De ce obuziere franceze Caesar au cea mai mare rată de supraviețuire pe frontul din Ucraina. Doar 10% Caesar pierdute în comparație cu 30%, cifra altor obuziere
Ucraina utilizează diferite tipuri de obuziere autopropulsate, șenilate sau remorcate de 155 mm oferite de la aliații ei din Occident, dar și obuziere sovietice de 152 mm donate de la statele aliate care au fost în sfera de influență a URSS.
Militari francezi care operează sistemele de obuziere autopropulsate Caesar. Exercițiu comun cu Forțele Regale daneze / Sursa: Armée de Terre, facebook
Însă francezii de la Nexter se laudă că Ucraina a pierdut sub 10% din obuzierele Caesar pe care francezii le-au donat forțelor de apărare ucrainene. În contextul unui război de o asemenea brutalitate și a superiorității ruse, cifrele nu sunt deloc rele.
În comparație rata de pierdere a altor tipuri de obuziere, fie că vorbim de obuziere autopropulsate sau integrate pe platforme cu roți, este în Ucraina de aproximativ 30%. Cifrele au fost oferite publicației americane Defense News chiar de către francezii de la Nexter. Desigur, Nexter nu a oferit mai multe detalii, rezumându-se la cifrele prezentate anterior.
De ce au obuzierele franceze Caesar cea mai mare rată de supraviețuire pe frontul din Ucraina
Militari francezi care operează sistemele de obuziere autopropulsate Caesar. Exercițiu comun cu Forțele Regale daneze / Sursa: Armée de Terre, facebook
Răspunsul stă în mobilitatea acestora și capacitatea obuzierelor de a părăsi imediat locul după executarea focului. Potrivit celor de la Nexter, Caesar e cel mai ușor obuzier autopropulsat de 155 mm cu o masă de aproximativ 18 tone, fapt ce îl face și mobil.
Caesar poate lansa șase obuze în decurs de un minut și să părăsească ulterior rapid locul unde a efectuat tragerea, scurtând timpul de detectare și de evitare al contrabateriei inamicului. O tactică care pare a fi un bun sistem de protecție.
Astfel, potrivit companiei franceze, mobilitatea e mai importantă decât raza de acțiune. Francezii amintesc că una din cele mai mari amenințări pentru obuzierele autopropulsate pe frontul ucrainean sunt dronele kamikaze și cele de recunoaștere care se apropie la o distanță mică de obuziere facilitând focul de contrabaterie, iar în acest context capacitatea de a părăsi imediat poziția în mai puțin de un minut devine un atu major.
Amintim că până în prezent Ucraina a primit 55 de obuziere Caesar. Dintre acestea 36 au fost livrate de Franța și 19 de Danemarca.
Dintre obuzierele occidentale Ucraina mai utilizează și M777 american, PzH 2000 german, Krab polonez sau Archer suedez.
Franța mărește producția de obuziere Caesar
Obuzier autopropulsat Caesar. Foto: Nexter
Franța va putea livra în curând 78 de obuziere Caesar Ucrainei și va crește, de asemenea, aprovizionarea cu obuze pentru a satisface nevoia urgentă a Kievului de muniție pentru a lupta împotriva unei invazii rusești la scară largă. Acest lucru a fost declarat de ministrul francez al apărării, Sébastien Le Coronneu și analizat la finalul lunii trecute și de DefenseRomania.
Ucraina și Danemarca au convenit să finanțeze producția de obuziere autopropulsate Caesar de 155 mm, ceea ce va permite Franței să le "livreze rapid".
Potrivit publicației franceze de specialitate Opex360, care îl citează tot pe ministrul francez al Apărării, Sébastien Le Coronneu, industria franceză va produce în viitorul apropiat 12 obuziere Caesar lunar.
De remarcat că producția obuzierelor a crescut etapizat în ultimii doi ani în contextul în care Franța are și comenzi externe pentru Caesar.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News