Polonia e hotărâtă să nu mai lase istoria să îi repete același scenariu ca în 1939 și își înarmează masiv armata, dar își dezvoltă și industria de profil.
Polonia e hotărâtă să nu mai lase istoria să îi repete același scenariu ca în 1939 și își înarmează masiv armata, dar își dezvoltă și industria de profil.
SUA au atribuit companiei General Dynamics Land Systems (GDLS), producătorul tancurilor Abrams, un contract pentru a începe proiectarea unei noi generații de tancuri. E vorba de AbramsX (Abrams X). Noul tanc va dispune de tehnologii cum nu s-au mai văzut, dar producția sa naște o adevărată dezbatere în America.
A fost semnată o scrisoare de intenție între compania românească Automecanica Moreni şi Rheinmetall Automecanica Mediaş cu privire la implicarea în producția de tehnică militară.
După ce ministrul apărării Angel Tîlvăr confirma luna trecută că se așteaptă răspunsul din SUA pentru semnarea documentelor în Programul F-35, MApN mai face un pas și pregătește terenul pentru achiziția de F-35.
Brigada a 3-a de tancuri a Forţelor Terestre Ucrainene confirmă desfășurarea tancului T-84 Oplot în prima linie a frontului. Biroul de presă al Brigăzii a 3-a de tancuri a evidențiat tancul principal de luptă T-84 Oplot într-o postare pe Facebook, menţionând că una dintre unitățile brigăzii îl utilizează deja pentru a apăra regiunea Harkov de forțele rusești.
Potrivit portalului norvegian Teknisk Ukeblad, guvernul Statelor Unite nu a aprobat solicitarea Norvegiei de a achiziționa rachete Precision Strike Missiles (PrSM) și rachete GMLRS Extended Range, ambele produse de Lockheed Martin. După cum a relatat Defence Industry Europe, la 9 august, Departamentul de Stat al SUA a aprobat cererea Norvegiei de a achiziționa lansatoare de rachete Lockheed Martin M142 HIMARS prin programul Foreign Military Sales (FMS). Norvegia și-a exprimat interesul pentru achiziționarea a 16 lansatoare M142 HIMARS, împreună cu un pachet substanțial de muniție.
Forțele Aeriene americane au echipat avioanele F-16 ucrainene cu cea mai bună bază de date de luptă pentru războiul electronic, folosită chiar de aeronavele SUA.
Ucraina a efectuat un test reușit al primei rachete balistice fabricate pe plan intern, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 27 august.
Noul guvern laburist din Regatul Unit se confruntă cu un deficit de 22 de miliarde de lire sterline, ceea ce a dus la speculații privind reducerea cheltuielilor pentru apărare, ceea ce ar putea afecta programul F-35 Lightning II. În ciuda planurilor anterioare de a achiziționa 138 de F-35, au fost comandate doar 48.
În zece ani, Croația aproape și-a dublat cheltuielile militare, ajungând la 1,5 miliarde de euro, deși nu a atins încă obiectivul de 2% stabilit de NATO. Totuși, acest lucru i-a permis deja să își modernizeze avioanele de luptă, prin achiziționarea a 12 Rafale second-hand din Franța, și să își consolideze flota de elicoptere prin achiziționarea unui total de 12 UH-60M Black Hawks, datorită ajutorului financiar al SUA.
Armata SUA a atribuit un contract în valoare de 322,7 milioane de dolari companiei General Dynamics Land Systems pentru continuarea producției inițiale cu rată redusă (LRIP) a vehiculului de luptă M10 Booker, un nou blindat de asalt conceput pentru a spori capacitățile de luptă ale brigăzilor de infanterie (IBCT). Contractul, care este o modificare a unui acord anterior, a fost atribuit oficial pe 27 iunie.
Ministerul danez al Apărări a organizat expoziția de apărare Industry Days la „Industriens Hus” din centrul orașului Copenhaga, Danemarca, pe 20 august. O serie de experți și jurnaliști militari care au vizitat expoziția au observat prezența unui avion de vânătoare gonflabil F-16 Viper la standul companiei cehe Inflatech. De asemenea, s-a observat că replica purta însemnele Forțelor Aeriene Ucrainene (UAF).
Industria de apărare a Ucrainei extinde gama de arme cu rază lungă de acțiune care pot fi utilizate de militarii ucraineni pentru a distruge ținte aflate direct pe teritoriul Rusiei. Forțele Armate ale Ucrainei dispun de o nouă armă care este un hibrid între o dronă și o rachetă, numită Palianytsia, care a trecut deja prin primul ''botez al focului''. Acest lucru a fost anunțat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unui discurs cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei.
Ucraina adaugă elemente suplimentare de protecție tancurilor Abrams donate de SUA pentru a putea face față situației cu care se confruntă în prezent împotriva Rusiei. Cele 31 de tancuri Abrams pe care le-a primit veneau fără cel mai avansat sistem de blindaj. Noile protecții instalate de ucraineni au ca scop să ofere un plus de rezistență în fața dronelor și a artileriei pe câmpul de luptă.
Gigantul coreean Hanwha Aerospace a deschis primul centru de producție pentru mașinile de luptă Redback, din afara Asiei.
Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru Forțele Aeriene Române. Vânzarea inițială este evaluată la aproximativ 180 de milioane de dolari, cu opțiunea de a achiziționa rachete suplimentare în viitor.
Moscova încearcă să descurajeze abordarea Turciei care derulează cu Ucraina contracte majore în domeniul militar.
Forțele Aeriene americane testează cu succes pe avionul F-22 o tehnologie care este destinată sistemului de generația a șasea NGAD (Next Generation Air Dominance). Este vorba despre o serie de sisteme secrete de senzori care vor crește utilitatea aeronavei și ar putea astfel duce la prelungire duratei sale de viață.
Transnistria, care se autointitulează „Republica Moldovenească Nistreană'' (RMN), a început să echipeze cu „grilaje” antidrone tancurile T-64BV ale brigăzii sale de infanterie motorizată. Batalionul de tancuri al brigăzii, staționat în satul Vladimirovka, la doar patru kilometri de frontiera ucraineană, deține un total de 17 tancuri din era sovietică, dintre care 12 sunt operaționale, celelalte cinci fiind în „rezervă”.
Industria rusă a prezentat la expoziția militară Army-2024 un concept de navă, mai exact o corvetă de mici dimensiuni, configurată special pentru a alunga submarinele inamice din jurul bazelor navale rusești.
La Army 2024, o expoziție de apărare organizată în Parcul Patrioților de lângă Moscova, industria rusă de profil a făcut eforturi pentru a arăta că are încă proiecte de perspectivă, deși se confruntă cu limitările fără precedent generate de sancțiunile internaționale.
Ministerul Apărării din Ucraina lucrează la integrarea într-un singur centru de control a tuturor dronelor de pe câmpul de luptă, astfel ca acestea să poată fi coordonate unitar și în timp real, indiferent dacă este vorba de roboți sau sisteme fără pilot care acționează la sol și în aer.
Forțele Armate Bulgare au nevoie de mult timp de o modernizare. În prezent, Bulgaria se bazează pe vechile sisteme sovietice S-200 și S-300, care au fost folosite începând cu 1984 și 1989. În mod surprinzător, săptămâna trecută au apărut informații conform cărora Bulgaria intenționează să achiziționeze șapte baterii de sisteme IRIS-T SLM de la compania germană Diehl Defense, cu confirmarea achiziției inițiale a cel puțin unui sistem. Dacă Sofia optează pentru întregul echipament, contractul complet ar putea fi definitivat până în 2032.
Secretarul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către Israel a 50 de F-15EX, care vor fi denumite F-15IA, și modernizarea la o configurație similară a celor 25 de aparate F-15I Ra'am aflate în prezent în serviciul Forţelor Aeriene Israeliene. Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a Statelor Unite (DSCA) tocmai a anunțat că secretarul de stat a aprobat posibila vânzare militară externă (FMS) către Israel a avionului F-15EX Eagle ÎI. Aeronava, care a fost denumită F-15IA (Israel Advanced), va fi vândută împreună cu kiturile Mid-Life Update pentru F-15I Ra'am utilizate deja de Israel, ceea ce va duce flota existentă la aceeași configurație a variantei mai noi.
Rusia își intensifică eforturile de a împiedica unele state să vândă Ucrainei arme de fabricație sovietică și rusească, potrivit unui raport recent al publicației Militarniy.
Turcia și-a afirmat angajamentul deplin privind responsabilitățile față de NATO, în pofida încercărilor sale de a face parte din organizații și grupuri despre care se crede că o distanță de Occident. În același timp, ea a cerut Alianței să urmeze o abordare echilibrată și să o sprijine în lupta împotriva terorismului.
Iranul și-a expus dronele cu rază lungă de acțiune Mohajer-10 la o expoziție de apărare din Rusia, a raportat luni agenția oficială de presă iraniană. Oficialii americani au acuzat Iranul că a trimis drone Rusiei, inclusiv predecesoarea Mohajer-10, Mohajer-6, pe care Moscova a folosit-o în invazia Ucrainei. Teheranul neagă această afirmație.
Șeful Direcției Principale Înzestrare din cadrul Ministerului rus al Apărării, general colonel Anatoli Gulyaev, a anunțat că, pe 13.08.2024, în cadrul forumului tehnico-militar internațional Armata-2024, au fost încheiate contracte guvernamentale pentru achiziții de armamente în valoare de aproximativ 500 de miliarde de ruble (4,92 miliarde de euro).
Uzina Mecanică București (UMB), într-o postare care anunțat Olimpiada Tanchiștilor care a avut loc recent la poligonul din Smârdan, a anunțat și faptul că cea mai nouă versiune a tancului TR-84 va intra recent în faza finală de omologare.
Amiral Kuznețov e singurul portavion al Rusiei, dar nu mai e operabil de peste șase ani. Nava a intrat în proces de reparații încă din 2018, înfruntându-se cu diverse probleme, inclusiv accidente, incendii, deturnare de fonduri. Numeroase eșecuri care au dus la întârzierea reintroducerii în serviciu a navei. Dar Amiral Kuznețov nu e primul eșec în materie de portavioane al Rusiei.