Lockheed Martin a livrat recent cel de-al 2.700-lea avion de transport aerian tactic multi-misiune Hercules, mărind dimensiunea, raza de acțiune și puterea flotei mondiale C-130.
Lockheed Martin a livrat recent cel de-al 2.700-lea avion de transport aerian tactic multi-misiune Hercules, mărind dimensiunea, raza de acțiune și puterea flotei mondiale C-130.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a comandat drone de recunoaștere Vector de la compania germană Quantum-Systems. Contractul a fost anunțat de producător german pe site-ul său oficial. Aceste drone vor putea fi utilizate pentru misiuni de recunoaștere aeriană în timp real, atât ziua, cât și noaptea.
Compania germană Rheinmetall a prezentat un prototip al tancului KF51-U cu o turelă fără pilot și un nou sistem de armament. Prototipul vehiculului a debutat pe 17 iunie la Paris, în cadrul Eurosatory 2024. În cadrul expoziției internaționale, Rheinmetall a prezentat pentru prima dată o variantă a promițătorului său tanc de luptă principal KF51 în versiunea Concept Uncrewed Turret (CUT) cu o turelă telecomanda, instalata pe un șasiu de tanc Leopard 2 modificat.
În cadrul expoziției de apărare Eurosatory 2024, care s-a deschis pe 17.06.2024 la Paris, compania americană Lockheed Martin și concernul german Rheinmetall au prezentat o dezvoltare comună. Este vorba despre așa-numitul “lansator mobil global de rachete de artilerie” GMARS (Global Mobile Artillery Rocket System).
Consorţiul KNDS a prezentat la Eurosatory 2024, expoziția internațională de apărare și securitate, cel mai recent produs al său în materie de tehnică militară blindată, tancul de luptă principal (MBT) Leclerc Evolution. Acest tanc ultra-tehnologizat se află în prezent în curs de dezvoltare și reprezintă o nouă piatră de hotar în ceea ce privește capacitățile vehiculelor blindate moderne.
Ucraina acordă o mare atenție dezvoltării și utilizării dronelor maritime în conflictul cu Rusia, cu ajutorul cărora Kievul atacă nu numai navele Flotei ruse din Marea Neagră, ci și Podul Crimeea peste Strâmtoarea Kerci. Astfel, la forumul Black Sea Security, care se desfășoară la Odesa, a fost prezentată noua dronă maritimă Stalker 5.0.
Generațiile de arme se succed cu o viteză mai mare decât în trecut. Accelararea schimbării este gata să facă prima victimă de marcă. Preconizatul avion american de luptă, de generația a șasea, este deja în pericol, fiind încă prea scump pentru o supremație estimată la cel mult 10 ani.
Cel puțin 173 de vehicule Stryker sunt pregătite pentru asamblarea finală în Bulgaria, un proces care va începe anul viitor, a precizat Lyuben Yovchev, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare din cadrul companiei militare de stat Terem, potrivit publicaţiei Bulgarian Military.
B-52 Stratofortress este un avion care chiar nu mai are nevoie de prezentare. Este mare, e zgomotos și este, de asemenea, incredibil de vechi. Atât de vechi încât ultimele aeronave care au ieșit de pe linia de producție au lua calea aerului la începutul anilor 1960, în plin Război Rece. În ciuda vechimii sale, avionul poreclit „The Buff” (“Musculosul”) rămâne un bombardier cu rază lungă de acțiune de încredere și capabil pentru Forțele Aeriene ale SUA.
Compania Rheinmetall evaluează în prezent posibilitatea de a echipa tancurile Leopard 1 destinate Ucrainei cu sistemul de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Skyranger 35, a precizat Bjorn Bernhard, șeful departamentului de sisteme terestre de la Rheinmetall. Bernhard a precizat că Rheinmetall intenționează să dezvolte o versiune a tunului antiaerian greu autopropulsat Skyranger 35. Tunul este adaptat special pentru a se potrivi pe șasiul tancului Leopard 1.
F-35 Lightning II e o poveste de succes inclusiv în Europa, unde foarte multe state au ales achiziția avionului american de generația a V-a. Printre aceste state se numără și România.
În cursul săptămânii trecute, Ucraina a primit un alt transport important de arme din Germania, inclusiv sisteme de apărare aeriană, tancuri și vehicule de luptă pentru infanterie. Ministerul german al Apărării a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include si sisteme de rachete HIMARS.
Armata poloneză să pregăteşte să primeasdca ultimele transporturi de tancuri de luptă principale Abrams fabricate în SUA, după cum arată fotografiile publicate recent pe platforma de socializare X. Aceste imagini arată ultimul lot de tancuri Abrams M1A1FEP (Firepower Enhancement Package).
