Componentele occidentale intră fără probleme în fabricile militare rusești. Corporațiile occidentale ajută, cu sau fără știință, agresorul rus să crească producția de drone kamikaze.
Grupul Metinvest, deținut de omul de afaceri ucrainean Rinat Akhmetov, a lansat producția de machete de stații radar și piese de artilerie - ''false echipamente militare'' pe care Fortele Armate Ucrainene sa le utilizeze pe campul de lupta pentru a deruta armata rusa. Armata ucrainena a primit deja 250 de astfel de machete ale unor echipamente militare.