Ieri a fost adoptat bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN) iar ministrul Angel Tîlvăr a declarat presei după ședință că și anul acesta sunt alocați 30% din buget înzestrării Armatei României.
Ieri a fost adoptat bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN) iar ministrul Angel Tîlvăr a declarat presei după ședință că și anul acesta sunt alocați 30% din buget înzestrării Armatei României.
Industriile de apărare ucraineană și poloneză își intensifică procesele de cooperare sub îndrumarea guvernelor lor. Potrivit Ministerului polonez al Apărării, în timpul vizitei delegației conduse de ministrul adjunct al apărării, Cezary Tomczyk, au fost semnate două documente privind cooperarea dintre Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ, una dintre cele mai mari asociații ale companiilor de apărare din Polonia) și companiile de apărare ucrainene.
Un raport recent al Comisiei pentru Afaceri Externe și Apărare a Senatului francez indică faptul că Turcia și-a exprimat interesul de a contribui la viitorul sistem aerian de luptă (SCAF/FCAS), un program de avioane de luptă de nouă generație condus de Franța, Germania și Spania. Această evoluție vine în contextul tensiunilor geopolitice dintre Turcia și Franța, deschizând eventual o portiță pentru reînnoirea relațiilor în cadrul unei eventuale cooperări în domeniul apărării.
Marina SUA continuă testarea operațională a distrugătorului din clasa Zumwalt, evaluând capacitățile acestuia în misiunile ofensive de atac de suprafață și în războiul antiaerian. În anul fiscal 2024, Operational Test and Evaluation Force (OPTEVFOR) a efectuat patru exerciții de tragere reală a unor rachete pentru a evalua capacitatea navei de a contracara rachetele de croazieră anti-navă și aeronavele inamice.
Compania producătoare Lockheed Martin a predat primul avion de luptă multirol F-16 Block 70 al Forțelor Aeriene Bulgare în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 31 ianuarie la fabrica sa din Greenville, Carolina de Sud.
Detalii despre noul contract Low-Rate Initial Production (LRIP) B-21 nu au fost făcute publice, însă Northrop Grumman a declarat că a purtat discuții preliminare cu Forțele Aeriene ale SUA cu privire la o posibilă creștere a ratei de producție. La un an de la anunțarea primului contract Low-Rate Initial Production pentru bombardierul stealth B-21 Raider, Northrop Grumman a anunțat acum că a obținut recent un al doilea contract LRIP înainte de sfârșitul anului 2024. În plus, compania a purtat discuții preliminare cu U.S. Air Force cu privire la o posibilă creștere a ratei de producție.
Rachetele hipersonice Kinjal, utilizate de ocupant intens împotriva Ucrainei, sunt lansate de pe avioane de luptă MiG-31K. Însă rușii spun că ar putea să le integreze și pe avioanele de generația a 5-a Su-57, dar încă nu sunt pregătiți să plătească prețul unui „sacrificiu” important pe care Su-57 ar trebui să facă.
Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a vorbit despre bugetul apărării, în contextul în care președintele SUA Donald Trump a declarat că statele NATO ar trebui să aloce 5% din PIB pentru apărare.
România deține elicoptere de transport și atac IAR-330 Puma și Puma SOCAT adaptate și modernizate, dar oare fac ele față războiului modern? Și în ce măsură azi mai sunt importante elicoterele de atac, deși multe state continuă să le achiziționeze.
În timpul vizitei preşedintelui Masoud Pezeshkian la expoziţia Organizaţiei Aerospaţiale a Ministerului Apărării de la Teheran, Armata a prezentat două sisteme pe care le califică a fi de nouă generație.
Suntem martorii unei situații în care o țară din UE (Grecia) cere explicații de fapt unui alt membru al UE (Franța) și îi solicită să nu furnizeze unui partener NATO comun (Turcia) rachete Meteor cu rază lungă de acțiune, deoarece Grecia are deja aceste rachete pe avioanele sale de luptă Rafale.
Compania ucraineană Ukrspetssystems a prezentat o nouă versiune a dronei SHARK, e vorba de SHARK-M, într-o versiune îmbunătățită care va mări inclusiv raza de acțiune.
Ministerul Apărării al Letoniei a încheiat un contract cu GDELS-Santa Bárbara Sistemas pentru livrarea unui prim lot de 42 de vehicule ASCOD de tip mașină de luptă de a infanteriei (MLI). E de așteptat ca GDELS să intre cu ASCOD și în programul care va fi demarat în viitorul apropiat de România.
Compania Lockheed Martin a livrat cel de-al 900-lea interceptor Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) Agenției de Apărare Antirachetă a SUA (MDA). Sistemul THAAD este conceput pentru a contracara amenințările cu rachete balistice cu rază scurtă, medie și intermediară prin interceptarea acestora atât în interiorul, cât și în afara atmosferei terestre.
Ministerul polonez al Apărării Naționale a convenit să achiziționeze peste 200 de rachete ghidate anti-radar AGM-88G Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range (AARGM-ER) din Statele Unite, devenind astfel primul aliat din regiune care obține o capacitate avansată de a distruge sisteme radar inamice asociate sistemelor de apărare aeriană. Armele de ultimă generație sunt fabricate de Northrop Grumman, unul dintre principalii jucători din industria americană de apărare.
