Polonia desfășoară unul dintre cele mai ample procese de achiziții militare din Europa, cheltuielile pentru Armată depășind deja 4% din PIB.
Polonia desfășoară unul dintre cele mai ample procese de achiziții militare din Europa, cheltuielile pentru Armată depășind deja 4% din PIB.
A doua corvetă ucraineană din clasa Ada a fost lansată de turci la apă. Corveta va ajunge în dotarea Ucrainei.
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a avertizat cu privire la posibile „contramăsuri” împotriva Japoniei în cazul în care rachetele PAC-3 Patriot produse în țara asiatică vor fi predate Ucrainei.
În cadrul licitației de blindate 4x4 pentru Armata României, doar turcii de la Otokar au depus oferta. E vorba de un contract care vizează înzestrarea cu 1.059 de blindate 4x4.
U.S. Army dorește un interceptor mai puternic pentru noul său sistem de apărare aeriană cu rază medie de acțiune, ceva care să poată intercepta rachetele de croazieră chinezești, dar fără a fi prea mare, a declarat marți departamentul care face achiziţia de rachete pentru Armata SUA.
U.S. Air Force va suspenda pentru câteva luni programul Next Generation Air Dominance pentru a vedea dacă este "pe drumul cel bun" cu avionul de vânătoare care trebuia să înlocuiască F-22, a declarat secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall, la 30 iulie. Cu toate acestea, toate celelalte aspecte ale modernizării superiorității aeriene avansează cât mai rapid posibil, a argumentat oficialul.
Guvernul britanic și-a confirmat angajamentul de a crește semnificativ numărul de drone furnizate Ucrainei, cu planuri de a livra peste 10 000 de drone aeriene și maritime în acest an financiar. Acest anunț a fost făcut ca răspuns la o întrebare din partea lui James Cartlidge, secretar de stat pentru apărare, cu privire la acordul de finanțare a exporturilor de apărare în valoare de 3,5 miliarde de lire sterline pentru Ucraina, anunțat la 18 iulie 2024.
Situația aviației militare a Turciei nu e deloc roză. Turcii se confruntă cu o adevărată criză a aviației militare după ce Ankara a refuzat să renunțe la sistemele rusești S-400 și a fost exclusă din programul F-35, deși mai multe avioane destinate Turciei erau deja construite. De atunci a urmat o întreagă telenovelă în care turcii au încercat fără succes să cumpere F-16 sau Eurofighter, și chiar au amenințat de mai multe ori că se vor îndrepta spre avioane de luptă rusești.
Bateria de rachete hipersonice Dark Eagle a U.S. Army a debutat în cadrul exercițiului Resolute Hunter. Armata SUA face presiuni pentru desfășurarea completă a primelor sale rachete hipersonice, bateria sa de arme hipersonice cu rază lungă de acțiune luând parte la exercițiul Resolute Hunter 24-2 la baza aeriană navală Fallon, Nevada, împreună cu forțe ale alianței Five Eyes.
Ucraina are nevoie de parteneri industriali pentru a susține rezistența în războiul de agresiune generat de Rusia prin invazia la scară largă din 24 februarie 2022. Iar în acest sens ucrainenii reușesc să stabilească parteneriate cu mai multe state aliate.
În licitația SHORAD/VSHORAD - cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune - Ministerul Apărării Naționale are pe masă mai multe oferte. Una e a companiei israeliene Rafalel.
MBDA, unul dintre giganții europeni din industria de apărare, a dezvoltat, în doar un an, un sistem prin care rachetele se coordonează între ele în timpul atacului. „Orchestrike” (în traducere „lovitura orchestrei”) este numele proiectului de arme colaborative, bazat pe folosirea inteligenței artificială (AI) care, crește letalitatea și capacitatea de supraviețuire a rachetelor Spear, transformându-le într-un roi de lovire.
Defense Innovation Board din SUA a publicat o analiză privind capacitățile Ucrainei de a valorifica potențialul tehnologic al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit consiliului consultativ, care lucrează în numele Departamentului american al Apărării, succesele recente ale Ucrainei pe câmpul de luptă au fost susținute în mare măsură de un avantaj tehnologic asupra inamicului, care a fost obținut prin integrarea în armată a tehnologiilor comerciale ușor disponibile și prin dezvoltarea rapidă a acestora.
