„Connecting F-35”. Mai mult decât un avion: Un alt F-35 non-american, care a decolat din SUA, a partajat în zbor date clasificate
Lockheed Martin Skunk Works și Ministerul Apărării din Danemarca (MAD) au finalizat cu succes o demonstrație live de interoperabilitate a aeronavei F-35. Acesta este un nou succes dintr-o serie de demonstrații ale operațiunilor multidomeniu (MDO) care dovedesc capacitatea avionului F-35 de a servi ca un puternic multiplicator de forță, permițând aliaților să desfășoare rapid capabilități gata de utilizare pentru a conecta sisteme pe întregul teatru de operațiuni.
Avioanele F-35 daneze care au decolat din Fort Worth, Texas, au partajat date clasificate prin intermediul DAGGR-2, un Open Systems Gateway (OSG) al Skunk Works dezvoltat în parteneriat cu Agenția de Apărare Antirachetă (MDA), utilizând sisteme de comunicații comerciale prin satelit, și care au fost afișate la baza aeriană Skrydstrup din Danemarca.
„Acest lucru a marcat o etapă importantă în îmbunătățirea capabilităților Danemarcei, deoarece a permis personalului nostru MDA să observe în timp real potențialul capacității F-35 de a colecta, analiza și partaja date avansate în rețele dispersate geografic”, a declarat șeful Forțelor Aeriene Daneze, generalul-maior Jan Dam, potrivit unui comunicat emis de Lockheed Martin către DefenseRomania.

Imagine concept; avion F-35 construit pentru Danemarca, în timpul unor teste de zbor în SUA. Photo source: Lockheed Martin
„Colaborarea noastră strânsă cu Skunk Works a fost esențială pentru accelerarea desfășurării rapide a acestor capabilități și suntem foarte mulțumiți de rezultate.”
„Această colaborare cu Ministerul Apărării din Danemarca ne-a permis să facem ceea ce știm cel mai bine la Skunk Works – să implementăm rapid capabilități gata de utilizare, într-un ritm fără precedent în industrie, și să le demonstrăm prin zboruri reale”, a declarat OJ Sanchez, vicepreședinte și director general al Lockheed Martin Skunk Works.
Această demonstrație se bazează pe experiența noastră de succes în colaborarea cu parteneri internaționali și definește ceea ce ne diferențiază cu adevărat: angajamentul nostru față de arhitectura de sisteme deschise, care permite integrarea perfectă între orice platformă, senzor sau sistem de tragere, indiferent de producător."
Demonstrația „Connecting F-35” vine la o lună de la un pas istoric pentru F-35 în Europa: În premieră un F-35 non-american aflat în zbor a partajat date clasificate cu un sistem european

F-35 / Foto: USAFE
Iar despre acest lucru DefenseRomania a scris o amplă analiză în aprilie. Atunci avioanele F-35 olandeze, utilizând un gateway (interfață sau poartă electronică) de comunicații dezvoltat de Lockheed Martin, au partajat date clasificate cu un sistem olandez de comandă și control pentru a realiza lovirea unei ținte terestre în timpul exercițiului NATO Ramstein Flag.
A fost prima dată când gateway-ul de comunicații a fost operat în afara SUA.
„Lockheed Martin Skunk Works, în parteneriat cu Forțele Regale Aeriene ale Țărilor de Jos (RNLAF) și Forțele Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE-AFAFRICA), tocmai au făcut istorie. Pentru prima dată, un F-35 non-american aflat în zbor a partajat date clasificate în timp real cu Keystone, un sistem olandez de comandă și control (C2), în timpul exercițiului Ramstein Flag. Datele au fost transmise instantaneu unei unități de artilerie de rachete de la sol, care a eliminat rapid o țintă simulată identificată de F-35 - totul în câteva minute de la detectare”, anunța luna trecută Lockheed.
Skunk Works este unitatea de dezvoltare avansată a Lockheed, cu sediul în Palmdale, California. MADL este sistemul securizat de legătură de date care permite avioanelor F-35 să comunice între ele, păstrându-și în același timp caracteristica stealth.
Keystone a transmis datele către o platformă de artilerie cu rachete sol-sol, „care a atacat o țintă terestră și a confirmat doborârea cu succes, închizând efectiv bucla. Întregul proces a fost executat de la început până la sfârșit în câteva minute”, a declarat compania într-un comunicat de presă. Ținta terestră a fost un grup de sisteme de rachete sol-aer.
CITEȘTE ȘI: Primul vecin al Rusiei cu o flotă completă de F-35. Nordul Europei, apărat cu avioane de generația a cincea, care vor fi achiziționate și de România
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News