Forțele Terestre Române au început, în cursul acestei săptămâni, procedurile de recepție calitativă și cantitativă a echipamentelor primului sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2. La încheierea acestei etape, estimată pentru finalul lunii în curs sau începutul lunii viitoare, vor putea fi executate primele zboruri de instrucție operate de piloți români cu aeronavele Bayraktar TB2 - care vor avea însemnele de apartenență ale Armatei României, cocarda tricoloră pe aripi și înmatriculate ca aeronave de stat românești, ceea ce va marca intrarea oficială în înzestrare a acestui tip de capabilitate.
Germania a furnizat deja Ucrainei 3 sisteme de apărare antiaeriană Patriot, ceea ce reprezintă un sfert din arsenalul total al țării, și nu va putea furniza sisteme suplimentare. În schimb, ceilalți parteneri ai Ucrainei ar trebui să contribuie la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de ministrul german al apărării, Boris Pistorius, la 13 iunie, înainte de reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles.
Pe 12 iunie 2024, o broșură publicată pe reţelele de socializare prezintă cel mai recent produs al companiei franco-germane de apărare KNDS: Leopard 2A-RC 3.0, un nou tanc de luptă principal (MBT). Acest tanc avansat este construit pe șasiul șenilat al tancului Leopard 2 și dispune de o turelă revoluționară fără pilot.
Contextul de securitate obligă România să își îmbunătățească sistemele de apărare împotriva unor acțiuni ostile venite din partea Federației Ruse, iar sistemul de supraveghere aeriană este unul dintre elementele esențiale în acest sens.
Compania Lockheed Martin oferă industriei poloneze de apărare o oportunitatea de a participa la producția de sisteme de rachete ghidate cu lansare multiplă, pe care Ucraina vecină le-a folosit împotriva invadatorilor ruși. Oferta firmei americane de apărare vine în contextul în care Polonia ia în considerare cumpărarea a până la 486 de lansatoare și kituri de module de lansare-încărcare cu echipamente aferente pentru sistemele sale de rachete de artilerie de mare mobilitate M142, sau HIMARS, pe care Lockheed le produce.
La fel cum au făcut-o acele conflagrații mondiale din secolul XX, războiul din Ucraina va înghiți și el, în cele din urmă, toate armamentele vechi, oricât de neadaptate ar putea părea ele deși nu este cazul avionului Super Etendard.
Proiectul franco-germano-spaniol pentru sistemul de aviație tactică de generația a șasea are un nou susținător, deși există avertismente că Europa nu are deocamdată capacitatea pentru două aeronave diferite pe același segment.
La 8 iunie 2024, contul de Twitter Omer Cay a distribuit o fotografie, care pare a fi autentică după ce a fost verificată de analiştii publicaţiei Army Recognition, care dezvăluie un nou vehicul hibrid, probabil fabricat de Rheinmetall, care combină o carenă de Leopard 2 cu o turelă a sistemului mobil de apărare aeriană Skyranger 35. Această evoluție, confirmată ulterior de Rheinmetall, sugerează un potențial înlocuitor pentru tunul antiaerian autopropulsat Gepard 1A2 (SPAAG) construit pe șasiul tancului de luptă principal Leopard 1.
În prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, marți, 11 iunie, în Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu a fost marcată oficial începerea lucrărilor de construcție a unei noi piste de decolare-aterizare.
În săptămânile următoare, guvernul ceh ar trebui să aprobe acordul privind furnizarea tancurilor Leopard 2A8.
Vineri, 7 iunie, conglomeratul franco-german KNDS a anunțat înființarea unei facilități de producție și reparații în Ucraina.
Specialiștii militari americani dislocați în Europa de Est sunt în contact permanent cu militarii ucraineni care operează tancurile Abrams și asimilează toate lecțiile oferite de războiul real.
Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat ieri, cu ocazia deschiderii Salonului aeronautic ILA Berlin 2024, că Germania va comanda încă 20 de avioane de luptă Eurofighter Typhoon până la sfârșitul anului 2025. Cancelarul a declarat că se angajează ferm să mențină și să extindă capacitatea de producție de armament, precum și să consolideze angajamentul Germaniei față de NATO.
Inițiativa cehă privind cumpărarea de muniție de artilerie pentru Ucraina a devenit o sursă de speranță pentru armata ucraineană. Autoritățile de la Praga au anunțat recent că primele obuze vor fi livrate în curând în țară.
Orbitele satelitare din jurul Pământului au devenit foarte aglomerate, iar conștientizarea traiectoriilor anormale ale sateliților a început să depășească capacitatea echipelor umane de analiză.
În cadrul unei declarații din 05.06.2024, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a anunțat că secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Serghei Șoigu, prim-vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, și consilierul prezidențial, Alexei Dyumin, vor continua să supravegheze dezvoltarea Complexului Militar Industrial, fiecare în zona sa de responsabilitate.
India își reduce dependența de vânzările de arme rusești. Îndepărtarea de la Moscova vine pe măsură ce capacitatea Rusiei de export de arme a fost văduvită de războiul ruso-ucrainean.
Totuși, India va fi nevoită să mențină relații cordiale cu Rusia, pentru a nu împinge Kremlinul spre cel mai mare rival al Indiei, China.