În perioada 27-29 septembrie 2022, o serie de evenimente care au avut ca scop analizarea crizelor actuale generate de războiul din Ucraina s-a desfășurat la Washington DC, cu sprijinul Leviatan Design.
În perioada 27-29 septembrie 2022, o serie de evenimente care au avut ca scop analizarea crizelor actuale generate de războiul din Ucraina s-a desfășurat la Washington DC, cu sprijinul Leviatan Design.
Statele Unite au anunţat în luna iunie a acestui an că oferta companiei General Dynamics Land Systems (GDLS) a fost desemnată câştigătoare pentru derularea programului Mobile Protected Firepower (MPF) care urmăreşte dezvoltarea şi producţia unui tanc uşor pentru armata americană. În urmă cu câteva zile, reprezentanţii companiei General Dynamics Land Systems, dar si oficiali ai armatei SUA au anunţat că tancul uşor Griffin II intră începând cu luna noiembrie în producţia de serie. Astfel, U.S. Army, urmează să primească în următorii ani, de la General Dynamics Land Systems, două tancuri: unul greu, recent prezentat publicului - AbramsX şi unul uşor - cunoscut acum ca Griffin II.
Compania americană AeroVironment, producătorul dronelor kamikaze Switchblade, intenționează să accelereze procesul de producție pentru o versiuni mai puternică a acestui tip de drona, muniția antitanc Switchblade 600.
Norvegia ar putea primi noi tancuri mai devreme decât se aștepta. Cu toate acestea, acest lucru depinde de cine câştigă contractul pentru înzestrarea cu noi tancuri - în competiţie fiind tancul german Leopard 2A7 și tancul coreean K2 Black Panther. Norvegia are ca obiectiv în următorii ani să înlocuiască toate tancurile Leopard 2 existente în dotarea armatei norvegiene, iar pentru acest program militar de înzestrare a alocat 1,8 miliarde de dolari.
Pe fondul amenințării înghețării vânzărilor de arme americane către Riad, Marea Britanie asigură Arabia Saudită că dorește să îmbunătățească cooperarea bilaterală în domeniul militar și al apărării.
România ia măsuri pentru a se echipa cu tehnologii militare, cum sunt dronele turce Bayraktar şi sistemul antiaerian israelian Iron Dome, cu scopul de a-şi îmbunătăţi capacitatea defensivă în faţa expansionismului Rusiei, a declarat ministrul apărării, Vasile Dîncu, într-un interviu pentru EFE, citat de Agerpres.
Compania americană de tehnologie Extreme Networks, în ciuda sancțiunilor impuse industriei ruse de apărare, a furnizat echipamente de rețele informatice producătorului rus de sisteme de rachete antiaeriene S-400, se arata într-o anchetă a agenţiei de presă Reuters.
Rușii nu au ales întâmplător compania americană, susțin experții consultați de Reuters.
În ziua de 12.10.2022, la baza sportivă a Jandarmeriei Române a avut loc evenimentul “Genasys Demo Day”. Acesta reprezintă exercițiul de testare a celor mai avansate sisteme tehnologice care vizează Proiectul Național de Avertizare și Coordonare cu Voce în Situație de Război, Situație de Urgență sau Dezastre Naturale.
Se pare că armata rusă va primi aproximativ 800 de tancuri T-62 recondiționate și, eventual, modernizate în următorii trei ani, pentru a încerca să compenseze pierderile grele pe care le-a înregistrat deja pe tot parcursul derulării agresiunii militare din Ucraina. Multe dintre cele mai vechi tancuri T-62 au fost deja scoase din conservare și trimise pe frontul din Ucraina.
În cadrul programului de schimb de echipamente militare „Ringtausch” iniţiat de guvernul german, compania Rheinmetall va furniza în curând Republicii Cehe mai multe tancuri și alte echipamente militare. Acest lucru a fost convenit la Praga între reprezentanții ambelor țări și compania Rheinmetall. Forțele Armate Cehe vor primi tancuri Leopard 2A4 și vehicule blindate de recuperare Buffalo.
Presa marocană a sărbătorit intrarea țării în clubul producătorilor de drone militare, în urma unui acord între Tel Aviv și Rabat în baza căruia Marocul va produce o parte din dronele dezvoltate de Israel.
IGSU va avea, în următorii ani, în dotare două vase Stan Patrol 5009, pentru căutare/salvare, respectiv de stingere a incendiilor.
Compania germană Rheinmetall a adus la expoziția de armament AUSA 2022 o nouă versiune a vehicului de lupta Lynx OMFV.
