Autoritățile olandeze au confirmat prin secretarul de stat pentru Apărare, Christophe van der Maat, că Naval Group a fost selectat pentru înlocuirea celor patru submarine din clasa Walrus ale Forțelor Navale olandeze.
Autoritățile olandeze au confirmat prin secretarul de stat pentru Apărare, Christophe van der Maat, că Naval Group a fost selectat pentru înlocuirea celor patru submarine din clasa Walrus ale Forțelor Navale olandeze.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va găzdui cea mai modernă fabrică de pulberi pentru muniție, la care va fi partener și Uniunea Europeană.
Războiul din Ucraina schimbă planurile multor armate, iar cea a României nu face excepție.
Organizația pentru cooperare comună în domeniul armamentului (OCCAR - Organisation for Joint Armament Co-operation) - structură care reprezintă organul de supraveghere al programului european de apărare - a salutat includerea Japoniei pentru prima dată în programul Eurodrone, deși participarea niponă este doar la nivel de „stat observator”.
Comisia Europeană a aprobat pentru România o finanțare de 47 de milioane de euro, pentru o fabrică de pulberi.
Germania, Franța și Polonia s-au angajat vineri să obțină mai multe arme pentru Ucraina, dând asigurări Kievului că se poate baza pe trioul de puteri europene în efortul de a depăși deficitul de resurse militare.
Șeful Direcţiei Generale pentru Armamente, generalul-locotenent inginer Teodor Incicaş, în cadrul unui interviu, a confirmat când vor ajunge primele sisteme MANPAD de tip KP-SAM Chiron din Coreea de Sud.
Repararea sistemelor de artileriei primite de la țările occidentale a devenit deosebit de dificilă pentru Ucraina de când Statele Unite au încetat, în urmă cu câteva luni, să mai furnizeze componente pentru obuzierele M777, dar şi pentru alte echipamente pe care le-au oferit până acum ucrainenilor.
Într-un final, după o perioadă de întârziere, a avut loc zborul inaugural al unui IAR-99 SM modernizat din cele 10 aflate în acest proces.
Producătorul german de armament Rheinmetall intenționează să înființeze cel puțin patru fabrici în Ucraina pentru a produce obuze de artilerie, vehicule militare, praf de pușcă și sisteme antiaeriene, relatează AFP la 14 martie. Acest lucru ar putea reprezenta un impuls pentru producția de apărare ucraineană, pe fondul penuriei de muniție și al scăderii livrărilor de armament din partea SUA.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat marți potențiala vânzare către Polonia a 821 de rachete aer-sol AGM-158B-2 în valoare de 1,77 miliarde de dolari. "Departamentul de Stat a luat o hotărâre prin care aprobă o posibilă vânzare militară externă către Guvernul Poloniei de rachete AGM-158B-2 Joint Air-to-Surface Standoff Missile cu rază de acțiune extinsă All-Up-Rounds și elemente conexe de sprijin logistic și de program pentru un cost estimat de 1,77 miliarde de dolari", a anunțat într-un comunicat Agenția americană de Cooperare pentru Securitate și Apărare. Comanda uriață de rachete a fost anunțată în contextul vizitei unei delegații poloneze, condusă de președintele Poloniei, la Washington.
Statele Unite au anunțat că programul pentru avioanele F-35 Lightning II a intrat oficial în producție la capacitate maximă. Această etapă importantă a fost confirmată la 12 martie 2024, când Dr. William A. LaPlante, subsecretar american al apărării pentru achiziții, a aprobat ''Acquisition Decision Memorandum''. Această aprobare a venit în urma unei analize amănunțite efectuate de către Defense Acquisition Board (DAB), subliniind pregătirea programului pentru o producție extinsă.
Pe data de 21 februarie 2024 în Turcia a avut loc zborul inaugural al Kaan, primul avion de generația a 5-a dezvoltat de industria turcă. O performanță uriașă în contextul în care puține state se pot lăuda cu construcția unor asemenea avioane de luptă. Însă e un scenariu realist producția în masă a Kaan?
Germania nu respinge propunerea Londrei de a reface stocul de rachete cu rază lungă de acțiune al Marii Britanii dacă britanicii trimit propriile rachete Storm Shadows în Ucraina. Acest lucru a fost declarat de ministrul german de externe Annalena Burbock. "Aceasta ar putea fi o opțiune, am mai folosit-o înainte cu alte livrări", a declarat Burbock într-un comentariu pentru postul public de televiziune german ARD la 10 martie.
”Trebuie să accelerăm” a spus CEO Airbus cu referire la Europa. Este necesar să creștem ”cheltuielile pentru apărare”.
Săptămâna trecută Comisia Europeană a prezentat prima Strategie a industriei de apărare din istoria Uniunii Europene.
