Forțele Terestre Ucrainene testează în prezent tancurile Leopard 1A5 furnizate de partenerii internaționali. General-locotenentul Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, a împărtășit această informație pe Telegram.
Forțele Terestre Ucrainene testează în prezent tancurile Leopard 1A5 furnizate de partenerii internaționali. General-locotenentul Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, a împărtășit această informație pe Telegram.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat duminică una dintre cele mai cunoscute fabrici de muniție - facilitatea de producție din orașul american Scranton, aflată în statul Pennsylvania.
Polonia, potrivit ministrului său de externe, Radosław Sikorski, va face totul pentru a nu cădea din nou sub influența Moscovei. El a descris Rusia drept o amenințare la adresa stabilității și securității nu numai în Europa, ci și în întreaga lume.
În cadrul unui eveniment al armatei britanice de săptămâna aceasta, Rheinmetall a dezvăluit publicului noul tanc de luptă principal Challenger 3 al Regatului Unit. Având un blindaj îmbunătățit și un tun cu țeavă lisă de 120 mm vehiculul de luptă este considerat de compania germană drept cel mai avansat tanc din cadrul armatelor statelor NATO.
Drone fabricate în România? Un proiect care ar putea fi realizat în colaborare cu companii din Ucraina, ar putea o fabrică de drone la Tecuci, explică Viorel Manole, directorul Patromil. De asemenea, un alt proiect interesant ar putea fi o fabrică de TNT.
Rusia vrea să crească producția de drone de 10 ori iar până în 2030, vor fi înființate 48 de centre de cercetare și producție pentru aparate de zbor fără pilot.
Invadarea Ucrainei de către Rusia este adesea menționată ca fiind primul război cu drone de amploare din lume. Dar ce înseamnă exact „războiul dronelor” în termeni practici și cum este purtat acest război?
România are în vedere achiziția de elicoptere de atac și multirol în următorii ani, într-un program major pentru Forțele Terestre ce se va întinde și în deceniului următor. Una dintre propuneri este legendarul elicopter Black Hawk, produs de americanii de la Lockheed Martin în Polonia în cadrul companiei PZL Mielec, parte a Lockheed. Despre Black Hawk și propunerea pentru Armata României, DefenseRomania a discutat cu oficialii PZL Mielec.
Gigantul coreean Hanwha se pregătește să prezinte planul de offset pentru contractul în urma căruia va livra 54 de obuziere K9 Tunetul către Armata României.
Compania americană Lockheed Martin a dezvoltat o nouă versiune a rachetei de croazieră JASSM-XR cu o rază de acțiune mult mai mare. Noua rachetă este o versiune îmbunătățită a rachetei de croazieră JASSM, dar cu o rază de acțiune semnificativ mai mare, de până la 1600 km.
Potrivit The Nziv Report, la 12 septembrie 2024, Yoav Turgeman, CEO al Rafael Advanced Defense Systems, a anunțat că sistemul de arme laser de mare putere Iron Beam (HELWS) va deveni operațional în cadrul Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) anul viitor. Acest sistem de 100 kW este destinat să fie o nouă componentă a sistemului de apărare aeriană al Israelului, servind drept „ultima linie de apărare” împotriva dronelor, rachetelor și mortierelor. Este de așteptat ca sistemul să fie declarat complet operaţional până la sfârșitul anului 2025.
Compania sud-coreeană Hyundai Rotem a finalizat livrările unui al patrulea lot de tancuri de luptă principale K1A2 către forțele armate ale Republicii Coreea. Publicaţia Janes a făcut publice aceste informaţii cu referire la anunțul Departamentului pentru Achiziții în domeniul Apărării (Defense Acquisition Program Administration - DAPA) din cadrul Ministerului sud-coreean al Apărării, făcut la 12 septembrie 2024.
Compania americană AM General a livrat în secret Forțelor Armate ale Ucrainei, în aprilie 2024, un prototip al 2CT Hawkeye Mobile Howitzer System, un sistem de artilerie ușoară autopropulsată de 105 mm. Transferul a fost confirmat public câteva luni mai târziu, în iunie, de către directorul de programe al AM General, Mike Evans, însă acesta s-a abținut să ofere mai multe detalii.
Nu mai e niciun secret avionul de generația a 5-a F-35 Lightning II s-a transformat într-o poveste de succes în Europa. Multe state au semnat deja contracte pentru F-35, în timp ce altele se pregătesc să o facă. Inclusiv România.
Anduril Industries a dezvăluit, pe 12 septembrie, familia sa de rachete de croazieră „Barracuda”, menită să crească stocurile militare americane cu o armă ieftină, care poate fi produsă în număr mare de o forță de muncă minim instruită cu instrumente nespecializate. Rachetele nu au fost, deocamdată, echipate cu senzori, deoarece nevoile clienților sunt încă nedefinite, dar armele sunt în curs de testare în zbor, au declarat oficialii companiei pe 11 septembrie, potrivit revistei Air&Space Forces.
