Dacă accesul Rusiei la componente occidentale este blocat, Putin va fi obligat să oprească maşinăria de război
Producția militară rusă poate fi oprită în proporție de 100% dacă Kremlinului i se va interzice accesul la componentele occidentale, a declarat Elina Ribakova, vicepreședinte al Școlii de Economie din Kiev și cercetător la Institutul Peterson din SUA.
Angajați care lucrează la o fabrică a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.
Ribakova și experții de la Joint Services Institute din Marea Britanie și de la Conflict Weapons Research Center au îndemnat congresmenii americani să înăsprească restricțiile asupra exporturilor Rusiei în timpul unei audieri în cadrul Comisiei pentru Securitate Internă a Senatului.
Senatorul democrat Richard Blumenthal, care a prezidat audierea, a vizitat Ucraina în februarie. Atunci, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a înmânat dovezi potrivit cărora un număr mare de componente americane au fost găsite în armele rusești.
,,Adevărul simplu este că un număr mare de piese și componente americane se găsesc în armele rusești confiscate pe câmpul de luptă. Producătorii americani alimentează și susțin mașina de război uriașă a Rusiei", spune Blumenthal. - " Acestea sunt folosite la rachete, drone, muniții și alte arme. Rușii se bazează pe tehnologia americană".
Pentru a opri aceste transporturi, trebuie înăsprite restricțiile la export, a declarat senatorul. În urma audierii, senatorii s-au adresat Departamentului de Comerț al SUA, care gestionează măsurile restrictive privind exporturile.
Măsuri eficiente pot opri complet producția rusă, spune Ribakova. ,,Dacă acționăm rapid, putem tăia accesul Rusiei la 95% din componentele de care are nevoie'', a declarat Ribakova.
,,În cel mai bun scenariu al unei interdicții complete a accesului Rusiei la componente, aceasta ar fi probabil forțată să oprească producția militară. Asta într-o lume ideală în care politica guvernului ar avea un rezultat de 100%. Rusia nu ar fi capabilă să producă nimic. Este evident", a declarat cercetătorul într-un interviu acordat Voice of America.
Rusia va căuta întotdeauna modalități de a ocoli restricțiile la export, recunoaște ea: "De aceea nu ne așteptăm la 100%. Dacă mâine ar fi 100%, războiul rusesc s-ar opri pentru că nu ar mai putea produce (arme - n.r.). Din păcate, nu va fi niciodată 100%".
Rusia nu utilizează componente din aparatele de uz casnic pentru a produce arme
Mulți analiști nu sunt de acord cu această afirmație. James Byrne, director al Joint Services Institute, a subliniat în cadrul audierii că și restricțiile ''imperfecte'' pot avea rezultate.
Ribakova este de acord cu el: "Este greșit să spunem că este inutil dacă nu am reușit pe deplin să le punem în aplicare și să le implementăm". Cercetătoarea subliniază că SUA au început să aplice în mod constant restricții la export în 2018, mai întâi împotriva Chinei și apoi împotriva Rusiei: "Este un instrument nou care trebuie aplicat rapid, iar guvernul nu poate ține pasul, iar companiile nu au suficiente proceduri interne pentru a respecta regulile".
Armata rusă nu preia cipuri de la aparatele electrocasnice, deoarece "mașinile de spălat nu zboară". Guvernul ucrainean a realizat o bază de date cu componentele străine găsite în echipamentele militare rusești recuperate de pe câmpul de luptă.
"Rachetele de croazieră au aproape jumătate de componente non-rusești, dronele au aproape 100% componente non-rusești", a declarat Damien Splinters de la Conflict Weapons Research Center în fața congresmenilor.
Rusia nu "scoate" aceste componente din aparatele de uz casnic; multe dintre cipuri au fost produse după ce a început invazia la scară largă, spun observatorii.
,,Când deschidem aceste arme, nu avem nicio dovadă că sunt cipuri refolosite luate din altă parte", spune Splinters. El crede că ar fi irațional ca Rusia "să cumpere o mașină de spălat de 500 de dolari pentru a obține o componentă de 1 dolar care poate fi obținută mai ușor".
,,Unele dintre aceste cipuri pot fi folosite și în aparatele electrocasnice, dar altele nu, cu excepția cazului în care mașina ta de spălat zboară, ceea ce mă îndoiesc. Componentele pe care le găsim în dronele rusești nu sunt potrivite pentru mașinile de spălat", spune el.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News