Ucraina a reziliat acordul cu Federaţia Rusă privind prestarea de servicii de întreţinere în cazul complexului de rachete Sarmat, cunoscut și sub denumirea de Satan. Contractul fusese încheiat în februarie 2006.
Ucraina a reziliat acordul cu Federaţia Rusă privind prestarea de servicii de întreţinere în cazul complexului de rachete Sarmat, cunoscut și sub denumirea de Satan. Contractul fusese încheiat în februarie 2006.
Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii a anunțat că a alocat gigantului american Raytheon Missiles & Defense un contract pentru sistemul Naval Strike Missile achiziționat de România pentru dotarea Forțelor Navale Române.
Statele Unite încearcă să protejeze securitatea informațiilor care privesc procedurile și echipamentele militare sensibile și interzic dubla cetățenie pentru piloții din Forțele Aeriene Israeliene.
Deși fără o aparentă legătură directă, la decizia Statelor Unite este posibil să fi contribuit și ”cazul Duggan”, un fost pilot american care a primit bani de la chinezi pentru a-i învăța pe aviatorii chinezi cum să aterizeze pe portavioane.
Mai multe surse din domeniul securității și apărării au semnalat că în Ungaria, la Várpalota (70 km sud-vest de Budapesta) va fi construită o nouă fabrică de explozibili.
Kind reminder, 2023. În vara acestui an se vor împlini exact patru ani de când Ministerul Apărării Naționale a declarat Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa drept câștigătoare a licitaţiei pentru programul „Corveta multifuncțională”.
U.S. Marine Corps (USMC) a petrecut mai mulți ani făcând ceea ce U.S. Army a spus că nu poate face, integrarea componentelor sistemelor Iron Dome, achiziţionate în urmă cu trei ani din Israel, în sistemul stratificat de apărare aeriană al SUA. USMC are acum aprobare pentru a continua dezvoltarea noului său sistem de apărare împotriva rachetelor de croazieră.
Autoritățile italiene nu vor lua o decizie privind noile livrări de ajutor militar Ucrainei mai devreme de sfârșitul lui ianuarie. Potrivit publicației La Repubblica, o decizie privind tipul echipamentelor militare nu a fost încă adoptată.
Compania americană Oshkosh Defense a anunțat că U.S. Army Contracting Command - Detroit Arsenal a plasat o comandă, la 3 ianuarie 2023, în valoare de 102 milioane de dolari pentru vehicule tactice ușoare JLTV care vor fi livrate către România, Lituania, Macedonia de Nord, Brazilia și Muntenegru. Cel mai probabil, vehicule blindate de luptă JLTV care urmează să fie livrate României vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS), ca parte a unui contract în valoare de 227 de milioane lei.
Retehnologizarea/extinderea unei fabrici de muniție de calibru greu ar putea fi completată de realizarea, în parteneriat cu Germania, a unei fabrici de producție de pulberi, arată ministrul economiei Florin Spătaru.
Forțele Navale ale SUA au decis să facă prima mutare în proiectul dronelor de luptă colaborative. Vor fi testate aeronave invizibile fără pilot, care colaborează între ele, pentru a îndeplini misiuni de luptă, inclusiv suprimarea apărării antiaeriene inamice - una dintre cele mai dificile.
Ministerul Apărării din Polonia, care în 2022 s-a remarcat prin investiții majore în noi programe militare de înzestrare, peste 8,5 miliarde de dolari vor fi cheltuite numai pentru tancuri, a decis să înceapă anul 2023 cu semnarea unui nou contract pentru Armata poloneză. Ministerul polonez al Apărării și Agenția Poloneză pentru Armament au început anul prin semnarea unui contract pentru aproape 70.000 de carabine Grot C16 FB-A2, calibrul 5,56x45 mm, fabricate de întreprinderea ''Broni Lucznik''.
Rheinmetall, producătorul vehiculului german de luptă pentru infanterie Puma, a anunțat că aproape toate echipamentele care s-au stricat în timpul exercițiului de luna trecută au fost reparate.
O fabrică din România ar putea produce muniție de artilerie de 152 și 155 mm.
Rezultatele testului au fost anunțate de Ismail Demir, subsecretarul industriei de apărare. Racheta a fost lansată vertical și a lovit o țintă aflată la peste 100 km distanță.
NATO trebuie să crească producţia de arme în contextul în care războiul din Ucraina se prelungeşte, iar nevoia Kievului de materiale militare sporeşte, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu difuzat duminică, relatează luni DPA.
Compania General Dynamics Land Systems (GDLS) a început în noiembrie 2022 asamblarea primului tanc uşor pentru armata americană, dezvoltat ca parte a programului Mobile Protected Firepower (MPF). In vara anului terecut, Armata SUA a anunțat că GDLS a câștigat competiția pentru programul Mobile Protected Firepower și i s-a atribuit un contract în valoare de 1,14 miliarde USD pentru a produce primele 96 de tancuri uşoare Griffin II.
