Rusia importă echipamente ASML sub formă de piese pentru a produce microcipuri. De ce nu funcționează sancțiunile economice?
Rusia a făcut tot posibilul să înlocuiască echipamentele electronice și industriale occidentale cu echipamente chinezești sau cu produse echivalente fabricate pe plan intern. Cu toate acestea, datele arată că Kremlinul nu s-a apropiat nici pe departe de atingerea acestui obiectiv în ultimii doi ani și că jumătate din componentele pe care Rusia le importă pentru producția de arme sunt fabricate de companii occidentale.
Cu toate acestea, la ce excelează rușii este să inventeze scheme pentru a ocoli sancțiunile. Școala de Economie de la Kiev (KSE) și Grupul de experți Yermak-McFaul, cara urmăreşte aplicabilitatea sancțiunilor economice impuse companiilor ruseşti, estimează că importurile de componente militare ale Rusiei au scăzut cu doar 9% din februarie 2022.
Rusia a făcut tot posibilul să înlocuiască echipamentele electronice și industriale occidentale cu echipamente chinezești sau cu produse echivalente fabricate pe plan intern. Cu toate acestea, datele arată că Kremlinul nu s-a apropiat nici pe departe de atingerea acestui obiectiv în ultimii doi ani și că jumătate din componentele pe care Rusia le importă pentru producția de arme sunt fabricate de companii occidentale.
Cu toate acestea, la ce excelează rușii este să inventeze scheme pentru a ocoli sancțiunile. Școala de Economie de la Kiev (KSE) și Grupul de experți Yermak-McFaul privind sancțiunile rusești estimează că importurile de componente militare ale Rusiei au scăzut cu doar 9% din februarie 2022.
Ukrainska Pravda a descoperit că rușii folosesc zeci de companii din domeniul importurilor pentru a asigura livrări de produse electronice industriale occidentale pentru uzinele lor, inclusiv echipamente olandeze second-hand de la ASML folosite pentru producerea de microcipuri. [Advanced Semiconductor Materials Lithography (ASML) este o companie multinațională olandeză care dezvoltă și produce sisteme fotolitografice].
Sancțiunile îndreptate împotriva acestor companii rusești nu au niciun efect. Dacă un importator este sancționat, altul apare pentru a-i lua locul.
Dar mecanismele Rusiei de a eluda embargoul nu sunt atât de sofisticate pe cât par la prima vedere. Capcana este că sunt foarte multe, ceea ce înseamnă că țările occidentale trebuie să înăsprească semnificativ regimul de sancțiuni pe toate direcțiile.
Cum cumpără Rusia echipamente occidentale pentru fabricarea de microcipuri?
Din punct de vedere tehnologic, producția de microcipuri moderne poate fi comparată doar cu zborul spre Lună. Lansarea unei uzine de fabricare a semiconductorilor, necesită investiții de mai multe miliarde de dolari, cei mai buni specialiști, substanțe chimice, echipamente și software din unele dintre cele mai dezvoltate țări ale lumii.
ASML, o companie olandeză, este liderul industriei și monopolistul de facto pe piața echipamentelor destinate fabricării cipurilor. Produce sisteme litografice pentru companiile producătoare de semiconductori din întreaga lume. Produsele sale sunt esențiale pentru fabricarea cipurilor pentru tehnologia modernă, de la smartphone-uri la rachete hipersonice.
În 2023, Statele Unite au exercitat presiuni asupra ASML pentru a anula un acord încheiat în Olanda privind furnizarea de echipamente de ultimă generație în valoare de sute de milioane de dolari către China.
Deoarece Rusia nu a mai putut achiziționa echipamente litografice moderne de la această companie din 2014, rușii speră să producă propria versiune a echipamentelor ASML.
Kremlinul alocă 100 de miliarde de ruble rusești (aproximativ 1,1 miliarde de dolari) în perioada 2023-2025 pentru a dezvolta o linie "suverană" de echipamente de producție de microcipuri. Perspectivele rușilor par îndoielnice, deoarece suma alocată este de cel puțin trei ori mai mică decât cea pe care ASML o alocă pentru dezvoltarea echipamentelor într-un singur an.
Se așteaptă ca Rusia să finalizeze producția de echipamente destinate fabricării de cipuri de 350 nanometri în 2024, moment în care va fi obținut o tehnologie din 1996. Va mai dura destul de mult timp până când Rusia va ajunge să fabrice piese pentru rachetele supersonice Kinjal sau chiar pentru dronele kamikaze Shahed.
Dar rușii pot produce acum microcipuri de calitate superioară, folosind echipamente importate. Există facilități în Rusia, dotate cu echipamente chinezești și olandeze, care sunt capabile să producă cipuri de 90 de nanometri care corespund nivelului tehnologic de la începutul anilor 2000.
Pentru a menține producția și a extinde capacitatea pe baza utilajelor olandeze, importurile de consumabile ASML sunt esențiale. Având în vedere că în 2022 au fost impuse sancțiuni tehnologice mai aspre, niciun utilaj olandez nu ar fi trebuit să intre pe piața rusă. Cu toate acestea, mai multe surse ale Ukrainska Pravda dezvăluie că Rusia continuă să importe echipamente ASML, care sunt utilizate de producătorii de microcipuri, inclusiv de unii care lucrează cu industria militară.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News