După ce în 2014 Turcia a împrumutat o unitate de apărare antiaeriană Patriot din Germania pentru a-și proteja granița de sud și după ce în 2017 a cumpărat sistemul rusesc S-400, pe care încă nu l-a operaționalizat, oficialii apărării de la Ankara au decis în august 2024 să construiască un scut de apărare împotriva rachetelor și dronelor bazat pe componente produse la nivel național.
Ministrul kosovar al Apărării, Ejup Maqedonci, a declarat, miercuri, că Forța de Securitate din Kosovo va avea în curând în inventar rachete americane anti-tanc Javelin.
Deși nu a prezentat date exacte, unul dintre oficialii Raytheon confirmă ceea ce se presupunea de ceva timp: ultima dezvoltare a cunoscutei rachete aer-aer AMRAAM ar fi zburat 200 de km.
Personalul militar ucrainean s-a arătat îngrijorat de lipsa pieselor de schimb pentru sistemele de armament germane deja livrate. Potrivit ziarului german Bild, o mare parte din obuzierele furnizate de Germania, Țările de Jos și Italia sunt în prezent scoase din uz din cauza gradului avansat de uzură. Doi comandanți ucraineni de artilerie, care folosesc aceste obuziere în luptă de aproape doi ani, au descris situația pieselor de schimb drept „catastrofală”. În această situație intră și obuzierele autopropulsate germane Panzerhaubitze (PzH) 2000.
DZYNE Technologies, companie americană, deținută de Highlander Partners, și partenerii români Compania Națională ROMARM S.A., cu sprijinul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și al Ambasadei SUA la București, au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) esențial pe 6 septembrie 2024.
Polonia a luat măsuri hotărâtoare pentru a-și consolida capacitățile de artilerie prin înlocuirea lansatoarelor de rachete BM-21 Grad de fabricație sovietică cu sisteme avansate din Statele Unite și Coreea de Sud. Armata poloneză urmează să primească 500 de sisteme americane HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) din SUA și 288 de sisteme Homar-K, un lansator de rachete Chunmoo sud-coreean montat pe camioanele Jelcz 8x8 de producție autohtonă.
Un transcript al întâlnirii din 6 septembrie de la Baza Aeriană Ramstein din Germania dezvăluie că Statele Unite, împreună cu unele companii europene, lucrează activ la dezvoltarea unui succesor pentru sistemul sovietic de apărare aeriană S-300.
Comisia de Investigații din Rusia a anunțat arestarea lui Andrey Chekmazov, un fost oficial al Ministerului Apărării implicat în cercetare și dezvoltare, a adjunctului său Dmitri Fomin și a lui Aleksandr Sukharev, șeful firmei Oborontest. Chekmazov și Fomin ar fi primit mită de la Sukharev.
La expoziția de apărare MSPO 2024, conglomeratul polonez de apărare Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) a prezentat ARES (Anti-tank Remote Explosive System), un sistem robotizat avansat conceput pentru operațiuni antitanc. Dezvoltat de Belma, o filială a PGZ, robotul ARES este echipat cu o mină antitanc ghidată, oferind o soluție inovatoare pentru neutralizarea vehiculelor blindate inamice în diverse scenarii de luptă.
DefenseRomania a discutat cu reprezentanți ai Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), în cadrul expoziției de armament MSPO care are loc la Kielce, în Polonia. Iar un produs interesant care ne-a fost prezentat a fost mașina de luptă Borsuk.
DefenseRomania se află în Polonia, unde participă și la Expoziția internațională a Industriei de Apărare (MSPO) de la Kielce, la invitația și cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București".
DefenseRomania se află în Polonia, unde participă și la expoziția MSPO, la invitația și cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București". La cea de-a 32-a ediție a expoziției internaționale a industriei de apărare (MSPO) de la Kielce, Polonia a făcut un alt pas important către modernizarea capacităților sale militare prin semnarea unui acord important cu compania General Dynamics Land Systems (GDLS). Acest parteneriat vizează consolidarea cooperării industriale în jurul tancurilor M1 Abrams, care sunt integrate treptat în Forțele Armate Poloneze. Acest acord face parte dintr-o strategie de apărare mai amplă, cu planuri de înființare a unui centru regional pentru tancurile Abrams în Polonia.
Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul David Allvin, a sugerat renunțarea la programele de luptă costisitoare și de lungă durată, cum ar fi avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), în favoarea unor aeronave modulare mai adaptabile, mai mici și mai ieftine.
Coreea e una din cele mai importante prezențe în Europa, unde are contracte în derulare în mai multe state, inclusiv Polonia sau România. Pe lângă timpul de livrare excelent al tehnicii și pe lângă un foarte bun raport calitate-preț, coreenii au și politica de a transfera masiv tehnologie.
Babcock International Group și-a anunțat disponibilitatea de a contribui la programul polonez de submarine ORKA, care este în plină ascensiune. Compania afirmă că este pregătită să își valorifice competențele pentru a contribui la această inițiativă importantă în domeniul apărării.