UE își propune să diversifice lanțul de aprovizionare cu materii prime rare și să stimuleze producția de semiconductori în fabricile statelor membre.
Compania americană General Dynamics Land Systems a prezentat oficial primul prototip al viitorului tanc AbramsX . La începutul săptămâni trecute, am publicat informații despre această evoluție a M1 Abrams, dar acum avem ocazia să vedem mai în detaliu acest tanc.
Regatul Unit și Polonia au convenit să colaboreze la dezvoltarea viitoarelor sisteme de arme pentru a-și consolida legăturile militare și capacitățile de apărare.
Armata americană nu va putea în curând să mai furnizeze Ucrainei echipamentele de vârf pe care i le-a furnizat până în prezent.
Rezervele SUA se apropie de limite, în special, în materie de muniţii, potrivit unor responsabili şi experţi americani, citaţi de AFP.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de noi sisteme de apărare antiaeriană pentru Kuweit.
Starea precară a echipamentelor militare rusești, observată din plin pe frontul din Ucraina, a constituit probabil încă un motiv pentru ca francezii să accelereze procesul de înnoire a muniției. Față de 2022, Parisul va cheltui mai mult cu o treime doar pentru a avea muniție nouă.
Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Reuven Azar, a discutat despre cooperarea industrială între România și Israel, amintind că Israelul e prezent în țara noastră inclusiv prin unități de producție. România și Israel se află în discuții avansate pentru diferite sisteme de armament, inclusiv drone.
Compania americană General Dynamics Land Systems (GDLS) a oferit noi detalii despre conceptul noului tanc Abrams, precum și o reprezentare grafica mai detaliată a acestuia. Compania a confirmat acum că noul tanc va folosi un sistem de propulsie hibrid diesel-electric, alături de faptul că va fi mai ușor, va avea un echipaj mai mic și va dispune, printre altele, de o versiune fără echipaj și de capabilități bazate pe inteligență artificială. Propulsia hibridă este una dintre caracteristicile care se regăsească pe ceea ce acum este denumit AbramsX.
Prin proiectul Army of Drones, Statul Major General al Forţelor Armate Ucrainene a reușit să cumpere aproape o mie de UAV-uri și să instruiască peste o mie de operatori de drone, în cele trei luni de la data lansării, a precizat, pe 4 octombrie, ministrului pentru Transformare Digitală, Mihail Fedorov.
Mult timp discretă asupra ajutorului militar pe care-l oferă Ucrainei şi acuzată de unii că nu face suficient la acest capitol, Franţa a început să fie mai deschisă cu privire la susţinerea sa militară faţă de Kiev, dar marja ei de manevră rămâne limitată din cauza carenţelor industriei sale de apărare şi stocurilor sale mici de arme şi muniţii, relatează miercuri AFP.
Statele Unite investesc în producerea muniției pentru a satisface nevoile de pe câmpul de luptă ale armatei ucrainene, a precizat Laura Cooper, asistent al secretarului Apărării pentru afaceri internaționale.
MBDA salută semnarea, la 4 octombrie, a unui acord guvernamental britanico-polonez de cooperare în domeniul rachetelor antiaeriene, care definește dimensiunea cooperării industriale pentru programul NAREW.
Gigantul european MBDA a reușit să testeze cu succes o rachetă Akeron MP, de generația a V-a, aceasta fiind lansată către o țintă aflată dincolo de linia orizontului vizibil, cu ajutorul unui sistem de drone.
U.S. Marine Corps a acordat companiei Oshkosh Defense un contract de 23,7 milioane de dolari pentru livrarea mai multor sisteme de apărare cu rachete anti-navă NSM (Naval Strike Missile), dar într-o versiune complet autonomă/ fără pilot.
MApN a lansat o licitație privind achiziționarea unui software de comandă și control pentru Forțele Terestre Române.
După controversele privind alegerea F-35 de Elveția, se pare că a venit rândul Canadei. Compania suedeză Saab, producătorul Gripen, aeronavă aflată în faza finală a competiției cu F-35 Lighting II, acuză Canada pentru modul în care a ales aeronava de generația a V-a americană.
Recent, au apărut informaţii că Forțele Armate Ucrainene ar putea primi mai multe obuziere franceze autopropulsate CAESAR - acest lucru a fost menţionat de ministrul ucrainean al afacerilor externe , Dmitro Kuleba, după o întâlnire cu omologul său francez Catherine Colonna. În același timp, la acel moment nu a fost menţionată perioada de timp când aceste obuziere ar urma să ajungă la Forțele Armate Ucrainene.