Cele mai recente rapoarte militare indică faptul că sectorul de apărare din Rusia a inițiat producția în serie a unei arme devastatoare, FAB-1500-M54. Având o greutate de 1,5 tone, această bombă are capacitatea de a crea un suflu al exploziei echivalent cu înălțimea unei clădiri rezidențiale de 20 de etaje. Această veste alarmantă privind producția în masă a unor astfel de bombe distructive a fost dezvăluită de agenția de informații est-europeană, NEXTA.
În cadrul unui mesaj postat pe rețeaua de socializare X, premierul ceh, Petr Fiala, a informat, pe 08.03.2024, că, până în prezent, au fost colectate fonduri suficiente pentru achiziționarea unui prim lot de 300.000 de obuze de artilerie destinate armatei ucrainene.
Furnizarea de rachete Taurus Ucrainei nu va amplifica conflictul dintre Ucraina și Rusia, a insistat joi ministrul britanic de externe, pe fondul unei dezbateri intense în Germania cu privire la oportunitatea de a trimite Kievului aceste arme cu rază lungă de acțiune. Aflat într-o deplasare la Berlin, David Cameron - fostul premier britanic devenit diplomat de top - a declarat că decizia de a furniza rachetele este o "chestiune pe care trebuie să o decidă guvernul german".
BAE Systems a livrat Forțelor Terestre americane primul prototip de mortier cu turelă telecomandată, bazat pe vehiculul blindat multifuncțional (AMPV). Blindatul este echipat cu mortierul ”Patria NEMO” de 120 mm cu turelă telecomandată. Prototipul prezintă un sistem de plăci superioare – pachetul de echipamente pentru misiune externă (External Mission Equipment Package - ExMEP) - nou proiectat, care permite instalarea ușoară a unei varietăți de turele.
Rusia are suficiente resurse pentru a lupta cu aceeași intensitate în Ucraina încă doi ani. Potrivit Reuters, acest lucru a fost raportat joi de două servicii de informații lituaniene.
În primăvara anului trecut România și Turcia au semnat contractul prin încredințare directă G2G (Guvern la Guvern) privind achiziția de drone turcești de tip Bayraktar TB2.
Producția militară rusă poate fi oprită în proporție de 100% dacă Kremlinului i se va interzice accesul la componentele occidentale, a declarat Elina Ribakova, vicepreședinte al Școlii de Economie din Kiev și cercetător la Institutul Peterson din SUA.
„Dacă Ucraina primește ajutorul (militar - n.r.), va câștiga. Dacă nu primesc ajutorul, vor pierde — cu consecințe îngrozitoare pentru Statele Unite”, declara, săptămâna trecută, liderul majorității democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer.
Putem spune că același lucru este valabil și pentru Europa.
Un traficant de arme estonian a vândut sisteme de ochire cu laser destinate armatei ucrainene la un preț exagerat, câștigând milioane de euro pe seama contribuabililor germani, potrivit unei anchete a ziarului estonian Ekspress, publicată la 5 martie. Investigația îl vizează pe traficantul de arme Ants Poldsam, proprietarul firmei de consultanță în domeniul vânzărilor de arme Bristol Trust și un furnizor militar estonian.
Raytheon, o companie RTX (NYSE:RTX), și Kongsberg Defence & Aerospace, au finalizat cu succes, cu sprijinul Ministerului Apărării și Forțelor Armate norvegiene, un zbor de test cu o variantă modernizată a rachetei cu rază de acțiune extinsă AMRAAM (AMRAAM-Extended Range), component a Sistemului Național Avansat de Apărare Anti-rachetă Sol-Aer (NASAMS). Reușita testului demonstrează capabilitățile îmbunătățite ale noii versiuni a AMRAAM-ER.
Prima strategie industrială europeană de apărare la nivelul UE, care prevede o implicare serioasa si a Ucrainei, a fost prezentată de Comisia Europeană la 5 martie. Strategia Industrială Europeană de Apărare (EDIS) stabilește o viziune clară, pe termen lung, pentru realizarea pregătirii industriei de apărare în Uniunea Europeană.
Șeful concernului rus de apărare Rostec, Serghei Chemezov, a confirmat că tancul rusesc de ultimă generație T-14 „Armata” nu va apărea pe câmpul de luptă în războiul din Ucraina.
Avioane Craiova întâmpină noi probleme în programul de modernizare a celor 10 avioane IAR-99, program aflat deja în mare întârziere.
Dificultatea de a găsi praf de pușcă îngreunează eforturile Europei de a furniza sute de mii de obuze pentru eforturile defensive ale Ucrainei împotriva forțelor ruse, dar soluțiile încep să apară.