Rușii vor să crească producția de avioane de vânătoare Su-57. Anunțul vine pe fondul faptului că după 15 ani de la primul zbor al unei aeronave de acest tip, considerată de ruși de generația a 5-a, nu au găsit încă piețe pentru exportul acestora.
Agenția Franceză pentru Achiziții în Domeniul Apărării (DGA) a acordat contracte în valoare de 600 de milioane de euro companiilor franceze Thales, MBDA France și KNDS France pentru noi sisteme de apărare sol-aer (DSA) și anti-dronă (LAD). Aceste acorduri, semnate în decembrie 2024, sprijină Legea privind Programarea Militară (LPM) 2024-2030, care vizează modernizarea și consolidarea capacităților de apărare aeriană ale Forțelor Armate Franceze.
Comisia Europeană a adoptat cel de al cincilea program anual de lucru din cadrul Fondului european de apărare (FEA), alocând peste 1 miliard EUR proiectelor de cercetare și dezvoltare în colaborare în domeniul apărării. Banii sunt alocați dezvoltării tehnologiilor și capabilităților critice de apărare, cum ar fi combaterea terestră, spațială, aeriană și navală, precum și reziliența energetică și tranziția ecologică.
Fundamental pentru modernizarea Black Hawk, noul motor GE Aerospace va crește performanțele și autonomia aeronavei.
Ambasadorul Turciei în Maroc, İlker Klıç, a declarat că delegația s-a întâlnit cu oficiali ai Administrației Naționale de Apărare și Comandamentului Suprem al Forțelor Armate Regale Marocane pentru a identifica oportunități de cooperare în domeniile producției de arme și tehnologiei de apărare.
Brigada 126 de Supraveghere Aeriană și Avertizare din cadrul Forțelor Aeriene ale Serbiei a început antrenamentele cu noile radare de supraveghere cu rază lungă de acțiune GM (Ground Master) - 400 Alfa furnizate de compania franceză Thales. Achiziția are ca scop întărirea și extinderea capacității naționale sârbe de cercetare și supraveghere aeriană cu radare moderne, după ce Belgradul se baza în acest sens pe versiunea de putere mai mică, cu rază medie de acțiune, GM-200, produsă, de asemenea, de Thales.
Forțelor Aeriene ale SUA fac progrese semnificative în cadrul programului său Next-Generation Air Dominance (NGAD), o inițiativă de ultimă strategica menită să asigure superioritatea aeriană americană într-un mediu global de securitate din ce în ce mai disputat. Pe măsură ce tensiunile geopolitice cresc și competitorii cei mai puternici precum China și Rusia își modernizează rapid forțele aeriene, programul NGAD reprezintă un pas esențial în menținerea avantajului strategic al Statelor Unite. Astfel, Raytheon Technologies, prin divizia sa Pratt & Whitney, a primit o modificare a contractului actual - valoarea a crescut de la 975 de milioane de dolari la 3,5 miliarde de dolari - pentru a pregăti tehnologia de propulsie în cadrul programului NGAP.
Ceea ce părea SF în urmă cu două decenii devine azi realitatea: Marina germană (Deutsche Marine) intenționează să echipeze cele șase viitoare submarine U212CD („Common Design”) cu o capacitate de apărare aeriană, împotriva elicopterelor anti-submarin sau a avioanelor de patrulare maritimă. În acest scop, Bundestagul a aprobat, în decembrie anul trecut, dezvoltarea rachetei IDAS („Interactive Defence and Attack System for Submarines”). Aceasta vi fi integrată pe submarine.
Alianța Nord-Atlantică (NATO) a început să furnizeze companiilor de apărare date cu nivel ridicat de clasificate, în special privind ce arme și echipamente militare este necesar să producă statele europene membre ale NATO.
NANO Nuclear Energy, cu sediul în SUA, a anunțat extinderea portofoliului său de tehnologii de microreactoare. Aceasta a achiziționat un portofoliu semnificativ de proprietate intelectuală legat de tehnologiile sale de microreactoare transportabile și modulare.
Comisia de Apărare și Securitate a Parlamentului din Irak a făcut publice alocările bugetare pentru Ministerul Apărării, ca parte a legii aprobate a bugetului de stat pentru 2025.
Su-35 e de departe cel mai promovat avion al industriei aeronautice ruse. Prezent intens și pe frontul din Ucraina, avion de generația 4++ este azi probabil cel mai performant avion de luptă rus, exceptând Su-57 despre care rușii spun că e de generația a 5-a, dar care are o istorie cel puțin complicată.
Viitorul tancurilor a fost pus sub semnul întrebării în ultimii ani, deși conflictul din Ucraina ne-a arătat un mixt între tehnica clasică și cea modernă. Tancurile rămân totuși importante, dar ele se adaptează noilor realități, inclusiv în ceea ce privește combaterea dronelor pe câmpul de luptă.
Gigantul american Lockheed Martin a primit un contract în valoare de 270 de milioane de dolari de la Forțele Aeriene ale SUA pentru a integra un sistem de senzori cu infraroșu defensivi de ultimă generație pe avionul F-22 Raptor.
Compania lituaniană Western Baltic Engineering, în colaborare cu furnizorul danez de servicii de proiectare OSK Design, a dezvoltat conceptul unei nave de patrulare de ultimă generație destinată Lituaniei.