DefenseRomania a discutat recent cu reprezentanții Pro Optica, o companie românească specializată în echipamente optice și electronice pentru aplicații militare, care furnizează sisteme și echipamente pentru o serie întreagă de vehicule blindate care se află în dotarea Armatei României.
România a bătut palma pentru tancuri moderne, precum și obuziere, dar pe lângă tehnică e obligatorie o linie de producție a muniției în țară în contextul în care războiul împotriva Ucrainei a arătat ce înseamnă o criză de proiectile.
Dassault Aviation, producătorul avioanelor de luptă franceze Rafale, anunță că intensificarea producției continuă să fie afectată.
În orașul Zalaegerszeg din vestul Ungariei, a avut loc ceremonia de predare pentru primul vehicul de luptă al infanteriei Lynx KF41. Vehiculele vor fi produse în filiala locală a producătorului german de arme Rheinmetall.
Economia Coreei de Nord și-a revenit după trei ani de scăderi. PIB-ul a crescut cu 3,1% față de anul trecut. Din 2016, acesta este cel mai bun rezultat înregistrat de dictatorul Kim, relatează Bloomberg, care leagă performanțele economice ale nordului de vânzarea de arme către Federația Rusă, care poartă de peste doi ani un război neprovocat împotriva Ucrainei.
Su-75 Checkmate, momentan la stadiul de machetă rusească, ar trebui să fie răspunsul Rusiei pe piața externă în fața F-35 sau Gripen. Și, se pare, Rusia încearcă agresiv să vândă Su-75, avion care nu a ajuns încă nici la stadiul de prototip.
Producătorul german de armament Rheinmetall a anunțat la 24 iulie că a primit o solicitare din partea guvernului ucrainean pentru a începe construcția unei fabrici de muniții în Ucraina. Vestea a venit în contextul în care Kievul își propune să accelereze producția de arme pe plan local pana la sfârşitul anului 2024.
Global Combat Air Programme (GCAP), sau, pe scurt, cunoscut sub denumirea britanică Tempest, va fi următorul avion de generația a 6-a care va fi dezvoltat de industriile euro-asiatice.
România a ales gigantul coreean Hanwha pentru achiziția de obuziere autopropulsate de 155 mm. Vor fi achiziționate 54 de obuziere K9 Thunder - în versiunea românească K9 Tunetul - care vor intra în dotarea Armatei României. Iar contractul are și o importantă componentă de offset.
Ministrul de externe ceh, Jan Lipavský, a declarat, pe 22.07.2024, la Bruxelles, că reprezentanții Cehiei caută în continuare fonduri pentru prelungirea inițiativei privind achiziționarea de muniție pentru armata ucraineană și în anul
2025.
F-35 Joint Program Office (JPO) și Lockheed Martin, contractorul principal pentru F-35 Lightning II, au anunțat începerea livrărilor primelor aeronave F-35 în configuratia Technology Refresh-3 (TR-3).
Programul SHORAD/VSHORAD - cu rază scurtă și foarte scurtă - urmează să fie finalizat până la finalul acestui an. Iar din informațiile DefenseRomania există încă în competiție patru competitori.
Decizia Ministerului francez al Apărării de a interzice companiilor israeliene să participe la expoziția bienală de apărare Eurosatory, de la Paris - în urma condiționării președintelui Emmanuel Macron privind „încetarea imediată a focului” în Gaza - a fost deopotrivă criticată și salutată de diferiți oficiali ai lumii.
Dacă va continua să înregistreze același nivel de pierderi, Rusia riscă să rămână, spre a doua jumătate a anului 2025, fără stocuri de echipamente militare sovietice.
DefenseRomania a obținut informații în exclusivitate cu privire la livrarea de blindate Piranha 5 către Armata României, un contract aflat în derulare prin care, în baza unui joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania), blindatele sunt produse la noi în țară.
O nouă fabrică pentru producția de muniție va fi înființată în Ucraina în cooperare cu compania cehă Sellier & Bellot, a anunțat prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal, marți, la Praga, după consultări interguvernamentale.
Cele două fregate ale României - Regina Maria și Regele Ferdinand - ar fi trebuit să intre de mult timp într-un program de modernizare și de înarmare, program care se află acum în atenția Ministerului Apărării Naționale (MApN). Dar cu costuri care se pare că se apropie de 1 miliard și jumătate de euro.