Cum a reușit MBDA să integreze Storm Shadow/SCALP pe Su-24 sovietice în timp record. Gigantul european va investi 1 miliard de euro în producție, în următorii 5 ani
Eric Béranger, CEO al gigantului european MBDA, a subliniat într-un interviu acordat recent publicației franceze Challenges, că MBDA urmează să investească în următorii cinci ani nu mai puțin de un miliard de euro în producție. O veste importantă pentru industria de armament europeană în contextul războiului de agresiune rus împotriva Ucrainei.
Su-24 ucrainean. Photo credit: Ukrainian Air Force @Twitter
MBDA a bifat recorduri în ceea ce privește comenzile în 2022, dar și în 2023. În cadrul interviului acordat publicației Challenges, șeful MBDA a dat asigurări că toate comenzile vor fi onorate la timp.
„Ne confruntăm într-adevăr cu o creștere istorică (n.r. - a comenzilor) care s-au dublat în ultimii 10 ani, ajungând la 22.3 miliarde de euro în 2022. Aceste contracte ne obligă. Furnizăm echipamente cruciale pentru forțele armate ale Aliaților (...) iar pentru a răspunde acestor cereri MBDA va investi masiv”, punctează șeful MBDA.
Eric Béranger a precizat că facilitățile din Bolton, Regatul Unit care asamblează rachete CAMM, ASRAAM, Spear și Brimstone își vor dubla producția în următorii patru ani. „De asemenea investim masiv și în centrele noastre din Franța, Bourges și Selles-Saint-Denis, dar și în cele din Italia și Germania. Rata de producție a rachetelor Mistral va crește de la 20 de rachete pe lună la 40 de rachete în 2025. Depunem totodată eforturi mari pentru a reduce timpii de livrare pentru rachetele Aster”, a mai precizat CEO-ul MBDA.
El a adăugat că numărul mare de comenzi impune o organizare riguroasă, precizând că MBDA va investi în producție aproximativ 1 miliard de euro în următorii 5 ani! „E o sumă substanțială, dar necesară și demnă ambițiilor noastre”, a mai punctat Béranger.
Ucraina a fost apelul de „trezire”. Cum a reușit MBDA să integreze în timp record rachete Storm Shadow/SCALP pe avioane de luptă sovietice de tip Su-24
Su-24 care transportă o rachetă Storm Shadow
În ceea ce privește lecțiile pe care MBDA le-a tras din conflictul împotriva Ucrainei, CEO-ul gigantului european a dat exemplul rachetelor Storm Shadow/SCALP, produse de MBDA, și integrate în timp record pe avioane ucrainene Su-24.
Amintim că ucrainenii folosesc intens aceste rachete, reușind să lovească chirurgical tehnică rusă, inclusiv în porturile din Crimeea ocupată. Rachetele au stat la baza lovirii mai multor nave importante, precum submarinul Rostov pe Don sau, ultima reușită, chiar la finalul anului trecut când nava de desant rusă Novocherkassk a fost lovită de rachete Storm Shadow lansate de avioane Su-24. Nava Novocherkassk era încărcată masiv cu tehnică de luptă, muniție, drone, etc.
Eric Béranger precizează că Ucraina a fost un „apel de trezire” iar industria a înțeles în acel moment că „lumea s-a schimbat”.
„Întreaga industrie de apărare trebuie restructurată astfel încât să poată să răspundă nevoilor urgente ale forțelor noastre armate”, a precizat acesta, vorbind inclusiv de timpul de livrare a echipamentelor.
„O altă lecție este importanța agilității. Am reușit să integrăm rachete SCALP/Storm Shadow pe avioane ucrainene de tip Su-24 în doar câteva săptămâni, operațiune care în mod normal ar fi durat ani! Am reușit să facem acest lucru pentru că avem capacitate de proiectare și abilitatea de a lua decizii și a implementa modificări tehnice”, a mai spus șeful MBDA.
El a mai precizat în interviu că înțelegerea privind sistemele de apărare antiaeriană CAMM-ER cu Polonia, contract estimat la 4.5 miliarde de euro, nu ar fi fost posibilă fără contextul invadării Ucrainei. De asemenea șeful MBDA a mai adăugat că există o cerere foarte mare în „segmentul de apărare sol-aer”, cerere „parțial legată de conflict”.
CITEȘTE ȘI: Nava de desant Novocherkassk, victima rachetelor Storm Shadow lansate de Su-24 (Video). Rusia recunoaște, într-un gest rarisim, pierderea navei
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News