Franța a livrat Ucrainei 18 obuziere autopropulsate Caesar. Multe dintre acestea sunt serios avariate, iar motivul este deja cunoscut - focuri intense de artilerie. Acest lucru duce la uzura tunului de 155mm, a precizat cotidianul francez Le Figaro, la 28 decembrie 2022.
Comitetul de promovare a proiectelor de apărare din Coreea de Sud a aprobat miercuri programe majore destinate îmbunătățirii capacității de luptă a avioanelor F-15K și pentru importul de aeronave de realimentare, cu scopul de a contracara amenințările nord-coreene în creștere.
Biroul Programului Comun F-35 și Lockheed Martin au încheiat un contract privind producția și livrarea a până la 398 de aeronave F-35, pentru 30 de miliarde de dolari, care au ca beneficiari SUA, state aliate și state partenere, aparate care vor face parte din Loturile 15 și 16, cu opțiunea pentru Lotul 17.
Guvernul polonez va prefera finanțarea „din afara pieței” pentru cheltuielile cu apărarea. Aceasta urmează să fie obținută de la băncile guvernamentale de dezvoltare, potrivit publicației Business Insider.
În cele peste 10 luni de invazie rusă asupra Ucrainei, Armata Rusiei a pierdut numeroasă tehnică militară în timp ce unele echipamente militare au fost capturate de ucraineni. Printre echipamentele moderne se numără și mașini de luptă ale infanteriei BMP-3.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, respinge afirmaţiile privind livrarea de arme către Ucraina, precizând că la instituţia pe care o conduce nu există contracte în derulare pentru echipamente sau muniţie produse în România.
Industria turcă de apărare lucrează la o nouă dronă care trebuie să continue succesul pe care dronele Bayraktar TB-2 și ANKA l-au dobândit în domeniul avioanelor de luptă fără pilot. În acest context, s-a dezvăluit că, pe lângă Bayraktar KIZILELMA, dezvoltat de compania Baykar, care a finalizat recent primul său zbor, Turkish Aerospace Industries (TAI) lucrează, de asemenea, la un avion de luptă fără pilot numit ANKA-3.
Ministerul lituanian al Apărării a anunțat, la 22 decembrie 2022, că a semnat un acord cu Statele Unite pentru achiziționarea de drone kamikaze Switchblade 300 și Switchblade 600, proiectate și fabricate de compania americană AeroVironment. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 45 de milioane de euro.
U.S. Marine Corps este cu un pas mai aproape de înlocuirea vechilor sale vehicule blindate ușoare, deoarece toate prototipurile noului vehicul militar de recunoaştere, dezvoltate în cadrul programului militar ARV (Advanced Reconnaissance Vehicle), sunt acum în custodia pușcașilor marini. Oficial, două companii concurează pentru a construi viitorul vehicul de recunoaştere, care va înlocui vechile LAV-uri din anii 1980. U.S. Marine Corps intenţionează să renunţe la toate vehicule LAV-25 până la începutul lui 2030.
Cel mai important producător de arme din Cehia, compania de armament Colt CZ, a încheiat un acord cu compania de stat maghiară N7 Holding Ltd. În cadrul acestui acord, care pune bazele unei colaborări pe termen lung, cele două companii intenţionează să înființeze împreună compania Colt CZ Ungaria. Scopul cooperării este înființarea unei fabrici de arme de calibru mic în Ungaria, care va furniza echipamente pentru Forțele Armate Ungare.
O amplă delegație politică a României a efectuat în aceste zile o vizită în Coreea de Sud, unde s-a discutat despre achiziția de armament, dar și despre industria română de apărare. Obuzierele de 155 mm sud-coreene K9 Thunder au fost și ele pe agenda decidenților politici români.
Pe 20 decembrie, Comitetul executiv al industriilor de apărare din Turcia a anunțat, în cadrul unei întâlniri, începerea producției în masă a sistemelor "SIPER", "HISAR" și "SUNGUR” destinate întăririi apărării antiaeriene a țării.
Republica Cehă, Suedia și BAE Systems au semnat un Memorandum de înțelegere care oferă un cadru neangajant pentru negocierea unui acord de livrare a vehiculelor de luptă pentru infanterie CV90 Forțelor Armate ale Republicii Cehe. Negocierile contractului vor avea loc în prima jumătate a anului 2023.
După ce săptămână trecut au apărut informaţii că noile blindate Puma au o serie de probleme tehnice care le împiedică să intre în serviciul operaţional al Bundeswehr-ului (armata germană), în publicația britanică The Times au apărut informaţii, care fac referire la un raport al Ministerului german al Apărării, ca 73 dintre cele 105 obuziere autopropulsate PzH 2000 era în stare de funcţionare, dar numai 50% sunt pregătire pentru luptă. Cu alte cuvinte, toată puterea de foc a artileriei armatei germane stă în baza a 36 de obuziere autopropulsate PzH 2000.