România spune „start” înzestrării cu sisteme SHORAD/VSHORAD. Valoarea contractului pentru sisteme cu rază scurtă și foarte scurtă stârnește interes
România dorește să achiziționeze sisteme antiaeriene cu rachete pe rază scurtă și foarte scurtă (VSHORAD / SHORAD), care vor asigura protecția obiectivelor împotriva țintelor care evoluează la joasă altitudine, in special a rachetelor de croazieră, dronelor, elicopterelor sau a avioanelor.
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania
Romtehnica a lansat vineri în SEAP o licitație de 9,48 miliarde de lei (circa 1,907 miliarde de euro) pentru achiziția: „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD”, „Sistem SHORAD” și „Sistem VSHORAD”.
La solicitarea aprobării Parlamentului s-au menționat 27 de sisteme de antiaeriene SHORAD/VSHORAD.
Sistemele VSHORAD / SHORAD completează apărarea aeriană a României asigurată în prezent de sisteme mai vechi, precum Hawk, și completează sistemele Patriot sau sistemul Aegis de la Deveselu, ultimul fiind deținut și operat de Statele Unite.
Armata română dorește achiziția a următoarelor cantități maxime, în baza unui acord-cadru:
"Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD” – 6 sisteme;
"Sistem SHORAD” – 6 sisteme;
"Sistem VSHORAD” – 6 sisteme.
"Sistem pentru instruire și învățământ” – 1 sistem;
"Sistem de simulare pentru verificarea și evaluarea operatorilor VSHORAD” – 1 sistem
Câștigătorul va fi ales în baza celui mai bun raport calitate-preț, în care prețul ofertei va însemna 30%, soluția tehnică va fi cel mai important criteriu ( 50%), iar termenul de livrare propus va avea o pondere de 20%.
Ofertele au termen limită de depunere data de 8 ianuarie 2024.
Ce sisteme VSHORAD / SHORAD ar putea participa la licitație
Sistem de apărare antiaeriană de tip VL MICA. Foto: MBDA
Gigantul european MBDA cu sisteme VL Mica - Mistral 3.
Așadar, programul SHORAD/VSHORAD, propunerea MBDA pentru România sunt sisteme de rachete antiaeriene de ultimă generație Mistral 3 și VL Mica.
Despre acest program DefenseRomania a discutat cu reprezentanții concernului european MBDA în marja expoziției Eurosatory 2022 care a avut loc la Paris anul trecut.
Cei de la MBDA ne-au precizat că sunt pregătiți să coopereze cu industria de apărare din România și să ajute la dezvoltarea ei.
Sistemele propuse de MBDA sunt interoperabile cu sistemele de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune, achiziționate deja de România.
Amintim că în urmă cu șase ani, MBDA și Electromecanica Ploiești, parte a Romarm, au semnat un Memorandum de cooperare. Se întâmpla pe 24 august 2017, în timpul vizitei președintelui francez Emmanuel Macron în România.
Sunt și alte companii care dezvoltă sisteme SHODAR/VSHORAD, dar, desigur, va conta foarte mult caietul de sarcini și cerințele pe care Ministerul Apărării le-a trasat, în contextul în care competitorii vor trebui să se integreze acestor cerințe.
Sisteme SHORAD/VSHORAD dezvoltă și germanii de la Rheinmetall Air Defense care au produs două tipuri de sisteme SHORAD numite Skyranger 30 și Skyranger 35 Spre exemplu, Danemarca a comandat Skyranger 30 montat pe Mowag Piranha V, vehicul aflat și în dotarea Armatei României, și care este produs la noi în țară.
Raytheon, in asociere cu norvegienii de la Kongsberg cu sistemul NASAMS cu rachet AIM-9x Sidewinder, dar care poate folosi și alte tipuri de rachete.
Diehl Defence cu un sistem în variantele IRIS-T SLS (rază scurtă) și IRIS-T SLM (rază medie).
Compania Rafel din Israel, cu sistemul de rază scurtă SPYDER și cel cu rază medie de acțiune I Derby.
CITEȘTE ȘI: Arnaud Rousset: MBDA propune României rachete Mistral 3 și VL Mica în programele SHORAD/VSHORAD și MANPADS - lansatoare portabile
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News