Scăpăm de dependența de Serbia. În parteneriat cu Rheinmetall în România va fi ridicată cea mai mare fabrică de pulberi din Europa de Est
Guvernul României a confirmat faptul că în colaborarea cu gigantul german Rheinmetall, pe teritoriul României, va fi ridicată cea mai mare fabrică de pulberi din Europa de Est.
Pentru România și Armata României acest lucru e o gură de oxigen cât se poate de necesară.
Una din marile probleme ale industriei de apărare din România e faptul că importăm pulbere. Și o facem din state inclusiv precum Serbia, în contextul în care la doar câțiva kilometri de România se desfășoară cel mai mare conflict militar din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Foto: Forțele Terestre Române
Importul de pulberi din Bulgaria sau state precum Serbia și Brazilia va deveni istorie în viitor. România a demarat proiectul de construire pe teritoriul său a celei mai mari fabrici de pulberi din Europa de Est.
Proiectul face parte dintr-o finanțare de 500 de milioane de euro (prin mecanismul ASAP), acordată de Comisie pentru producția de muniție în statele membre și este prima tranșă dintr-un buget de 2 miliarde.
României i-au fost aprobate aproximativ 50 de milioane pentru fabrica de pulberi, urmând ca restul să se facă din finanțare națională.
Proiectul va fi derulat de compania națională românească Romarm împreună cu gigantul Rheinmetall din Germania.
Premierul Marcel Ciolacu confirmă: În parteneriat cu nemții de la Rheinmetall în România va fi ridicată cea mai mare fabrică de pulberi din Europa de Est
Premierul român Marcel Ciolacu, în cadrul unui interviu acordat DC News, a confirmat că Rheinmetall va conduce lucrările privind noua fabrică de pulberi din România, fabrică care, potrivit premierului României, va fi cea mai mare din Europa de Est.
„Războiul (n.r. - din Ucraina desfășurat în imediata apropiere a granițelor României) ne-a împins către o altă dinamică. Războiul ne împinge către o altă dezvoltare și către o altă deschidere. (...) Avem o investiție deja aprobată de către Comisia Europeană care a venit cu aproape 50 de milioane de euro pentru cea mai mare fabrică de pulberi din Estul Europei. Va fi ridicată împreună cu Rheinmetall care a ridicat și pe vremea lui Nicolae Ceaușescu Fabrica de Pulberi de la Victoria. Au o tradiție majoră și continuitate”, a precizat premierul Marcel Ciolacu, fără să ofere mai multe detalii.
Armata română, în timpul unor trageri de luptă la Smârdan, cu sisteme LAROM. Sursă foto: Trustul de Presă al MApN
În situație de criză sau de război pentru Armata României e esențial să aibă capacitate de producție a muniției în țară. Din păcate acest deziderat e știrbit de importul masiv de pulbere și explozibil.
Facilitățile de producție au colapsat după 1990, iar majoritatea fabricilor azi au nevoie de un proces intens de retehnologizare pentru a fi readuse pe linia de plutire. Inclusiv celebra Fabrică de Pulberi de la Călărași. Spre exemplu la Făgăraș nu se mai produc pulberi din 2004, potrivit unei declarații făcute anul trecut de Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării. Pirochim Victoria se află în aceeași stare de degradare precum Făgărașul.
CITEȘTE ȘI: Cu războiul Rusiei la doar câțiva kilometri, marea vulnerabilitate a României e pulberea. Generalul Crăciun: Ce s-a întâmplat în România s-ar încadra la sabotaj
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News