Compania germană Rheinmetall intenționează să deschidă cel puțin 4 fabrici de armament în Ucraina
Producătorul german de armament Rheinmetall intenționează să înființeze cel puțin patru fabrici în Ucraina pentru a produce obuze de artilerie, vehicule militare, praf de pușcă și sisteme antiaeriene, relatează AFP la 14 martie. Acest lucru ar putea reprezenta un impuls pentru producția de apărare ucraineană, pe fondul penuriei de muniție și al scăderii livrărilor de armament din partea SUA.
Producția de proiectile de artilerie DM121 de 155 mm. Sursa foto: Rheinmetall.
,,Ucraina este acum un partener important pentru noi, unde vedem un potențial între 2 și 3 miliarde de euro (2,18-3,27 miliarde de dolari) pe an", a declarat directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger, în timpul unei prezentări a rezultatelor companiei pentru 2023, a scris AFP.
Anterior, compania a semnat în octombrie 2023 un contract cu complexul militar-industrial ucrainean ''Ukrainian Defense Industry'' (fostul consortiu Ukroboronprom) pentru a repara și produce vehicule blindate direct în Ucraina, într-o uzină comună.
În timpul Conferinței de securitate de la Munchen din februarie, Papperger a semnat un memorandum de intenție cu ministrul ucrainean al Industriilor Strategice, Oleksandr Kamyshin, pentru a produce obuze de artilerie într-o altă uzină comună cu sediul în Ucraina.
Anterior, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat, la recenta reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG) de la Bruxelles, că Germania intenționează să "livreze Ucrainei în 2024 o cantitate de aproximativ de trei-patru ori mai mare de muniție de artilerie" decât în 2023,
Cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a recunoscut recent că UE nu va reuși să furnizeze un milion de obuze de artilerie Ucrainei până în martie. Se estimează că doar aproximativ jumătate din acest număr va fi livrat până la termenul stabilit.
UE își propune acum să livreze Ucrainei peste 1 milion de obuze până la sfârșitul anului 2024, a declarat premierul Denys Shmyhal după întâlnirea cu Borrell la Kiev, la 7 februarie.
Un raport al Serviciului de Informații Externe al Estoniei din 13 februarie a evaluat că furnizarea de muniție de artilerie de către Rusia o depășește cu mult pe cea a Ucrainei.
Pe lângă producerea de muniție nouă, Rusia recondiționează stocurile sovietice de muniție de artilerie, ceea ce aduce cantitatea disponibilă la "3-4 milioane de unități în 2023", potrivit raportului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News